-
Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Cytat:
poza tym przypominam tylko, że jazda na niewłaściwym biegu drastycznie zwiększa zużycie paliwa, więc dalej jeździj na trójce
Ta mam jechać piątką 40 km/h, obroty aż szarpie budą, to jest ekonomiczna jazda którą lubi silnik :lol: Jeżdzę na trójce bo za wlekącym się zawalidrogą więcej nie da rady, po mieście zresztą wogóle nie ma gdzie dać 5 bieg, ty tego nie ogarniasz. Pewnie mulisz swojego gólfa na 5 1000 obrotów aż szarpie, oszczędzasz paliwko :lol: Zresztą po co ja tu wogóle piszę, po twoich postach widać że nie ma do kogo :roll:
-
Przecież ty nic nie wiesz. :lol:
-
Cytat:
to Ty miej litość...
skoro przez bagatela kilkadziesiąt lat nic się nie robiło, to spodziewasz się, że nagle w ciągu 1.5 kadencji rząd jak za pstryknięciem palców naprawi wszystkie drogi jak leci oraz wybuduje sieć autostrad co najmniej taką jak w Niemczech? Tak się nie da.
Czytaj uważnie. Przecież pisałem, że główną przyczyną jest III RP. Ta władza naturalnie też, szczególnie że większość ludzi przy korycie już osobami decyzyjnymi mającymi wpływ na bieg rzeczy było w czasie III RP wielokrotnie. Ale możesz być za młody, by o tym wiedzieć, jak nie przepadasz za historią najnowszą ;)
Cytat:
Tutaj swoje grosze dokłada też beznadziejnie skonstruowane prawo zamówień publicznych. Wspomniano o tym jakiś czas temu, ponoć niedługo ma być wprowadzone, ale kiedy to nie wiem
Ktoś te Coveki, DSS itp. wybrał do budowy dróg. A to tylko wierzchołek góry lodowej. Albo raczej góry kręconych lodów ;)
Cytat:
Człowieku marnujesz się. Elrond jesteś najmądrzejszy. Dlaczego nie startujesz w wyborach? Przecież na takiego omnibusa ludzie będą głosować tysiącami. Przecież Ty znasz rozwiązania najważniejszych problemów w kraju!
aaa zapomniałem ... jesteś tylko dobry w pisaniu postów w godzinach pracy. Nie wiesz jak zwiększyć swój przychód, ale wiesz jak "uzdrowić" kraj. Typowe dla wyznawcy JKM i hipsterki.
Jak zwykle zero ruszania tematu tylko wścieklizna w moją stronę. Towarzyszu tabletki już braliście dzisiaj? Ziółka wypite? Bo się telepiecie ze złości :lol:
Cytat:
od kiedy to jadąc wolniej spalasz więcej paliwa ?????? kompromitujesz się jako "forumowy znawca" i jako "kierowca od kilku lat"
weź sobie lepiej instrukcję eksploatacyjną poczytaj albo o obrotach silnika
Dorobisz się kiedyś auta, gdzie możesz sprawdzić spalanie momentowe, przeczytasz instrukcje do jakiegoś samochodu, wtedy możesz wrócić i podzielić się doświadczeniami.
-
Dorobi to się kolejnego osta jak nie przestanie stosować zaczepek względem innych userów.
-
Elrond a może zamiast kolejnej bajki napiszesz nam wszystkim konkrety. I nie na zasadzie "miesiewydaje", "jamówieżetakjest" tylko wzory, wykresy ? To, że tworzysz nową fizykę to już się dowiedzieliśmy, to, że wiesz wszystko, też. Ale de facto wychodzi na to, że nie znasz się praktycznie na niczym.
-
Drobna demonstracyjka garstki oszołomów w ciemnogrodzie :twisted: Nic dziwnego, że nasze media jej niezauważyły :lol:
"Ja wynika z szacunków francuskiej gazety „Le Figaro”, co najmniej 500 tys. osób wyszło w dziś na ulice Paryża, żeby zaprotestować przeciwko projektowi ustawy umożliwiającej parom homoseksualnym zawieranie małżeństw i adopcję dzieci."
http://niezalezna.pl/37173-pol-miliona- ... u-w-paryzu
-
Cytat:
Elrond a może zamiast kolejnej bajki napiszesz nam wszystkim konkrety. I nie na zasadzie "miesiewydaje", "jamówieżetakjest" tylko wzory, wykresy ? To, że tworzysz nową fizykę to już się dowiedzieliśmy, to, że wiesz wszystko, też. Ale de facto wychodzi na to, że nie znasz się praktycznie na niczym.
