-
Re: Frakcje - 16 frakcji grywalnych (SELEUCYDZI i NOMADZI)
Ze stema za opłatą pakiet grecki i nomadów.
Pont (?) i Seleucydów pobierze ci sam po zainstalowaniu gry.
Pojawiła się może już informacja jaka ma być ten trzeci darmowy (1 frakcyjny) dlc? Cz najprawdopodobniej będzie razem następnym pakietem kulturowym?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Asuryan
W takim przypadku pozostaje tylko znów poprosić o pomoc znajomego. Z tym że ja na Twoim miejscu zaczekał bym do obniżki, bo około 30 zł za 3 frakcje z okrojonymi jednostkami na multi to dość dużo. Żeby nie przegapić okazji, dodaj sobie to dlc do listy życzeń na steam - w momencie jej wprowadzenia otrzymasz mail.
Jak mogę dodać to dlc do listy zyczeń na steam???
-
Klikasz na stronę główną tego dlc - http://store.steampowered.com/app/258270/ - i po prawo i nieco w górę od "dodaj do koszyka" powinien być napis "add to your wishlist" w angielskojęzycznym steamie. Jak to przetłumaczyli na język polski, nie wiem i nie jestem ciekaw.
-
http://store.steampowered.com/app/258270/
mam to wszystko po polsku a do tego jestem ślepy? nie widzę nic takiego pod tym linkiem
-
Cytat:
Zaloguj się, aby dodać tę grę do swojej listy życzeń.
Udostępnianie Widget
Ja znalazłem takie coś. Ctrl+F wpisanie lista i coś wyszukało. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Vlad
http://store.steampowered.com/app/258270/
mam to wszystko po polsku a do tego jestem ślepy? nie widzę nic takiego pod tym linkiem
Dokładnie w miejscu "zaloguj się by dodać do listy życzeń", który zmienia się w "dodaj do swojej listy życzeń" jak już się zalogujesz na steam.
-
Baktria nadciąga jako kolejna frakcja. Nie jest źle - to już będzie trzecia darmowa frakcja. Trochę lipa za to, że cały czas dodajemy opcje na wschodzie mapy. Chciałbym aby następna paczka kultur skupiła się na półwyspie Iberyjskim. Od ostatniego czasu wypowiedzi w tym temacie pograłem trochę i trochę zmienił się mój wishlist dodanych frakcji:
- Kimmeria, Galacja i jeszcze jakaś frakcja w ramach paczki "Obcy na obcych ziemiach" - ten pomysł jednego z użytkowników na oficjalnym forum bardzo mi się spodobał ponieważ te frakcje naprawdę wyróżniają się ze względu na swoje usytuowanie geograficzne w porównaniu z ich kulturą,
- Dacja, Illyria, Tracja - wszystkie te frakcje posiadają interesujące dla mnie roostery jednostek i naprawdę liczę na ich pojawienie się w ramach DLC,
- Persja - to chyba jedyna frakcja, na którą jeszcze czekam ze wschodnich.
- Pustynni Nomadzi (3 frakcje z afryki i półwyspu arabskiego) - znowu ciekawa opcja, szczególnie urozmaicająca dla mnie replayability w pewnych obszarach,
- Półwysep Iberyjski - i tamtejsi barbarzyńcy,
- Pakiety barbarzyńców (Nori i ich Krótkie Miecze; może Etruskowie) - bo im dłużej Grekami tym ciekawsi wydają się barbarzyńcy,
Fajnie by było gdyby wraz z tymi pakietami dochodziły nie tylko nowe jednostki dla poszczególnych frakcji ale także najemnicy. Bo pomijając sprawność samego systemu najemników to poza paroma obszarami świata jest istna bieda jeżeli chodzi o najemników.
Pozdrawiam
-
Gdzie znalazłeś info o Baktrii?
-
jak zaczynasz gre to przy wybieraniu frakcji na liście jest baktria na szaro. tak samo było z selucydami i państwami stepu
-
Chyba jestem ślepy, bo nigdzie nie widzę tej Baktrii. A grę specjalnie 2 razy odpalałem.
