Zauważyłem, że na angielskich gameplayach ten doradca w lewym górnym rogu rusza ustami podczas mówienia. Dlaczego tego nie ma w polskiej wersji? :D
Wersja do druku
Zauważyłem, że na angielskich gameplayach ten doradca w lewym górnym rogu rusza ustami podczas mówienia. Dlaczego tego nie ma w polskiej wersji? :D
Znaczy mody to jedna ze wspanialszych rzeczy we współczesnym graniu, samo modowanie dostarcza wiele frajdy tak jak i korzystanie z modów.
Ja coś tam raczkuję w modowaniu serii Elderów a na polu TW jestem całkiem zielony ale bardzo się cieszę, że tak to ruszyło z kopyta w przypadku Rome2 , szkoda wielka że nie ma od producentów żadnych dedykowanych (najprostszych) nawet narzędzi jak ma to miejsce w przypadku ES (i ten Nexus ehh).
Co do "problemów" z modami to bez przesady, wystarczy czytać readme i tyle, a przy instalowaniu troszkę się skupić. Demonizowanie modów i pokazywanie ich jako zbędnego utrapienia jest imo bez sensu bo często gra z modami (vide Skyrim + mod Requiem i paredziesiąt(set) innych daje całkowicie inną grę , począwszy od mechaniki po całą resztę) dopiero zaczyna błyszczeć należnym jej blaskiem.
PS.
I dziwi mnie, że tak mało na tym forum osób wie, że np. KLA jest jednym z bardziej utalentowanych modderów (i to "naszym") do całej serii a samo forum jakoś specjalnie modów nie promuje.
Toż to jest skarb spory i z pewnością są jeszcze inne osoby, po cichu modujące to i owo w TW tutaj. Walnijta może dział o modach dla Rome 2 i promujmy robotę "naszych" bo często współpracują oni także przy tworzeniu tych overhaulowvych modów pokroju TR:R czy EB.
Sam fakt ile od takich osób można się dowiedzieć nawet w podstawowym zakresie modowania, jest już wystarczającym powodem.
A najwięcej na tym skorzystają młodsze osoby, mające więcej czasu i chcące zacząć przygodę z modyfikowaniem gier, które samo w sobie żadną nieosiągalną tajemną wiedzą nie jest za to wymaga sporo myślenia i właśnie odpowiednich narzędzi.
PS. UPS właśnie znalazłem dział o modach do R2 na tym forum, dużo lepszy od TWcenter , plus za poradniki!
ALE czy Bardziej sie go schować nie dało???? :) Podlinkujcie w tym samym miejscu (kategorii forum) co Curia i Magistr... żeby było do szybkiego wejścia, proszę
Niech się też pokazuje po kliknięciu w zakładkę Total War: RomeII na tym forum , tak jak właśnie Curia, Magistr.. i WIelki Turniej Rzymski coś tam obok nich, dla wygody
Eee... Dziwnym trafem oddział Oathsworn tracąc 50% liczebności zarzyna generalski oddział słoni egipskich, kiedy to spartiaci (włócznicy - sic!) padają po ubiciu około 30-40% zwierząt. xDCytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Umbrecht, co do narzędzi, to słyszałem, że CA ma wypuścić w późniejszym okresie narzędzia modderskie do Rome 2. Miejmy nadzieję, że zrobią to dość szybko.
Byłoby świetnie, gra ideał jeśli o mnie chodzi w zakresie serii TW . Trochę poprawek, dodania ficzerów (m.in. prez modowanie) i póki co nic lepszego w temacie nie wypuszczono.
Niestety, muszę przyznać - mimo iż pokładałem ogromne nadzieje w tej grze, na jej premiere i 2 dni naprzód wziąłem sobie wolne w pracy...Jako dość sceptyczny człowiek uwierzyłem w cały ten marketing itd.
Jako że w kampani AI jest co najwyżej kiepskie, to próbowałem grać w multi - a tu okazuje się że galowie którymi grałem to jedna wielka imba, mapy jakieś dziwne do szybkiej gry, w sumie pod tym względem gra względem shoguna 2 to wielki krok w tył....0 taktyki - tylko tak jak w starych total warach jeden wielki blob na środku mapy i ew flankowanie kawalerią. Nie wiem co jest przyczyną wypuszczenia tak niekompletnego produktu ( gdyż nie wierze w to iż CA chciałoby takie coś wypuścić) ale ja w to grał nie będę - wracam do Shogun 2 ( w którym na multi jestem noobem, ale przynajmniej gra dla mnie stanowi jakieś wyzwanie) który moim skromnym zdaniem jest grą o 200% bardziej dopracowaną pod każdym względem niż to coś co wyszło 3 września, bo osobiście ja nie nazwe tego czegoś Total War'em. Jeśli chodzi o AI to w pierwszej częśći medievala było lepsze niż to co widzimy tutaj, i mówie to jako człowiek który w serie Total War gra od 2000 roku, jak jeszcze smarki o rękaw wycierałem.