Jakbyś chciał wiedzieć to wykres zależności spalania od prędkości (x - prędkość, y - spalanie) wygląda mniej więcej jak widełki skierowane w górę i najmniejsza wartość spalania waha się tak mniej więcej w przedziale (60km/h-105km/h). Także jeździj sobie te twoje <60km/h i oszczędzaj ;) :lol:
-
Cytat:
W ustach osoby, której praktycznie każdy post to trolling i plucie jadem na prawo i lewo, takie słowa brzmią wyjątkowo zabawnie. Z chęcią doczekałbym się Twoich merytorycznych wypowiedzi bez wrzutów w stronę innych. Tylko czy doczekam się :D :?:
-
Precz z lewackim spiskiem, Jerzy.O też jest z Mossadu !!! wykorzystują dzieci w Chinach i mordują bezbronne foki a nasze dzieci przerabiają na mace, taki jest cel lewactwa-nakarmić syjonistów macą.
http://i1162.photobucket.com/albums/...ps712d288e.jpg
Oto dowód-maca z goja
http://i1162.photobucket.com/albums/...ps7ce16652.jpg
-
Pludrak, kto cię wypuścił z Tawerny?
-
Zostawiając już temat dróg i bezpieczeństwa na nich, co sądzicie o mowie końcowej sędziego Tulei? Praktycznie w każdym programie publicystycznym na jaki się ostatnio nie natknę w TV politycy komentują jego wypowiedz przez pryzmat dwóch słów "metody stalinowskie". Wyrwane ze wypowiedzi szokują ale w kontekście całej wypowiedzi sędziego już nie.
http://www.youtube.com/watch?v=VqXlhGwM-_M
A co Wy drodzy forumowicze sądzicie o tym? Czy pan sędzia Tulei przekroczył granicę dobrego smaku i jak twierdzą niektórzy politycy powinien zostać podciągnięty do odpowiedzialności czy też to CBA ktoś powinien się zająć?
-
Juz widze te zastepy SM oraz POlicji krazace po porannych parkingach i polujace na swe ofiary :lol: :D
http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Nawet ... caid=1fe23
-
Dobre :lol:
Przepis dość dziwny, ale chyba funkcjonuje nie od dziś, a jakoś plagi mandatów na jego podstawie na razie nie było. Ale skoro teraz Gazeta Prawna funkcjonariuszom o nim przypomniała, to kto wie :D
-
Te bałwany powinny się zająć lepieniem mandatów za nie odśnieżanie chodników, Katowicach na 3 dzielnice gdzie najczęściej się poruszam to odśnieżone chodniki można wyliczyć na palcach jednej ręki - jakieś odcinki po 5 - 10 metrów. A jak takie paniska wszędzie i im ciężko do łopaty to na wiosnę powinni im drogi i chodniki do posesji zaorać. Kraj cymbałów! :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez chochlik20
Zostawiając już temat dróg i bezpieczeństwa na nich, co sądzicie o mowie końcowej sędziego Tulei? Praktycznie w każdym programie publicystycznym na jaki się ostatnio nie natknę w TV politycy komentują jego wypowiedz przez pryzmat dwóch słów "metody stalinowskie". Wyrwane ze wypowiedzi szokują ale w kontekście całej wypowiedzi sędziego już nie.
A co Wy drodzy forumowicze sądzicie o tym? Czy pan sędzia Tulei przekroczył granicę dobrego smaku i jak twierdzą niektórzy politycy powinien zostać podciągnięty do odpowiedzialności czy też to CBA ktoś powinien się zająć?
Jeżeli faktycznie przesłuchiwano w nocy po kilka razy pod rząd, to określenie jak najbardziej trafne.
-
Proszę tylko zwrócić uwagę na fakt, że pan doktor miał aż 3 adwokatów, którzy mieli obowiązek protestować gdyby ich klientowi działa się krzywda... O protestach obrońców odośnie metod śledztwa nie słychać... Widać sędzia postanowił być czwartym obrońcą :lol: ...
-
Cytat:
Proszę tylko zwrócić uwagę na fakt, że pan doktor miał aż 3 adwokatów, którzy mieli obowiązek protestować gdyby ich klientowi działa się krzywda... O protestach obrońców odośnie metod śledztwa nie słychać... Widać sędzia postanowił być czwartym obrońcą :lol: ...
Tyle, że takie metody przesłuchań stosowano na świadkach, a nie na doktorku :)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez kujon333
Cytat:
Zamieszczone przez szwejk
Tyle, że takie metody przesłuchań stosowano na świadkach, a nie na doktorku :)
Adwokaci doktora nie zwrócili uwagi na tę niby wadliwość przesłuchań świadków ?
Obrońcy doktora w takiej sytuacji nie zechcieli podważyć tych zeznań ?
