Z tej oto strony - http://ocw.mit.edu/ans7870/21f/21f.0...a_essay02.html
przybliża nam ona trochę historię wojny rosyjsko-japońskiej.
Wersja do druku
Z tej oto strony - http://ocw.mit.edu/ans7870/21f/21f.0...a_essay02.html
przybliża nam ona trochę historię wojny rosyjsko-japońskiej.
Ile razy mam Was prosić, żebyście zamieszczali dużą ilość obrazków w SPOILER? Wtedy zdecydowanie łatwiej przeglądać stronę. ;)
Z kolei te są z książki Japanese-Russo War. Jeśli chcecie mogę wrzucić wszystkie z niej tablice.
Spoiler:
A wrzucaj, tu akurat strony są łatwe do rozpoznania ;D
Zakon Krzyżacki (obrazy i dzisiejsze rekonstrukcje):
Spoiler:
Dlaczego Krzyżaków zawsze stereotypują (jak zresztą wszystkie zakony?) Cała armia była zbrojona na wzór litewski (bracia rycerze i goście to wyjątek, ale ich było może na wszystkie komandorie z 1,5 tyś, reszta to Prusowie czy inne podbite państewka, a oni nie zbroili się jak bracia). Nawet chorągwie WM były uzbrojone w sulice (w bitwie pod grunwaldem). I tak, nie wszyscy bracia byli na tyle majętni żeby sobie kupić kolczugę. To samo z Templariuszami, którzy jak wiemy w większości byli młodszymi synami jakiegoś rycerza (czyli nie przypadało im nic) czy też po prostu chłopstwo, które zobaczyło tam możliwość do szybkiego zarobku.
Na powyższych ilustracjach chorągiew Wielkiego Mistrza jest pokazana w sposób nieprawidłowy.Wizerunek powinien być zamieszczony w poprzek do drzewca a nie wzdluż.Ponadto na ilustracjach nr2 i 3 dodatkowo jest żle ukazany czarny orzeł:
Spoiler:
Jest to dość częsty błąd którego nie uniknął nawet sam Matejko w obrazie Bitwa pod Grunwaldem zarówno wobec powyższej choragwi jak i naczelnej Królestwa Polskiego czyli krakowskiej.
Spoiler:
Natomiast ilustracje nr1 i 4 są takie same tylko obrobione komputerowo ;)
Armia zakonna stosowała zapożyczenia ze strony litewskiej zwłaszcza sulice o których wspomniałeś lecz wciąż to było wojsko oparte na zachodnioeuropejskiej szkole uzbrojenia.Prusowie oraz "inne podbite państewka",czyli Pomorze gdańskie w skład którego,tak jak Ziemia chełmińska,w przeważającej części wchodzili Polacy również zbroili się na modę europejską.
Tutaj się mylisz gdyż nawet żeby zasiąść przy wspólnym stole ze starszyzną zakonną jako darczyńca szlachta niemiecka potrafiła się wykosztować.Zakon krzyżacki u szczytu swojej potęgi to był elitarny klub który przyjmował jeno majętnych szlachciców a nie nawiedzonych i bogobojnych fanatyków.
Państwo zakonne to był świetnie prosperujący organizm kupiecko-militarny który problemów zarówno ze złotem oraz uzbrojeniem swoich ludzi nie miał zbyt poważnych.Sami poddani zarówno szlachta(polska i zanikająca pruska) oraz mieszczaństwo miało obowiązek osobiście się zatroszczyć o uzbrojenie swoje lub poslużyć sie najemnikami w zastępstwie.
Gajuszu, wszystko jest tu podpisane. :) Nie wiem czy widziałeś, ale edytowałem posta z Rzymianami z poprzedniej strony i podpisy są.
The Russo-Japanese War 1904-05
Spoiler:
OK. :)
Dziś niedziela, więcej czasu, więcej obrazków i... epoka na którą tak długo czekamy w serii Total War, ale bez skutku.
Soldiers of the English Civil War (rys. mistrz Angus McBride)
Spoiler:
Jacyś oni wszyscy karłowaci i zaokrągleni :devil: