Cytat:
Od kiedy to samochód jest wykładnią dobrobytu?
Od wtedy kiedy za samochód trzeba płacić - kupić potem utrzymać. Proste jak budowa cepa, skoro ktoś taki posiada znaczy, że masz też kasę na jego utrzymanie. Skoro mniej kasy nie mogę sobie pozwolić na samochód.
Cytat:
Kiedyś było mniej czterech kółek bo podobnie jak z mieszkaniami swoje trzeba było odczekać a co bardziej zaradni lub niecierpliwi szli na giełdy samochodowe.
Samochodów nie było bo nikt nie miał tyle pieniędzy a nie że trzeba było odczekać. Nieliczni, którym się udało to ci którzy zasiadali gdzieś wysoko w spółkach państwowych, kierownicy jakiś tam państwowych firm itp. Samochód mój drogi to nikt nikomu nie zapewniał tak jak mieszkanie. To zupełnie oddzielna kwestia.
Cytat:
Odnośnie autostrad których tak często używasz jako argumentu sukcesu politycznego obecnej i poprzedniej ekipy rządzącej wywodzących się z tej samej partii to przede wszystkim rozdzielmy dwie podstawowe sprawy:finansowanie oraz wykonanie.To pierwsze pochodziło z funduszy unijnych i w tym przypadku PO nie może sobie się podpinać że to jej zasługa.Gdyby fundusze pochodziły z polskiego budżetu to inna rzecz.Druga kwestia to budowa tychże autostrad których koszt powstania jednego kilometra wciąż jest najdroższym w UE,jakość nawierzchni widać już było po niespełna roku ich użytkowania że o opłatach za ich korzystanie już nie wspomnę-to jest owoc gospodarności ekspertów PO i nikogo innego.
Po pierwsze, unia współfinansowała autostrady po drugie nie wiem co masz do jakości ostatnio jechałem A1 i stan praktycznie bez zmian bardzo dobry, a Ty kiedy jechałeś jakąkolwiek autostradą? Czy może opierasz się na niezaleznej.pl?
Cytat:
Spora część osób wyjechała i dalej wyjeżdża żeby pracować w swoim zawodzie na emigracji za godziwą płacę a nie za grosze.Po drugie nigdy nie trafisz z wyborem zawodu który chcesz wykonywać gdyż gospodarka i jej zapotrzebowanie na nowe gałęzie rynku wciąż się rozrastają wielokierunkowo.
Skoro praca nie jest godziwa to trzeba pójść i skończyć kierunek, po którym będą możliwości. Jak to nie trafię? Jak pójdę na socjologię, zarządzanie, kulturoznawstwo, europeistyka i inne to jak tu kiedykolwiek trafić? Wiesz ilu rokrocznie ludzi wychodzi po tych kierunkach? Przecież bieżące informacje o rynku pracy nie są ściśle tajne a na wyciągnięcie ręki więc nikt mi tu nie zarzuci, że nie wiedział. Wystarczy się rozejrzeć i popytać.
Cytat:
Poddajesz w wątpliwość samą informację czy portal który ją opublikował?
i jedno i drugie bo domyślam się co stoi za tym portalem. Doskonale wiem, że lubią sobie czasem co nieco dopowiadać. Już nie raz czytałem ich artykuły i widziałem jak potrafią pokazywać fakty tak żeby to było im wygodnie.
Cytat:
Według statystyk średnia krajowa jest o wiele wyższa aniżeli w rzeczywistości.Co do kolei to lepiej głośno tego słowa nie mówić bo nawet 20 składów przepłaconego Pendolino nie poprawi wizerunku PKP.Jak dla mnie miarą jakości zarządzania polskimi kolejami jest debilny przepis dzięki któremu podróżny może się przemieszczać tylko jednym przewożnikiem którego biletem dysponuje.Kiedyś można było wsiąść do kilku pociągów na tej samej trasie i się nikt nie czepiał.Powstały spółki tylko dla samych stołków a nie rozwoju kolei...
Nie poprawi aczkolwiek muszę się tutaj zgodzić, że to co przedstawiłeś to chora sytuacja nie mniej jednak ktoś chciał rozbić zarządzanie kolejami na kilka głów zamiast jednej, pomysł sam w sobie może być ale wykonanie beznadziejne. Nie mniej jednak co raz więcej składów jeździ odnowionych choć na niektórych trasach nadal jeździ PRL :/
Cytat:
Przypomnij mi kiedy to Platforma jakże obywatelska kiedykolwiek konsultowała cokolwiek z obywatelami dla ich obywatelskiego dobra?Nawet teraz u schyłku swoich rządów pokazuje jakie ma poważanie dla obywateli w kwestii uchodzców.
A o czym ja wyżej pisałem? O relacjach prezydent-rząd a nie rząd-obywatele. Po to z resztą wybieramy rząd aby reprezentował poglądy większości i robił swoje a nie co chwile się pytał ludności o nawet najmniejszą pierdołę. W ten sposób to niedługo dojdziemy do absurdu, że będą się pytali w referendum czy mogą pójść do toalety...Są aspekty takie jak wstąpienie do Uni gdzie referendum to mus a są takie, które powinno się załatwiać w ministerstwie. Nie po to rząd jest wybierany żeby się o wszystko obywateli pytać. Ostatnie referendum to strata ogromnej ilości szmalu.
To po pierwsze, po drugie w tej chwili to rząd jest mózgiem tego kraju i decyduje co robi np w sprawie Ukrainy itp chcesz tego czy nie a prezydent jest od reprezentowania naszych interesów a także przedstawiania stanowiska RP na forum Europy a nie swoich własnych. Innymi słowy jest po prostu reprezentantem naszego kraju a w tej chwili wchodzi w kompetencje premiera i MSZ. Tak nie powinno być.
Cytat:
Jest logiczne że prezydent wywodzący się z danej partii będzie ją promował.
Słyszałem, że prezydent po wyborze zrzeka się legitymacji i jest ponoć bezpartyjny no i powinien być neutralny. Rozumiem, że teraz są nowe standardy odkąd Duda jest prezydentem?
Cytat:
Przychylność KRRiT oraz ekipy rządzącej.
TV republika jakoś nie jest przychylna rządowi i...świetnie się trzymają mają także przychylność KRRiT bo ich kanał jest normalnie w TV więc nie kumam.