-
Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
W poprzednim komentarzu nie zostawiłem suchej nitki na Rome 2, wylałem wszystkie rozczarowania i obiecałem sobie nigdy już nie wracać do gry. Potem uświadomiłem sobie jak bardzo pokochałem tą serię i ile godzin zabawy miałem dzięki niej i rewelacyjnym modom - zwłaszcza do MTW 2. Postanowiłęm dać Rpme 2 a możę powinienem raczej napisać sobie przysłowiową drugą szansę. Grę mam na Steam więć uaktualniły mi się wszystkie patche z nową nadzieją wróciłęm do rozgrywki. Żeby jednak nie sparzyć się po raz drugi starałem się całkowicie zapomnieć o wszystkim w co dotychczas grałem z tej kapitalnej serii. Czy pomogło? - Pewnie w znacznym stopniu tak bo dobrnąłem Kartaginą do 174 tury i wojny domowej.
Rozgrywka Kartaginą jest chyba najbardziej ciekawa - trudna? ponieważ mają słabą armię lądową i są powszechnie nie lubianą nacją. Umowy handlowe przez długi czas są dla nich praktycznie nie dostęne poza tą z Nową Kartaginą. Do tego mają problem kulturowy i fatalnie porozdzielane regiony. Z wielkim mozołęm podbiłem niemal 40 regionów, zbudowałem bardzo mocną gospodarkę - musiałem liczyć na przychody z przemysłu, rolnictwa, kultury i handlu lokalnego. Kiedy już miałem opracowane technologie to pomimo posiadania 12 armii miałem przychody ponad 16 000 na turę. Zaczynało jednak wiać nudą albo po prostu się nasyciłem grą potomkami Fenicjan ale wojna domowa sprawiła, że gra nabrała nowego wymiaru.
Obawiam się jednak, żę jak już opanuję sytuację to dalsza gra ponownie będzie kolejnym podbijaniem słabo broniących się regionó i od czasu do czasu jakaś nacja skontruhe mnie raz na kilkanaście tur.
Wyszedł nowy DLC - Cezar w Galii i tak sobie myślę - zrobić jeszcze jedno głupstwo i dać ponownie zarobić twórcom za niedokończony produkt czy pójść w stronę modów?
W MKTW 2 grałem we wszystkie warte wzmianki, zagrywałem się wprost tymi modami, zmieniałem w plikach balans jednostkom, zmieniałem stopień zaawansowania miast, wzajemne nastawienie frakcji na starcie - potrafiłęm zrobić wiele rzeczy. W Rome 2 kompletnie nic nie kumam z plików. Co gorsze - nie potrafię nawet zainstalować żadnego moda a raczej boję się do tego zabrać bo nigdy nie używałem mod-menagera a do tego nie znam angielskiego.
Mam do Was kilka próśb a raczej pytań, proszę o pomoc.
-Czy mody które ew. zainstaluję zmienią mi język w grze na angielski?
-Jaki mod polecicie z tych które zmieniają najwięcej w rozgrywce a nie w bitwach?
-Czy bez mod-menagera zainstaluję któryś z lepszych modów
I na koniec
-Co sądzicie o Cezar w Galii? - Warto w niego inwestować czy będzie kolejnym rozczarowaniem?
Gra ma ogromny potencjał ale nie mogę oprzeć się wrażeniu, żę wyszłą o 12-18 miesięcy za szybko, do tego optymalizacja jest tragiczna a wiem, że mały modzik poprawia płynność na wysokich ustawieniach o jakieś 50%. Nie wiem już co myśleć o tej tak wyczekiwanej Romie 2 - gniot czy nieoszlifowana perełka?
