Re: Islam - religia "pokoju", czy "wojny"?
Cytat:
Zamieszczone przez krwawa_rozprawa
http://quiz.cytatybiblijne.pl/
:lol: :lol:
Wybacz, ale nie mogę. To jakiś żart? Przecież to oszustwo. Np. na pytanie "czy ofiara zwierzęca daje rozgrzeszenie" odpowiedziałem najpierw "nie" i było "źle" i oczywiście przedstawiony cytat z Biblii. Później znowu pojawiło się to pytanie i dałem "tak" i wyszło, że prawidłowa odpowiedź to "nie" i znowu jakiś cytat. Albo kto zabił Goliata? Najpierw było czym Dawid zabił Goliata. Dałem, że z procy i okazało się, że mieczem. A później właśnie pytanie "kto zabił Goliata". Wg. tego quizu zabił go Dawid, ale zabił go ktoś inny.
Ten quiz jest śmiechu wart.
Cytat:
10. Kto zabił Goliata?
Prawidłowa odpowiedź: Dawid.
Tak to Dawid odniósł zwycięstwo nad Filistynem procą i kamieniem; trafił Filistyna i zabił go, nie mając w ręku miecza.
Cytat:
6. Kto zabił Goliata?
Prawidłowa odpowiedź: Elchanan z Betlejem.
Kiedy doszło do nowej walki z Filistynami w Gob, Elchanan z Betlejem, syn Jaira, zabił Goliata z Gat, którego drzewce dzidy wyglądało jak wał tkacki.
Cytat:
Cóż. Twój wynik nie jest zbyt wysoki. I Ty siebie nazywasz katolikiem?
Bo wynik masz jak ateista.
A myślałem, że dzisiaj już nic mi nie poprawi humoru :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez Arrim
Cytat:
http://quiz.cytatybiblijne.pl/
:lol: :lol:
Wybacz, ale nie mogę. To jakiś żart? Przecież to oszustwo. Np. na pytanie "czy ofiara zwierzęca daje rozgrzeszenie" odpowiedziałem najpierw "nie" i było "źle" i oczywiście przedstawiony cytat z Biblii. Później znowu pojawiło się to pytanie i dałem "tak" i wyszło, że prawidłowa odpowiedź to "nie" i znowu jakiś cytat. Albo kto zabił Goliata? Najpierw było
czym Dawid zabił Goliata. Dałem, że z procy i okazało się, że mieczem. A później właśnie pytanie "kto zabił Goliata". Wg. tego quizu zabił go Dawid, ale zabił go ktoś inny.
Ten quiz jest śmiechu wart.
Cytat:
10. Kto zabił Goliata?
Prawidłowa odpowiedź: Dawid.
Tak to Dawid odniósł zwycięstwo nad Filistynem procą i kamieniem; trafił Filistyna i zabił go, nie mając w ręku miecza.
[quote:1t9o2lxg]6. Kto zabił Goliata?
Prawidłowa odpowiedź: Elchanan z Betlejem.
Kiedy doszło do nowej walki z Filistynami w Gob, Elchanan z Betlejem, syn Jaira, zabił Goliata z Gat, którego drzewce dzidy wyglądało jak wał tkacki.
Cytat:
Cóż. Twój wynik nie jest zbyt wysoki. I Ty siebie nazywasz katolikiem?
Bo wynik masz jak ateista.
A myślałem, że dzisiaj już nic mi nie poprawi humoru :lol:[/quote:1t9o2lxg]
Przecież właśnie o to chodzi, że Biblia dla katolika nie jest wykładnią wiary. Dla katolika wykładnią wiary jest biskup Rzymu. Co on powie to tak ma być.
Starotestamentowe żydowskie bóstwo i bajki o tym co robili Żydzi z sąsiadami nie są podstawą wiary. Chyba, że ktoś w imię pana odda swoje córki tłumowi, które je zgwałci - bo tak jest w piśmie. Nowy testament to też niezłe bajki. Cos jak koran jest koran, który spadł z nieba na pustyni.