Dopiero sędzia Tuleya wylał krokodyle łzy nad niedolą świadków, którzy gdyby chcieli mogli odmówić zeznań w takich warunkach i poprośić o bardziej stosowną porę. Widocznie były to jednak nocne marki, które wolały zeznawać późną porą. :mrgreen:
Porównywanie tego do metod z zamierzchłych stalinowskich czasów np. do tzw konwejera, świadczy że pan sędzia musiałbyć nieżle zmęczony skoro skazał doktora w procesie, w którym służby stosowały tak niecny proceder. :mrgreen:
-
Żałosne że taka Paradowska, stara komunistyczna r.ra ma jeszcze czelność sączyć czerwony jad. Takie stare dziadki jak ona i bydłoszewski to powinni już różaniec klepać pod piecem :lol:
Ciekawe jak ci wszyscy krzykacze ustosunkują się do tego że na doktorze G. ciąży zarzut nieumyślnego spowodowania śmierci, tym bardziej że prokuratura dysponuje ekspertyzą austriackiego patologa potwierdzającą śmierć pacjenta w wyniku działań lekarza, co potwierdza również zarzuty stawiane od samego początku przez CBA. Proces właśnie ruszył kilka dni temu, ciekawe czemu media PO milczą na ten temat, bo to w opinii większości rujnuje obraz doktora, któremu obecnie należy przecież bardzo współczuć :shock: . Tak to już jest jak w narodzie jest przewaga ciemnoty :roll:
-
Poziom korupcji wśród lekarzy osiąga już poziom Mount Everestu...Coś o tym wiem niestety. I każde działanie służące do odszczurzenia etycznego tego zawodu będę popierał wszystkimi kończynami :D
-
Też popieram zwalczanie korupcji, ale jeśli to ma działać takimi metodami jest trochę nie na czasie, że się tak wyrażę.
Cytat:
Zamieszczone przez exNowy
Adwokaci doktora nie zwrócili uwagi na tę niby wadliwość przesłuchań świadków ?
Obrońcy doktora w takiej sytuacji nie zechcieli podważyć tych zeznań ?
Dopiero sędzia Tuleya wylał krokodyle łzy nad niedolą świadków, którzy gdyby chcieli mogli odmówić zeznań w takich warunkach i poprośić o bardziej stosowną porę. Widocznie były to jednak nocne marki, które wolały zeznawać późną porą. :mrgreen:
Porównywanie tego do metod z zamierzchłych stalinowskich czasów np. do tzw konwejera, świadczy że pan sędzia musiałbyć nieżle zmęczony skoro skazał doktora w procesie, w którym służby stosowały tak niecny proceder. :mrgreen:
Nie wiemy czy adwokaci starali się podważyć zeznania świadków. Jestem ciekawy czy jakby funkcjonariusze CBA dobijali by się do Ciebie w nocy to myślałbyś czy nie można zeznawać kiedy indziej :?: Już widzę jak zamykasz im drzwi przed nosem mówiąc, że jest późno w nocy i idziesz spać. Zauważ, że świadkowi to były często osoby starsze. Skoro każdy głupi potrafi wcisnąć kit, osobie starszej, że jest ze spółdzielni i ją okraść równie łatwo weźmie taką osobę na przesłuchanie.
Cytat:
Zamieszczone przez Pinotchet
Żałosne że taka Paradowska, stara komunistyczna r.ra ma jeszcze czelność sączyć czerwony jad. Takie stare dziadki jak ona i bydłoszewski to powinni już różaniec klepać pod piecem :lol:
Ciekawe jak ci wszyscy krzykacze ustosunkują się do tego że na doktorze G. ciąży zarzut nieumyślnego spowodowania śmierci, tym bardziej że prokuratura dysponuje ekspertyzą austriackiego patologa potwierdzającą śmierć pacjenta w wyniku działań lekarza, co potwierdza również zarzuty stawiane od samego początku przez CBA. Proces właśnie ruszył kilka dni temu, ciekawe czemu media PO milczą na ten temat, bo to w opinii większości rujnuje obraz doktora, któremu obecnie należy przecież bardzo współczuć :shock: . Tak to już jest jak w narodzie jest przewaga ciemnoty :roll:
Trochę daleko wysłali do ekspertyzy wyniki. własne służby nie mogły się tego podjąć? Mnie bardziej ciekawi ile zapłacili za tą usługę. A ja się zapytam co miała dać ta lustracja sędziego? I co ma jego rodzina do wyroku?
A jak ustosunkujecie się do kryptonimu operacji "Doktor Mengele"?
Jestem ciekawy czy zrobią z CBA porządek jeżeli zarzuty się potwierdzą. A lekarze i wszyscy nadal będą brali jeżeli nie zmieni się mentalność narodu. Ty mi dasz a ja ci załatwię.
-
Cytat:
Nie wiemy czy adwokaci starali się podważyć zeznania świadków. Jestem ciekawy czy jakby funkcjonariusze CBA dobijali by się do Ciebie w nocy to myślałbyś czy nie można zeznawać kiedy indziej :?: Już widzę jak zamykasz im drzwi przed nosem mówiąc, że jest późno w nocy i idziesz spać. Zauważ, że świadkowi to były często osoby starsze. Skoro każdy głupi potrafi wcisnąć kit, osobie starszej, że jest ze spółdzielni i ją okraść równie łatwo weźmie taką osobę na przesłuchanie.
