Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Cytat:
Zamieszczone przez Umbrecht
Na jakim poziome trudności grasz? Jak długo juz grasz w R2?
Pytam bo też gram w TW od początku serii a zdanie o Rome2 mam całkowicie odmiennne , zwyczajnie nie rozumiem skąd tak skrajne odbiory jednego tytułu.
Ai jak na kompa radzi sobie o wiele lepiej niż w Shogunie 2 zarówno w bitwach jak i kampanii (dyplomacja dla przykładu).
Do Shoguna 2 nawet nie wrócę i poprzednich odsłon jeśli o singla i wygodę gry chodzi bo wolę zachować miłe sentymentalne wspomnienia (dziś S2 odinstalowałem definitywnie , świetna i naprawdę ciekawa odsłona i ta egzotyka ale nie wyobrażam sobie ponownej gry w kampanię pozbawioną nowych rozwiązań z R2) , także poprzednie TW stoją u mnie już tylko na półce w ramach miłego wspomnienia.
Do tego sa już mody bardzo wczesne ale znacznie zmieniające mechanikę jeśli ktoś ma potrzebę.
Jedynie czego mi brakuje w Rome 2 na chwilę obecną to rozbudowane i ciekawe zarządzanie rodem/frakcją.
Co do Multi to po parunastu bitwach w różnych konfiguracjach nie zauważyłem aby jakaś frakcja była op w stosunku do innych lub nie umożliwiała zwycięstwa, to już temat rzeka bo wpływa na niego pierdyliard czynników, a już z pewnością nic się nie ugra bez wypracowania odpowiedniego składu armii i poznania map co zajmuje wiele czasu.
PS. AI z pierwszej części Medka i pozostałych odsłon TW przed Rome2 z pewnością lepsze nie było i nie miało tak rozbudowanej mechaniki, idąc tym tokiem można stwierdzić że Centurion był lepszą grą od Rome2.
Poziom trudności na jaki grałem to 'bardzo trudny'. Nie będe ukrywał, iż dla mnie najważniejsze w tego typu grach jest AI - lubie mieć jakieś wyzwanie, pomęczyć się - dla mnie gra tego typu pozbawiona dobrego AI jest wyprana z klimatu i nie mogę w takie coś grać. Pewnie powychodzą jakieś patche, mody - jestem ciekaw tylko ile w tej materii zmienią - nie licze na zbyt wiele, ale mam też nadzieje iż będe miło zaskoczony jak wróce do tego czegoś za jakieś 3 miesiące. W Shogun 2 urzekł mnie ogólny poziom artystyczny gry, mimo iż AI też miało swoje błędy to i tak było lepsze od tego co mamy tutaj.
A ja wczoraj odkryłem ciekawą rzecz podczas bitwy. Otóż mając aktywną balistę, kliknąłem na przycisk kamerki (lewy dolny róg) i… zacząłem ręcznie strzelać machiną. He, He. Zabawa przednia. Pojawiła się czerwona strzałka wraz z możliwością przybliżenia i celowania; a potem - ognia! I kupa trupów. No chyba, że trafisz w kurnik…
Cytat:
Zamieszczone przez adi
A co do bitew , to ja jestem z tych co na razie sie nimi nie zachwycaja. Taka ogolna rzeznia. Szybkie klikanie i kto ma lepsze wojo ten wygrywa. Komp atakuje w sumie w biegu jak te zombi z world war z ;). Raz dwa i mi wojo pada. Na mp pewnie wolniej sie gra. Bo gracze nie maszyny i kazdy ruch zajmuje troche czasu. Ci miotacze niezle masakruja wojsko. Obrazenia i predkosc, to raczej na minus.A ci miotacze strzelaja jak z karabinu. I wedlug mnie general powinien miec kilka tylko tych dopalaczy w trakcie bitwy jak zwiekszanie morale czy cos tam. Tutaj zwykla jednostka ma ich kilka i znowu te klikanie.
AI w porównaniu do MP to bułka z masłem. Mi się udało wygrać ledwo bo ledwo, na trudnym poziomie z symulacji podającej moją przegraną i 17% pozostałych wojsk.
Cytat:
Zamieszczone przez Lugburc
A ja wczoraj odkryłem ciekawą rzecz podczas bitwy. Otóż mając aktywną balistę, kliknąłem na przycisk kamerki (lewy dolny róg) i… zacząłem ręcznie strzelać machiną. He, He. Zabawa przednia. Pojawiła się czerwona strzałka wraz z możliwością przybliżenia i celowania; a potem - ognia! I kupa trupów. No chyba, że trafisz w kurnik…
Jest to już dostępne od dodatku FOTS do Shoguna ;) Tutaj jest akurat łatwiej, bo mamy nawet pokazane gdzie strzelamy dokładnie, tam było bardziej na czuja ;P
a ja mam pytanie - gdzie zgłaszać usterki do CA, jeśli jakąś się wyłapie, nagra? Pomyślałem, że im pomogę, skoro piszą że tylko 2% społeczności graczy zgłosiło że coś nie gra z grą... to ja chciałbym wiedzieć gdzie się zgłaszać?
CA kłamie zawsze i wszędzie, o tego zacznij :) i według nich to nie 2% zgłosiło błędy, a 2% je posiada! Żenada...
Brytole mają prawo być dziś ostro wkurzeni(bo przepłacili).. OFICJALNY sklep brytyjski "Sregi" zmienił cenę Romka z 45 funtów na 30. A minął tydzień od premiery.. tydzień!
Teraz inne kraje maja prawo być wkurzone że gra kosztuje 55 Euro, a w UK 35.60 eurosa
Jakby to było 2% to by tak nie panikowali. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez legoras
CA kłamie zawsze i wszędzie, o tego zacznij :) i według nich to nie 2% zgłosiło błędy, a 2% je posiada! Żenada...
