Słuchajcie, czy jeśli zainstaluję SS 6.3 i później 6.4 to muszę bawić się ze wszystkimi poprawkami 4... czy wersja 6.4 już zawiera wszystkie te poprawki?
Może po katowaniu Gaznawidami w BC przyszedł znów czas np. ma Aragonię w SS. ;)
Wersja do druku
Słuchajcie, czy jeśli zainstaluję SS 6.3 i później 6.4 to muszę bawić się ze wszystkimi poprawkami 4... czy wersja 6.4 już zawiera wszystkie te poprawki?
Może po katowaniu Gaznawidami w BC przyszedł znów czas np. ma Aragonię w SS. ;)
Ja tam zainstalowalem SS 6.3 w wersji początkowej bez żadnych poprawek potem SS 6.4 i wszystko śmiga. (Żadnych poprawek osobno nie instalowałem 6.4 na moje oko ma je w sobie ). Co do ew. fixów do 6.4 to jak na razie na forum twcenter Gracul ich nie zamieścił - ale coś tam szykuje, chyba, że coś mi umknęło :mrgreen: . Po instalacji odpal setup i ustaw opcje AI i inne i dopiero odpal kampanię i radzę grać Ci na SS 6.4 z aktywnym RR od point Blanka co ogranicza dodatkowo ilość spamowych armii kompa - dzięki ograniczonej puli rekrutacyjnej w stosunku do podstawki Medka. Ja tam gram zawsze z aktywną opcją RR/RC. Gram na czystym SS 6.4 bez zmian jakie wprowadza paczka "submodów" od Menetha. W obecnej wersji czysta wersja SS 6.4 spełnia moje oczekiwania i nie mam ochoty jej modyfikować. :D
Ok, w takim razie znów odpalam SSa.
Po rozpoczęciu gry (pokazaniu się pierwszej planszy SS 6.4) mam CTD. Windows Xp, Medek w wersji Steam. Wiadomo jak sobie z tym poradzić?
Hmm jeśli dobrze pamiętam to przy zakończeniu instalacji lub przy pierwszym uruchomieniu steup`u powinno się pojawić okienko z informacją, że na komputerze wykryto steam miałeś coś takiego ?
Ewentualnie spróbuj tego:
# In the m2tw folder you should see 3 exes. "m2.exe", "kingdoms.exe" and "launcher.exe"
# Create a folder called "backup" and place the "launcher.exe" in that
# Rename the "kingdoms.exe" to "launcher.exe"
# Now go to your "Steam Games" list and right click kingdoms, select "properties" and then "set launch options"
# In the box that appears paste this "@mods\SS6.3\default.cfg"
# As long as you always launch from kingdoms in steam and not the SS 6.3 shortcut it should work
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ost7823188
Niestety nadal to samo - pojawia się plansza ładowania SS 6.4 i za chwilę CTD :?
A sama gra jak chodzi? Medek? Jakie masz jeszcze mody?
Sama gra chodzi bez zarzutu, tak samo wszystkie kampanie z Kingdoms i jeden mod - Kingdoms Grand Campaign. Po myku z launcherem nie chodzi nic (nawet podstawka Medka).
Spory krok do przodu w stosunku do SS6.2.
Jedno mnie tylko zastanawia. Gram Aragonią, moi generałowie nie mają żadnych negatywnych cech, król porządny i następca tronu też nie w ciemię bity. Ruchy mieli normalne, posiedzieli jednak 3 tury w zamkach i nie mogę się nimi praktycznie ruszać. :?
Np. z Barcelony do najbliższego miasta ruch przykładowego generała trwałby chyba ze 40 tur. Czym to jest spowodowane? Zapasami? Nigdzie nie ma napisane, że mają z jakiegoś powodu ograniczone ruchy. Zasiedzieli się, reumatyzm, lenie jakieś czy co?
Witam.
@Asuryan
Po myku z dodawaniem parametrów do steam wszystko powinno działać.
Jest jeszcze inna możliwość, odpalasz zwykłego launchera z pod steam (ten domyślny z którym instaluje się cała gra), klikasz tam play i będzie tam wpis Stainless Steel.
Sprawdź czy to Ci zadziała.
Jeśli nie, to wstrzymaj się ok tydzień czasu, pewna miła dusza z TWC wyposażyła mnie w medka+kingdoms pod steam i gdzieś w przyszłym tygodniu napiszę launchera który będzie sobie bez problemu radził ze Steam. (tym bardziej że już wiem jak to zrobić)
@Grandal
Masz może odpalone jakieś sub-mody?
Jeśli możesz, wysłałbyś mi swój save wraz z listą tego co miałeś włączone - na TWC dwie osoby pisały o tym bugu jeszcze w 6.3, ale z braku save i po przepatrzeniu kody nie byłem w stanie dociec czemu tak się stało. Save bardzo by mi pomógł.
Pod koniec przyszłego tygodnia wyjdzie mały patch, który naprawi wszystkie dotychczasowe zgłoszone błędy (żadne tam crashe, jakieś proste kosmetyczne badziewie).
Dodatkowo wyjdzie ten launcher który radzi sobie ze Steam, oraz wrzucę całą osobną instalkę 6.4, która nie będzie wymagała zainstalowanego 6.3 (Już nie 2.4GB, tylko około 1.4GB, przefiltrowałem cały folder w poszukiwaniu niepotrzebnych plików - i jest ich ponad 2,5GB :D )
Jeśli ktoś ma jakieś fajne pomysły/skargi/zażalenia odnośnie SS, to ja zawsze jestem chętny do rozmowy.