Bardzo Was proszę o odpowiedzi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Gnejusz
W poprzednim komentarzu nie zostawiłem suchej nitki na Rome 2, wylałem wszystkie rozczarowania i obiecałem sobie nigdy już nie wracać do gry. Potem uświadomiłem sobie jak bardzo pokochałem tą serię i ile godzin zabawy miałem dzięki niej i rewelacyjnym modom - zwłaszcza do MTW 2. Postanowiłęm dać Rpme 2 a możę powinienem raczej napisać sobie przysłowiową drugą szansę. Grę mam na Steam więć uaktualniły mi się wszystkie patche z nową nadzieją wróciłęm do rozgrywki. Żeby jednak nie sparzyć się po raz drugi starałem się całkowicie zapomnieć o wszystkim w co dotychczas grałem z tej kapitalnej serii. Czy pomogło? - Pewnie w znacznym stopniu tak bo dobrnąłem Kartaginą do 174 tury i wojny domowej.
Rozgrywka Kartaginą jest chyba najbardziej ciekawa - trudna? ponieważ mają słabą armię lądową i są powszechnie nie lubianą nacją. Umowy handlowe przez długi czas są dla nich praktycznie nie dostęne poza tą z Nową Kartaginą. Do tego mają problem kulturowy i fatalnie porozdzielane regiony. Z wielkim mozołęm podbiłem niemal 40 regionów, zbudowałem bardzo mocną gospodarkę - musiałem liczyć na przychody z przemysłu, rolnictwa, kultury i handlu lokalnego. Kiedy już miałem opracowane technologie to pomimo posiadania 12 armii miałem przychody ponad 16 000 na turę. Zaczynało jednak wiać nudą albo po prostu się nasyciłem grą potomkami Fenicjan ale wojna domowa sprawiła, że gra nabrała nowego wymiaru.
Obawiam się jednak, żę jak już opanuję sytuację to dalsza gra ponownie będzie kolejnym podbijaniem słabo broniących się regionó i od czasu do czasu jakaś nacja skontruhe mnie raz na kilkanaście tur.
Wyszedł nowy DLC - Cezar w Galii i tak sobie myślę - zrobić jeszcze jedno głupstwo i dać ponownie zarobić twórcom za niedokończony produkt czy pójść w stronę modów?
W MKTW 2 grałem we wszystkie warte wzmianki, zagrywałem się wprost tymi modami, zmieniałem w plikach balans jednostkom, zmieniałem stopień zaawansowania miast, wzajemne nastawienie frakcji na starcie - potrafiłęm zrobić wiele rzeczy. W Rome 2 kompletnie nic nie kumam z plików. Co gorsze - nie potrafię nawet zainstalować żadnego moda a raczej boję się do tego zabrać bo nigdy nie używałem mod-menagera a do tego nie znam angielskiego.
Mam do Was kilka próśb a raczej pytań, proszę o pomoc.
-Czy mody które ew. zainstaluję zmienią mi język w grze na angielski?
-Jaki mod polecicie z tych które zmieniają najwięcej w rozgrywce a nie w bitwach?
-Czy bez mod-menagera zainstaluję któryś z lepszych modów
I na koniec
-Co sądzicie o Cezar w Galii? - Warto w niego inwestować czy będzie kolejnym rozczarowaniem?
Gra ma ogromny potencjał ale nie mogę oprzeć się wrażeniu, żę wyszłą o 12-18 miesięcy za szybko, do tego optymalizacja jest tragiczna a wiem, że mały modzik poprawia płynność na wysokich ustawieniach o jakieś 50%. Nie wiem już co myśleć o tej tak wyczekiwanej Romie 2 - gniot czy nieoszlifowana perełka?
Bardzo Was proszę o odpowiedzi.
Witaj!