Slowianie czcza Zyda, ktorego Rzymianie powiesili na szubienicy. Wierza w to dlatego, ze Germanie narzucili im to za pomoca miecza i paly. Co wiecej 99% nie zna zasad swojej wiary, ale wypowiada sie na temat islamu, ktorego znac NIE MOZE.
Wiocha na maxa.
Przynajmniej nie uznaja za proroka pedofila ;) :lol:
Cytat:
Slowianie czcza Zyda, ktorego Rzymianie powiesili na szubienicy. Wierza w to dlatego, ze Germanie narzucili im to za pomoca miecza i paly. Co wiecej 99% nie zna zasad swojej wiary, ale wypowiada sie na temat islamu, ktorego znac NIE MOZE.
Wiocha na maxa.
Póki co to ty robisz wiochę swoimi wypowiedziami. Zarówno pod względem ortograficznym jak i merytorycznym, nie mówiąc już o odwiecznych 99% które zapewne w 99% są danymi wyssanymi z palca albo o dawaniu jakiegoś quizu który jest "śmiechu wart".
http://fakty.interia.pl/swiat/news/egip ... ,1870502,4
Chyba jednak Arabowie nie są powszechnie tak bardzo przychylni bractwu muzułmańskiego jak to poniektórzy tu twierdzą.
Cytat:
Daj dowody potwierdzające te dwie tezy a nie (jako małą podpowiedź powiem że Arabowie nie wzięli się znikąd wraz z pojawieniem się islamu)...
Wiem - już przed pojawieniem się islamu rody i plemiona arabskie prowadziły ze sobą ciągłe wojny. Każde uważało, że ich racja jest najichsza (parafrazując klasyczny film). Twierdzili, że ich zwyczaje są lepsze od zwyczajów plemiona, z którym walczyli. Natomiast to Rzymianie wymyślili zasadę "Audiatur et altera pars", czyli "Niech będzie wysłuchana rówież druga strona", zasadę "Volenti non fit iniuria" - "Chcącemu nie dzieje się krzywda", "In dubio pro reo" - "W razie wątpliwości na korzyść oskarżonego", "Lex retro non agit" - "Prawo nie działa wstecz", "Nemo iudex in causa sua" - "Nikt nie może być sędzią we własnej sprawie".
Natomiast wolność sumienia i wyznania, prawo własności, bezpieczeństwa i równość wobec prawa zostały wprowadzone przez Deklarację Praw Człowieka i Obywatela w 1789 we Francji. Czyli też w Europie.
Cytat:
Jeżeli ktoś żyje według praw religijnych to oczywiste przecież że chciałby (chociażby dla zwykłej wygody) aby równocześnie były to jedyne prawa.
Dlaczego oczywiste? Dlaczego ktoś ma narzucać innym własne zwyczaje i styl życia? Z jakiej racji ma twierdzić: "Ja robię tak, a nie ineczej, i lubię to, a nie tamto, i wszyscy muszą robić tak samo i lubić to samo co ja, albo są heretykami godnymi potępienia"?
Poza tym, prawo powinno opierać się na wiedzy, a nie na wierze. Religia opiera się na wierze, a nie na wiedzy.
Czy zwolennicy szariatu rzeczywiście wierzą w Allaha, czy może oni twierdzą, że wiedzą, że Allah istnieje i że każe wszystkim ludziom robić to, a nie co innego? Jeśli wierzą, to dopuszczają możliwość, że Allaha nie ma. Czy dopuszczają taką możliwość?
Cytat:
cywilizacji europejskiej religia jest mocno związana z prawem i polityką
Była. Na szczęście nie jest od dwustu lat.
Teraz podstawą wielu praw europejskich jest prawo rzymskie, deklaracja praw człowieka z rewolucji francuskiej i kodeks Napoleona.
Cytat:
a szariat to co to jest?
Prawo religijne uznawane przez tych, którzy nie tyle wierzą w Allaha, ile twierdzą, że wiedzą o istnieniu Allaha.
A ten "test" to jakiś żart - niezależnie od tego, którą odpowiedź się wybierze, i tak wyskoczy, że źle. Raz podawane są cytaty z Biblii dające odpowiedź na pytanie, a raz cytaty mogące pośrednio świadczyć o tym, że było nie tak, jak się zaznaczyło. Np. cytat ze słowem "Filistyńczyk", które wg autorów "testu" ma niby odnosić się do Goliata. Albo wpis o zamiarze wyruszenia do Egiptu - zamiarze, który został zmieniony i nie został zrealizowany.
