-
@Gruha to może zależy od nacji. Krasnoludami mi wywalało często na starszych wersjach. Zwłaszcza w dużych bitwach w kampani to w Morii niekiedy. Inne nacje jakimimi grałem były stabilne Dunedainowie, Elfy Wysokie i Leśne, Dol Amroth, Gobliny z Gór Mglistych. Zagrałem Dunedainami na 1.2 z fixami na VH, ale masakra. Wrogowie ostro i często silnie atakują. Kasy i wojska mało, wrogów kupa. Duże pozytywne zmiany w balansie i zachowaniu ai strategicznego. Fakt mod mocno wciąga.
-
Witam, też rozgrywam kampanię Dunedainami. Wcześniej na wersji 1.1 rozegrałem jakieś 80 tur na h/h. Na 1.2 zacząłem nową długą kampanię na vh/vh (nie było mi żal zaczynać nowej kampanii bo jakoś zbyt łatwo szło :P). Na pierwszy rzut oka ładne wizualne zmiany na mapie (minimalnie ucierpiał na tym czas wczytywania mapy), widać też delikatne zmiany w statystykach poszczególnych jednostek (moim zdaniem na plus - poprawiają balans). Co dziwne, początkowo tury jakoś dłużej trwały (tak o 1/3 dłużej niż na 1.1) ale teraz już śmigają tak samo szybko jak wcześniej. Pierwsze kilka tur grałem jeszcze na 1.2 bez fixów i zdarzyły się dwa ctd, od wgrania nowszej wersji patcha żadnego ctd.
Co do samej rozgrywki: jestem na jakieś 35 turze, Angmar dogorywa (oblegam ostatnie 3 osady w tym stolicę), choć trochę się chłopaki stawiali. Zauważyłem, że dużo lepiej niż na 1.1 radzą sobie krasoludy z Ered Luin - szybko zajęli pobliskie regiony rebelianckie i przejęli 2 zachodnie prowincje Angmaru (co bardzo ułatwiło mi zadanie - mogłem w pełni skupić się na wjeździe na północne i najważniejsze prowincje). Niesamowicie irytujące są próby przekupstwa - 2-krotnie Angmar + raz Gobliny z Gór Mglistych przekupiły moje przygraniczne osady i konieczne było wycofanie jednego oddziału i ponowne przejęcie osady, tak żeby nie zdążyli wyszkolić tam żadnego garnizonu. Teraz dobrze umiejscowione wieże obserwacyjne poinformowały mnie o nadciągających ze wschodu 2 sporych armiach z Gór Mglistych. Kasy na wyszkolenie nowych oddziałów brak a przerwanie oblężenia raczej nie wchodzi w grę (nawet gdyby, to dobrych kilka tur minie zanim posiłki dotrą na południe). Tak więc robi się ciekawie.
Chociaż muszę przyznać, że wojna z orkami jest strasznie uciążliwa - spamują tymi nędznymi jednostkami, praktycznie co turę trzeba rozegrać ze 2-3 bitwy. Bitwy oczywiście na mapie bitewnej, bo dowodząc samemu roznoszę ich oddziały tracąc żołnierzy w stosunku 1:20 czy nawet 1:40 a czasami wręcz nie tracąc nikogo, automat natomiast moich cennych jednostek nie ma w zwyczaju oszczędzać...
-
@Araven nie to nie zależy od nacji.
Najpierw tylko klikałem tury i normalnie leciało dalej niż do 5 bez ctd, jednak gdy zacząłem wykonywać ruchy to zawsze po piątej turze jest ctd.
Ktoś ma jakiś pomysł jak to naprawić ? Modzik jest wyśmienity, a nie jestem wstanie grać. Tak jak by ruchy zapełniały pamięć czy coś (coś w stylu zbyt dużej ilości kliknięć w menu) i musi co ileś dać ctd. Tylko później dochodzi ze co turę jest ctd. ;/
-
To raczej wina kompa, albo za słaby, albo zaśmiecony mocno. Ja mojego często czyszczę, rejestr itp. Ten cleaner z DaC uruchomiłes sobie po instalacji 1.2 z fixami? Pisali o nim przy 1.1. Ja nie miałe żadnego ctd na około 80 tur wczoraj. Kolega wyżej tez zero ctd. Wina raczej nie jest w modzie w takim razie. Masz patch 1.2 ten nowy tzn. ponad 570 mb? Bo pierwszy patch 1.2 miał około 466 tylko.
-
i5 12gb ram radek 7770 to mocno styknie nawet i na warhammera ktory chodzi mi miodnie.
zaśmiecony nie jest. tak odpalałem, tak ten wierszy patch.
ba nawet jak pisałem wyżej cały mod zainstalowałem na nowo, rozmyślam teraz czy aby nie cała gra ;/
-
To nie wiem, a cleaner po 1.2 tez odpaliłeś? Bo z tego co napisałeś to nie wiem na 100% czy tak. To nie wiem, może sterowniki karty graficznej? Win10 masz? Gra na partycji systemowej? Czy na innej? jak nic nie pomaga to może reinstall Medka. Na początku roku 2016 tez reinstalowałem wszystko.
-
hmm odpalilem tylko ten po 1.2. nah, aktualne. win7. na innej ale zawsze miałem na innej i zawsze wszystko działało. no chyba medka reinstalne;/
-
Wracając do dyskusji, mam pytanie czy po wygranej nacje maja jakieś indywidualne "animacje" zwycięstwa, czy standardowe info z Medka o wygraniu gry?
-
Część ma swoje. Na koniec jest na pewno inna muzyczka (motyw główny z LoTR)
-
Ja mam jeszcze takie pytanie dot. zachowania AI. Wiecie może, czy jak sojusznicza frakcja nie graniczy z żadnym potencjalnym przeciwnikiem a posiada dostęp swoich wojsk na moje tereny, to będzie robiła z tego użytek i prędzej czy później przemaszeruje armiami przez moje ziemie żeby zaatakować wspólnych wrogów, czy jednak koniecznie muszą graniczyć z wrogiem żeby go zaatakować?