Re: Pytania początkujących moderów
Witam,jestem nowy na forum.
Mam pytanie odnośnie modyfikacji do Medieval II Total War o nazwie "Gothic:Total War"
Pobrałem modyfikację i postanowiłem ją spolszczyć,wszystko szło pięknie,gładko spolszczyłem menu itp.
problem jest taki że po próbie spolszczenia opisów frakcji opisy się nie wyświetlają,kolejnym problemem jest wyłączanie się gry po wklejeniu spolszczonych nazw i opisów jednostek.
Proszę także o ogólne porady odnośnie spolszczania m.in które pliki spolszczyć,jak to zrobić itp.
Proszę o obszerne porady i wytłumaczenie wszystkiego krok po kroku,gdyż jestem zielony w temacie spolszczania modów.
Z góry dziękuję.
viewtopic.php?f=372&t=8751 to jest temat o modzie Gothic. Najpierw robisz kopię angielskiego text. Tam chyba niemieckiego. Potem spolszczasz pliki, jak coś spolszczysz usuwasz z katalogu text plik binarny. Np. english_menu jak spolszczyłeś to usuwasz plik binarny ten biały o tej nazwie. Jest tzw. spolszczenie uniwersalne, powinno działać i w gothic, sprawdź to. Jak zadziała, oszczędzi Ci to pracy.
Dzięki z porady, ułatwi mi to pracę nad spolszczeniem.
Witam, jestem nowy na tym forum. Chciałbym sie zapytać w jaki sposób zwiększyć obronę( chyba właśnie chodzi o obronę ale nie wiem, nie znam sie na tym) jednostek aby sie tak szybko nie wybijały i walka trwała dłużej?
Musisz wejść w plik export_descr_units, znajduje się w folderze data.
W spoilerze skrypt krzyżackich knechtów, pogrubiona linijka to ta zawierająca informację o pancerzu. I co owe cyferki oznaczają? Pierwsza, czyli 3, to wartość pancerza jednostki, druga to jej umiejętności bronienia się, a 3 to wartość obronna tarczy, jeśli jednostka takową posiada. A słowo "metal" na końcu linii definiuje dźwięk wywołany uderzeniem broni w pancerz, w tym przypadku metaliczny. Oprócz "metal" jest jeszcze "flesh" (nieopancerzone ciało) i "leather" (pancerz skórzany)
[spoiler:15oant5r]type Knechten
dictionary Knechten ; Knechten
category cavalry
class light
voice_type Light
banner faction main_cavalry
soldier Knechten, 40, 0, 1
officer teutonic_captain
mount heavy horse
mount_effect elephant -4, camel -4
attributes sea_faring, hide_forest, can_withdraw, can_formed_charge
formation 2, 4.4, 3, 6, 4, square
stat_health 1, 0
stat_pri 7, 5, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, spear, 25, 1
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr no
stat_sec 7, 3, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, sword, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 3, 5, 0, metal
;stat_armour_ex 3, 5, 0, 0, 5, 0, 0, metal
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 6
stat_ground 0, 0, 0, 2
stat_mental 9, normal, untrained
stat_charge_dist 45
stat_fire_delay 0
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 650, 195, 80, 185, 540, 2, 160
armour_ug_levels 2, 3
armour_ug_models Knechten, Knechten_ug1
ownership teutonic_order, slave
era 0 teutonic_order
era 1 teutonic_order
era 2 teutonic_order
;unit_info 7, 0, 8
recruit_priority_offset 15[/spoiler:15oant5r]
Spoko, polecam się na przyszłość ;)
Mógłbyś mi jeszcze powiedzieć jak zmienić pozostałe statystyki, atak, szarżę itp? :)
Cofam prośbę, sam już sie połapałem jak to zrobić :D
który plik odpowiada za porządek publiczny?