Nie ma potrzeby nic zakładać. Przesłuchiwanie świadków późno w nocy ma na celu dezorientacje osoby składającej zeznania zeznań. Całkowicie zgadzam się z tym, co powiedział sędzia. Nie ma żadnego usprawiedliwiania dla takich działań służb bezpieczeństwa.
-
Cytat:
Trochę daleko wysłali do ekspertyzy wyniki. własne służby nie mogły się tego podjąć? Mnie bardziej ciekawi ile zapłacili za tą usługę
Widać nie mają zaufania do skorumpowanego środowiska lekarzy i patologów gdzie ręka rękę myje :roll: Co do kwoty to i tak pewnie grosze w porównaniu z niegospodarnością PO na każdym kroku, wiec nie ma o czym mówić.
Cytat:
Jestem ciekawy czy zrobią z CBA porządek jeżeli zarzuty się potwierdzą. A lekarze i wszyscy nadal będą brali jeżeli nie zmieni się mentalność narodu. Ty mi dasz a ja ci załatwię.
Ciekawe jak chcesz zmienić mentalność narodu?, tylko dyscyplina i bezlitosne oraz nieubłagane kary mogą to zmienić :roll: W Polsce czyli kraju cwaniaków, gdzie złodziej złodziejem złodzieja pogania tylko zaostrzanie przepisów prawa cywilnego oraz karnego może coś zmienić, nie dalsza liberalizacja w myśl pseudointeligenckiego "postepu" oraz nihilizmu i relatywizmu moralnego.
-
Cytat:
Ciekawe jak chcesz zmienić mentalność narodu?, tylko dyscyplina i bezlitosne oraz nieubłagane kary mogą to zmienić :roll: W Polsce czyli kraju cwaniaków, gdzie złodziej złodziejem złodzieja pogania tylko zaostrzanie przepisów prawa cywilnego oraz karnego może coś zmienić, nie dalsza liberalizacja w myśl pseudointeligenckiego "postepu" oraz nihilizmu i relatywizmu moralnego.
Od kiedy liberalizm stoi w sprzeczności z istnieniem prawa, moralności czy w ogóle nrom etycznych? Chyba, że chcesz forsować złudną idee moralnego uniwersalizmu przy pomocy państwa i kościoła, ale bardzo wątpię żeby to się mogło udać.
-
Czyli rozumiem, że według Was cel uświęca środki i można pomiatać świadkami, którzy często nie wiedzieli nawet o co chodzą, w jakim charakterze występują i nie mieli pojęcia o prawie karnym czy procesowym? Przesłuchania nocne jako takie nie są zakazane i jakby zaczynali je np o 18 i kończyli o 22 to nie ma dla mnie problemu, ale zaczynać o 22 i kończyć o 1 po to, by zaraz zacząć kolejne - takie praktyki zasługują po prostu na potępienie i to, jakie zarzuty są postawione Mirosławowi G. absolutnie nie ma da mnie znaczenia, zwłaszcza, że tutaj chodziło o świadków.
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju, ... 98600.html
-
Cytat:
Najpierw trzeba zredukować korupcję, by móc te prawo skutecznie egzekwować.
Co nam po ostrym prawie, skoro nie ma jak go wprowadzić w życie?
Co nam po ustawach, aktach skoro sędzia jakiś tam koledze Zenkowi da 5 w zawiasach zamiast 15 lat, bo może i jest zasadniczo nietykalny?
Co nam po prawie, skoro nie ma na ulicach policji, by go pilnowała?
Tak więc zamiast wymyślać nieubłagane kary, wymyśl sposoby, by być wstanie karać "sprawiedliwie".
-
Cytat:
Zaostrzanie kar rzadko przynosi rezultaty, spójrzmy choćby na przestępstwo zgwałcenia - kilkukrotnie rozbudowywano ten typ w KK, podwyższano zagrożenie karą - a liczba gwałtów od ładnych ~20 lat pozostaje na tym samym poziomie. Myślisz, że jak ktoś chce zabić, to zagrożenie karą śmierci sprawi, że się zastanowi dwa razy i tego nie zrobi? Nie działa to tak prosto, niestety.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Zaostrzanie kar rzadko przynosi rezultaty, spójrzmy choćby na przestępstwo zgwałcenia - kilkukrotnie rozbudowywano ten typ w KK, podwyższano zagrożenie karą - a liczba gwałtów od ładnych ~20 lat pozostaje na tym samym poziomie. Myślisz, że jak ktoś chce zabić, to zagrożenie karą śmierci sprawi, że się zastanowi dwa razy i tego nie zrobi? Nie działa to tak prosto, niestety.
problem też jest w resocjalizacji...zostanie skazany, posiedzi i poleży sobie 20 parę lat i wyjdzie. To w zasadzie wszystko co więzień robi.
-
Cytat:
Cytat:
Trochę daleko wysłali do ekspertyzy wyniki. własne służby nie mogły się tego podjąć? Mnie bardziej ciekawi ile zapłacili za tą usługę
Widać nie mają zaufania do skorumpowanego środowiska lekarzy i patologów gdzie ręka rękę myje :roll: Co do kwoty to i tak pewnie grosze w porównaniu z niegospodarnością PO na każdym kroku, wiec nie ma o czym mówić.