Owszem warto dać Romkowi drugą szansę! Dziwię się Tobie tylko, że chciało Ci się męczyć z wersją vanilla tak długo! Ogólnie poczekaj jeszcze jeden dzień na uaktualnienie modyfikacji Divide Et Impera, gra w kampanii z tym modem jest śmiertelnie trudna, poziom legendarny jest praktycznie nie do przejść i w około 20-30 tury trzeba rozpaczliwie bronić każdy skrawek ziemi. Każdy popełniony błąd niesie za sobą ogromne konsekwencje... dyplomacja nabiera rumieńców a bitwy stają się krwiożerczo realistyczne. Wspomnieć również należy o przyszłości modyfikacji, wraz z następną aktualizacją dojdzie 150 nowych jednostek(w tym cześć zmodyfikowanych z vanilla), a to tylko pak dodający jednostki nacjom Hellenistycznym. Tak więc poczekaj chwilkę aż uaktualnią go do nowego patcha i życzę Ci miłej przygody na nowy ;) tak jak i każdemu oczekującemu na owy mod graczowi!
-Jeśli chodzi o język to były pytania na ten temat na zagranicznym forum, myślę, że jednostki będą po angielsku a zobaczymy bo w składzie zespołu są też polacy
- Do modyfikacji wystarczy Ci steam workshop i mod manager wbudowany w lancher gry
-
Dzięki za odpowiedź, jeżeli dobrze Cię zrozumiałem to zangielszczenie z moda będzie tylko częściowe - z platformy Steam nie muszę instalować mod-menagera w celu zainstalowania moda i... Jest modyfikacja zmieniająca grę w wyzwanie z pięknej wycieczki.
Przeglądałem stronę forum z modami ale ludzie wklejają angielskie teksty z opisami więć nic z tego nie rozumiem. Zrobię jednak jak radzisz i poczyekan krzynkę na tą superprodukcję. Jeżeli możesz to napisz coś więcej o zmianach w rozgrywce, pomimo tego, że temat jest o czystej Romie to takich ludzi jak ja jest więcej i chętnie przeczytają o rzeczach które ratują tą grę.
Nie wiem jeszcze tylko czy warto inwestować w Cezar w Galii? - Możę zrobię sobie prezenta na święta?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Gnejusz
Dzięki za odpowiedź, jeżeli dobrze Cię zrozumiałem to zangielszczenie z moda będzie tylko częściowe - z platformy Steam nie muszę instalować mod-menagera w celu zainstalowania moda i... Jest modyfikacja zmieniająca grę w wyzwanie z pięknej wycieczki.
Przeglądałem stronę forum z modami ale ludzie wklejają angielskie teksty z opisami więć nic z tego nie rozumiem. Zrobię jednak jak radzisz i poczyekan krzynkę na tą superprodukcję. Jeżeli możesz to napisz coś więcej o zmianach w rozgrywce, pomimo tego, że temat jest o czystej Romie to takich ludzi jak ja jest więcej i chętnie przeczytają o rzeczach które ratują tą grę.
Nie wiem jeszcze tylko czy warto inwestować w Cezar w Galii? - Możę zrobię sobie prezenta na święta?
Generalnie bardzo dużo roboty by było przy przetłumaczeniu każdego punktu z logu zmian, zaczynając ogólnikowo od mapy kampanii znacznie zmienia się sztuczna inteligencja oponentów... potrafią wykorzystać na swoją korzyść naszą krytyczną sytuacje polityczną robiąc nam desanty niespodzianki, dobrze oceniają swoje szanse w wojnie, kiedy widzą, że mamy znaczną przewagę liczebną powiedzmy przez zesłanie naszych oddziałów z tyłów na front potrafią się poddać i wycofać zebrać siły. Zmianie ulegają również prowincje na mapie... od początku Kartagina posiada ziemię Libii i Nowej Kartaginy aby zwiększyć szansę przetrwania tej frakcji jako AI, Egipt również bodajże od początku ma więcej prowincji. Drugi aspekt kampanii to dodanie wielu nowych umiejętności generałów jak i agentów (w tym miejscu również następuje z angielszczenie). Bitwy stają się wolne i bardzo taktyczne, jednostki dystansowe stają się ważnym aspektem każdej bitwy, naprawiono system morale... także trzeba wykorzystywać każdy manewr flankujący, tylne szarże konnicy jak i wspieranie jednostkami dystansowymi od odsłoniętych pozycji wroga. Dodano również nowe formacje, wszystko jest w 100% starannie oparte o fakty historyczne, tak że np nie każda jednostka Rzymian od początku gry jest w stanie ułożyć testudo. W tej chwili mod będzie wprowadzany w wersję 0.6, tak więc to dopiero początek zabawy, zapowiedziano już na przyszłość realistycznych bitew morskich (w tej chwili bitwy morskie to totalna porażka niestety), tak samo jak okręty transportowe silniejszy o jednostek morskich ;d Do tego polecam również modyfikacje GEM znacznie udoskonalającą grafikę gry. Wszystko razem tworzy bardzo soczysty i coraz bliższy doskonałości produkt...oczywiście jest jeszcze kupa roboty ale musimy być cierpliwi ;) Wracając do DEI następnym punktem na celowniku będzie pak jednostek do frakcji barbarzyńskich.
