Mam pytanko,jaki jest najlepszy,w pełni spolonizowany mod,polepszający AI komputera,dodający nowe jednostki,frakcje i prownicje?
Wersja do druku
Mam pytanko,jaki jest najlepszy,w pełni spolonizowany mod,polepszający AI komputera,dodający nowe jednostki,frakcje i prownicje?
Bellum Crucis 6.2 jest chyba spolszczone,a 6.3 dopiero jest spolszczane ;)
Ogólnie poszukaj w dziale z modami :D
6.2 jest spolszczone, tylko ekipa czeka na moją część pracy by wydać ostateczne (czyt. poprawione) tłumaczenie.
Jakie siły najlepiej żeby były w zamku/miasteczku w środku państwa(ilość i typ). Bo za dużo kasy idzie na wojsko u mnie i za mało idzie na rozbudowanie państw(zarabiam 1000-2000 na turę, grając polską około 30 tury)
Oraz jak dobrze rozwinąć gospodarkę i jak upodobać się komuś by mieć z nim sojusz? Na razie gram polską i mam wojnę z Niemcami, Węgrami i Rusią i żadnego pokoju :?
grasz w podstawę?
polecam BC 6.3. he, he.
ale pograj na podstawce sobie także.
pamiętam, że w miastach w środku państwa żeby mieć 100 i więcej poparcia starczało czasem po 1-3 jednostek, im dalej od stolicy tym gorzej. Ponadto musisz patrzeć też na wyznania i inne czynniki.
Zamki mają dobrze, zazwyczaj bez problemu 1-2 jednostki starczało...
Ty nadmiar woja użytkuj w polu:) nie kiś ich tak!
będzie Ci ciężko z trzema frontami, ale zależy od poziomu trudności jaki sobie dałeś.
Pamiętaj o informacji o reputacji w dziale dyplomacja - nikt z Tobą gadać nie bd chciał jeśli wybijasz miasto, gwałcisz i rabujesz, wybijasz jeńców. Zabójcy także obniżali reputację, także musisz dbać o reputację.
Ja zawsze wypuszczałem śmieciowe armie i na tym się sporo zyskiwało reputacji, czasem wielkich armii ai szkoda nie wybijać, zwłaszcza jak są tam elitarne jednostki... :lol:
Skoro już masz wojnę na trzech frontach to dogaduj się z przeciwnikami Twoich wrogów, aczkolwiek na podstawce nic to nie dawało, AI zawsze swoje robiło, lepiej jest na BC 6.2., teraz jest 6.3., który dopiero odpaliłem, ale tam są wojny z sojusznikiem ramię w ramię, podobno. :D
pozdr
Dzięki za odpowiedź akurat teraz ściągam Eras Total Conquest 2.3.4. Właśnie teraz trochę garnizonu wyciągnę ze środka państwa. Niemcy mnie wkurzają bo Pragę co rundę atakują 5-6 jednostkami a i w ******** i tak dostają, a ja najechać ich miasta nie mogę bo pilnować muszę, a za miasto misja jest. Ruś też wyszła full armią na Wilno a moja armia akurat na południe poszła i zostało z 8 jednostkami... Jak wgram moda to zacznę chyba od nowa;]
Chwali się granie w ETC 2.3.4, ale prosimy uważać na słownictwo.
Samick
Jeśli chodzi o utrzymywanie pokoju w prowincjach - w zamkach, o ile nie mają być w najbliższym czasie oblegane dużymi siłami wroga, porządek może utrzymać nawet 1 jednostka, kilka tur powinny postać nawet na pusto i się nie zbuntować, natomiast optymalnie jest trzymać w nich ok 3-5 jednostek (daje Ci to możliwość zmobilizowania na szybko jakichś rezerw po ewentualnej wpadce na froncie).
