-
Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
nie powiem otoczenie w grze śliczne ale żołnierze itp. to u mnie kiepsko :lol:
w shogun 2 pięknie wyglądały oddziały np w deszcz, woda na zbrojach itp.
tutaj takiego dopracowania już nie widzę, muszę jednak zmienić grafikę i tu prosił bym o podpowiedź jakiej grafiki koledzy/koleżanki używają oczywiście do ustawień full.
Ta informacja pewnie gdzieś na forum już istnieje i z góry przepraszam, ja jestem nowy na forum i jeszcze tej informacji nie znalazłem 8-)
-
@up to w shogunie były tarzcze??? :o :shock: :roll:
-
sorki o czym innym myślałem a co innego napisałem już poprawiłem :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez CINEK1021
nie powiem otoczenie w grze śliczne ale żołnierze itp. to u mnie kiepsko :lol:
w shogun 2 pięknie wyglądały oddziały np w deszcz, woda na zbrojach itp.
tutaj takiego dopracowania już nie widzę, muszę jednak zmienić grafikę i tu prosił bym o podpowiedź jakiej grafiki koledzy/koleżanki używają oczywiście do ustawień full.
Ta informacja pewnie gdzieś na forum już istnieje i z góry przepraszam, ja jestem nowy na forum i jeszcze tej informacji nie znalazłem 8-)
Słabo szukałeś: viewtopic.php?f=574&t=13817&start=460
Kartą graficzną należy się przejmować w drugiej kolejności, najważniejszy jest procesor. Ja mam Radeona HD 7970 Ghz który jeszcze do niedawna był drugim najwydajniejszym Radeonem porównywalnym do GF GTX680 i kupa, na max detalach nie gram a problemy z płynnością i tak mam.
-
Grafika jest piękna, ale optymalizacja leży :/
Czy da się w tym trybie filmowym przesuwać swobodnie ? Bardzo fajna opcja, np. zbliżenie na oddział w zwolnionym tempie. Tylko mogę to obserwować tylko z zaznaczonego oddziału, jest opcja poruszać się swobodnie ?
-
Optymalizacja jest specjalnie położona żeby kupować karty graficzne w końcu NVidia też chce sprzedawać nieustannie produkty. Jeden maleńki patch - Radiousa ważący nieco ponad 1MB poprawia optymalizację o jakieś 50%. Nie mogę go niestety nigdzie już znaleźć ale kto ma wątpliwośći niech zobaczy sobie na YouTube wpisująć Rome 2 mody pl.
Jeżeli macie działający link do Radiousa na grafkę ale tylko grafikę to wklejcie proszę w temat bo ja nie mogę już nigdzie go znaleźć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Gnejusz
Optymalizacja jest specjalnie położona żeby kupować karty graficzne w końcu NVidia też chce sprzedawać nieustannie produkty. Jeden maleńki patch - Radiousa ważący nieco ponad 1MB poprawia optymalizację o jakieś 50%. Nie mogę go niestety nigdzie już znaleźć ale kto ma wątpliwośći niech zobaczy sobie na YouTube wpisująć Rome 2 mody pl.
Jeżeli macie działający link do Radiousa na grafkę ale tylko grafikę to wklejcie proszę w temat bo ja nie mogę już nigdzie go znaleźć.
chodzi Ci o "4gb_patch" tak to się nazywa i posiadam ten Patch jak komuś potrzeba to piszcie do mnie na priw to podeśle
Ten patch pomaga bo kulałem z Medieval 2 Total War za nic nie można było grać na full i to pomogło, a czy z Rome 2 coś pomoże to nie wiem
-
Kartą graficzną radzę się nie przejmować. Wymieniłem Radeona HD 6670 na HD 7850 i w każdej testowanej przeze mnie grze wzrost wydajności wynosił mniej iwięcej 75-100%. Niestety w Rome II nie zanotowalem kompletnie zadnej poprawu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez smooqu
Kartą graficzną radzę się nie przejmować. Wymieniłem Radeona HD 6670 na HD 7850 i w każdej testowanej przeze mnie grze wzrost wydajności wynosił mniej iwięcej 75-100%. Niestety w Rome II nie zanotowalem kompletnie zadnej poprawu.