Dodam przykładowy film do zachęty zabawy z modami ;)
http://www.youtube.com/watch?v=eWvLJectzCU
Pozdrawiam!
-
Czemu UI jest takie ładne na tym gameplayu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez smooqu
Czemu UI jest takie ładne na tym gameplayu?
To jest następny mod zapewne o nazwie "Blood UI" czy jakoś tak, na pewno jest jest na workshopie.
-
Ja próbowałem UI od Grudge i niestety nie działa z DeI, a szkoda bo wygląda moim zdaniem naprawdę ładnie.
-
Ja w jednej bitwie miałem ponad 800 zabitych typów, a komp 0 :D. Grałem Rzymem i była to bitwa z LE. Zaraz potem heroiczne zwycięstwo dzięki serii szarż jazdy :D. Poziom normal. Żeby jeszcze DEI skasował wojnę domową było by miło.
-
Jest wersja 0.6 DeI :D
Zapraszam do dyskusji :)
viewtopic.php?f=582&t=14433&p=337151#p337151
Raczę liczyć się z tym, że wyjdzie niedługo kilka mniejszych łatek, bo przy takim ogromie zmian, pewnie coś twórcom umknęło, ale znając ich będą na bieżąco łatać :)
Harry, z tego co Selea napisał przy rozsądnej polityce można nie doprowadzić w ogóle do wojny domowej:
Cytat:
You have to balance the political power. If you do Civil War shouldn't happen in 0.6
The point is to have a balance; not you nor the other houses should have too much margin one vs the other.
-
viewtopic.php?f=471&t=14421
Poradnik Slaista o polityce wewnętrznej, trzeba się orientować. :)
-
Skoro robicie taki offtop, to mnie również nie podoba się pisanie tutaj o DeI, jest osobny wątek, tam sobie piszcie. Tutaj tylko post z informacją, link do tematu i karcer dla tych co wykolejają temat.
-
I jak tam zmiany w wielkiej kampanii? Słyszałem, że system rekrutowania wojsk od client states jest losowy pod względem rekrutowalności dostępnych jednostek. Prawda to?
Jestem też ciekawy opinii dotyczących nowego systemu kulturowego. Mocno wam napsuł krwi? Przyzwyczailiście się do niego?
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez Sanvone
I jak tam zmiany w wielkiej kampanii? Słyszałem, że system rekrutowania wojsk od client states jest losowy pod względem rekrutowalności dostępnych jednostek. Prawda to?
możesz zwerbować 1 losowy oddział na 1 miasto swojego protektoratu/satrapii w prowincji. działa to podobnie jak najemnicy tylko kupujesz zwykłe jednostki do których ma dostęp twój protektorat/satrapia. jak dla mnie nie opłaca się robić protektoratu/satrapii tylko w tym celu. zbyt mała szansa że dostaniesz akurat te oddziały na których ci zależy.