Gorzej jest z miastami, one zwykle wymagają więcej jednostek, za to dają darmowe sloty utrzymania jednostek milicji, i w zasadzie tylko takie jednostki jest sens w nich trzymać. Mieszane oddziały milicji włóczniczej, kuszniczej oraz kupieckiej milicji konnej (przynajmniej w jednym mieście masz gildię kupiecką która pozwala ich rekrutować) z powodzeniem utrzymają porządek w mieście i pozwolą ściągać z niego duże podatki. Możesz też dodać jakiegoś generała do garnizonu, ale sprawdź jaki efekt to daje, niektórzy są tak marnymi administratorami, że obniżają i porządek i dochody.
Aby ustabilizować się gospodarczo musisz budować jak najwięcej budynków generujących dochody. Także kosztem tych odblokowujących nowe jednostki. Drogi, farmy, punkty handlowe, porty, kopalnie - to powinny być Twoje priorytety we wszystkich prowincjach. Jedyne budynki które są od nich ważniejsze, to nowe poziomy murów i ratuszy w rozwijających się miastach - niebudowanie ich owocuje postępującym spadkiem porządku. Dodatkowe floreny zdobędziesz na wojnie - nie bój się plądrować bogatszych miast, zysk w gotówce zwykle rekompensuje lekką utratę zaufania wśród władców. Podobnie postępuj z jednostkami wroga wziętymi w walce do niewoli - proponuj okup, może się skuszą, a jak nie - wrogie oddziały znikną a Ty będziesz czysty.
Jeśli chodzi o wojnę na 3 frontach - zacznij od rozgromienia Węgrów - to małe, niezbyt silne państwo więc powinno Ci pójść bez problemu. Zajmij Bukareszt, Bran, Iasi i Bukareszt, Sofie pozwól zająć Bizantyjczykom żeby nie prowokować ich do wojny. To powinno dać Ci zastrzyk florenów potrzebny do pokonania Cesarstwa.
Przede wszystkim odbierz Niemcom Wiedeń, w drugiej kolejności Frankfurt lub Norynberge (ten pierwszy zwykle jest bogatszy), a także Magdeburg (opcjonalnie możesz zająć jeszcze Szczecin i Hamburg, ale to spowoduje wojnę z Danią). Po zajęciu tych terenów zatrzymaj ofensywę, zostaw korpus graniczny do obrony zdobytych ziem przed ew kontratakiem i czekaj na propozycje pokoju, resztę sił zaś przerzuć na front wschodni.
Póki będziesz się rozprawiał z sąsiadami na południu i zachodzie braknie Ci sił i środków na równoczesne pokonanie Rusi, więc postaraj się ją przynajmniej zablokować - broń miast i zamków, stawiaj forty na brodach, żeby uniemożliwić im przeprawę, staraj się rozbijać ich armie w polu. Dopóki nie nadejdą posiłki zebrane z armii które rozbiły HRE nie staraj się na siłę zajmować prowincji, grunt to utrzymanie stanu posiadania. Kiedy okrzepniesz - priorytetem powinno być zajęcie Kijowa i Nowogrodu, nawet jeśli to oznaczałoby zostawienie za plecami wrogiej Rygi, Smoleńska czy nawet Wilna. Zajmij miasta, odetnij Rusinów od części dochodów a potem spokojnie ich rozbij.
Jeśli chodzi o granice podbojów na wschodzie - moim zdaniem nie warto pchać się do samego krańca mapy. Zajmij Moskwę, Smoleńsk, Riazań i ew Kaffę (jej zajęcie może prowokować do wojny Bizancjum), Riazań rozbudowuj jako zamek (może się przydać przy inwazji Mongołów/Tatarów), pozostałe jako miasta.
Po rozprawieniu się z dotychczasowymi problemami będziesz już miał pełną dowolność w dalszych podbojach.
Można grać w podstawkę w kompanie online?
Chyba pa spatchowaniu do wersji 1.3 jest taka opcja (nie wiem czy wcześniej). Tam gdzie są bitwy online powinno też pisać hot-set.Cytat:
Zamieszczone przez adi087
Hej co zrobić by armia mi nie zdezerterowała ? podbiłem Marrakesz wysłałem tam swojego władcę frakcji miał 16 udziałów a zostały mu już 4 i nie jestem wstanie utrzymać tego miasta muszę zaciągać najemników eh