Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Podczas moich kampanii sąsiedzi robili dużo kapłanów i kupców, gram na VH na ai Pitera wersja 3.6. Ai można zmienić, ja uważam ai Pitera za całkiem ciekawe i dobre. Niestety idealnego ai nie spotkałem. Oryginalne jest dobre, ale ja je już rozpracowałem.
Edit: Kam czyli jest wyjście, zmiana tej szarży.
Darius_d buduj nadbrzeża kupieckie. Floty handlowe są od nadbrzeża II poziomu. Pisze to w poradnikach do Bellum, w poradniku o Flotach handlowych.
Cytat:
Zamieszczone przez misiek1205
Można zmodyfikowac tą szarze tak zeby rozmiar wierzchowca był wiekszy, domyslnie w BC wynosi chyba 8 ja zmniejszylem do 2, wiec mozemy ustawic np na 4, wtedy kusznicy beda mieli latwiej trafic konnice, mieszanie szeregow bedzie nadal, ale nie takie glebokie.
Od dawna mialem przeczucie ze z ta szarza nie jest tak kolorowo, bo przeciez gdyby to byla taka super sprawa to tworcy by w podstawowej wersji gry ja dali, a jezeli nie to przynajmniej w modach by wystepowala, a jednak nie.
Hmm, A w jakim pliku trzeba zrobić te zmiany?
Cytat:
Zamieszczone przez Mietek77
Cytat:
Zamieszczone przez misiek1205
Można zmodyfikowac tą szarze tak zeby rozmiar wierzchowca był wiekszy, domyslnie w BC wynosi chyba 8 ja zmniejszylem do 2, wiec mozemy ustawic np na 4, wtedy kusznicy beda mieli latwiej trafic konnice, mieszanie szeregow bedzie nadal, ale nie takie glebokie.
Od dawna mialem przeczucie ze z ta szarza nie jest tak kolorowo, bo przeciez gdyby to byla taka super sprawa to tworcy by w podstawowej wersji gry ja dali, a jezeli nie to przynajmniej w modach by wystepowala, a jednak nie.
Hmm, A w jakim pliku trzeba zrobić te zmiany?
W descr_mount przy kazdej jednostce nalezy zmienic wartosc x_radius, na moim pliku wynosi ona 0.2.
A powinna wynosić 0.4 tak dla pewności :)
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
A powinna wynosić 0.4 tak dla pewności :)
Coś koło tego, w TATW standardowo wynosi 0.5 dwie jednostki mają tylko 0.33, wiec 0.4 nie powinno byc przesadzone.
Ja w MXL też dałem 0.5, to jest chyba takie najodpowiedniejsze, ale 0.4 powinno dać radę ;D Jak zrobiłem test na moich nowych statach to już konni kusznicy potrafią ściągać straż generalską, jednak nie tak skutecznie jak piesi kusznicy :)
EDIT: Idę się pociachać, właśnie jest 4:08, chcę wrzucić wrzucić pliki EDU do testów i w swej głupocie i zmęczeniu nadpisałem nie ten co trzeba... Aż mi się wszystkiego odechciało :/ Nadpisałem plikiem, gdzie i tak prawie każda nacja skończona, ale tylko częściowo tknięte jednostki regionalne :evil: Chyba czas spać... Jak znajdę czas to chociaż jak się wyśpię to dorobię te nacje i wyślę testerom to co mam :evil:
Gram na megasubmodzie, ale jeszcze tym z przed utworzenia jednej instalki na muzykę i inne zmiany. Chciałbym się podzielić kilkoma spostrzeżeniami odnośnie kampanii, zaznaczam, że grałem w kilka kampanii różnymi nacjami i zauważyłem, przynajmniej u mnie, że kilka państw zdecydowanie jest za bardzo przypakowana i zawsze rozjeżdża swoich sąsiadów niczym walec. Tyczy się to przede wszystkim Szkocji, która zjada Anglię na śniadanie, Bizancjum to już standard, klepie wszystkich dookoła, oczywiście na pewno jest dużo lepiej niż było na czystym BC, ale ciągle są za silni. Za to za słaby jest sułtanat Rum, z którego przecież, stosują pewne skróty myślowe, utworzy się Imperium Osmańskie, w moich kampaniach Rum jest rozdzierany przez Bizancjum, Gruzję :shock: w niektórych kampaniach to i Jerozolimie spodobały się ich tereny, a nawet inne państwa islamskie robią z nich kaszkę dla dziecka. W każdym bądź razie we wszystkich dotychczasowych kampaniach Rum jest w czarnej d... Na półwyspie Iberyjskim notorycznie w odwrocie są Aragonia, Król. Kastylii i Leonu i Portugalia, prędzej czy później Maurowie zaczynają robić im z d... jesień średniowiecza. Tak więc w całej rozciągłości zgadzam się z osobami, które piszą, że jest to tylko gra, a nie podręcznik historii i nie ma co przesadzać pod względem historyczności rozgrywki, ale można by trochę zbalansować rozgrywkę osłabiając jeszcze troszkę wyżej wymienione przeze mnie nację, co byłoby z korzyścią dla wszystkich grających w tego super moda.