Równiez mialem podobna sytuacje wymienilem radka hd 4850 na 7850 w nadzieji ze bitwy beda plynniejsze, przykladowo detale w shogunie moglem zwiekszyc z wysokich na ultra ale w duzych bitwach przy starciu sie wrogich armi, gra chodzi tak samo jak na starej karcie, o zwiekszeniu rozmiaru jednostek moglem zapomniec.
-
ok czaje jednak macie racje poczytałem troszkę i wyszło na to że procek jest do bani i teraz żałuje że nie wziąłem Intel Core i5
-
Ogółem wszystko jest dobrze, ale jedna rzecz mnie tam mocno denerwuje. Ciągle moi generałowie dostają cechę ,,słabość do Greków''. To mi zdecydowanie nie pomaga, zwłaszcza w prowincji Magna Graecia, gdzie mam połowę kultury łacińskiej, a muszę ją wysunąć na dominującą pozycję. W ten sposób muszę tam spamować świątyniami Jowisza. Czy to jest normalne, czy nie?
-
CINEK1021 - raczej nie o ten,mod na grafikę od Radiousa nazywa się Radios Graphics mod
-
Cytat:
Zamieszczone przez CINEK1021
ok czaje jednak macie racje poczytałem troszkę i wyszło na to że procek jest do bani i teraz żałuje że nie wziąłem Intel Core i5
i5 nie pozwoli ci grać na Ultra/Extreme bez problemów, nawet na i7 na Extreme ludzie nie mają 60 fps podczas bitew.
-
1. Elo , mam pytanko gdzie moge znalezc pakiet kultur greckich ? Za free jest ?
2. Czemu mam w menu glownym , jako tlo tego dzika z gaulu i zielony kolor ?? To napewno nie dodatek bo mam to samo co w pelnej wersji
-
1. Za free był dodawany tylko do pre-orderów. Teraz kosztuje ok. 20 zł.
2. Menu nawiązuje do najnowszego dodatku Cezar w Galii, jednak nawet jeśli nie posiadasz dodatku to tło zmieniło się wraz z patchem 1.8 który wyszedł równolegle z dodatkiem.
-
mam 1.8 a nie 1.8.1 mam an setam zaznaczone aktualziacje na bieżąco
3. Kim polecacie grac ? Rzym (ta 3) ?
Mam dlc : seleucydzi i Baktria
-
-
Witam!
Po daremnym oczekiwaniu na powrót portalu postanowiłem podziałać na forum. Witam wszystkich forumowiczów i z góry przepraszam jeżeli temat tu poruszony był już "wałkowany".
Na ROMKU 2 do tej pory grałem kolejno Spartą, Macedonią, Kartaginą a aktualnie zamiennie (dla urozmaicenia i poznania jak najwięcej aspektów Romka) ciągnę kampanie Rzymu, Partii i Seleucydów. Zaczynałem pierwszą kampanię na trudnym, teraz wszystkie na legendarnym (Kartaginą jeszcze na b.trudnym). Zaznaczam że gram bez żadnego moda. Poczekam aż twórcy wystrzelą się ze wszystkich patchy, wtedy ocenię czego mi brak.
Ale do rzeczy. Niezależnie od poziomu trudności i frakcji którą grałem, pewne zjawisko wracało jak bumerang. Gdy rozbita frakcja kończyła jako ostatnia flota, lub armia na statkach często jako jeden okręt przywódcy, w bitwie morskiej gdy widziałem jak ów okręt "wesoło" zaczynał zwiedzać głębię (zazwyczaj) M. Śródziemnego i mimo potwierdzenia w statystykach bitwy równości pomiędzy ilością uczestników (czyli załogi tego okrętu) ze stratami końcowymi (a więc żywa noga nie uszła) po bitwie wesoło ów okręt odpływał jakby nigdy nic. :shock: Nigdy mi nie zdarzyło się tego oglądać w bitwie lądowej - gra przyznawała obiektywnie koniec frakcji. 8-) Zaznaczam także że nie zawsze tak było, lecz na tyle często że zaczęło być to dla mnie irytujące... :evil: Koniec końców przyznaję że powtórzony atak ZAWSZE kończył się definitywnym unicestwieniem.
Czy tylko ja mam te obserwacje? Czekam na odzew.....
