Re: Pytania początkujących moderów
Cytat:
Zamieszczone przez Żakuj
Nic nie pomaga, dalej stoją z kuszami :x
Kurcze przykro mi, ale nie mam pomysłu. Trzeba chyba zrobić nową jednostkę z dostępnych w grze modeli. Wtedy tworząc ją od początku (krok po kroku z poradnikiem) ustawiasz, że pierwszą bronią jest miecz, a drugą kusza.
Witam!
Mam problem (jak zwykle :(). Mianowicie w modze retrofit 1.0 (i Grand Unit Addon) przenioslem slonie z tymi muszkietami, aby byli w stanie zostac zrekrutowani przez Bizancjum, a nie tylko Tymurydow. Moj problem polega na tym ze ludziki kierujace sloniem, jak i te strzelajace sa srebrne (srebrno-przezroczyste). Wczesniej caly slon byl taki ale udalo mi sie dodac mu teksture. Niestety, nie wiem jak dodac teksture tym ludzikom.
Prosze o pomoc. :)
Nim cokolwiek zaczniesz zmieniać, zrób backup tych plików. A teraz procedura :) :
- Otwierasz export_descr_unit
-szukasz tej jednostki i patrzysz jaki ludzik jest tej jednostce przypisany, ja w modzie SS mam coś takiego:
soldier Elephant_Crew <--- to jest ludzik , u Ciebie może się nazywać inaczej
-kopiujesz nazwę ludzika, otwierasz notatnikiem plik battle_models, znajdujący się najprawdopodobniej w data\unit_models
-w notatniku ctrl+f i wklejasz tę nazwę, klikasz ,,szukaj"
-musisz dodać nową frakcję do jednostki (czyli tę frakcję, do której dodałeś nową jednostkę)
-wkleję tu przykładową jednostkę ze swojego pliku, nie sugeruj się informacjami w nim zawartymi - wiadomo, grasz na innym modzie u Ciebie wygląda inaczej, chodzi o sam schemat edycji linijek.
1
8 Elephant
18 MTW2_Elephant_Crew 0
1
21 MTW2_Arquebus_Primary
0 -1 0 0 0 0 0 0
14 mailed_knights
1 4
58 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/mailed_knights_lod0.mesh 121
58 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/mailed_knights_lod1.mesh 900
58 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/mailed_knights_lod2.mesh 2500
58 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/mailed_knights_lod3.mesh 6400
1
7 england
73 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/textures/EN_Lmail_Hmail_england.texture
73 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/textures/EN_Lmail_Hmail_normal3.texture
53 unit_sprites/england_Dummy_EN_Mail_Knights_sprite.spr
1
7 england
58 unit_models/AttachmentSets/Final Kite_england_diff.texture
58 unit_models/AttachmentSets/Final Kite_england_norm.texture 0
Plik bez edycji, teraz wkleję zedytowany (swoje adnotacje dodaję kolorem):
1
8 Elephant
18 MTW2_Elephant_Crew 0
1
21 MTW2_Arquebus_Primary
0 -1 0 0 0 0 0 0
14 mailed_knights
1 4
58 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/mailed_knights_lod0.mesh 121
58 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/mailed_knights_lod1.mesh 900
58 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/mailed_knights_lod2.mesh 2500
58 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/mailed_knights_lod3.mesh 6400
2
liczba frakcji posiadających jednostkę, czyli dodając frakcję dodajesz 1 do liczby, u mnie wychodzi 2 ;)
7 england
9 byzantium
skopiowałem linijki z frakcji powyżej (u siebie skopiuj z Timurydów) i wkleiłem na końcu zmieniając nazwę frakcji na byzantium (liczba 9 oznacza liczbę liter - musi się zgadzać inaczej CTD!!!)
2
znów zmieniamy liczbę frakcji
7 england
9 byzantium
i kopiujemy informacje dla poprzedniej frakcji i wklejamy na końcu
-Gdy wszystko dobrze wkleisz, powinno działać. Pamiętaj, że liczby na samym początku linijek oznaczają liczbę znaków (bez spacji), bezwzględnie muszą się zgadzać inaczej CTD :!: .
-Nazwa frakcji (u mnie byzantium) u Ciebie może być jakaś inna, wtedy wpisujesz tak jak jest podana i analogicznie zmieniasz liczbę na początku.
-Jeżeli ten plik nie jest u ciebie tak czytelny, tzn jest pisany ciągiem czy jakoś inaczej, sugeruję zapoznanie się z wątkami na TWC dotyczącymi battle_models, edycja w takim stanie jest katorgą, łatwo się pogubić i źle coś powpisywać etc.
-Mam nadzieje, że sam niczego nie poplątałem i wszystko wyjdzie ok
Powodzenia, pozdro! :)
EDIT:
Przepraszam, że momentami pisałem jak do kompletnego laika (sam nie jestem oczywiście skrypt-specem :) ) ale są to pliki wymagające skupienia przy edytowaniu, gdyż można nieźle pokasztanić sprawę.
Witam!
Czy da się może ustawić w Grand Kampaning modzie do Kingdoms żeby rebelianckie jednostki pojawiały się tylko na danym terenie? Nie chodzi mi o ich zmiejszenie tylko o zrobienie żeby pojawiali się tylko na jednym terenie. np. na Cyprze. żeby heretycy, woja itp na tym terenie.
EDIT
Aaa i jak im dodać żeby mieli dyplomację a nie z każdym wojnę. w dest_stats nie działa jak im dam dobre stosunki i pokoje to i tak szybko je tracą i tamci ich niszczą.
Witam, może to nie jest dobry temat na te pytanie, ale...
Ostatnio gram w Call of Warhammer (dość długo już) i spodobała mi się muzyka w tym modzie. Problem w tym, że nie mogę wypakować jakoś muzyki z tego moda. Jest więc jakiś sposób na wypakowanie muzyki z tego moda? Próbowałem unpackerem i się nie dało.
Napisz na PW do użytkownika Wino, w temacie o Bellum Crucis dużo się udziela, a na muzyce się zna do modów. :mrgreen:
Jeszcze jedno pytanie apropos Call of Warhammera, jak mogę zmienić ustawienia w pliku z dyplomacją, by możliwe były wojny między baroniami Imperium lub Imperium z Kislevem?
viewforum.php?f=249 link do poradników moderskich, z pliku descr_strat musisz sobie spisać nazwy frakcji i pozmieniać im dyplomację by nie miały sojuszu na starcie. Poradnik to opisuje.
Zrób sobie kopię pliku descr_strat jest w katalogu moda raczej w data/world/maps/campaign/imperial_campaign. Jak ustalisz nazwy frakcji imperium to się zgłoś, jakbyś nie widział co dalej powiem Ci jak to zrobić. Zorientujesz się po posiadanych miastach.
Dzięki, udało się zmienić i jest OK. :)
To wklej na Forum tą zmianę albo mi wyślij na PW ok, rzucę okiem? Lepiej na PW. Dzięki.
Edit: Za jakiś czas napisz jak to zmieniło grę.