Jakie ai i poziom trudności? Ja też rozegrałem kilka kampanii. Szkocję kilka razy zniszczono, albo Anglia albo Francja. Seldżucy doszli do Aten. Owszem może usunę startową wojnę Syrii z Seldżukami, Aragonia różnie, ale przeważnie pada. Maurowie dostają zwykle baty od chrześcijan. Widocznie jest to losowe mocno. Proszę o konkretne propozycje jak ew. osłabić za silne nacje? U mnie za to niemal zawsze Dania pada pod ciosami Norwegii i Niemiec. Przy czym ja gram na ograniczonej rekrutacji.
Edit: Kam2150 trudno, poczekamy. Czyli z unit będzie i nowy mount?
Dalsze zmiany dyplomacji w Megasubmodzie propozycja:
1. Usunięcie startowej wojny Syrii z Seldżukami
2. Ew. Usunięcie startowego sojuszu Polski i Niemiec, symulacja hołdu Bolesława Kędzierzawego z 1157 roku, złożonego cesarzowi Niemiec Barbarossie.
3. Dodanie wojny Połowców i Rusi Kijowskiej na starcie.
4. Dodanie wojny Bizancjum z Węgrami.
Inne kwestie:
5. Co z Braćmi dobrzyńskimi, mają być w czasie krucjaty, czy nie, ja uznałem, że region bałtycki to region stałej krucjaty, podobnie jak Półwysep Iberyjski i ziemia święta. Było kilka krucjat bałtyckich, ale są mniej znane niż te do Ziemi Świętej.
Czekam na wypowiedzi.
Na pewno nie dawać dobrzynów tylko podczas krucjat.Hołd lenny też raczej zły pomysł.Usunięcie sojuszu polska-niemcy jak najbardziej.
Każdy ma nieco inne odczucia. U mnie na poprzedniej wersji bez instalki Sułtanat podszedł pod Kosice i Wiedeń. Dograłem do 276 tury ale Mongołowie mieli tyle armii, że nie dałem rady, w momencie gdy je policzyłem a było to dobrych kilkanaście tur wcześniej mieli jakieś 120.
W kampanii z instalką Bizancjum jest cieniem państwa, bardzo szybko traci wszystkie prowincje na stałym lądzie i żyje jeszcze tylko dziśki wyspom. Sułtanat powoli odbiera prowincję Węgrom i jest b. silnym państwem.
Szkocja - fakt, ma państwo podchodzące pod półwysep Iberyjski, Anglia i Francja padają jak muchy, Aragonia na początku sobie radziła ale teraz podobnie do Bizancjum dycha dzięki wysepce. Tym razem dograłem do 177 tury i nie ma już Francji, Anglii, Danii i Jerozolimy.
Komputer nadal dużo wasalizuje, Maurowie bardzo szybko wykopywani są z Europy i składają hołd poddańczy nacjom iberyjskim.
Co do agentów to komputer dobrze gra dyplomatami, kupcami choć czytałem relację, że nie gra nimi wcale - gra, gra i to wcale nieźle, do tego księżniczki których na mapce błąka się wiele choć jakoś nie wydają się zbyt często. Szpiedzy, zabójcy i flota - bardzo słabo, brakuje zwłaszcza floty, nawet ta upierdliwa rebeliancka jakby zniknęła zupełnie z gry.
Ja powoli mam przesyt grania Polską a do tego nie mogę rozegrać bitwy na mapce mając w armii Braci Dobrzyńskich - wywala do czarnego pulpitu pod koniec ładowania bitwy - ma ktoś podobnie?
Co do Polski to jeszcze jedna uwaga - Ppiesza Drużyna Książęca jest jednostką regionalną - chyba Wszyscy rozumieją co to oznacza? Natomiast konna już nie - można ją rekrutować w każdej prowincji - czy tak miało być?
