Jakiś mod u ciebie normalnie chodzi? Z tego co napisałeś do tej pory na forum, to nie ma takiego moda, nie żebym był ciekawy, co masz za system i sprzęt, ale tylko stwierdzam to, co sam napisałeś w ciągu swojego pobytu na forum...Cytat:
Wilk
Wersja do druku
Jakiś mod u ciebie normalnie chodzi? Z tego co napisałeś do tej pory na forum, to nie ma takiego moda, nie żebym był ciekawy, co masz za system i sprzęt, ale tylko stwierdzam to, co sam napisałeś w ciągu swojego pobytu na forum...Cytat:
Wilk
Niestety mod jest niegrywalny z powodu jakiegoś buga który zabiera graczowi bizanty za nic na koniec tury. Np. wykonałem ruchy agentami i jednostkami mam 0 bizantów. Sprawdzam stan finansów przewidywane dochody 2000 b, zakładany końcowy stan skarbca w następnej turze 2000 b. Klikam koniec tury i w tym momencie stan skarbca zmienia się z 0 na -5000 b. Rozpoczyna się następna tura i zamiast zakładanych 2000 b na + mam -3000 b. Tak jest w każdej turze, zmieniają się tylko minusowe kwoty w skarbcu. przez to po 2-3 turach jestem na minusie i gra staje się niemożliwa ponieważ jestem cały czas bankrutem. Próbuję to rozgryźć od kilku dni ale nie mam pojęcia o co chodzi. Próbowałem rozegrać kilka kampani różnymi państwami i za każdym razem jest tak samo.
Mietek77 - no Litwa walczyła by dostać się do 6.3 z Abbasydami, ale islam zwyciężył. Nic nie jest doskonałe. Dla mnie mimo pewnych błędów i nieścisłości to najlepszy mod o średniowieczu i niezwykle stabilny. W szoku jestem czytając posty, że Ludziom tak wywala. Reinstall Medka i Kingdoms oraz czyszczenie rejestrów by się przydało i dopiero instalacja BC 6.3. Z drugiej strony szok, że Włosi dostrzegli linie dynastyczne wśród Piastów. Czyli mówisz wprawiony w modowaniu Jesteś? Pomyśl jak zastąpić linię pomorską na jakąś pasującą bardziej... Takimi korektami zajmiemy się po wydaniu w miare kompletnego spolszczenia do BC 6.3. A do tego co nieco brakuje jeszcze.
Nekroskop - poczytaj poradniki na początek. viewtopic.php?f=367&t=8785 Opłaty sa np. za armię w polu 600 w każdej turze, za każde oblężenie 2000 za każdą turę oblężenia (Jak 2 armie Twoje oblegają płacisz 4000 na turę). Dodatkowo komp nalicza kary za posiadanie kolejnych prowincji. Można to sobie albo pozmieniać albo usunąć. Ja wywaliłem kary za podbijanie kolejnych prowincji, resztę zostawiłem. Ludzie zazwyczaj nic nie wiedzą o rozgrywce i się dziwią. To nie bug a założenia Twórców moda, są koszty ukryte (opisane w anglojęzycznym Manualu do wersji 6.3 i poradnikach, nie wykazywane w finansach - a naliczane na początku nowej tury). Ja rozumiem jak to działa i kasa mi się zgadza. Chyba zrobię poradnik o tych finansach w Bellum bo Manuali angielskich prawie nikt nie czyta i Ludzie sieją fałszywe pogłoski o bugach np. :roll: .
Hm.... To muszę po odinstalowaniu Bellum odinstalować Medka, potem znowu defragmentacja, czyszczenie rejestru, później instalacja Medka, instalacja Kingdoms, patcha, Bellum.... A i tak pewnie będzie wywalało :)
Edit przez Araven: Po ew. instalacji Medka i Kingdoms 1.5 nim zainstalujesz mody jakiekolwiek, odpal czystą grę i zagraj parę tur. potem wyjdź z gry i najlepiej z systemu. Po restarcie zainstaluj moda. Odpal i znowu wyjdź z gry.
Faktycznie mod jest w miarę stabilny, choć wywala mnie od razu jak chciałem zagrać na full feudal. Może wiecie o co chodzi? Gram na full i jest ok. Czasami pojawia się jakiś błąd i wywala mnie do pulpitu. Jednak przy takim ogromie moda zdziwiłbym się gdyby było inaczej. Oczywiście podpisuje się obiema rękami i nogami pod twierdzeniem, że trzeba mieć zdefragmentowane dyski, świeżego medka i niestety niezłego kompa. Tury w tym modzie przewijają się zdecydowanie szybciej niż np. "Stainless Steel", gdzie mogłem czasami dwie herbaty zrobić i sporo czasu zostawało.