Pozdrawiam.
Na jakim poziome trudności grasz? Jak długo juz grasz w R2?
Pytam bo też gram w TW od początku serii a zdanie o Rome2 mam całkowicie odmiennne , zwyczajnie nie rozumiem skąd tak skrajne odbiory jednego tytułu.
Ai jak na kompa radzi sobie o wiele lepiej niż w Shogunie 2 zarówno w bitwach jak i kampanii (dyplomacja dla przykładu).
Do Shoguna 2 nawet nie wrócę i poprzednich odsłon jeśli o singla i wygodę gry chodzi bo wolę zachować miłe sentymentalne wspomnienia (dziś S2 odinstalowałem definitywnie , świetna i naprawdę ciekawa odsłona i ta egzotyka ale nie wyobrażam sobie ponownej gry w kampanię pozbawioną nowych rozwiązań z R2) , także poprzednie TW stoją u mnie już tylko na półce w ramach miłego wspomnienia.
Do tego sa już mody bardzo wczesne ale znacznie zmieniające mechanikę jeśli ktoś ma potrzebę.
Jedynie czego mi brakuje w Rome 2 na chwilę obecną to rozbudowane i ciekawe zarządzanie rodem/frakcją.
Co do Multi to po parunastu bitwach w różnych konfiguracjach nie zauważyłem aby jakaś frakcja była op w stosunku do innych lub nie umożliwiała zwycięstwa, to już temat rzeka bo wpływa na niego pierdyliard czynników, a już z pewnością nic się nie ugra bez wypracowania odpowiedniego składu armii i poznania map co zajmuje wiele czasu.
PS. AI z pierwszej części Medka i pozostałych odsłon TW przed Rome2 z pewnością lepsze nie było i nie miało tak rozbudowanej mechaniki, idąc tym tokiem można stwierdzić że Centurion był lepszą grą od Rome2.
Potemps zgadzam sie w 100% ...lecz! Nie ma co się obrażać trzeba wycisnąć ostatnie soki z tej gry tak więc Radious TotalWar+ Yarkis + GEM robią cuda z tego czegoś co wyszło 3 września ;)
Pojawiaja sie pytania dlaczego wypuscili niedorobiona gre. Tak sobie mysle,ze pewnie mieli okreslony czas na jej produkcje. A wiadomo,ze im predzej ja sprzedadza tym lepiej. Wiec pewnie ich strategia zaklada maksymalnie szybka produkcje i sprzedaz produktu na takim poziomie by byl akceptowalnie "grywalny" a wszelkie poprawki itp. pozniej. Pewnie,ze mogli dluzej nad nia pracowac i wydac znakomity produkt ale to oznacza mniejsze zyski. W sumie preordery to fajna sprawa dla nich bo moga sprzedac produkt i miec kase zanim jeszcze produkt gotowy.
A co do bitew , to ja jestem z tych co na razie sie nimi nie zachwycaja. Taka ogolna rzeznia. Szybkie klikanie i kto ma lepsze wojo ten wygrywa. Komp atakuje w sumie w biegu jak te zombi z world war z ;). Raz dwa i mi wojo pada. Na mp pewnie wolniej sie gra. Bo gracze nie maszyny i kazdy ruch zajmuje troche czasu. Ci miotacze niezle masakruja wojsko. Obrazenia i predkosc, to raczej na minus.A ci miotacze strzelaja jak z karabinu. I wedlug mnie general powinien miec kilka tylko tych dopalaczy w trakcie bitwy jak zwiekszanie morale czy cos tam. Tutaj zwykla jednostka ma ich kilka i znowu te klikanie.
Cytat:
Zamieszczone przez Umbrecht
A jak hoplici maja ochrone jakichs tam miotaczy? I wiekszy zasieg tez maja pewnie od konnicy. Ja bym staral sie zmusic przeciwnika do rozluznienia szyku falangi i wtedy wbic sie. Albo miotaczami ich oslabic. Po prostu kazda metoda dobra w zaleznosci od zachowania przeciwnika i skladu wojska. Nie ma recepty;)
Tyle ja mam takie wrażenie czy wam też po patchach gra chodzi wolniej niż chodziła? Bugów AI też jakoś więcej się wydaje... jeszcze bardziej biegną na oślep do generała i punktów kontrolnych... nie potrafią wchodzić po drabinach, desant to kręcenie się w kółko statkami na morzu tworząc blob itd ...