-
-
chodzi mi o kampanie multiplayer. jak rozwiasz liste frakcji to tam jest baktria
-
Cytat:
Zamieszczone przez ituriel32
Gdzie znalazłeś info o Baktrii?
Na forum CA. Ludzie wykoncypowali to na podstawie tego o czym inni już tu napisali oraz o przeniesieniu Baktrii w kolejności tur na początek wśród innych grywalnych frakcji.
Tak swoją drogą, użytkownik stealthnsk podał ich rooster na podstawie encyklopedii, który pozwolę sobie tutaj przetłumaczyć i zamieścić
Cytat:
Zamieszczone przez Baktria
Piechota z włóczniami:
Wschodni włócznicy
Włócznicy z Theuros
Baktryjska straż królewska
Falangici:
Poborowi falangici
Falangici
Falangici w kolczugach
Harcownicy:
Wschodni procarze
Wschodni oszczepnicy
Perscy lekcy łucznicy
Lekcy peltaści
peltaści
Elitarni perscy łucznicy
Kawaleria do walki w zwarciu:
Baktryjska lekka konnica
Jazda obywatelska
Baktryjska szlachetna jazda
Kawaleria szturmowa:
Hellenistyczni katafrakci
Kawaleria harcownicza:
Konni harcownicy
Konni łucznicy
Baktryjscy łucznicy konni
Słonie:
Indyjskie słonie bojowe
Indyjskie opancerzone słonie
W sumie będzie to pierwsza frakcja, która łączy w sobie piki, słonie oraz pełnoprawnych konnych łuczników. Baktria co ciekawe nie dysponuje hoplitami ani murem hoplitów, tak samo jak piechotą z mieczami. Autor tematu na oficjalnym forum mówi też, że ci nowi katafrakci są silniejsi od swoich obecnie znanych kuzynów. Mam nadzieję, że CA doda jakieś unikatowe jednostki indyjskiej piechoty bo to dodałoby trochę klimatu.
Z innej strony - to już trzecia frakcja hellenistyczno-wschodnia :mrgreen: Mile widziałbym dodanie teraz dla odmiany jakiś barbarzyńców albo nomadów.
Pozdrawiam
-
-
Jak komuś bardzo zależy na poznaniu jednostek Baktrii jak i samej sytuacji państwa to jest ono już od ponad dwóch miesięcy dostępne w modzie nw wszystkie nacje ;) Baktria na bank dojdzie w jakimś DLC, ma zbyt wiele jednostek unikatowych tylko dla tej jednej nacji, chyba najwięcej ze wszystkich niegrywalnych państw.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Samick
Nomadzi już byli. :)
Mój błąd. Zapomniałem napisać jednego słowa: pustynni. Pustynni nomadzi czyli afryka i półwysep arabski. Choć oni mogą poczekać bo rzeczywiście niedawno byli nomadzi więc teraz bardziej widziałbym jakiś barbarzyńców. Parę nowych jednostek mogłoby wraz z nim dojść, a w szczególności więcej najemników (zarówno ilości jak i rodzajów; mogą być jakieś jednostki barbarzyńskie średniego szczebla nawet) na terenach barbarzyńców.
Pozdrawiam
-
Wiadomo kiedy dokładnie baktria będzie udostępniona?
-
Jeśli ktoś chce zróżnicowania, poprawy wizualnej i historycznej jednostek to zachęcam do skosztowania mojego najnowszego produktu. Preview jest jeszcze w budowie. ;)
viewtopic.php?f=577&t=14416&p=333916#p333916
8-)
-
Re: Frakcje - 17 frakcji grywalnych (ujawniono BAKTRIĘ))
-
na "Factions- Total War Wiki" jeszcze jej nie umieszczono
-
Tak, ale jest na 100% zapowiedziana. 3 frakcje stepowe też zapowiedzieli dużo wcześniej niż pojawiły się na TWWiki.