Niestety taka ilość skryptów wymaga mocy obliczeniowej. Ze swojego doświadczenia radzę zminimalizować zużycie ram w czasie spoczynku windowsa. Powyłączać wszystko co się da i przełączyć na tryb "wysoka wydajność". Dla kogoś kto nie lubi "ręcznej roboty" :D są równiez programy do zwiększenia wydajności np "game buster".
PS. Wielkie dzięki i szacun za spolszczenie :) -Ja bym spolszczył jeszcze polskie tytuły np. Książe Śląski zamiast Duke of Silesia i np. Piastowie Mazowieccy zamiast Masovian Dynasty.
Co do modowania -tak nie jest mi obce, choć miałem długą przerwę. Kiedyś trochę się udzielałem tu gdy była era Rome i na początku medka. Nawet nie pamiętam tamtego nika :D
Każdy mod czasem wywala. Przy wyborze rodzaju kampanii jak się za wiele grymasi z wyborem nacji i skacze między nimi to wywali na bank. SS też tak miał i ma nadal. Dalsze prace nad spolszczaniem trwają i obecnie dotyczą pliku o jakim piszesz ze świtą postaci.
Araven przeczytałem temat z poradnikami i temat w którym piszemy. Przejrzałem też kilka razy angielską instrukcję i testowałem moda przez święta. Zapisałem sobie wszystkie ukryte koszty na kartce i obliczam przy każdej turze. Niestety nie doliczyłem się znikającej kaski.
Komp podaje prognozę zysków (nie uwzględnia deficytu z poprzednich tur), prognoza zysków na daną turę + deficyt (z poprzednich tur o ile jest) + ukryte koszty (np. oblężenia prowadzone, i kara za prowincje zdobywane powyżej ilości startowej dla danej frakcji) i się powinno zgadzać. Screena daj i opisz to dokładniej może rozpracujemy. Może to trybuty dyplomatyczne albo doszkalanie wojsk lub budowa nowych budynków?
Edit: Jak dalej będą jakies duże nieścisłości - radzę usunąć money_script potem map.rwm z kampanii w jaką grasz i zacząć nową kampanię. Bugfixera 1.2 zainstalowałeś?
RATUJCIE waszmoście! Dotarłem do 103 tury jako Królestwo Jerozolimy, podbiłem Egipt i zawarłem sojusz z islamistami przeciwko bizantyjczykom - wspaniałe perspektywy rozwoju, a tu nagle po przejściu na turę 103 wszystko zwolniło 100 razy tzn. ruch jednostką trwa kilkanaście sekund, przesunięcie mapy to kilka sekund, wszystko "klatka po klatce" jak w zwolnionym filmie, bitwy można prowadzić normalnie, ale na mapie strategicznej nie da się grać! Czy ktoś miał podobny problem? Wgrałem na początku Bugfixera, ale nie wiem w jakiej wersji, po czym ją poznać? Jak ściągnąć wersję 1.2?
Bugfixer jest w wersji 1.2. No raz też tak miałem. Spróbuj wczytać poprzedniego sava. Mnie po kilku turach się ten bug naprawił, jak przyszedł do mnie obcy dyplomata. Ale cofnij się do wcześniejszego sava najlepiej.
Nekroskop: Finanse się zgadzają co do bizanta. Oto jak komp liczy dochody:
Dodajesz sobie swoje wydatki na konstrukcję i rekrutację (tak wydatki to nie pomyłka) + dodajesz przewidywane dochody + stan skarbca na dole ekranu (albo na plusie albo na minusie) i dopiero te wszystkie elementy dają Ci Przewidywany stan skarbca. Dobra przykład. W tej turze buduje za 2000 i rekrutuję za 421 , przewidywane dochody to 1345 + mam w skarbcu powiedzmy (+ 1221 bizantów), mój zakładany końcowy stan skarbca to będzie 2000 (wydatki na konstrukcję) + 421 (wydatki na rekrutację) + 1345 (prognozowane dochody) + 1221 (stan skarbca - zapasy gotówki) = 4987 bizantów o ile nie mam ukrytych kosztów (600 za każdą armie w polu i 2000 za każdą moja armie jaka oblega). To nie żaden bug. AI zawile to liczy ale prawidłowo. Pozdrawiam.
Edit: Oczywiście, nie trzeba tego liczyć samemu, bo komp to robi za nas (ale jak Ktoś się uprze, może sobie policzyć wg sposobu jaki podalem wyżej).. Po prostu patrzymy na zakładany końcowy stan skarbca i tam mamy podane ile będziemy miec kasy w następnej turze. Na inne dane finansowe nie patrzcie. Wynik finansowy może ulec modyfikacji przez ukryte koszty i np. kary finansowe za kolejne zdobywane prowincje. :P