Re: Divide Et Impera (Aktualna wersja z 31.12.2013)
Ojjj.... Zostaniesz naszym dobrodziejem, choć da się grać bez tych brakujących fragmentów z nimi zabawa będzie znacznie fajniejsza. Sądziłem jednk, że tekstu do tłumaczenia jest znacznie mniej... Które nowinki wymagały najwięcej pracy? Stawiam na "warunki pogodowe" :) W każdym rzie wielki szacunek dla Ciebie Rafkosie. Na forum były już tłumaczenia kilku mniejszych modów ale kolego tłumacz chciał na nich zarobić. Fajnie, że zrobiłeś tą pracę, ilość pobrań DEI wzrośnie o jakieś 50% dzięki Twojemu tłumaczeniu. Mam nadziehę, że Kamo założy dla niego osobny temat.
Moja kampanie nadal jest śietna, jestem już co prawda b. potężny ale Galia jeszcze stawia twardy opór, rozbiłęm ich sojusze płacąć złotem za pokój niektórym nacjom i to zgubiło Galię. Jak podopinam galijskie guziki wezmę całą Hiszpanię, muszę jednak zerwać sojusz obronny i odczekać kilkanaście tur na honorowe wypowiedzenie wojna ale myśłęł, że mam sporo czasu.
U mnie jest rok 224 pne. za jakieś 80 lat zreformuję wojsko choć przeliczająć na tury mogę już tyle nie grać... Obecne jednostki też są niczego sobie, dorobiłem się już jednostki principes o ataku "48". Jednostki galijskie są b. silne, wpadnięcie w pułapkę zastawioną przez full armię to najczęściej strata armii, bo nawet w razie zwycięstwa pozostanie nam żałosny ochłap po pełnochorągiewnej armii.
Jak wygląda sprawa z wojną domową w DEI? - Można jej uniknąć pilnująć nie przekroczenia przez żadną frakcję 60% i pilnowania zbyt ambitnych generałów?
Jeżeli już się pojawi domowy rozlew krwii to wybucha tylko raz na rozgrywkę? - Kto ma wiedzę niech się nią podzieli pokornie proszę.
Cytat:
Które nowinki wymagały najwięcej pracy? Stawiam na "warunki pogodowe"
Nie było aż tak dużo pracy z nimi, jedynie 30 linijek. Co jak co, ale ciekawie się je tłumaczyło:
"Hiems przychodzi jako ostatni, potykając się o własne nogi, a jego włosy siwieją." - jeden z tekstów opisujących zimę.
Najdłuższe okazało się jednak odnalezienie tekstów, które trzeba było tłumaczyć i sprawdzenie, czy nie ma ich już w podstawce. Można powiedzieć, że ręcznie sprawdzałem kilka tysięcy linijek, czy czasem któraś nie pochodzi z vanilli i nie nadpisuje tym samym czegoś z DeI. Było też trochę zabawy z tłumaczeniem cech frakcji, np. "Lustra Archimedesa".
Cytat:
W każdym rzie wielki szacunek dla Ciebie Rafkosie.
W tłumaczeniu pomaga mi K A M 2150, więc to prawdopodobnie on napisze ostatnie brakujące linijki :) Duże brawa dla niego.
Cytat:
Na forum były już tłumaczenia kilku mniejszych modów ale kolego tłumacz chciał na nich zarobić.
Dla mnie największą zapłatą jest to, że komuś ta praca się przyda i będzie cieszył się graniem tak, jak ja będę cieszył się tym, że docenia on nasz włożony trud.
Cytat:
ilość pobrań DEI wzrośnie o jakieś 50% dzięki Twojemu tłumaczeniu.
Trzeba pamiętać, że z każdym większym patchem DeI trzeba będzie dotłumaczyć te 50-80 linijek, więc to długoterminowy projekt.
Cytat:
Zamieszczone przez Rafkos
Mam pewną wiadomość dla wszystkich wyczekujących spolszczenia. Do przetłumaczenia pozostało już tylko 300 linijek z całości liczącej 2488.
Elementy, które muszą zostać dokończone to:
- opisy do 50 jednostek z DeI
- opisy efektów broni (ok 30 linijek)
- nazwy cech generałów z moda TTT (jakieś 150 linijek z czego 50 już mam)
- wpisy typu: You are defending against the Iceni Tribal Council!, których jest 20.
- kilka mniejszych, które pominąłem
- czas na sprawdzenie jakości tłumaczenia :)
pozdrawiam
Tak trzymać, czekam z niecierpliwością
Szczególnie czekam na dobrze przetłumaczony interfejs bitewny i nazwy poszczególnych formacji, manewrów itp, bo na dotychczasowej wersji DeI po polsku jest sporo paciaków
Co to jest "Rzeź" i symbol falangi ? albo "polowanie na głowy" i jakiś symbol od czapy :lol:
Trzymam mega kciuki
EDIT
Cytat:
Trzeba pamiętać, że z każdym większym patchem DeI trzeba będzie dotłumaczyć te 50-80 linijek, więc to długoterminowy projekt.
I tego troszkę się boję ale mam nadzieję że nie braknie wam chęci i zapału bo projekt jest miodny
I szczęście od boga, że robią go Polacy :D
Cytat:
Szczególnie czekam na dobrze przetłumaczony interfejs bitewny i nazwy poszczególnych formacji, manewrów itp, bo na dotychczasowej wersji DeI po polsku jest sporo paciaków
Przetłumaczyłem to jeszcze za czasów DeI 0.5.
