Oj przyda się przyda :)
Wersja do druku
Oj przyda się przyda :)
Bardzo fajnie, wielki + za kawał świetnej roboty.
Ok, udało się, hełmy korynckie dla falangi znikną w kolejnym patchu :)
Rafkos ! Super robota, pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszym spolszczaniu ;)
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
No i super że się udało :)
Jeszcze tylko teraz zlikwidować krótkie pancerze atlety jednostkom Hastati i dać ten mini kirysik w kształcie koła i będzie ok:D
Z tymi hełmami to chyba nie ma co się tak śpieszyć . Osobiście dla mnie czy hełm koryncki będzie dostępny dla jednostek Epiru dla elitarnej falangi w DeI (Rome II) nie ma większego znaczenia ale jak się zastanowiłem i przypomniałem lekturę książek o Pyrrusie to jego obecność na głowach wojaków "Orła z Epiru" wydaje się być możliwa. (odnośnie wojsk Ptolomeuszy to się nie wypowiadam). Oczywiście nie jest to miejsce na dyskusję na ten temat ale jeżeli kopis44 ma chęć i ochotę zapoznać się z moimi argumentami to mogę w weekend przygotować jakiś tekst i przesłać na prywatną wiadomość. Jakby co to daj (dajcie) znać.Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
KAM 2150 - czy twórcy DeI mocno protestowali, czy mieli jakiekolwiek kontrargumenty ?
Super, jestem zdania że taki submod może być bardzo userfrendly :D Wiem również, że zajmie to sporo pracy ale czy można już wstępnie znać datę ewentualnej (oczywiście przybliżonej) premiery ?Cytat:
Tak jak napisał K A M 2150 zajmuję się tworzeniem tego submoda i równolegle robię spolszczenie, póki co w moim najnowszym pliku nie umieściłem żadnych przetłumaczonych fragmentów moda, ale dodałem lokalizację z polskiej podstawki Roma jako bazę, więc możecie grać bez tzw. "empty box'ów" czyli pustych kratek w miejscu tekstów.
Meneros od razu przyznał rację i korynckich hełmów nie będzie, może od razu, może w kolejnych patchach. W sumie to tylko jedna wartość do zmiany, więc się nie namęczy.
P.S Witam w samodzielnym dziale DeI, zapraszam do otwierania wątków o submodach, sam od dziś do wtorku nie będę za wiele przed kompem :)
Z tymi hełmami to chyba nie ma co się tak śpieszyć . Osobiście dla mnie czy hełm koryncki będzie dostępny dla jednostek Epiru dla elitarnej falangi w DeI (Rome II) nie ma większego znaczenia ale jak się zastanowiłem i przypomniałem lekturę książek o Pyrrusie to jego obecność na głowach wojaków "Orła z Epiru" wydaje się być możliwa. (odnośnie wojsk Ptolomeuszy to się nie wypowiadam). Oczywiście nie jest to miejsce na dyskusję na ten temat ale jeżeli kopis44 ma chęć i ochotę zapoznać się z moimi argumentami to mogę w weekend przygotować jakiś tekst i przesłać na prywatną wiadomość. Jakby co to daj (dajcie) znać.
KAM 2150 - czy twórcy DeI mocno protestowali, czy mieli jakiekolwiek kontrargumenty ?Sam posiadam tylko jedną książkę traktującą o Epirze i Pyrrusie.
Benewent Krzysztof Kęciek
W reszcie książek ogólnodostępnych o antycznych wojskach Epir jest wspaniale pomijany, albo krótko opisany. Poluje na książkę Witolda Chrzanowskiego Pyrrus Król Epiru (1995) ,ale bardzo ciężko znaleźć.
Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek materiały
Z góry dzięki Bradley. :D
przepraszam, że zaśmiecam to miejsce moim postem
Coś tam przygotuję odnośnie tych nieszczęsnych hełmów (zresztą z miłą chęcią). Choć bardziej bym szukał ich na głowach żołnierzy z Wielkiej Grecji i Sycylii , którzy musieli stanowić uzupełnienie armii Pyrrusa w czasie wyprawy na Zachód, a nie oszukujmy się że straty ponosili także falangici, a jak pisze autor p. Kęciek król Epiru raczej nie dostawał za dużych uzupełnień z ojczyzny . Nie wiem czy w grze takie hełmy posiadają również falangici Macedonii, bo oni również stanowili część żołnierzy Pyrrusa, więc to też mogłoby być jakieś uzasadnienie.
Notabene czy nie uważacie, że nacja Epiru znalazła się w grze Rome II ( wcześniej np w Europa Barbarorum) tylko ze względu, że rozpoczyna się ona 272 r p.n.e (czyli w roku śmierci Pyrrusa), i to właśnie w tym okresie "dzicy górale" z Epiru mieli swoje 5 minut w historii świata starożytnego. Zresztą oni jako jedyni walcząc falangą z uzupełnieniem innych rodzajów wojsk zdołali sprawić lanie Rzymianom. Kynosefaj, Magnezja, Termopile, Pydnia to już zmierzch falangi.
Odnośnie w/w wyprawy Pyrrusa, w szczególności na Sycylię (nieudane oblężenie kartagińskiej twierdzy Lilybaeum -(Rzymianie też stracili na niej sporo zębów w czasie I wojny punickiej) czy nie macie wrażenia, że pozbawienie takich miast jak ów Lilybaeum czy Syrakuzy murów obronnych, z których słynęły to istny kabaret. Pewnie to niemożliwe ale może ktoś z ludzi którzy bawią się w mody (najlepiej ekipa DeI) mogłaby rozwiązać ten problem. Pewnie ze względu na silnik gry nie jest możliwe dobudowywanie murów w trakcje kampanii, ale może jest szansa w pewnych miastach zrobić je od razu ?
Mam pewną wiadomość dla wszystkich wyczekujących spolszczenia. Do przetłumaczenia pozostało już tylko 300 linijek z całości liczącej 2488.
Elementy, które muszą zostać dokończone to:
- opisy do 50 jednostek z DeI
- opisy efektów broni (ok 30 linijek)
- nazwy cech generałów z moda TTT (jakieś 150 linijek z czego 50 już mam)
- wpisy typu: You are defending against the Iceni Tribal Council!, których jest 20.
- kilka mniejszych, które pominąłem
- czas na sprawdzenie jakości tłumaczenia :)
pozdrawiam