Re: Wymagania sprzętowe i wasze konfiguracje
Witam
moja konfiguracja to AMD Phenom II X4 955, Ati 6850 HD,8 GB RAM + ten mod graficzny ulepszający wydajność. Gram na wysokich/średnich detalach. W momencie uruchomienia i gry i pierwszych pół godziny grania, wszystko śmiga wyśmienicie. Potem gra zaczyna się ciąć (tak jakby nie wyrabiał procesor czy nie wiem już co). Musze przyznać, że jest to strasznie irytujące. Macie jakieś pomysły co jest tego przyczyną i ewentualnie jak to wyeliminować? Czy muszę po prostu zrobić upgrade PC? Gra jest oczywiście całkowicie spatchowana, posiadam też wszystkie DLC. Będę wdzięczy za odp.
pozdrawiam
Może właśnie procesor ci się przegrzewa? Polecam ci ściągnąć darmowy program OCCT i sprawdzenie temperatur podczas gry.
Po pierwsze witam wszystkich na forum. Zakupiłem właśnie Rome 2, wziąłem wolne z pracy i niestety nie jestem w stanie normalnie grać, moja konfiguracja to:
Lenovo y580:
Intel Core i5-3210M 2.5 GHz,
NVIDIA GeForce GTX 660M 2GB,
6 GB RAM
Windows 8.1
zaktualizowane sterowniki do grafiki
Gra jest oczywiście oryginalna i spachowana. Pojawiają się koszmarne spadki wydajności nawet na minimalnych detalach. Gra wygląda fatalnie, gorzej niż Medieval 2, nie mówiąc już o Empire. Słyszałem wcześniej opinie, że Rome 2, na tym etapie jest praktycznie niegrywalny ale nie spodziewałem się czegoś takiego. Może mi ktoś pomóc, może jest na tym forum posiadacz podobnej konfiguracji? Z góry dziękuję...
Również posiadam Lenovo y580, tyle, że mam i7 oraz 8 gb RAMU. Cóż u mnie działa bardzo dobrze, ostatnio jestem zdziwiony jak dobrze. Ustawienia mam na ultra/ekstremalnych i gra śmiga w miarę normalnie.
Oczywiście mam wgranego moda GEM na grafikę, no HDR, Better Blood, DeI.
@Edit.
Jeśli nawet na minimalnych tak źle Ci działa to może masz włączony tryb oszczędzania energii i nie podłączony do ładowarki laptop?
Hej, dzięki za odpowiedź, niestety problem nie jest tak oczywisty. Laptop jest na wysokiej wydajności, podłączony do zasilania, grafika skonfigurowana - Empire chodzi świetnie nawet na zewnętrznym monitorze w 1920x1200 i full detalach. Rome 2 tak jak pisałem powyżej. Jaki masz system operacyjny? , GEM to mod poprawiający grafikę, czy również nowe shadery mają wpływ na wydajność?. Jeszcze raz dzięki ;)
System mam taki jak Ty, jedyne różnice wymieniłem. Tak, GEM poprawia grafikę. Co do shaderów nie wiem, ale na pewno tak. Zainstaluj te mody, to tylko kilka chwil i daj znać jak działa. Jeśli nie pomoże będziemy dalej kombinować :)
Wg mnie ten GEM tylko pogarsza grafikę - wszystko staje się ciemniejsze, mniej wyraźne, dodatkowo działa to też na interfejs i czcionki robią się mniej czytelne. Nie wiem co się wam w tym podoba.
Rome 2 działa całkiem nieźle na wysokich ustawieniach. Primo przeinstalowałem grę - nie mam pojęcia dlaczego, ale jest zdecydowanie lepiej, pomimo, że to ta sama wersja. Secundo - faktycznie podane przez Ciebie mody poza grafiką poprawiają optymalizację. Tertio - znowu nie mam pojęcia dlaczego Rome 2 ma u mnie problemy z zewnętrznym monitorem - jeżeli przełączę obraz na monitor pojawia się klatkowanie gry (przy tej samej rozdzielczości i przy wyłączonym monitorze laptopa). Cóż, widać taka uroda nowego Roma. Jeszcze raz dziękuję ! - uratowałeś mi urlop :)
Cytat:
Zamieszczone przez Krecik1218
Wg mnie ten GEM tylko pogarsza grafikę - wszystko staje się ciemniejsze, mniej wyraźne, dodatkowo działa to też na interfejs i czcionki robią się mniej czytelne. Nie wiem co się wam w tym podoba.
Jeśli odpowiednio dostosujesz kontrast i jasność to gra wygląda dużo lepiej i przede wszystkim realistyczniej.
Nmzc :)
Kombinowałem ale bez zadowalającego rezultatu. Pobrałem "Clean and Sharp SweetFX" i teraz kolory są bardziej żywe, gra wygląda dużo lepiej. Niestety nie działa mi nakładka Steam, może to przez to, że mod nie jest dostępny w Warsztacie.