Na czystym BC 6.3 z bugfixerem. Jedyne zmiany jakie robiłem to wywalenie skryptu newking oraz buntu baronów i emirów. Więc może błąd dotyczy któregoś z nich, tyle że wówczas nie powinien raczej wyskakiwać zawsze w określonej turze.
Wersja do druku
Na czystym BC 6.3 z bugfixerem. Jedyne zmiany jakie robiłem to wywalenie skryptu newking oraz buntu baronów i emirów. Więc może błąd dotyczy któregoś z nich, tyle że wówczas nie powinien raczej wyskakiwać zawsze w określonej turze.
To jak to jakiś błąd przy ręcznym usuwaniu skryptów to nic nie pomogę. Przywróć bunt baronów może. Bardziej bym stawiał na niego, on jest chyba nawet w Light, to może być konieczny, jak jest jakiś event a skryptu nie ma to wywala.Chyba.
Żadnego z tych skryptów nie ma w light. Przywrócenie ich a nawet odpalenie savea na czystym BC 6.3 nic nie daje. Przejrzałem je oba i żaden nie jest powiązany z jakąś konkretną turą. Tak czy siak dzięki za próbę pomocy.
Jak wyciąłeś skrypty jakieś to save nie pójdzie na czystym Bellum.
By spróbować uratować save, wrzuć też export_character_descr_traits z data bellum ponownie i usuń map.rwm. To ten sam plik co masz teraz. Napisz czy pomogło na ten ctd w 135 turze, oby.
Niestety nadal nic z tego, odpuszczę sobie raczej próbę rozwiązania problemu i zagram Gruzją w Broken Crescent.
PS. To dziwne ale w tych plikach które podesłałeś nadal wyświetla mi się brak tych "m".
Fakt, nie dopisałem tych m (na szybko i rano to robiłem :oops: ), zaraz poprawię, może wtedy zadziała. Ja Gruzją do 400 tury w Full dogrywałem na czystym Bellum. Też pykam czasem w Broken z submodem Jyzia coś tam.
Edit. Zrób tak uruchom jakąkolwiek nową kampanię, wtedy wczyta moje zmiany w plikach tekstowych i dopiero wtedy odpal starego sava, co nie działa. Bo może trzyma ci stary zapis także w plikach tekstowych, pamiętaj o usunięciu binrnych tych białych o nazwach jak te 2 tekstowe.
Edit II Poprawione pliki wg tego co wynalazł Dagorad: http://www.sendspace.pl/file/753eba241afe5a3be2257dd
Poprawiłem. Ale jest i dancer i dancerm, tak samo ten drugi ZH_fall_guym ma dwie wersje, jedną z m na końcu, a drugą bez. Ale fakt w tej z m, było źle.
Mam problem z BC. Zainstalowałem oba party 6.3 i potem patcha i mod się nie uruchamia. Grę kupiłem parę dni temu na wyprzedaży steam. Czy mod działa ze steam? ( nawet nie zauważyłem,że na steam jest angielska wersja gry :/ ). Wyłączyłem UAC i nadal to samo. Ze SS nie ma problemu, sam nie wiem co trzeba zrobić żeby BC zadziałało...
Wpisz w wyszukiwarkę na Forum, np. steam Bellum i szukaj zwłaszcza postów Asuryana w tej kwestii.
Znalazłem.Dzięki - działa.
Jak możesz przypomnij to tutaj. Co zrobić by działało na steam.
http://www.twcenter.net/forums/downl...o=file&id=2824. Ten plik trzeba ściągnąć i dodać ręcznie nim zainstalowanego moda do listy modów na steam.
Mam pytanie: jak używać dostawców? Powinni znajdować się w armi, czy gdzieś obok niej?
Ja ich używałem w armii. Ale możesz spróbować wysłać dostawcę do armii bez zapasów i sprawdź w następnej turze czy zapasy się podniosły. Może wystarczyć jego wstawienie do tej samej prowincji co generał, a jak to nie wystarczy daj go na kilka tur do armii.