Groszowe sprawy? Nie chce mi się wierzyć, szkoda, że nie wysłali ekspertyzy do Ameryki, tam mają lepszy sprzęt, lekarzy, USA są naszym sojusznikiem itd...
Cytat:
Cytat:
Kara nic nie zmieni, czy jak rodzice nas za coś karali to przestawaliśmy to robić?
Nie wiem ile osób pamięta, że jak tylko powstało CBA, zaraz zaczęło odnosić spektakularne sukcesy - sprawa Sawickiej czy Marczuk. Już wtedy podniosły się głosy sprzeciwu co do metod działania CBA - kontrolowana łapówka np. Potem przyszła sprawa doktora G. - zrobienie z niej szopki medialnej - wystąpienie Ziobry, film z zatrzymania pokazywany w telewizji. Wiem, że to co piszę, może brzmieć jak obrona łapówkarzy, ale tak nie jest. Bardziej zastanawia mnie postępowanie funkcjonariuszy CBA, którzy swoimi metodami tropili szpiegów a nie ludzi oskarżonych o łapówkę. Znany w Polsce agent "Tomek" jest obecnie posłem PiS-u.
Żyjemy w demokratycznym państwie i sędzia ma prawo uzasadnić wyrok według swojego widzimisię, ale coś takiego?
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxWiadTxt
Czy to nie jest wina polityków, którzy uważają, że są najmądrzejsi?
-
Cytat:
Żyjemy w demokratycznym państwie i sędzia ma prawo uzasadnić wyrok według swojego widzimisię, ale coś takiego?
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxWiadTxt
Czy to nie jest wina polityków, którzy uważają, że są najmądrzejsi?
Przecież Ziobro sam osobiście nie wysmarował tych drzwi. Tzn. on i jego koledzy zajmują się polityką, więc należy brać poprawkę na to co robią i czym się zajmują. Żerują na osobach o słabym umyśle i bipolarnym światopoglądzie. Osobach, które będą sprawdzać pochodzenie do czwartego pokolenia wstecz, będą rzucać oszczerstwami i bluzgami pod byle pretekstem. To jest typ, który ze względu na ograniczoną percepcję i możliwości poznawcze będzie podświadomie dostosowywał rzeczywistość do swoich wypaczonych wizji. To jest wina idiotów.
-
Cytat:
Pan Tuleya mógłby takie rzeczy opowiadać dowoli jako polityk czy publicysta. Jak w ktoś reprezentujący wymiar sprawiedliwości Rzeczpospolitej, rzekomo niezależny i obiektywny, mówi takie rzeczy, to wystawia to doskonałe świadectwo nt. niezależności tych instytucji. Nie wiem jakie są zwyczaje w środowisku sędziowskim, ale przynajmniej werbalnie winni takiego sędziego potępić.
Cytat:
Taki piękny motyw dla adwokatów, by podważać zeznania świadków, taki uczynny sędzia i z tej strategii nici? Widocznie była za cienka.
Cytat:
A ja się zapytam co miała dać ta lustracja sędziego? I co ma jego rodzina do wyroku?
W tej sprawie nic. No chyba że sędzia Tuleya swoje opinie nt. "stalinowskich metod" CBA uzgadniał z matką, niestety przy swojej wypowiedzi nie powoływał się na jej autorytet i doświadczenie w tej materii ;)
Cytat:
Trochę daleko wysłali do ekspertyzy wyniki. własne służby nie mogły się tego podjąć? Mnie bardziej ciekawi ile zapłacili za tą usługę.
Nasze zrobiłyby "darmowo" ;) :?:
Cytat:
Ciekawe jak chcesz zmienić mentalność narodu?, tylko dyscyplina i bezlitosne oraz nieubłagane kary mogą to zmienić :roll: W Polsce czyli kraju cwaniaków, gdzie złodziej złodziejem złodzieja pogania tylko zaostrzanie przepisów prawa cywilnego oraz karnego może coś zmienić,
Walcząc z pojedynczymi przypadkami braknie Tobie życia na ich zwalczenie. Zmień środowisko i zasady, a zmiany zajdą same.
Cytat:
nie dalsza liberalizacja w myśl pseudointeligenckiego "postepu" oraz nihilizmu i relatywizmu moralnego.
To w III RP zachodzi liberalizacja na jakimkolwiek tle :?: Chyba co najwyżej rozporkowym ;) Pod względem swobód obywatelskich to mamy ciągły zjazd w dół ku coraz większej represyjności.
Cytat:
Od kiedy liberalizm stoi w sprzeczności z istnieniem prawa, moralności czy w ogóle nrom etycznych?