Brytole mają prawo być dziś ostro wkurzeni(bo przepłacili).. OFICJALNY sklep brytyjski "Sregi" zmienił cenę Romka z 45 funtów na 30. A minął tydzień od premiery.. tydzień!
Teraz inne kraje maja prawo być wkurzone że gra kosztuje 55 Euro, a w UK 35.60 eurosa
Nie przesadzaj CA nie może kłamać i musi poprawić grę bo inaczej nikt nie kupi ich produktu. Dlatego w ich interesie leży naprawienie błędów gry. ;)
Cześć wszystkim, to mój pierwszy post, ale nie wytrzymałem nerwowo. Jestem starym koniem, wielkim fanem serii od Shoguna jedynki, ale to co zrobili z R2, to przegięcie pały:
1. Grafika wygląda paskudnie (nie mam super-dobrego kompa, ale Shogun 2 śmiga dobrze i wygląda pięknie). Tutaj jakieś paciaje, wzór kolorów wzięty z kałuży z rzygowinami. Tnie się niemiłosiernie.
2. SI projektował jakiś szympans z zespołem downa w najlepszym wypadku. Komputer z uporem maniaka atakuje osady jedną jednostką. Bitwy, to jakiś żart drugoklasisty. Oddziały SI biegają w tę i we wtę, albo stoją jak barany czekające na rzeź.
3. Zmiana tury ciągnie się w nieskończoność. Czasami dłużej, niż własnej frakcji i to po wyłączeniu ruchów SI.
4. Interfejs przypomina menu we wczesnych Sagemach.
5. Brak czytelnego drzewa rozwoju, nie wiem jak zwolnić osadę z podatków, żeby się nie buntowała. Chyba nie można.
6. Jakieś debilne flagi na mapach bitwy, które trzeba zdobyć, wtedy bitwa kończy się w kilkadziesiąt sekund. To ma być strategia? Bardziej mi to przypomina Mario na gejmkjuba.
7. O bugach związanych z poruszaniem się jednostek nawet nie chce mi się pisać.
8. Bitwy z udziałem tysięcy jednostek kończą się średnio w 4-5 minut.
9. ...nie, nawet nie będę kończył tej wyliczanki. Tragedia, Empire to arcydzieło przy tym badziewiu. NIE KUPUJCIE TEGO SZAJSU!
Cytat:
Zamieszczone przez Wru
Cześć wszystkim, to mój pierwszy post, ale nie wytrzymałem nerwowo. Jestem starym koniem, wielkim fanem serii od Shoguna jedynki, ale to co zrobili z R2, to przegięcie pały:
1. Grafika wygląda paskudnie (nie mam super-dobrego kompa, ale Shogun 2 śmiga dobrze i wygląda pięknie). Tutaj jakieś paciaje, wzór kolorów wzięty z kałuży z rzygowinami. Tnie się niemiłosiernie.
2. SI projektował jakiś szympans z zespołem downa w najlepszym wypadku. Komputer z uporem maniaka atakuje osady jedną jednostką. Bitwy, to jakiś żart drugoklasisty. Oddziały SI biegają w tę i we wtę, albo stoją jak barany czekające na rzeź.
3. Zmiana tury ciągnie się w nieskończoność. Czasami dłużej, niż własnej frakcji i to po wyłączeniu ruchów SI.
4. Interfejs przypomina menu we wczesnych Sagemach.
5. Brak czytelnego drzewa rozwoju, nie wiem jak zwolnić osadę z podatków, żeby się nie buntowała. Chyba nie można.
6. Jakieś debilne flagi na mapach bitwy, które trzeba zdobyć, wtedy bitwa kończy się w kilkadziesiąt sekund. To ma być strategia? Bardziej mi to przypomina Mario na gejmkjuba.
7. O bugach związanych z poruszaniem się jednostek nawet nie chce mi się pisać.
8. Bitwy z udziałem tysięcy jednostek kończą się średnio w 4-5 minut.
9. ...nie, nawet nie będę kończył tej wyliczanki. Tragedia, Empire to arcydzieło przy tym badziewiu. NIE KUPUJCIE TEGO SZAJSU!
Odpowiem na każdy punkt :
1. Grafika wygląda obłędnie na porządnym kompie i do tego z modem GEM.
2. Na very hard i realistic battle - sztuczna inteligencja jest czasami zaskakująca - flankuje, wycofuje kawalerię do ponownej szarży, atakuje nasze jednostki miotające itd. Jedynie co do oblężeń (z murami i bez) się zgodzę bo tam głupieje totalnie.
3. Kup dysk ssd :) U mnie bitwa wczytuje się może z 5 sek, tak samo kampania. Oczekiwanie na turę (coś koło 100 tury obecnie) wynosi od 30 do 45 sek.
4. Interfejs jest sprawą mocno subiektywną, ja nie mam zastrzeżeń.
5. Tu już się kłania nie dostateczne zapoznanie z grą. Może warto wrócić do prologu? ^^
6. Co do flag w "polu" to jak najbardziej się zgadzam - ten kto to wymyślił powinien zostać zwolniony w trybie natychmiastowym!
7. Nie wiem co to za bugi z poruszaniem, ja nie miałem do tej pory.
8. U mnie bitwy ok 2000 vs 2000 trwają co najmniej 10min. Wczoraj miałem bitwę 3600 vs 9000, trwającą 35 min :) / Polecam dział modów!
9. Sporo do poprawy, to fakt. Można jednak już grać całkiem sympatycznie.
Pozdrawiam.