-
Hej. Jak mogę umieścić screena na forum. Naprawdę nie mam pojęcia jak to zrobić :oops:
-
Wrzuć zdjęcie na tinypic albo imageshack, wklej link, zaznacz go i kliknij na przycisk Img. Niech to wygląda tak: [img]link[/img]
-
Właśnie dostałem pierwszą wojnę domową grając Spartą. Cała Sparta przeszła pod kontrolę wroga a wniej pojawiło się 12 pełnych armii :lol:
-
Czy da się jakoś ustawić poziom trudności bitwy w kampani? np. poziom trudnosci kampani chcialbym miec sredni, ale poziom trudnosci bitwy legendarny, jest takie cos mozliwe?
-
Po włączeniu kampanii wejdź w opcje gry, tam masz poziom wyzwania, czyli właśnie trudność bitew.
-
Czekajcie ile jest oficjalnych DLC? Ja doliczyłem się trzech. Nomad pack, Greek pack i jakiś blood&gore pack. Czy to wszystkie?
-
Zapomniałeś o najnowszym i największym dodatku, kampanii Cezara w Galii.
-
aaa ale to dodatek chyba a nie DLC, czy DLC? Nieważne ale grałem trochę Spartą i chyba się pokuszę o kupno jak będzie na przecenie 75%.
Ogólnie jak polecacie dodane przez DLC nacje. Fajnie się nimi gra itp? Spartą wiem, ale pozostałymi?
-
dlc z nomadami jest słabe, za to galowie są całkiem ciekawi.
-
Co do mojego rankingu DLC to nomadowie byliby na TOP1, bo dają nam trzy unikalne kulturowo nacje. Problemem może być tylko skład armii, bo poza kawalerią za dużo tam nie ma. Galowie szału nie robią, gdyż najfajniejsi z nich są i tak Arwenowie z podstawki. Kampanii z Cezarem jeszcze nie zacząłem, ale zapowiada się spoko. Grecy nie bardzo mi się podobają, bo dają najnudniejszą armię w całej grze.
-
Jakie DLC z galami, nie znalazłem takiego.
-
Chodzi o Cezara w Galii, wraz z tą mini kampanią dochodzą grywalne plemiona w głównej kampanii.
-
Dzięki, bobym głupi szukał DLC Galowie czy jakoś tak i nie skojarzył że dodatek dodaje te frakcje do podstawki :)
-
Od jakiegoś czasu nie zauważyłem przy desantach motywu wesołego wjeżdżania statkiem transportowym na piach i dalej hejże jazda po lądzie. Mam farta czy patche to naprawiły?
-
Ja tak miałem tylko na kilku pierwszych patchach, od początku października już tego nie miałem. Tak czy siak to Rome 2 i u każdego działa jak chce xD
-
U mnie również dawno nie pływali po lądzie, aczkolwiek cały czas jeden, dwóch wojaków potrafi zbugować całą jednostkę przy desancie.
-
Ja dzisiaj uswiadczyłem tego buga na patchu beta 8.1 podczas obrony jednej z wiosek należących wcześniej do Libii. Obrona przed desantem 2 armii libijczyków. W tym jedna transportowa. Wyglądało to tak, że 2/3 floty rozpoczęło desant po 2 różnych stronach mapki. Jednen brzeg postanowiłem obronić i mi tak po piachu jedną jednostką peltastów przejechali statkiem i nie zauważyłem gdzie zniknęli, bo byłem zajęty. Ale tam też przynajmniej jeden statek zablokował się przy brzegu obok 2 już opustoszałych. Pozostała 1/3 floty pozostała na morzu i musiałem odczekać do 40 min na zakończenie. Jeszcze 4 duże patche i wierzę, że przy wersji 12 uda im się z tego wyjść. Chyba, że po prostu jest zepsuty silnik, ale nie znam się na tym. Gram bez modòw, za wyjątkiem skinpacków KLA.