No widzisz, widocznie i u nas socjaliści z PełO ukradli nawet nazwę, nazywając się "liberałami", przez co liberalizm ludowi tak zohydzili, że po dwóch kadencjach Donalda liberałowie będą musieli się jak w SZA nazywać libertarianami, żeby ich ktoś niechcący za deklarowanie liberalnych poglądów nie podpiął pod faszystów z Partii ;)
-
Cytat:
Pan Tuleya mógłby takie rzeczy opowiadać dowoli jako polityk czy publicysta. Jak w ktoś reprezentujący wymiar sprawiedliwości Rzeczpospolitej, rzekomo niezależny i obiektywny, mówi takie rzeczy, to wystawia to doskonałe świadectwo nt. niezależności tych instytucji. Nie wiem jakie są zwyczaje w środowisku sędziowskim, ale przynajmniej werbalnie winni takiego sędziego potępić.
To teraz trzeba być politykiem żeby móc nazywać rzeczy po imieniu? Rozumiem, że wg Ciebie przesłuchiwanie świadków nocą przez różne służby nie jest niczym złym?
Cytat:
W tej sprawie nic. No chyba że sędzia Tuleya swoje opinie nt. "stalinowskich metod" CBA uzgadniał z matką, niestety przy swojej wypowiedzi nie powoływał się na jej autorytet i doświadczenie w tej materii ;)
Z tego co mi wiadomo sędzia Tuleya zajmował się sprawami osób poszkodowanych przez służby bezpieczeństwa w czasach PRLu, więc zdaje się być wiarygodny. Zresztą wystarczy odrobina wyobraźni. Ja tam bym nie chciał, żeby mnie prokuratura wyciągała o 23 na przesłuchania i wypuszczała o 2 w nocy...
-
Cytat:
To teraz trzeba być politykiem żeby móc nazywać rzeczy po imieniu? Rozumiem, że wg Ciebie przesłuchiwanie świadków nocą przez różne służby nie jest niczym złym?
Ale co nazywać po imieniu :?: Wiesz co z ludźmi robiono za Stalina :?: M.in. walono w potylicę z nagana, wyrywano paznokcie, torturowano, bito, głodzono, nieznani sprawcy zarzynali niewygodnych ludzi jak prosiaki. Tutaj CBA przesłuchiwała ludzi w nocy. Nawet ich nie wywlekała w kajdankach i workiem na głowie z łóżek na przesłuchania ;) Nie widzisz "delikatnej" nieproporcjonalności popełnionych przez CBA czynów do zarzutów postawionych przez sędziego:?: Ja rozumiem polityka, który musi obluzgać przeciwników politycznych. Jakby tego nie mówił sędzia reprezentujący RP, tylko jakiś Palikot, to bym się nie dziwił i nie był zniesmaczony. Rozumiem też publicystę, który opisując metody działania służb boleje, że to metody niegodne wolnego demokratycznego kraju i jak służby będą takie rzeczy robić, to możemy się obudzić kiedyś w totalitarnym kraju. To co robią jedni i drudzy rządzi się swoimi prawami. Gdyby sędzia wypowiadał takie sądy prywatnie, to jego sprawa. Jako przedstawiciel organów Rzeczpospolitej takimi wypowiedziami się kompromituje. No chyba że w Pospolitej już nawet autorytet sądów upadł tak nisko, że sędziom wolno pieprzyć od rzeczy. W takim wypadku przepraszam, że pomimo całej mojej niechęci do III RP czasami chciałbym ją traktować jak państwo poważne ;)
Cytat:
Zresztą wystarczy odrobina wyobraźni. Ja tam bym nie chciał, żeby mnie prokuratura wyciągała o 23 na przesłuchania i wypuszczała o 2 w nocy...
Niefajne, ale do stalinizmu jeszcze odrobinę brakuje ;) Swoją drogą to co piszesz to akurat zabawne, bo ja akurat Bogu ducha winny miałem kilka lat temu dużo mniej przyjemne doświadczenia z policją - przy tym kulturalne wezwanie do prokuratury wieczorem to "mały pikuś". Także "słuszną linię ma nasza władza" i to bez CBA.
