Re: Islam - religia "pokoju", czy "wojny"?
Cytat:
Zamieszczone przez krwawa_rozprawa
Jeśli dla Ciebie teksty Cezara to nie są źródła to nie wiem po co piszesz posta.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Graffiti_Aleksamenosa
Pewnie tez nie wiedziałeś o tym, że przez kilka wieków Chrystus nie był przedstawiany jako przybity do krzyża.
Szubienica rzymska = krzyż. Czego nie rozumiesz? :)
Na tej grafice osoba ma rozłożone ramiona, trochę dziwny sposób powieszenia. Zresztą nie spieramy się tu sposób egzekucji Jezusa. Tylko o islam. http://pl.wikipedia.org/wiki/Ukrzy%C5%BCowanie a tu masz na temat krzyżowania.
... zarówno islam jak i krzyż tyle mnie obchodzi co śnieg leżący za oknem - czyli po prostu jest zbędny i przeszkadza, zjawisko może i ładne, ale niepożądane, tak jak każda religia uniwersalistyczna.
Dodam tylko modowi, że to o czym chce pisać nazywa się crux immissa.
Aż chciałoby się napisać coś...ale nie chcę dostać kolejnego ostrzeżenia. Dlatego ograniczę się tylko do tego że powiem ci drogi ,,kolego" że twoje słowa są niewłaściwe i wielu ludzi mogą urazić. Może ja napluję na coś co jest dla ciebie ważne? Jak się wtedy poczujesz?
Cytat:
Zamieszczone przez krwawa_rozprawa
... zarówno islam jak i krzyż tyle mnie obchodzi co śnieg leżący za oknem - czyli po prostu jest zbędny i przeszkadza, zjawisko może i ładne, ale niepożądane, tak jak każda religia uniwersalistyczna
Nie widze roznicy pomiedzy tym rodzajem religii a plemiennymi wierzeniami ;)
Zas zeby nie bylo offtopu to wszak Gwiazdka sie zbilza wiec i brodate turbany krzycza(jak co roku) coraz glosniej
http://atlasshrugs2000.typepad.com/atla ... assoc.html
Widzieliście film "Chłopiec z latawcem" lub czytaliście tę książkę? To opowieść autobiograficzna, oparta na faktach z Afganistanu z końca lat 90. Pada tam m.in. pytanie i znamienna odpowiedź:
- "Czy talibowie rzeczywiście są tacy straszni, jak się mówi?"
- "Nie. Znacznie gorsi".
Talibowie są potworami, którzy zaprowadzili w Afganistanie totalitarny reżim. Nie są w niczym lepsi od stalinowców, maoistów i hitlerowców.
A wiele organizacji muzułmańskich z różnych krajów ich wspiera. Nawet z tak, wydawałoby się, świeckiego kraju, jak Uzbekistan, rekrutuje się wielu sojuszników talibów.
Potrafi ktoś podać przykład bogatego kraju muzułmańskiego, w którym są przestrzegane prawa człowieka, w tym prawa kobiet, na podobnym poziomie, jak w krajach europejskich? (nie licząc Białorusi)
Jasne, że w Egipcie jest sporo przeciwników Bractwa Muzułmańskiego - przecież ok. 10% mieszkańców Egiptu to Koptowie. I pewien odsetek innych to przeciwnicy teokracji. Ale jednak islamista Mursi wygrał wolne wybory powszechne w Egipcie.
Judaizm niby też głosi bardzo surowe prawa starotestamentowe, ale mimo to Izrael jest krajem świeckim, w którym większość mieszkańców popiera legalizację związków homoseksualnych - a przecież ST kazał karać śmiercią homoseksualistów.
Jasne, że w Europie też toczono wiele wojen, ale niewiele narodów europejskich było tak ekspansywnych kulturowo jak Arabowie. Głównie Niemcy, ale też nie od początku.