Cytat:
Jestem też ciekawy opinii dotyczących nowego systemu kulturowego. Mocno wam napsuł krwi? Przyzwyczailiście się do niego?
teraz cieżko zmienić kulture w prowincji bez kilku świątyń. nie ma tak że zdobywasz wszystkie miasta w prowincji i możesz sobie spokojnie poczekać a kultura ci sie sama zmienia.
-
Dzisiaj przekonałem się o potędze łuczników. Mój legion wpadł w zasadzkę pod lasami Galijskimi. Moja armia zawodowa, wojska pomocnicze, maszerują sobie spokojnie, a ty nagle wybiegają wojowie, nie przejąłem się, przecież moi legioniści to weterani, więc rozkazałem im zaatakować. Nie zauważyłem, że ich łucznicy są na moich tyłach. Rozpoczęła się rzeźnia. Plus te ogniste kulki, straciłem całą armię po minucie walki, tylko i wyłącznie dzięki łucznikom... To boli... Moja głupota
-
Z chęcią zobaczyłbym powtórkę :D
-
oszczepnicy są mocniejsi od łuczników
-
Nie nagrywam powtórek, a fajnie byłoby sobie przypomnieć swój debilizm :)
Mod mi się zaakualizował, a wciąż nie mogę odpalić gry. Dopiero jak wyłącze wszystkie mody, to działa.
-
Opcję zapisu powtórki masz po bitwie. Takie okienko wyskakuje z dwoma opcjami: zakończ bitwę i zapisz bitwę.
-
Tak, wiem ale nie zapisuje. Wy też macie problemy z modem Radious?
-
Cytat:
Zamieszczone przez polakma
Dzisiaj przekonałem się o potędze łuczników. Mój legion wpadł w zasadzkę pod lasami Galijskimi. Moja armia zawodowa, wojska pomocnicze, maszerują sobie spokojnie, a ty nagle wybiegają wojowie, nie przejąłem się, przecież moi legioniści to weterani, więc rozkazałem im zaatakować. Nie zauważyłem, że ich łucznicy są na moich tyłach. Rozpoczęła się rzeźnia. Plus te ogniste kulki, straciłem całą armię po minucie walki, tylko i wyłącznie dzięki łucznikom... To boli... Moja głupota
Pytanie tylko co to dokładnie za łucznicy byli i jakie jednostki ty miałeś. Co do ognistych kul to dobrze "sturlane" rzeczywiście potrafią przetrzebić tłum :D. Siła łuków tkwi dla mnie nie w surowej sile ognia lecz zasięgu oraz większej uniwersalności dzięki dysponowanej ilości amunicji. Ostatnio grając germanami, naprawdę polubiłem ich długie łuki ponieważ możliwość strzelania z jednego krańca linii walczących wręcz na cel przy końcu drugiej strony linii, płonącymi strzałami nie tylko mocno ale także masowo redukuje morale co w połączeniu z obecnością berserkerów jak generała wojownika zmusza przeciwników do ucieczki przy 60-70% liczebności oddziału. Elitarne oddziały łuczników dysponują też 2-ma dodatkowymi typami strzał z których jedne zadają o wiele lepsze obrażenia przeciwko ciężko opancerzonym celom, a drugie osłabiają zdolności walki jak i morale. To wszystko czyni ich naprawdę uniwersalnymi (nie wspominając już sytuacji, gdy mogą stać sobie na murach), kosztem bycia najlepszym w niczym.
