Cytat:
Zamieszczone przez Poliorketes
Tylko że Wspólnota Greków, poza tym, że jest niehistoryczna, to jeszcze psuje balans w grze. W moich kampaniach, Grecy na spółkę z Epirotami, zawsze wymazywali Macedonię z mapy.
To akurat prawda, choć u mnie często Macedonia po początkowym kryzysie się odgrywała.
Cytat:
Zresztą potknięć jest więcej. Skoro gra zaczyna się w 272 roku p.n.e, to Pyrrus powinien zaczynać ze swoją armią na Peloponezie, próbując zdobyć Spartę, a nie szwendać się gdzieś koło Pelli.
Pyrros nie znajdował się na Peloponezie wraz z początkiem roku 272.
Cytat:
Rozkład prowincji też powinien być inny. W roku startowym gry większość prowincji Macedonii była okupowana przez Epir.
Pisałeś wcześniej o balansie. Wiesz, że takie rozwiązanie byłoby wyrokiem śmierci dla Macedonii.
Cytat:
Mam też pewne wątpliwości co do pozycji startowej Bojów w EB2. Ręki sobie uciąć za to nie dam, ale wydaje mi się, że Bojowie wynieśli się z Bohemii w połowie IV wieku i osiedlili się w Nizinie Nadpadeńskiej. Może część z nich została na terenie dzisiejszych Czech, ale część na pewno mieszkała w okolicach Bononi i dopiero zostali wytępieni przez Rzymian.
Nazgool nakreślił historię Bojów, ja dodam ze swojej strony, że przedstawicieli Bojów odnajdziemy nawet w Azji Mniejszej. Krotko mówiąc było więcej niż jedna grupa Bojów.
Cytat:
Żeby nie było, że jestem jakimś nawiedzonym fanatykiem poprawności historycznej (w końcu gra to nie podręcznik), ale uważam, że pozycje startowe powinny w miarę możliwości jakie daje silnik gry, być historycznie odwzorowane. Później gracz napisze swoją historię ;)
No i tu się pojawia problem przy tych Bojach. Gdy zaczyna się gra były zasadniczo dwie grupy - z Galii Przedalpejskiej i z Bohemii. Niezależne od siebie. Trzeba wybrać jedną.