Na 6 ilustracji co to za walka piechoty z jadą? Rzymianie vs Sasanidzi?
Wersja do druku
Na 6 ilustracji co to za walka piechoty z jadą? Rzymianie vs Sasanidzi?
Ogólnie mam taka prośbę, by jak jest taka możliwość podpisywać z grubsza obrazki. Jaka bitwa, armia, coś w tym stylu;).
To żeby nie było że z pustymi rękoma: Rzymianie z kilku okresów:
Spoiler:
KLA większość ilustracji zawartych w tej książce a poświęconych wojownikom już zamieściłem we wcześniejszych postach.Niemniej dzięki.
Póki co coś z północnego kontynentu i bardziej znanego szerszej rzeszy ludzi.Indianie Pogranicza oraz Krainy Wielkich Jezior:
Spoiler:
Dodałem podpisy. ;)
To są Rzymianie z dwóch stron. Ci konni to katafrakci. Jest to bitwa pod Turynem:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_p...sta_Taurinorum
Dawno tu nie zaglądałem, czas wkleić coś od siebie ;p
zbrojni Chanatu Kazańskiego
Spoiler:
Dziękuję KLA za odpowiedz
Załącznik 1008
Przypatrzyłem się temu obrazkowi i się zastanawiam z kim walczą Mamelucy? Ich przeciwnicy wyglądają na zachodnioeuropejską jazdę z XV - XVI wieku. Mamelucy walczyli jeszcze z takim przeciwnikiem pod upadku Akki w 1291?
Już wiem z kim oni walczą. Proszę spojrzeć na chorągiew - to są rycerze Królestwa Cypru :)
Co do tych panów z Chanatu Krymskiego, to ciekawiły mnie zawsze te charakterystyczne narucza! Przez bardzo długi czas ich nie używano w Europie. Całe wczesne średniowiecze nie występuje żadna ochrona przedramion czy to u Skandynawów, Słowian a nawet Słowian wschodnich, którzy mieli dość duże związki z koczownikami.
Pora na wojnę japońsko-rosyjską 1904-05:
Spoiler:
Pierwsze dwa obrazki które wrzuciłeś to niemal wzorcowa propaganda :D, gdzie to znalazłeś?
To współczesne wydarzeniom japońskie pocztówki albo rysunki z prasy japońskiej.