Pozdrawiam
P.S - W tym temacie http://www.twcenter.net/forums/showt...5-Hidden-Units jeden z użytkowników odkopał ślady po jednostkach, których obecnie nie mamy do dyspozycji. W temacie opisuje je oraz podaje ich ikonki z gry. Ograniczę się więc tylko do swoich odczuć odnośnie poszczególnych znalezisk:
http://i405.photobucket.com/albums/p...n_warriors.png
- Garamantian Warriors - elitarni włócznicy (czyli lepsi od wojowników z dużymi tarczami), jakoś nie ekscytuje mnie wizja tego by frakcja pokonująca obecnie za często Kartaginę dostała tą zabawkę. Ikonka jednak jest fajna,
http://i405.photobucket.com/albums/p...o_infantry.png
- Thracian Gallo-Infrantry - piechota z mieczami o średnim koszcie. Chętnie widziałbym ich dodanych wraz z DLC, gdzie Królestwo Odrysów stałoby się grywalne, bo obecnie ich wybór jednostek nie jest największy,
http://i405.photobucket.com/albums/p...om_war_pig.png
- War Pigs - obrazek i nazwa mówią same za siebie. Warto byłoby je mieć w dobie słoni (szkoda, że raczej na rydwany niewiele pomogą),
- Germanic Hunt Riders - kawaleria zapełniająca pustkę między zwiadowcami, a szlachetnymi jeźdźcami dla Suebi. Oj bardzo chętnie bym ich zobaczył
- Dacian Heavy Skirmishers - lepiej opancerzeni oszczepnicy, najlepiej uzbrojeni harcownicy w grze.
- Greek Massilian Hoplites - kolejny specjalny odpowiednik hoplitów przewidziany dla Massylian. Odpowiednik hoplitów w kolczugach.
http://i405.photobucket.com/albums/p...egionaries.png
- Numidian Legionaires - nie - to nie jednostka dla Kartagińczyków czy Egipcjan. Znaleziona została w roosterach jednostek na południe od Kartaginy :D Ponoć twardzi.
http://i405.photobucket.com/albums/p...ming_women.png
- Barbarian Screaming Women - Dodajmy do tego, że w plikach gry cały czas mamy ich umiejętność jak i odgłosy żeńskie dla jednostki, które obecnie nie są przez nikogo używane. Jedna osoba na yt nawet podłożyła głos tych pań jakiejś innej jednostce. Chętnie bym zobaczył te jednostki u German bo ładnie by to współpracowało z ich taktyką obniżania morale,
http://i405.photobucket.com/albums/p...an_archers.png
- Cimmerian Archers - lepsiejsi greccy łucznicy dla Kimmeri. Patrząc na ich umiejscowienie koło dużej ilości koczowników, bardzo mi taka jednostka pasuje. Ciekawi mnie czy są tak dobrzy jak Kreteńscy łucznicym czy mają dostęp do wszystkich fajnych typów strzał oraz pod jakim względem różnią się od Kreteńczyków (koszt, statystyki).
I teraz moje ulubione jednostki, które przyprawiły mnie o uśmiech:
http://i405.photobucket.com/albums/p...a_warriors.pnghttp://i405.photobucket.com/albums/p...a_chariots.pnghttp://i405.photobucket.com/albums/p...ma_archers.png
- Amazonki :mrgreen: Jestem tylko ciekawy, gdzie zamierzono je wcisnąć - w regularne jednostki czy też najemniczki. Mam nadzieję, że je zobaczymy :lol:
- Znaleziono też dwa nowe typy okrętów, które pewnie zobaczymy w jakimś dlc - Corvus i Harpax ship.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Znaleziono też dwa nowe typy okrętów, które pewnie zobaczymy w jakimś dlc - Corvus i Harpax ship.