-
Cytat:
Ale co nazywać po imieniu :?: Wiesz co z ludźmi robiono za Stalina :?: M.in. walono w potylicę z nagana, wyrywano paznokcie, torturowano, bito, głodzono, nieznani sprawcy zarzynali niewygodnych ludzi jak prosiaki. Tutaj CBA przesłuchiwała ludzi w nocy. Nawet ich nie wywlekała w kajdankach i workiem na głowie z łóżek na przesłuchania ;) Nie widzisz "delikatnej" nieproporcjonalności popełnionych przez CBA czynów do zarzutów postawionych przez sędziego:?: Ja rozumiem polityka, który musi obluzgać przeciwników politycznych. Jakby tego nie mówił sędzia reprezentujący RP, tylko jakiś Palikot, to bym się nie dziwił i nie był zniesmaczony. Rozumiem też publicystę, który opisując metody działania służb boleje, że to metody niegodne wolnego demokratycznego kraju i jak służby będą takie rzeczy robić, to możemy się obudzić kiedyś w totalitarnym kraju. To co robią jedni i drudzy rządzi się swoimi prawami. Gdyby sędzia wypowiadał takie sądy prywatnie, to jego sprawa. Jako przedstawiciel organów Rzeczpospolitej takimi wypowiedziami się kompromituje. No chyba że w Pospolitej już nawet autorytet sądów upadł tak nisko, że sędziom wolno pieprzyć od rzeczy. W takim wypadku przepraszam, że pomimo całej mojej niechęci do III RP czasami chciałbym ją traktować jak państwo poważne
Oczywiście, to nie są działania tej samej skali, tylko ja ponawiam pytanie jakie praktyczne uzasadnienie i jaki cel ma przesłuchiwanie świadków o tej porze? Wiadomo, że cześć jeżeli nie większość tych osób wśród których były również starsze i chore, w takiej sytuacja była zestresowana, zdezorientowana, zmęczoną. W takich warunkach trudniej kojarzyć fakty i jest się bardziej podatnym na sugestie. Jak to przekłada się na jakość materiału dowodowego i samego procesu? Tak się postępuje w państwie prawa, gdzie z założenia służby są dla obywateli a nie odwrotnie? Czy może jest to metoda właściwa dla systemów dyktatorskich?
-
Oczywiście, porównanie metod CBA do praktyk stalinizmu jest przesadzone, ale jest faktem, że świadków powinno się traktować grzecznie i z szacunkiem, a nie traktować ich jak bandytów i wpadać do ich mieszkań w nocy, wsadzać ich do samochodów bez wyjaśnień i wywozić w nieznanym kierunku, jak się później okazuje, na przesłuchanie. Relacje przesłuchiwanych świadków mówią, że najścia funkcjonariuszy CBA przypominały napad. Że CBA-owcy zachowywali się jak bandyci i porywacze. Sędzia Tuleya nie zarzuca CBA zrywania paznokci, rażenia prądem ani bicia pałką w pięty przesłuchiwanych, jak to miało miejsce za stalinizmu. Sędzia ma prawo przedstawiać własne wnioski, przemyślenia, skojarzenia, mówić coś od siebie. I nikt nie powinien się na to oburzać. Można się spierać, czy jego słowa były stosowne, czy przesadzone, można z nim polemizować, ale niech nikt nie zamyka mu ust. Na tym polega wolność słowa.
-
Cytat:
Oczywiście, to nie są działania tej samej skali, tylko ja ponawiam pytanie jakie praktyczne uzasadnienie i jaki cel ma przesłuchiwanie świadków o tej porze? Wiadomo, że cześć jeżeli nie większość tych osób wśród których były również starsze i chore, w takiej sytuacja była zestresowana, zdezorientowana, zmęczoną. W takich warunkach trudniej kojarzyć fakty i jest się bardziej podatnym na sugestie. Jak to przekłada się na jakość materiału dowodowego i samego procesu?
No czyli się zgadamy, że jednak porównanie do stalinizmu jest nieadekwatne. Co do materiału: pomimo tych wszystkich czynników był jednak dość mocny, by nawet tak usłużny establishmentowi sędzia nie miał innego wyjścia przy wydaniu wyroku.
Cytat:
Tak się postępuje w państwie prawa, gdzie z założenia służby są dla obywateli a nie odwrotnie? Czy może jest to metoda właściwa dla systemów dyktatorskich?
"Realizowanie zasad sprawiedliwości społecznej" wymaga ofiar ;) Wg obowiązującej powszechnie etyki w końcu na poświęcaniu jednostek można budować szczęście kolektywu ;) A na serio: mnie też się nie podobają takie metody. Tylko w Przenajświętszej na porządku dziennym służby i organy państwowe stosują gorsze metody. I nie słyszałem, by wymiar sprawiedliwości ronił nad tym łzy. Tutaj sprawa jest niejako "śliska" politycznie. Werdykt jest jednak ewidentny, niestety wybitnie nie na rękę władzy. Sędzia niestety biedny i spocony wie, że po linii Partii zachować się nie może, niestety skazać trzeba, bo dowody są za mocne. No to już skazuje, ale przy okazji musi dać jasno wszystkim do zrozumienia, że jest po linii i na bazie, żeby go ktoś niechcący nie posądził o herezje. Jeśli majestat sądów reprezentują tacy ludzie, to cóż...
-
Cytat:
"Realizowanie zasad sprawiedliwości społecznej" wymaga ofiar ;) Wg obowiązującej powszechnie etyki w końcu na poświęcaniu jednostek można budować szczęście kolektywu ;) A na serio: mnie też się nie podobają takie metody. Tylko w Przenajświętszej na porządku dziennym służby i organy państwowe stosują gorsze metody. I nie słyszałem, by wymiar sprawiedliwości ronił nad tym łzy. Tutaj sprawa jest niejako "śliska" politycznie. Werdykt jest jednak ewidentny, niestety wybitnie nie na rękę władzy. Sędzia niestety biedny i spocony wie, że po linii Partii zachować się nie może, niestety skazać trzeba, bo dowody są za mocne. No to już skazuje, ale przy okazji musi dać jasno wszystkim do zrozumienia, że jest po linii i na bazie, żeby go ktoś niechcący nie posądził o herezje. Jeśli majestat sądów reprezentują tacy ludzie, to cóż...