Starożytni Egipcjanie wytworzyli wysoko rozwiniętą cywilizację, ale niestety potem zostali podbici przez Arabów i zislamizowani. I o ile w starożytnym Egipcie kobiety miały lepszą sytuację i wyższą pozycję społeczną niż na Bliskim Wschodzie, o tyle później ich status został zdegradowany. Dopiero w latach 50. XX wieku Egipt się zeświecczył. A teraz, za Mursiego, ponownie się islamizuje.
hehe
Mahometa wygnano z Mekki właśnie za to, że chciał promować obcą mitologię- żydowską i chrześcijańską. Arabowie, dla których najważniejsza była tradycja, honor, rodzina nie mogli przyjąć do wiadomości idei zmartwychwstania, która wszystko to burzyła, a sprzyjała takim jak on- osieroconym i biednym, ledwo stojącym wyżej od niewolników.
Jestem właśnie w trakcie lektury świetnej książki, która świetnie przedstawia narodziny tej religii w kontekście ówczesnych realiów.
a co do dzisiejszych realiów w muzułmańskich krajach... cóż :) w większości panuje monarchia i nie cierpią głodu na pewno :) mają pieniądze, bezpieczeństwo, dostatni tryb życia. Czy stanowi to zagrożenie dla religii i tradycji? Możliwe. Czy to źle? Niekoniecznie.
a to tak dla rozluźnienia xd
[spoiler:3u2t2d66][youtube:3u2t2d66]www.youtube.com/watch?v=3Yuqxl284cg&feature=youtu.be[/youtube:3u2t2d66][/spoiler:3u2t2d66]
Czytałem ostatnio (z podręcznika szkolnego), że w dobie ekspansji arabskiej (VII - IX wiek), Arabowie na podbitych terenach byli bardzo tolerancyjni względem innych religii, nawet chrześcijaństwa. Czy to prawda? Bo znowuż gdzieś indziej wyczytałem, że ludności podbitych obszarów narzucano język arabski i religię. Nie wiem czemu wierzyć.
Cytat:
Nie widze roznicy pomiedzy tym rodzajem religii a plemiennymi wierzeniami ;)
Jest spora różnica pomiędzy wierzeniami animizmem, szamanizmem a chrześcijaństwem, islamem. Te dwa ostatnie opierają się na ewangelizacji, na przymusowej indoktrynacji i powiększaniu kręgu wiernych.
Przed islamem uniwersalistycznym był islam pierwotny. To od niego zaczęło się niszczenie tradycji i kultury Arabów. Wcześniej arabskie bóstwa żyły sobie pod kamieniem czy w drzewach. Czczono boginię al-Lat, bóstw żeńskich była cała masa, al-Uzza, al-Lat, Manat. Pasterze oddawali cześć swoim bóstwom, pielgrzymowali do sanktuariów i nikomu to nie przeszkadzało. Potem w I ne przyszedł judaizm i chrześcijaństwo - religie uniwersalistyczne - i zaczęła się jatka. W 523 roku mamy masakrę religijną, nawróceni na judaizm vs nawróceni na chrześcijaństwo. 50 lat później urodził się Muhammad, zaczął głosić nowe słowo i przyciągał biedotę i niewolników - tak samo jak Jezus. Grupa wyznawców rosła i powstała nowa siła. Jak każda religia uniwersalistyczna musiała pozyskać nowych wyznawców.
Co za roznica czy bijesz poklony przed drzewem czy tez dwoma drewnianymi kawalkami :?: Ostatecznie wszystko sprowadza sie do tego samego schematu a jedyna roznica jest w formie obrzadku ;)
Nie tak do końca.
Religia uniwersalistyczna tworzy koniec świata, opiera się na irracjonalnym strachu przed "zagładą". W Koranie i w Biblii masz koniec świata, masz się tego bać i robić co masz robić.
Wierzenia w duszki w drzewie są niegroźne. Nasi przodkowie nie wiedzieli co to jest piekło i co to jest koniec świata. Przynajmniej było to bardziej naturalne.