Najlepiej dać dostawce do armii wtedy zapasy nie spadną, a jeśli do armii wyślesz dostawcę to powinny wzrosnąć po max 2-3 turach zresztą w cechach generała przy opisie zapasów pojawi się komunikat że dostarczone
Hej gram sobie tura , po turze Polską sojusz z Dania 9/10 , sojusz z Madziarami 8/10 i tłukę Cesarstwo. Jednak mam problem co biorę się za oblężenie Papież grozi mi ekskomuniką .
Jak myślicie czy opłaca się ją przyjąć i czy komputer dostaję także takie ultimata ? Wydaję mi się że nie przejmuję się tym i oblega moje grody w najlepsze.
Pewnie, że mają, dlatego frakcje katolickie od czasu do czasu dostają ekskomunikę :PCytat:
Zamieszczone przez Sirrath
Mam prośbę. Czy mógłby ktoś wrzucić orginalny plik ui. Przez swoją głupotę nie zrobiłem kopii zapasowej.
Katalog ui ma 2.65 Gb, chyba lepiej jak przeinstalujesz, nawet po spakowaniu byłoby go ciężko gdzieś wrzucić.
Dziękuję za radę. Faktycznie wrzucanie tak dużego pliku nie ma sensu .
Polecam pobrać pliki muzyczne z polskiego MXL moda i podmienić :)
Fakt, Kam2150 pisał, że to działa.
Nie działa mi kampania feudalna tzn kiedy włączam pełna feudalna lub ta light wyskakuje "Medieval napotkał". Mam BC 6.3 razem z bugfixerem i megasubmoda. (Bez muzyki)
Edit: Wie ktoś może jak ustawić skalę jednostek aby ciągle była ustawiona na olbrzymią. Z każdym wyłączniem gry przestawia sie na normalna. Tak samo jak z opcją ogranicz kamerę.
To temat o czystym Bellum, Megasubmod ma osobny temat do dyskusji. Cos Kolega nie doczytał, bo w Megasubmodzie nie działają obie kampanie feudalne, co przy opisie instalacji jest napisane.
Wejdź do pliku cfg i ustaw sobie to co pogrubiłem to będziesz miał olbrzymią skalę jednostek.
[game]
auto_save = 0
advisor_verbosity = 0
# ai_factions = skip
# campaign_map_game_speed = 99
# campaign_map_speed_up = 1
# label_characters = 0
# label_settlements = 1
# micromanage_all_settlements = 1
no_campaign_battle_time_limit = 0
unlimited_men_on_battlefield = 1
# unit_size = huge
disable_arrow_markers = 0
disable_events = 0
english = 0
# allusers = 1
Najwyraźniej nie doczytałem :). Co do skali, wchodzę w cfg i tam mam ustawiony unit size na huge jednak jak wchodzę do gry nadal mam normalną skalę jednostek.
Czy wiadomo już kiedy pojawi się BC 7.0 i czy będą jakieś istotne zmiany w stosunku do BC 6.3? Mi trudno sobie wyobrazić coś lepszego niż MEGASUBMOD III i IV do BC 6.3, więc jestem ciekaw, czy 7.0 ma szanse go przebić?
Niestety jak zwykle nie wiadomo. Włosi nie podają żadnych dat zwykle. Ja przynajmniej na takie nie natrafiłem, poza spekulacjami na TWC. Będzie jak będzie.
Witam, mam mały problem: gram Francją, na Polskim Megasubmodzie, jest tura 212 i podczas przewijania tury, najwięcej czasu zajmuje to Norwegii, która jest jednym z największych państw i które ma jedną z największych armi, a także mongołom. Kiedy przychodzi moja kolej, gra strasznie się zacina, co nie zdarza się mojemu bratu, który gra Polską. Jakieś sugestie?
Usuwaj czasem map.rwm. Dziwne nie jest jak Norwegia największa to i najdłużej ruchy wykonuje. Jak są dłużyzny, wczytaj poprzedni save.
Oby nie wydali 7.0 jako osobnej wersji nie wymagającej poprzednich bo ściągania będzie tyle że ja nie mogę.
Ja właśnie wolę, żeby było osobno. Nakładki generują błędy.