Cytat:
ktorego Rzymianie powiesili na szubienicy
Krzyż to szubienica?
Cytat:
Wiem - już przed pojawieniem się islamu rody i plemiona arabskie prowadziły ze sobą ciągłe wojny. Każde uważało, że ich racja jest najichsza (parafrazując klasyczny film). Twierdzili, że ich zwyczaje są lepsze od zwyczajów plemiona, z którym walczyli. Natomiast to Rzymianie wymyślili zasadę "Audiatur et altera pars", czyli "Niech będzie wysłuchana rówież druga strona", zasadę "Volenti non fit iniuria" - "Chcącemu nie dzieje się krzywda", "In dubio pro reo" - "W razie wątpliwości na korzyść oskarżonego", "Lex retro non agit" - "Prawo nie działa wstecz", "Nemo iudex in causa sua" - "Nikt nie może być sędzią we własnej sprawie".
To w Europie dane zbiory ludności nie walczyły ze sobą? Nie prowadziły niemal ciągłych wojen? W przypadku Arabów wpływ na ich wojowniczość miało też terytorium ale nie odstawali pod tym względem jakoś od innych ludów zamieszkujących ziemię.
Fakt historia Arabów jest silnie związana z przeróżnymi wojnami, wojowniczością itd. ale np. Niemców też tak jak i zresztą niemal wszystkich.
Cytat:
Natomiast to Rzymianie wymyślili zasadę "Audiatur et altera pars", czyli "Niech będzie wysłuchana rówież druga strona", zasadę "Volenti non fit iniuria" - "Chcącemu nie dzieje się krzywda", "In dubio pro reo" - "W razie wątpliwości na korzyść oskarżonego", "Lex retro non agit" - "Prawo nie działa wstecz", "Nemo iudex in causa sua" - "Nikt nie może być sędzią we własnej sprawie".
Za to to Egipcjanie i cywilizacje z Bliskiego Wschodu wprowadziły coś takiego jak kodeks, prawo itd. Zresztą z tym co wymyślili Rzymianie to jest to zgadywanie i zakładanie że nikt inny nie wprowadził takich zasad prędzej. Na takiej samej zasadzie mówi się że to Kolumb odkrył Amerykę, dla naszej cywilizacji może i tak ale przecież Ameryka istniała prędzej. Tak samo spora część prawa ma swoje korzenie w Rzymie ale nie znaczy to że nikt nie miał czegoś takiego przed nimi, ba możliwe nawet że jakieś małe polis greckie stosowało prędzej coś co przypisujemy Rzymianom.
Cytat:
Krzyż to szubienica?
tak
Cytat:
Zresztą z tym co wymyślili Rzymianie to jest to zgadywanie i zakładanie że nikt inny nie wprowadził takich zasad prędzej. Na takiej samej zasadzie mówi się że to Kolumb odkrył Amerykę, dla naszej cywilizacji może i tak ale przecież Ameryka istniała prędzej.
Chyba wcześniej? Kali pisać?
Zgadywanie? A to, przepraszam za naukowe wtrącenie, teraz będziemy posługiwali się metodą tzw. milczenia źródeł?
Cytat:
Cytat:
Zgadywanie? A to, przepraszam za naukowe wtrącenie, teraz będziemy posługiwali się metodą tzw. milczenia źródeł?
A nie posługujemy się od początku, chyba, że za źródło można uznać doniesienia medialne. Nikt nie zacytował Koranu bo nikt go z nas nie czytał, a dyskutujemy na temat rzeczy, którą ledwie co znamy. Na siłę wydaje mi się, że próbuje się mi powiedzieć, że islam jest to religia strikte polityczna. Czy w jakiejkolwiek sunnie tego tekstu znajdziemy cytat na temat zaangażowania jej w politykę. Tylko człowiek szalony będzie mieszał swoje wyznanie z własnymi ambicjami, a to, że znajdzie ludzi, którzy mu przyklaszczą to inna sprawa. Większość muzułmanów podchodzi do religii bardzo emocjonalnie. Czy i u nasz nie znajdziecie ludzi, którzy swoje interesy związani z religią? W Biblii nie jest napisane, idź i głoś swoje poglądy polityczne a ja Ci dam elektorat.