Ten screen pewnie właśnie będzie w Wiki jak to było z Seleucydami.
-
No i jak pisałeś King Louise... Mamy Baktrię. http://wiki.totalwar.com/w/Factions
-
Jest gdzieś może info czy Baktria będzie darmowa, czy za siano? Może razem z nią jakiś Culture Pack dadzą.
Mam nadzieję też, że w końcu dadzą Odrysów, bo jak na razie wydaje się, że fajne jednostki mają.
-
Czytałem gdzieś na TWC, że będzie darmowa
-
Szkoda, że Baktria choć mogli dać greckie Syrakuzy, Pergamon,Persję,jakieś plemię Iberyjskie,Daków,Piktów,coś z plemion germańskich, Helwetów,
-
Nie pamiętam dokładnie, po której aktualizacji, ale stosunkowo niedawno straciłem DLC Greek States Culture Pack, jak go odzyskać? Widziałem, że wcześniej ktoś pisał o takim problemie, ale nie doszukałem się informacji czy udało się odzyskać packa. Może ktoś ma jakiś pomysł? Pierwsza frakcją, którą zagrałem po zakupie gry była Sparta, wczoraj zapragnąłem zagrać Spartą i... niestety nie mam w ogóle takiej możliwości. Sparta, Ateny i Epir stały się niegrywalne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez royal1410
Szkoda, że Baktria choć mogli dać greckie Syrakuzy, Pergamon,Persję,jakieś plemię Iberyjskie,Daków,Piktów,coś z plemion germańskich, Helwetów,
Dużo osób chciało Baktrię to dodali. Co do twojej listy to wątpię by wydali Syrakuzy czy Pergamon bo wiele ich jednostek, którymi obecnie się wyróżniają to obecnie kopiuj-wklej Ateny. Syrakuzy mają lekkozbrojnych hoplitów, Pergamon kawalerzystów Hippeis. Co do reszty listy to popieram; szczególnie jeżeli dodadzą nowe jednostki dla nowych frakcji barbarzyńskich.
Pozdrawiam
-
Co do Syrakuz i Pergamonu. Sorry, ale takie Syrakuzy wniosły "trochę" większy wkład w dzieje niż taka Baktria. Napisałbym, że nawet gdyby nie Syrakuzy, Ateny wygrałyby wojnę Peloponezką, a wojny Punickie mogłyby potrwać nieco dłużej. Z Pergamonenem Macedończycy też nie mieli łatwo, a trzeba pamiętać, że to najważniejszy sojusznik miasta Wilczycy w Grecji. Co do jednostek liczę na inwencję twórczą CA. Dalej uważam, że szczególnie Syrakuzy jako największe miasto Wielkiej Grecji powinno się znalezć jako frakcja podstawowa w grze. Na pewno bardziej niż na przykład Baktria czy Pont
-
Cytat:
. Dalej uważam, że szczególnie Syrakuzy jako największe miasto Wielkiej Grecji powinno się znalezć jako frakcja podstawowa w grze. Na pewno bardziej niż na przykład Baktria czy Pont
Całe szczęście twórcy nie podzielają Twojego poglądu, bo gra Baktrią czy Pontem oprócz tego, ze daje dużo większe możliwości, to jest też bardziej historycznie uzasadniona ze względu na okres gry, w którym Syrakuzy już zbyt wiele nie zawojowały. Niemniej, fajnie byłoby nimi kiedyś zagrać, ale Baktria najpierw. ;)
-
Sorrki, co wniósł Pont, albo Baktria do pózniejszych dziejów świata? Jakiś genialny wódz się tam narodził, czy może któreś z tych państw założyło imperium? W Syrakuzach tworzył Archimedes, władał nimi Hieron Wielki który napsuł wiele krwi Kartagińczykom. Było to największe państwo Wielkiej Grecji,bez którego Rzymianie nie opanowaliby Sycylii , które opierało się wiele miesięcy Rzymowi.Miały silą flotę. Dlatego uważam, że było o wiele lepszą grywalną frakcją niż jakiś tam post Macedoński Pont
-
Syrakuzy dysponowały dobrą jazdą, w porównaniu do innych miast państw. Numidia i Syrakuzy to moje ulubione nacje tamtego okresu. Tylko jak patrze na miasto i nie widzę żadnych murów, to trochę mnie odrzuca.