Czyli, okręt z ruchomym pomostem (wreszcie!) i ulepszony Corvus - strzelający rodzajem harpuna do wrogich statków :)
o tych historycznych typach, tutaj: http://rapax.republika.pl/flota_rozwoj.htm
Szkoda, że nie dali ich na początku :roll:
-
Świnki i wrzeszczące kobiety pamiętam jeszcze z encyklopedii prologu udostępnionego przed premierą, widać wycięli je na sam koniec. ;)
-
Spokojnie Spokojnie człowieku. Teraz powiedz czy jest możliwość usunięcia owego patcha? :)
-
Pogralem troche na 8 patchu.O ile bitwy w polu i kampania sa w miare grywalne to oblezenia dalej leza.Wlasnie odparlem szturm buntownikow,pobudowali jakies drabiny niestety porzucili je i pobiegli do bramy.Metalowa brama splonela od magicznych koktaili molotowa,ale to nic.Kiedy wbiegli i zbili sie w bezladna mase zaczeli nerwowo drgac,kupa wojow po mojej dtronie i druga kupa po stronie wroga,wszystko to ruszalo sie jak fretka w agonii,zenada poprostu.Naprawde nie wymagam duzo,niech juz nawet bija sie w tej kupie ale niech nie drgaja jak oszolomy,nie da sie tego ogladac nawet jak sie zwolni tempo gry.Po 5 patchu dalem sobie spokoj,myslalem ze z patchem 8 ten badziew stal sie grywalny niestety,jest to dalej totalna kupa,i nie pomoze jej DEI ani setka radiousow.Najsmieszniiejsze jest to ze do tak nie dopracowanego produktu Ca sprzedaje DLC za 10 funtow,w ktorych bloob pod brama wyglada identycznie jak w podstawce,a;e co tam ludzie kupuja wiec problemu niema :D :D :D
-
Oblężenia wyglądają teraz tak, że komputer wysyła 4 drabiny. Gdy je rozstawi to 20% żołnierzy z każdego oddziału wchodzi po tej drabinie a reszta się wycofuje. Gdy te 20% dociera na szczyt - zaczynają schodzić i też się wycofują, raz mi się zdarzyło, że walczyli. Gdy już "drabiny" się wycofają, komp wysyła kolejne wojska - najczęściej kawalerię i piechotę szturmową by atakowały bramę. Gdy brama zaczyna się palić, wszyscy ponownie się wycofują. Gdy brama się otworzy, komputer zaczyna wysyłać przez bramę kolejne fale swoich wojsk (łącznie z kawalerią) zostawiając jedynie oddziały strzelcze do ataku dystansowego. Co ciekawe gdy komputer posiada większość oddziałów strzelczych a wojska szturmowe zginą, wtedy zaczyna się kombinatorka. Raz miałem taką sytuację i komputer podzielił łuczników na dwie grupy do dwóch osobnych bram. Chwile postrzelał i wycofał się :D
Wystarczy mi oddział-dwa falangitów i ew. 2-3 oddział łuczników i jestem w stanie odeprzeć spokojnie 10 tys. żołnierzy przeciwnika. Łucznicy na mur, gdy wróg spali bramę to ustawiam falangitów na końcu wejścia i nakazuje utworzyć falangę hoplitów - do tego ten spadający piasek na napastników czy co to jest i nikt się nie przedrze. Wygrałem już tak ponad 30 oblężeń będąc teoretycznie bez żadnych szans na zwycięstwo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Krecik1218
ystarczy mi oddział-dwa falangitów i ew. 2-3 oddział łuczników i jestem w stanie odeprzeć spokojnie 10 tys. żołnierzy przeciwnika. Łucznicy na mur, gdy wróg spali bramę to ustawiam falangitów na końcu wejścia i nakazuje utworzyć falangę hoplitów - do tego ten spadający piasek na napastników czy co to jest i nikt się nie przedrze. Wygrałem już tak ponad 30 oblężeń będąc teoretycznie bez żadnych szans na zwycięstwo.
nie jet to to czego oczekiwalem po R2,niestety ....
-
Jako że w mojej kampani jestem w ostrej ofensywie, to nie wypowiem sie o obronie miast, ale przyznam ze jeden bug w ataku jest wyjatkowo denerwujacy- przy zniszczeniu bram, oddzialy z drabin zamiast zdobywac mury pchają się przez wrota. Gdy przeciwnik dysponuje gorącym olejem oblęzenie jest nie do wygrania w taki wypadku. Ciekawe jest tez to, ze olej ten nigdy sie nie konczy xD btw witam wszystkich, śledze forum od dobryh kilku lat ale dopiero wpadłem na załozenie konta :)
-
Witam!