Wymagacie od muzułmanów by żyli tak jak my, ja im się nie dziwie po przeczytaniu tego artykułu, że wolą swoje dziedzictwo kulturowe: http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,1298 ... em.html#MT
Co nas tak naprawdę obchodzi jak żyją w Afganistanie, Iranie czy gdzie indziej. Celt uważasz, że uświadamianie ich na siłę by żyli tak jak my nie spotka się jeszcze z większym oporem? Przypomnij sobie czasy zaborów - rusyfikacja i germanizacja.
Coś Wam powiem drodzy forumowicze - nagle świat zaczął interesować się co dzieje gdzie indziej, przez tyle lat ile rządzili Brytole, Francuzi w Afryce nikt nie kiwnął palcem na okaleczania rytualne, nikt nie interesował się czy istnieje wolność słowa i religii w danym kraju. Nagle w XXI świat uświadomił sobie, że istnieje drugi gorszy świat.
Encyklopedia PWN wyjaśnia pojęcie obłuda - wada etyczna związana z fałszywym, nieszczerym, dwulicowym postępowaniem, podejmowanym jedynie ze względu na zewn. formy lub korzyści; przejawem o. jest m.in. moralność mieszczańska. Czy koncerty gwiazd dla Afryki, kampanie polityczne nie są taką obłudą - za majątek Madonny można by wyżywić zapewne pół Afryki, a ona po jednym takim koncercie i tak nie zbiednieje bo i tak coś jej odpalą i podskoczą zyski ze sprzedaży. Celt podaje masy dyktatorów z Afryki a ja się pytam kto sprzedawał im czołgi, samoloty, broń za surowce? Możemy zarzucać się kolejnymi informacjami, tylko to nic nam nie da, bo na każdy argument znajdzie się kontrargument. I tak bez końca.
Powiem na koniec gdy Muzułmanie przyjeżdżali do Europy nikt nie śpiewał jak Frank Dolas w obozie jenieckim. Niektórzy się zaaklimatyzowali inni nie. Proszę bardzo chcą mieć meczety niech budują, każdy ma prawo się modlić, chcą by ich kobiety nosiły burki proszę bardzo ich sprawa, chcą mieć możliwość kąpieli w nich na basenie niech wybudują sobie własny. Chcą sądów opartych na szariacie droga wolna do granicy. Tym, którym nie podobają się zwyczaje panujące w Europie podstawiamy statki i samoloty niech wracają do domu. Gdy przyjeżdżamy, w gości akceptujemy ich zwyczaje i prawa, podobnie gospodarz - zaakceptuje niektóre nasze dziwactwa.
Cytat:
Cytat:
Krzyż to szubienica?
tak
[quote:3tu53ae8]Zresztą z tym co wymyślili Rzymianie to jest to zgadywanie i zakładanie że nikt inny nie wprowadził takich zasad
prędzej. Na takiej samej zasadzie mówi się że to Kolumb odkrył Amerykę, dla naszej cywilizacji może i tak ale przecież Ameryka istniała
prędzej.
Chyba wcześniej? Kali pisać?
Zgadywanie? A to, przepraszam za naukowe wtrącenie, teraz będziemy posługiwali się metodą tzw. milczenia źródeł?[/quote:3tu53ae8]
Przecież jedyna przez Ciebie stosowana metoda to milczenie źródeł, tak jak chyba w kiedyś w niezbyt udanej dyskusji armii rzymskiej. Przy okazji, wiesz czym się różni krzyż od szubienicy?
Jeśli dla Ciebie teksty Cezara to nie są źródła to nie wiem po co piszesz posta.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Graffiti_Aleksamenosa
Pewnie tez nie wiedziałeś o tym, że przez kilka wieków Chrystus nie był przedstawiany jako przybity do krzyża.
Szubienica rzymska = krzyż. Czego nie rozumiesz? :)