-
Ja z kolei miałem wczoraj buga przy oblężeniu ale bez dostępu do morza. Atakowałem z dwóch stron (po 2 drabiny na stronę). Pierwsza para ustawiła drabiny pod murem i nic. Nie mogłem im rozkazać im użyć, był jakiś tekst, że żołnierze nie mogą użyć drabin jeśli nie są bezpieczni czy coś takiego. Drabiny były tylko lekko uszkodzone, nie dymiły się. Przez brak wsparcia druga armia została rozbita, zresztą tam też niektórzy żołnierze głupieli gdy kazałem im pokonać mur - szli na około. Wobec tych błędów moją ostatnią szansą było skierowanie pierwszej armii do bramy, ale było to miasto celtyckie, więc podejście do bramy było w takim jakbym wąwozie gdzie moi wojacy nieźle zostali ostrzelani przez wieże. Gdy już rozwaliłem bramę to na moich żołnierzy polało się to gorące "coś" czego nazwy niepamiętam - wszyscy uciekli. Miałem stosunek sił około 70:30 i wygrałbym przez automatyczne rozstrzygnięcie ale chciałem zminimalizować straty. Już prędko nie będę bawił się w ręczne rozstrzyganie oblężeń w ataku na miasta celtyckie...
-
Mógłby mi ktos dac jakis ładny save ? NAjlepiej rzym/kartagina/seleucydzi ?
dobrze rozwinięte , bo chciałbym pare rzeczy podpatrzyć
-
Żołnierze wchodzą po drabinach, jak im się każe je podstawić i zostawi się ich "samych sobie" (a dokładniej gdy inne oddziały będą strzelać do wrogów na murach). Ja miałem tak, tyle że z wchodzeniem na mury jako obrońca, przez wieże ze schodami. Kazałem im podejść, a ci nic, stali pół oddziału na górze, pół na dole. Bawiłem się w rozciąganie formacji po murach, ale i tak dopiero po jakimś czasie udało im się wejść dalej.
-
Było trochę wolnego, to sobie pograłem. Eksperymentowałem na agentach i niestety uważam że są zbyt silni, mają za duży wpływ na rozgrywkę. Tak że armia staje się tylko dodatkiem do nich.
Pomijając to zauważyłem że moje gry szybko przybierają jeden z 3 kształtów:
- "Total {Agent} War" - Czyli walczymy ze wszystkimi małymi kraikami, dyplomacja nie istnieje. Tylko szkoda że komp spami przede wszystkim agentami, bo większością armiami kampi w swoich miastach.
- "Idylla" - Gram sobie spokojnie wszędzie mam przyjaciół lub sojuszników. Tak sobie czekam aż coś mnie trafi z nudów.
- "Pas" - Powstaje wielka sieć sojuszy, która blokuje całą grę. Podczas ostatniej mojej rozgrywki w skład wchodzili:
Ateny, Sparta, Pont, Egipt, Kartagina (ja) i to tylko dla tego że w początkowych turach nie szczędziłem gotówki by wkupić się w łaski faraona, co zaowocowało umową handlową i pon-em. Później umocnionego do sojuszu wojskowego. Najśmieszniejsze było to że gdzieś tam w te tryby dostała się Liga Etruska (tylko jedna prowincja i początkowy sojusz obronny ze mną) która po pokonaniu Rzymu zaczęła mi zawadzać we Włoszech. Na moje nieszczęście z nikim nie prowadziła wojen. Wszyscy ją kochali przez stosunki ze mną. A na moje oferty wasalizacji nie chcieli się zgodzić, za nic w świecie.
Rozpisałem się i zgubiłem sens, który był mniej więcej taki że: Brakuje mi wojen takich z Roma1, gdzie jedna silną i dużą nacja wysyła armie za armią, np: Egipt, czy Bryci. Tu albo walczysz z całą drobnicą, albo nie robisz nic.
-
Ze spamem agentów można sobie poradzić. Najprostszą poradą jest sprawny kontrwywiad
http://cloud-2.steampowered.com/ugc/...AD99EAF707AB5/
Dla zaawansowanych pomocą jest rada Dresdena, używanie PFM i takie tam :?
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... st13526769
Dla zrozpaczonych, zirytowanych, pogrążonych w depresji, rozwścieczonych, beznadziejnie zakochanych w Rome 2, tudzież zwyczajnie zniesmaczonych mam dobrą wiadomość: Dresden zrobi submod rozwiązujący ten problem.
O proszę, coś nawet już się pojawiło. Jakżeby inaczej, submod do nieśmiertelnego DeI
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -Agent-Cap