[spoiler:3erpsnxk]
Cytat:
Nom, pisałem o tym, broda niebieska i te sprawy.
Za długo pisałem mojego posta i w międzyczasie pojawił się między innymi Twój.
Cytat:
etam, z tego co pamiętam to sam motyw tej żony w serialu trochę się różnił od książkowego więc może chcieli definitywnie go uciąć;) Ja im to wybaczam, bo scena była dobra.
Fakt, tyle że żona to nie różniła się trochę ale tak właściwie to diametralnie. Jest to chyba nawet jedna z nielicznych postaci które więcej miejsca dostały w serialu niż w książce. Tak w sumie to chodziło mi nawet nie o sam udział żony ale o zmianę niektórych charakterów poprzez takie z pozoru nieistotne zmiany. Podobnie w końcu z tymi pozdrowieniami od Lannisterów które powinny być od Jaimiego, no ale twórcy widać uznali że ciężko będzie im "wybielić" tą postać tak jak Martin i woleli nie ryzykować że zostanie całkiem znienawidzony przez fanów.
Cytat:
A nie bylo tak? Tam nie było wielkiego planu. Tak na prawdę wszystko opierało się na tym, że ludy za murem się zjednoczyły, cala reszta była jednym wielkim "hurra do przodu!"
Chodziło mi o plan Robba na odzyskanie Północy. Podajże atak od południa na fosę, jakiś desant i atak na północy, wszystko dokładnie zgrane w czasie itd.
Cytat:
Musisz brać pod uwagę, że są pewne ograniczenia i gdyby mieli pokazywać wszystko to nadal oglądalibyśmy drugi sezon :P Poza tym jego wątek rozkręca się dopiero później, więc nie ma co narzekać. Co do kastracji to nie była plotka, tylko dość mocno zaznaczone w książce jako fakt. A że wypłynęło później? To nie ma wielkiego znaczenia. Skupiono się na torturach i okaleczeniu, to i to pokazano. Dla mnie dziwne by było jakby tego nie pokazali, a potem nagle okazało się, że nie ma ptaka.
Widocznie źle kojarzę to jak została przekazana informacja o kastracji. Z tego co pamiętam to z Theonem to przez w ogóle długi czas nie było wiadomo co się stało, później wyszło na jaw że żył z psami i był traktowany gorzej niż jeden z nich. Rozumiem że w serialu byłoby ciężko to przedstawić :) , nadal jednak nieco mnie kłuje fakt że poniekąd między byciem Theonem a zostaniem Fetorem było tylko nieco obicia twarzy, według książki przemiana w Fetora trochę chyba jednak trwała i w dość chyba mocnym stopniu wynikała z długiego okresu upodlania a nie samych tortur fizycznych. No ale twórcy zrobili by chyba naprawdę świetną robotę gdyby udało im się ukazać wątek Theona tak jak w książce, zwłaszcza że wiele w samym dziele Martina było raczej kwestią domyślenia się przez samych czytelników co myśli i czuje Theon, ewentualnie oddanie głosu samym jego myślom; siłą rzeczy w serialu raczej ciężko takie coś ukazać.
W nowym odcinku pada chyba stwierdzenie że dzicy mają 100 tysięcy wojowników, kojarzy ktoś czy podobnie było w książce? Dotychczas wydawało mi się że była to jednak mniejsza liczebnie siła.
W którymś odcinku sezonu 3 podajże ten chłopak z bagien mówi o tym że wszystkie armie Westeros nie są w stanie pokonać Innych. Kojarzy ktoś taką deklarację w książce?[/spoiler:3erpsnxk]