Bzdury, biorąc pod uwagę, że Tuleya za swoje słowa spotkał się głównie z obstrzałem ze wszystkich stron, odwołali go właśnie z funkcji rzecznika warszawskiego sądu i ogólnie ma przez to wszystko raczej nieprzyjemności - serio uważasz, że "biedny i spocony" sędzia by się na to wszystko narażał tylko dla jakiegoś "zachowania się po linii Partii"? I co, dostał za to 20 tys pod stołem, czy może awans? Zwłaszcza, że patrząc na jego życiorys, to zdarzało mu się już mówić wcześniej niezbyt poprawne rzeczy, co było przyczyną powolnej kariery zawodowej. O ile często się z Tobą zgadzam, to tutaj walnąłeś po prostu spiskowe farmazony. ;)
Wyciąganie w nocy na wielogodzinne przesłuchania starszych ludzi po operacjach serca jest dla mnie porównywalne z wielogodzinnymi, nocnymi przesłuchaniami stalinowskimi - przecież właśnie to zachowanie, mające na celu tylko i wyłącznie zdezorientowanie i złamanie świadka oraz wyciągnięcie od niego 'tego co chcemy' jest podstawą porównania. Nie tylko wyrywanie paznokci (czy ogólnie pojęte zadawanie bólu fizycznego) może kojarzyć się niezbyt przyjemnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Elrond
Co do materiału: pomimo tych wszystkich czynników był jednak dość mocny, by nawet tak usłużny establishmentowi sędzia nie miał innego wyjścia przy wydaniu wyroku.
Od kiedy to w polskim prawie metoda zdobycia materiału dowodowego ma wpływ na jego jakość? - http://www.rp.pl/artykul/142932.html Wyjątkiem jest chyba tylko zdobycie materiałów z nielegalnych podsłuchów.
-
Fakt, pamiętam, jak w "Brudnym Harrym" była mowa o tym, że materiał dowodowy zdobyty bez uprzedniego sądowego nakazu rewizji jest nieważny, bo zdobyty nielegalnie. Jak wynika z artykułu z RP, w Polsce jest inaczej pod tym względem.
Co do przesłuchań:
http://prawo.rp.pl/artykul/159563,96795 ... yczec.html
Cytat:
Przepisy procedury karnej wyraźnie zakreślają granice standardu przesłuchań. Osoba przesłuchiwana, a może nią być zarówno świadek, podejrzany, jak i biegły, musi mieć gwarancję swobody wypowiedzi. Nie wolno jej więc przerywać, krzyczeć i pospieszać.
Ewentualne pytania policjant, prokurator, obrońca mogą zadawać dopiero wtedy, kiedy przesłuchiwany skończy swoją luźną wypowiedź. Nie wolno też zadawać pytań sugerujących odpowiedzi; grozić czy stosować hipnozę lub leki. Procedura karna zastrzega, że wyjaśnienia, zeznania i oświadczenia złożone „pod jakimkolwiek wpływem osób trzecich" nie są przydatne dla organów ścigania, bowiem zgodnie z prawem nie mogą stanowić dowodu.
Co do formuły przesłuchania nie ma mowy o różnicowaniu świadka czy podejrzanego. Obu należy zapewnić możliwie dogodne warunki przesłuchania: wodę (obowiązkowo), ale posiłki już niekoniecznie. Różnice widać w uprawnieniach podczas przesłuchania. Np. świadek będzie mógł zjeść obiad po wyjściu z przesłuchania, zaś zatrzymany podejrzany – tylko w czasie przewidzianym regulaminem pobytu w areszcie śledczym czy izbie zatrzymań.
Wobec podejrzanego można np. stosować podstęp, czyli wprowadzać go celowo w błąd, by wyciągnąć od niego prawdę. Prawo zezwala też na stosowanie wobec podejrzanych technik daktyloskopowych – pobieranie śladów linii papilarnych, krwi itd.). Wobec świadka katalog możliwości jest dużo uboższy. Nie wolno wobec niego stosować podstępu, a na wszelkie techniki daktyloskopowe musi sam się zgodzić. I wprawdzie odmowa może wzbudzić podejrzenie organów ścigania, to nie wolno do nich świadka zmusić.
Jak jest w praktyce z nocnymi, wielogodzinnymi przesłuchaniami? Tak naprawdę nie powinny się zdarzać. W zasadzie prawo dopuszcza je tylko wówczas, gdy dochodzi do nocnych zatrzymań tuż po złożeniu zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa. W innych nie.