Katarina
Widząc jak ksiądz idzie do swego namiotu Kasia postanowiła iść za nim...
Wielebny Ojcze, pora nocna i przeprosić chciałam, ale bez spowiedzi nie mogę się obejść. Grzechem nieczystym czart moje myśli zaprząta i posłuchania bym prosiła.
Wersja do druku
Katarina
Widząc jak ksiądz idzie do swego namiotu Kasia postanowiła iść za nim...
Wielebny Ojcze, pora nocna i przeprosić chciałam, ale bez spowiedzi nie mogę się obejść. Grzechem nieczystym czart moje myśli zaprząta i posłuchania bym prosiła.
Charles de Tournemire
W porządku, dziecko. Nic się nie stało, że o tej porze prosisz o pokutę i przepraszać nie musisz. Usiądź i możemy zaczynać - kapłan zasłonił wejście od namiotu i usiadł czekając na Katarine.
Katarina
Padła na kolana.
Nie godna jestem grzeszna by siadać, a na kolanach prosić Ojca Niebieskiego o przebaczenie prosić. Zgrzeszyłam strasznie ojcze bom w zapomnienie wpadła.
W zakonniku moje miłowanie chyba pokładam.... Rozpłakała się rzewnie przed księdzem.
Spytko po łacinie
Czyja pora na wartę?
Charles de Tournemire
Jest to miłość, zauroczenie, czy pożądanie?
Wątpię byście mi ufali Frankowie, ale ja bym mógł na warcie stanąć pod przysięgą. Inaczej się zapewne odwdzięczyć za zezwolenie na obozowanie z wami potrafił nie bedę - rzekł Kasim po łacinie.
Katarina
Ojcze nie wiem bom nigdy jeszcze nie miłowała kogo. Matulkę tylko..... A teraz nie jeden rycerz a dwóch me myśli zaprząta. Od jednego żem uciekała z domu bo opój był i stary strasznie.... A teraz Pan nasz mnie pokarał, bo prawdą jest, porządnych rycerzy mi na drogę ustawił ale za to dwóch. Co ja mam biedna robić? Jeśli pan mój bedzie tego kazał to i gotowa do samiuteńkiej Jerozolimy na Grób Pana po kolanach iść w pokucie.
Spytko po łacinie
Stańmy więc razem. Co dwie pary oczu i uszu to nie jedna.
Niechaj więc tak będzie - odrzekł Kasim w tym samym języku. Ale obecność tego lazaryty z Moulins mrozi krew w mych żyłach, o Allahu, dodaj odwagi. Widzę że i drugiego z tego zakonu macie w kompanii, ten choć trądem naznaczony wydaje się być zacny.
Charles de Tournemire
Nie jesteś grzeszna, dziecko. Zauroczenie nie jest grzechem, a może być początkiem miłości do któregoś z tych rycerzy. Przemyśl tę sprawę bardzo dokładnie, lecz nie zadręczaj się tym, a z czasem być może i serce powie Ci, że któregoś pokochałaś - odparł spokojnie myśląc, że się po prostu zauroczyła.