Cytat:
Co to jest "Rzeź" i symbol falangi ? albo "polowanie na głowy" i jakiś symbol od czapy
Wiele formacji zostało usuniętych, a wiele dodanych, dlatego nazwy tych formacji nie mają żadnego sensu :) są to pozostałości po vanilli
Cytat:
I tego troszkę się boję ale mam nadzieję że nie braknie wam chęci i zapału bo projekt jest miodny
Zdążyłem już to przemyśleć i napisałem program, który sam będzie mi wyszukiwał, które linijki zostały dodane/zmienione w kolejnych patchach, więc największy problem mam już z głowy. Wyobraź sobie sprawdzanie 2000 linijek za każdym razem, gdy wychodzi aktualizacja, żeby sprawdzić, czy czasem ktoś nie zmienił nazwy jednostki z Hoplitai na Hoplite, haha.
Cytat:
I szczęście od boga, że robią go Polacy
Nie wiem, czy wiesz, ale robiłem też tło głównego menu do DeI i nowe obrazki podczas wyboru frakcji. Tłumaczyłem też UPC, ale tam wychodziły patche co 2-3 dni dodające po 1000 linijek, więc się z lekka zniechęciłem.
Rafkos - jakżę się cieszę, że zawitałeś na to forum.
Ostatni patch-łatka bardzo poprawił wygląd jesieni na mapce, poprzednia wersja wyglądała jak wczesnowieczorny dzionek, teraz jesień jest odstraszająca, zimno, plucha i wy...d, przypomina mi to skutecznie, żeby nie zapuszczać się na wrogie ziemie.
Czego jeszcze nie poprawili cudotwórcy od DEI to wycieczkowego charakteru armii zaokrętowanych na transportowce. U mnie Sparta pływa sobie po Kanale La-manche, Ateny zwiedzają współczesną Tunezję... Reszta jest czarująca, no... - jeszcze super-gnidy-agenci, tutaj trzeba ratować się submodami. Czy ktoś już wyselekcjonował ten najlepszy osłabiający ten RPG-owski akcent?
Ponawiam pytanie o wojnę domową - co zmieniło się pod tym względem w DEI? - jak tego uniknąć - tak samo jak w podstawce?i Czy może wybuchnąć więcej niż raz?
Rafkos, mój wkład w tłumaczenie to i tak będzie mała kropla w morzu tego ile Ty się przy tym narobiłeś i jeszcze narobisz :D
Gnejuszu, co do wojny domowej to wybucha ona w DeI na dwóch ostatnich poziomach imperium. Dokładnie to na tych dwóch ostatnich poziomach jest jakaś minimalna szansa, że wojna wybuchnie i prowadząc rozsądną politykę dynastyczną można jej w ogóle uniknąć :) Np jeżeli jakaś frakcja w państwie przekroczy 60% to nie ma z automatu wojny, ale po prostu zwiększa się ryzyko na jej wybuch.
Jakoś nie chcę mieć tej wojny domowej, teraz jest wyzwanie w całej rozgrywce a wojna domowa straciłą swój czar. Przymierzam się do uderzenia na Egipt a jest b. potęznym państwem - ma regiony nawet na Bałkanach, jego sojusznik Point to samo, mapka Europy południowo wschodniej wygląda nieco łaciato ale tworzenie kolonii było wtedy czymś nagminnym.
Najlepiej walczyły nacje gallijskie, w Afryce raczej wojna podjazdowa i blokowanie portów, po jakichś 3,4 dużych bitwach komputer nie stwarzał już poważnego zagrożenia. W Galii szybko odbudowywał stracone armie i parł nimi do odbijania straconych regionów.
Czekam na finałową wersję spolszczenia, nie założę raczej nowej kampanni, żal byłoby obecnej, choć może Spartą... Jakoś mam wielki sentyment do tego narodu, ptawda jest jednak taka, że po klęsce od Tebów i uwolnieniu Helotów- Meseńczyków Sparta była już tylko legendą. Co mi się w DEI spodobało to fakt, że dobrze odwzorowali problemy populacyjne w Sparcie i rekrutacja większości dobrych oddziałów jest wydłużona. strata dobrych jednostek jest boleśnie odczuwalna choć pograłem zaledwie 74 tury. Sama kampania Spartą po zajęciu Hellespontu i Macedonii była raczej nudna przynajmniej w porównaniu do Rzymu.
Korci mnie zagrać Epirem, czuję, że będzie b. trudno bo choćby takie podpisanie umowy handlowej w sytuacji gdy nikt nas nie lubi jest niemal niemożliwe.
Jestem zafascynowany odwzorowaniem warunkó pogodowych wynikających z pory roku, te opady śniegu na północy i jego brak na południu Europy, świetna jesień o której już pisałem. Szkoda, żę gram już tyle tur bez tekstu z tymi nowinkami, dzięki dużej intuicyjności moda można sobie bez tego poradzić ale zawsze na tym tracimy.
Kamo - czy wzorem z innych działów będzie osobny temat ze spolszczeniem, czy będzie umieszczone jedynie na pierwszej stronie z DEI?
Możę ktoś z grających ma równie śietną kampanię jak ja tylko iną nacją niż Rzym? - Mapiszcie a możę kolejną założę pod wpływem Waszego opisu. Póki co zamierzam wytrwać Rzymem do podbicia lub uczynienia protektorami wszystkich ziem. To, żę podział na 4 tury w roku spowolnił grę jest dla mnie zaletą, lubię długą zabawę.
Spolszczenie będzie miało swój temat oraz info w tym temacie na 1 strone :)
We wtorek ponownie będę miał dostęp do kompa z Rome to pozakładam tematy od submodów, bo jest kilka ciekawych, np poprawiających floty, zmniejszających liczbę agentów itd.
Hej. Nie działają mi mody na krew w DeI. Ktoś wie dlaczego tak się dzieje?? Czy powinienem zakupić DLC Blood and Gore żeby te mody działały...
Myślę, że tak. I potem trzeba go zaznaczyć w opcjach gry (grafiki)