Teraz mam ochotę zagrać Jerozolimą (8-9? kampanii Polską w przeciągu może 1,5-2 m-cy). Ja zmienię u siebie relacje startowe dla jerozolimy z:
-Anglią
-Francją
-Cesarstwem
-Papiestwem
W zasadzie to chciałbym dać na starcie sojusze z prawami handlowymi ale nie wiem czy będę potrafił to tak pozmieniać. - Dlaczego? - Bo tak było, bo logika na to wskazuje. Możę warto pozmieniać to wkolejnych wersjach lub przeróbkach żeby megasubmod nie był wyłącznie bonusem dla Polski. Dodałbym jeszcze Jerozolimie możliwość rekrutacji porządnych kuszników z budynków portowych lub nabrzeży kupieckich II stopnia.
Co do samego AI Pitera - jest dobre i wolę je od oryginału w którym komputer rzuca się na gracza jak sfora psów na zająca po zakończeniu PON-a. Teraz komputer naprawdę gra ze wszystkimi i na wszystkich ale lepiej myśli. Nie wiem czy Piter możę poprawić tą słabą aktywność zabójców, szpiegów i floty. Nie wiem czy będzie w ogóle chciał to zrobić ale za to co już zrobił podziękujmy mu ładnie tak jak i pozostałym dobrodziejom.
Czuję i wiem, że będą kolejne poprawki- przeróbki dlatego zaproponuję od siebie:
-Zmiana relacji startowych z sojuszami i wojnami dla dla Jerozolimy ale nie tylko
-Uaktywnienie a w zasadzie to większe uaktywnienie flot, zabójców i szpiegów
-Odebranie Polsce i Węgrom możliwości rekrutacji zachodnich zakonów w kapitularzach i zamianę ich na Braci Dobrzyńskich (dołożenie Węgrom). Dla Węgrów dołożyłbym dodatkowo możliwość rekrutacji krzżaków w kapitularzach - zakon zagościł u nich szybciej choć krócej niż u nas.
-O przeróbce statystyk tylko napomnę bo szykuje sią nam perełka. Ja zastanawiam się nad zapożyczeniam od TATW i zróżnicowaniem liczebnym oddziałów dla poszczególnych nacji. Zwłaszcza oddziały "pastusze" nacji wschodznich powinny mieć osłabiony atak i szarżę ale dostać bonus zwiększający ilość żołnierzy w oddziale. - To zachowa balans a nie będzie takich absurdów, że dzikus z patykiem ma atak identyczny z zawodowym ciężkozbrojnym żołnierstwem.
-Wyeliminowanie kradzieży pieniędzy przez komputer - u mnie KRADNIE nagminnie.
-Zwiększenia skarbca dla Anglii, Francji i Aragonii żeby nie padały jak herlaki ale to chyba każdy zrobi sobie sam. Idąć za ciosem zmniejszenie dochodó dla Szkocji ale byż może balans uratuje zwiększenia dla Anglii i Angole ich zastopują.
-Wzmocnienie Bizancjum, jest teraz za bardzo osłabione.
Co do Szczecina dla Polski - czemu nie?
Marzy mi się Litwa jako nacja - nawet nie grywalna ale z flagami i odrębnością państwową
Marzą mi się Czechy na Pradze i Ołpmuńcu - podobnie do Litwy.
Megasubmod jest świetny, mamy wiele życzeń, uwag ale zauważcie ile postów napisaliśmy już w temacie i ile emocji przy tym powstało (wiele niepotrzebnie - niestety). Sama gra jest już tak stara, że z młodzików nie wielu o niej nawet słyszało a my wciąż w nią gramy - to wszystko dzięki modom Panowie, submodom, megasubmodom a tak w rzeczywistości to dzięki ludziom którzy je tworzą - dziękuję Wam bardzo.
Edit:
Napisałem post nie czytając kilku wcześniejszych - taki pech.
Usunięcie sojuszu Polski i Cesarstwa na starcie a zastąpienie go ew. ewentem z lennym poddaniem Polski z zapytaniem czy zaakceptujemy było by świetnym rozwiązaniem.
Ja nie likwidowałbym tych wojen i sojuszy na starcie ale skompletował czyli rozszerzył na wszystkie nacje zgodnie z historią. Co z tego wyjdzie - zobaczymy, jedno jest pewne - nigdzie jeszcze tego nie widziałem a szkoda.