Co do Baktrii, to mi nie przeszkadza. Im więcej państw do gry tym lepiej.
-
Cytat:
Co do Syrakuz i Pergamonu. Sorry, ale takie Syrakuzy wniosły "trochę" większy wkład w dzieje niż taka Baktria. Napisałbym, że nawet gdyby nie Syrakuzy, Ateny wygrałyby wojnę Peloponezką, a wojny Punickie mogłyby potrwać nieco dłużej. Z Pergamonenem Macedończycy też nie mieli łatwo, a trzeba pamiętać, że to najważniejszy sojusznik miasta Wilczycy w Grecji.
Nie musisz mnie przepraszać bo się zgodzam z tym co tutaj piszesz.
Cytat:
Sorrki, co wniósł Pont, albo Baktria do pózniejszych dziejów świata? Jakiś genialny wódz się tam narodził, czy może któreś z tych państw założyło imperium?
Na szybko wyszukałem trochę informacji. Pont 3-krotnie w I w. p.n.e wojował z Rzymem i raz nawet udało mu się opanować dużą połać terenu. Pont był też jednym z największych przeciwników Rzymskich w tych czasach na Bliskim Wschodzie, byli o krok od założenia własnego imperium. Więc myślę, że już same te na szybko znalezione informacje uzasadniają ich pojawienie się w grze. Jeżeli dodamy do tego ich położenie oraz wybór jednostek to jest bardzo ciekawą frakcją (z dosyć charakterystycznymi jednostkami takimi jak Brązowe Tarcze, Pontyjscy Szermierze czy Rydwany z Kosami; warto zaznaczyć, że wiele jednostek powinni jeszcze dostać i dużo osób na oficjalnym forum o to prosi). Syrakuzy musiałyby dostać jakieś naprawdę wyróżniające je jednostki by nie pokrywały się jeszcze bardziej z Atenami od Epirusu czy Sparty.
Cytat:
Zamieszczone przez ituriel32
Syrakuzy dysponowały dobrą jazdą, w porównaniu do innych miast państw. Numidia i Syrakuzy to moje ulubione nacje tamtego okresu. Tylko jak patrze na miasto i nie widzę żadnych murów, to trochę mnie odrzuca.
Co do Baktrii, to mi nie przeszkadza. Im więcej państw do gry tym lepiej.
To jest jakiś punkt wyjścia. Mam jednak wrażenie, że jakby CA miało je zrobić to dostalibyśmy 2-gie Ateny/Epir z kampanii. Baktria też mi nie przeszkadza ale wolałbym dostawać na przemian frakcje zamiast jednym rzutem wschód, dopiero po jego zakończeniu inny rejon. Myślę, że taka polityka wydłużyłaby żywotność gry bo nie wydaje mi się by znalazło się dużo osób, które gra kilka kampanii pod rząd, bardzo podobnymi frakcjami.
Pozdrawiam
-
No właśnie te mury... czy też raczej ich brak
Pisałem już o tym w innym wątku, to psuje mi grę, tym bardziej, że jeszcze z jedynki pamiętam, że Syrakuzy już na starcie miały potężne umocnienia, a tutaj to lipa.
Zresztą kto wymyślił, że stolicą prowincji Magna Graecia jest jakieś Brundisium, a nie właśnie Syrakuzy czy Tarent, bez sensu to jest.
-
Naprawdę liczę że będzie DLC "Wojny Punickie" w skład którego wejdą:
- Syrakuzy i Numidia (Masaesylia) + może jacyś barbarzyńcy z północy Włoch
- Nowe jednostki zwykłe i najemne.