Też myślę, że będzie nowa instalka nie wymagająca 6.3.
W tym temacie: viewtopic.php?f=367&t=12871 dałem link do Megasubmoda IV w ostatnim poście.
Niestety, z tego co czytałem na włoskim forum na nową wersję pozostanie nam czekac raczej do nowego roku :(Cytat:
Czy wiadomo już kiedy pojawi się BC 7.0 i czy będą jakieś istotne zmiany w stosunku do BC 6.3? Mi trudno sobie wyobrazić coś lepszego niż MEGASUBMOD III i IV do BC 6.3, więc jestem ciekaw, czy 7.0 ma szanse go przebić?
Osobna instalka pewna. Z tego co pamietam, zmian ma być sporo, począwszy od rosteru jednostek a skończywszy na "gameplaju".Cytat:
Oby nie wydali 7.0 jako osobnej wersji nie wymagającej poprzednich bo ściągania będzie tyle że ja nie mogę.
A czy w BC 6.3 na pewno można handlować na morzu swoimi statkami czy to było tylko w wersji 6.2 ? Mam porty i pisze, że mogę posiadać "jedna flotę handlową" ale nie potrafię jej utworzyć, mogę tylko budować "Kogę" a ona zdaje sie nic z handlem wspólnego nie ma.
viewtopic.php?f=367&t=8785 polecam lekturę poradników do BC 6.3.
Floty handlowe II poziom nadbrzeża kupieckiego i wyższe poziomy tej budowli.
Czego mi brakuje w BC lub co moim zdaniem można poprawić?
1) Fos z wodą i mostów zwodzonych dla zamków (miasta niekoniecznie) - obecnie zamki zbyt łatwo się zdobywa.
2) Obrońcy na murach powinni móc odrzucać drabiny, które obecnie sprawiają, że właściwie mury są fikcją, czym wyższe i szersze tym łatwiej je zdobyć!
3) Urealnienia transportu morskiego - obecnie całą armię można wpakować na jeden statek, tymczasem ilość statków powinna odpowiadać ilości oddziałów możliwych do załadunku na niego, ograniczenie to nie dotyczyło to oczywiście agentów.
Nie zmienia to jednak mojej opinii, że BC to najlepszy mod jaki kiedykolwiek istniał do jakiejkolwiek gry :)
A ja mam chyba buga w grze, mam 64 turę i nikt mnie nie atakuje a jestem na 20 miejscu ogólnie z małą ilościa wojska, bez żadnych sojuszy - gram na srednim stopniu trudności, grając na hard w 12 turze mnie Niemcy zaatakowali :shock:
i gdzie ta ochrona 30 czy 25 tur nietykalności ? Być może znowu jakis bug tylko w druga stronę był.
zamek9, a może używasz też MEGASUBMODA... tam ochrona jest, ale tylko do 10 tury :)
Ja też gram na średnim poziomie i mam z większością frakcji sojusze, ale jestem najsilniejszy (90 tura).
Jaką frakcją grasz i ile masz prowincji?
Tak gram na MEGASUBMODZIE ale właśnie jestem teraz słaby zajęłem ledwo 3 miasta, Pragę, Gdańsk i Ołomuniec. No chyba, że miedzy stopniem średnim a trudnym jest taka kolosalna róznica to wtedy wszystko wyjaśnia. Na razie przynajmniej do 64 tury mnie nikt nie ruszył, leją się wszędzie na około a mnie jakby nie widzieli.... nie wiem, może uznali, że szkoda na mnie sie porywać, maja wazniejsze sprawy a mnie złupia kiedy będą mieli wolna chwilę :|
Zamek9. Na Hard i VH ostrzej atakują, zbierają siły, jak cię ktoś już zaatakuje to raczej mocno i w kilku miejscach. Grasz na Megasubmodzie II, czy na wyższym?
Mam nadzieję, że dobrze zainstalowałem, zainstalowałem megamod 2 póżniej mod muzyczny i megamod 4.
Patrząc na te zmiany które wprowadziliście w modzie to Polska wreszcie sie "da grać "... dobra robota.