Czy jest mod który poprawia kawalerię numidyjską chodzi o wygląd bo ta oryginalna jest beznadziejna?
-
Zainstaluj Dei, ogolnie cudo, a ostatnio zostal wydany submod z rosterem Kartaginy- jest tam tez kaw numidyjska.
-
Przyznam, że czytam o dei od dłuższego czasu, ale z graniem czekam aż dojdą przynajmniej do 0.8. Ten submod z kartagina jest do pobrania gdzieś osobno? Rozumiem, że tylko dodaję ewentualnie kilka jednostek. Nic nie jest przepakowane i nie trzeba zmieniać wersji gry na ang.
Tak w ogóle jaką najemną kawalerię polecacie dla kartaginy w podstawce żeby pogonić wrogich strzelców i zaangażować ją w walkę.
-
Submod jest na twcenter, jeszcze nie sprawdzilem balansu, ale powinno byc ok.
-
Szulikowski, powinieneś i tak zmienić wersję na angielską bo po wgraniu moda, nie będziesz miał opisów nowych jednostek oraz ich nazw.
-
Witam !
Gram Icenami , podbiłem całą Brytanię i ruszam na południe. Moim jedynym sojusznikom , Namnetom , wojnę wypowiedzieli Arwernowie. Dołączyłem do wojny. Potem wojnę moim sojusznikom wypowiedzieli Atrebartowie wraz z sojusznikiem (Nerwowie). Za 4000 złota wmieszałem w tą wojnę Fryzów. Moim planem jest podbić wioskę na wschód od Namnetum ( Nerwowie) i z stolicy Camulodunum zaatakować stolicę Atrebartów i zniszczyć Nerwiów. Potem pokój z Arwenami i dołączenie do wojny po stronie Fryzów z Cheruskami lub na odwrót. Jestem w 80 turze.
Jak myślicie , ma to szansę się udać ?
-
Moja srebrna kula twierdzi, że tak
-
Hej wszystkim
Jako fan serii Total War mam takie wrażenie że Rome II graficznie jest brzydkie natomiast shogun 2 ślicznie wygląda. A pytanie brzmi jak to jest u Was drodzy koledzy i koleżanki.
Nie powiem że to nie wina mojej grafiki więc się pytam :?:
Pozdrawiam
-
U mnie to zdecydowanie najładniejsza część serii.
-
Ja gram w Rome II na najniższych detalach (no, niektóre elementy mam na najwyższych) i uważam że jeśli chodzi o grafikę to jest to bardzo ładna gra.
-
To zależy od klimatów w jakich się odnajdujesz, Shogun 2 miał trochę cukierkową lecz piękną grafikę, do tego optymalizacja była na najwyższym poziomie.
Natomiast Rome z GEM oczywiście potrafi dostosować grę do wyglądu niemal rzeczywistego. Oprócz krwi :D
-
A mi się Rome 2 podoba o wile bardziej od Shoguna, mimo, że mam Rome na wysokich a Shoguna na ekstremalnych. Rome 2 jest o wiele ładniejszy i nie rozumiem ludzi którzy piszą, że ma gorszą oprawę graficzną od Shoguna 2
-
Mam DEI ściągnięte tego sub moda pobrałem, ale nie rozwiązało to problemu Numidyjczyków (kaw. oszczepników, i piechoty z oszczepami). Ten sub mod dodaje ciężką jazdę numidyjską ale nie rusza tych lekkich jednostek! Trochę dziwnie te jednostki wyglądają i nie pasują do reszty. Szkoda że nikt kto zajmuje się poprawą jednostek tego nie zauważył.