Nacje które kojarzę z lekcji historii i chciałbym je zobaczyć (pograć) to:
- Armenia - Jedno z większych niezależnych państw w regionie.
- Pergamon - Dobry sojusznik Rzymu
- Tracja i Iliria - najemnicy, piraci i łupieżcy. Rozchodzi mi się tu bardziej o tendencje regionalną niż poszczególne plemiona.
- Syrakuzy.
- Numidia - 2 i 3 wojna punicka, później wojna z Rzymem
-
a jak już o nacjach piszemy to mamy frakcję od prawie początków która znana była z ataku w trójkącie, czyli klinie atakując przeciwnika i nie była to kawaleria...
czy można dodać germańskim plemionom taką formację? chodzi o "cuneus' czy "głowę dzika" Lepiej wprawieni czyli bardziej doświadczeni w boju a przy tym lepiej opancerzeni szli na początku klina by załamać szyk wroga.
-
Jak dla mnie-jestem gotów się założyć; tak będą wyglądały następne DLC:
1.Pakiet frakcji Afrykańskich- Numidia, Libia,Cyrenjka lub któraś z fakcji Etiopskich
2. Pakiet frakcji Brytyjskich- Kaledonowie,Brygantowie,Demetowie lub Dumowie
3. Pakiet frakcji Celtyckich- Atrebatowie, Eduowie,Helwetowie
4. Pakiet frakcji Iberyjskich- Kantabrowie, Galatowie,Luzytanowie
5. Pakiet frakcji Germańskich- Markomanowie, Cheruskowie, Fryzowie
6. Pakiet frakcji Bałkańskich- Dalmatowie, królestwo Odrysów, Getowie
Z tym,że tylko 2,3 będą bezpłatne za resztę trzeba będzie płacić
W tedy ja zacznę zbierać na nowego kompa, a kiedy zbiorę pieniądze, to gra tak z tanieję, że będą dawali wszystkie DLC razem z podstawką, do aktywacji przez Steam
-
Ja mam pewną teorię na temat tego co jeszcze ujrzymy w DLC.
Zauważcie istotną rzecz. Każda z grup frakcji w kampanii, dotychczas nie ma więcej niż 3 frakcje / rodziny. Sądzę, że będą to stopniowo uzupełniać, żeby wszędzie było po 3. Dodadzą pewnie jeszcze ze 2 grupy frakcyjne - Iberowie, Afrykę czy Bałkany. Sądzę, że nie ujrzymy już więcej Greków. W grupie państw greckich mamy 3 frakcje. w grupie diadochów też 3. Dlatego Pont jest we frakcjach wschodnich, a nie hellenistycznych. Sądzę, że Baktria też wyląduje we frakcjach wschodnich, zapełniając tym samym grupę. Jeśli tam trafi, to znaczy ze poniekąd moja teoria się potwierdza. Nie będzie nigdzie więcej niż 3 frakcje. Pewnie będę 2 DLC barbarzyńskie, zeby zapełnić Celtów i Germanów np. 2x Galowie i 1 Brytowie, a potem 2x Germanie i 1 Brytowie, lub po 1 do każdej z 3 frakcji, po 2x. Jeśli Baktria trafi do hellenistycznych, obok Seleucydów to moja teoria upada, bo będą 4 frakcje. Jednak nie sądzę, żeby tak było.
1. Rzym - 3 rodziny
2. Kartagina - 3 rodziny
3. Wschodni - 2 frakcje (+ Baktria)
4. Galowie - 1 frakcja
5. Brytowie - 1 frakcja
6. Germanie - 1 frakcja
7. Diadochowie - 3 frakcje
8. Grecy - 3 frakcje
9. Stepowi - 3 frakcje
Osobiście liczę na Bałkany, gdyż tam każda z 3 frakcji będzie się od siebie różnić - 1 iliryjska, 1 dacka i 1 tracka - Odrysowie
-
Cytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
Ja mam pewną teorię na temat tego co jeszcze ujrzymy w DLC.
Zauważcie istotną rzecz. Każda z grup frakcji w kampanii, dotychczas nie ma więcej niż 3 frakcje / rodziny. Sądzę, że będą to stopniowo uzupełniać, żeby wszędzie było po 3. Dodadzą pewnie jeszcze ze 2 grupy frakcyjne - Iberowie, Afrykę czy Bałkany. Sądzę, że nie ujrzymy już więcej Greków. W grupie państw greckich mamy 3 frakcje. w grupie diadochów też 3. Dlatego Pont jest we frakcjach wschodnich, a nie hellenistycznych. Sądzę, że Baktria też wyląduje we frakcjach wschodnich, zapełniając tym samym grupę. Jeśli tam trafi, to znaczy ze poniekąd moja teoria się potwierdza. Nie będzie nigdzie więcej niż 3 frakcje. Pewnie będę 2 DLC barbarzyńskie, żeby zapełnić Celtów i Germanów np. 2x Galowie i 1 Brytowie, a potem 2x Germanie i 1 Brytowie, lub po 1 do każdej z 3 frakcji, po 2x. Jeśli Baktria trafi do hellenistycznych, obok Seleucydów to moja teoria upada, bo będą 4 frakcje. Jednak nie sądzę, żeby tak było.
1. Rzym - 3 rodziny
2. Kartagina - 3 rodziny
3. Wschodni - 2 frakcje (+ Baktria)
4. Galowie - 1 frakcja
5. Brytowie - 1 frakcja
6. Germanie - 1 frakcja
7. Diadochowie - 3 frakcje
8. Grecy - 3 frakcje
9. Stepowi - 3 frakcje
Osobiście liczę na Bałkany, gdyż tam każda z 3 frakcji będzie się od siebie różnić - 1 iliryjska, 1 dacka i 1 tracka - Odrysowie
Każdy ma chyba podobne obserwacje :D Mam tylko nadzieję. że się to nie sprawdzi. Bo w ten sposób w wschodnich imperiach mamy tylko Partię, która ma czysto wschodni roster jednostek (bo zarówno Partia jak i Baktria są mieszane). Dobry pomysł z DLC Bałkany jako połączeniem nie tylko Dacji i Tracji ale także Ilyrii. Takie DLC wydaje mi się bardzo prawdopodobne. Zrobiłem mapkę z obecnie grywalnymi frakcjami (+Baktria) do wglądu:
http://goo.gl/BchHEA
Patrząc na tą mapę widzimy, że na północnym-zachodzie i zachodzie mapy świata jest dosyć biednie. A tutaj moja wizja jak wyglądałaby mapa z frakcjami, których chcę:
http://goo.gl/mXWp51
Pozdrawiam
-
Sanvone, fajna mapka. Ciekawe, czy CA ma już wszystkie DLC skończone i wypuszcza je z przerwami czasowymi?
-
Teraz ważne jest gdzie będą Galaci.
Jak wiecie dostajemy z Baktrią i kampanią Cezara 3 nowe frakcje do głównej kampanii - Bojowie, Nerwiowie i Galaci. W kampanii Cezara nowi będą tylko Nerwiowie, bo inne grywalne to Rzym, Arwernowie i Swebowie.
Czyli 3 frakcje do głównej kampanii to skinpack celtycki. Zastanawia mnie gdzie wrzucą Galatów, bo Nerwiów i Bojów pewnie wrzucą do Galów zapełniając ich grupę, a Galaci mogą być w nowej grupce barbarzyńców wschodu. Wtedy mogą tam wepchnąć Daków i Odrysów, przez co nie będzie czysto balkańskiego DLC. Może wrzucą Nerwiów do Germanów, ze względu na mieszany roster ale wtedy Galatów nie ma sensu do Galów. Jeśli z Galatami będzie grupa plemion celtyckich, nie będących Brytami i Galami to lipa, bo nie będzie jednego z takich packów jak Iberowie lub Bałkany, bo będzie miejsce na tylko jeden.