I w tym momencie dostajesz Hetman drugie ostrzeżenie za prowokowanie do kłótni. Uprzedzam, że odpowiadanie na powyższe prowokacje również będzie karane.
Wersja do druku
I w tym momencie dostajesz Hetman drugie ostrzeżenie za prowokowanie do kłótni. Uprzedzam, że odpowiadanie na powyższe prowokacje również będzie karane.
Hetman jedzie po bandzie widzę. :lol: A tak w ogóle to zastanawiam się po co mają dawać Partię? Dadzą pewnie Ptolemeuszy i Seleucydów i mapę zakończą na Edessie :lol: Skoro frakcji mniej niż w jedynce to i mapa nie musi być taka duża. W takim wypadku rozumiem też, kiedy mówią o multum jednostek. Na małej mapie, mało miast a w nich pełno dostępnych jednostek :lol:
Prosiłem o coś - Marat
Ja byłem pewny że dadzą Cherusków. CA poztywnie mnie zaskoczyła.Cytat:
Zamieszczone przez Poliorketes
Ja zaś sądzę, że nie tyle wywalą Partów co raczej dadzą ich w kolekcjonerce/DLC. Pozostaje czekać na screeny z bitwy pod Akcjum oraz previewy Ptolomeuszy i Seleucydów.Cytat:
Zamieszczone przez Poliorketes
Frakcji akurat będzie więcej, z tym że większość niegrywalna. A grywalnych pewno tylko o 2 mniej (z powodu podziału Rzymu na trzy rody jako osobne frakcje w jedynce).Cytat:
Zamieszczone przez LEGION
9 frakcji z blokadą i 18 bez blokady! Nieosiągalny wynik dla obecnej ekipy! :lol:
Sądzę że będzie dokładnie 9 frakcji z blokadą (w kolekcjonerskiej, bo w zwykłej edycji 8) i na pewno więcej niż 17 (biorąc pod uwagę że rody rzymskie z jedynki + Senat w dwójce stanowić będzie słusznie jedną i ta samą frakcję) bez blokady. Istnieje tylko pytanie kiedy się uda jakiemuś moderowi zdjąć owa blokadę.
Z punktu widzenia historyczności - trzy frakcje barbarzyńskie miały znikome znaczenie,ale z punktu grywalności - napewno będą mieć bardzo interesujące jednostki...
Prawdopodobnie zabraknie więc jednej z helleńskich nacji - Ptolemeuszy lub Seleucydów,a szkoda...
Z tego co pamietam to Cymbrowie i Teutoni podczas swoich inwazji walczyli w prymitywnej formie falangi wykorzystując włócznie,więc jakaś taka jednostka powinna być (W Rome I wymiatali...)Cytat:
Co do samego previewu, wyglądają przyzwoicie, nie ma falangi macedońskiej, więc kamień spadł mi z serca ;)
Nawet Juliusz Cezar w "O wojnie galijskiej" napisał o falandze Germanów.
Żadna falanga. Należy odróżnić skomplikowany mechanizm od zwyczajnej masy piechoty walczącej w zwartym szyku.
Zastanawia mnie jak planują "oddać" historyczność ziem na wschód od tych Swebów. Przecież to niemal jednak wielka niewiadoma. Tak patrząc na mapę to można odnieść wrażenie że na wschodzie tam jest jedna wielka prowincja ciągnąca się od Prus do przynajmniej górnej Mołdawii, zatem może na wschód od tej linii nic nie będzie (nie licząc okolic Morza Czarnego). W przeciwnym razie dodanie Prus do Sarmatii a nie do jakiejś prowincji nadbałtyckiej byłoby dziwne, w końcu ludy stepowe raczej nad Bałtyk się nie zapuszczały. Z drugiej strony dodanie jako grywalnego plemienia które miałoby prawie tak samo daleko do Renu jak i do kresu mapy byłoby nieco dziwne.
http://wiki.totalwar.com/images/1/1e/Suebi4.jpg
Owszem, a za nią pewno będzie jeszcze większa prowincja - Scytia. Poza tym nie zajmuje całych Prus. No i wątpię by były to grywalne nacje.
Od Swebów jednak oddzielają ją:
- od północy duża prowincja zawierająca między innymi Bydgoszcz (Ascaucalis)
- od wschodu mniejsza prowincja Silesia zawierająca między innymi Wrocław (Budorgis)
- od południa prowincja Hercynia z Pragą (Casurgis).
I nie jestem pewny czy jest to błąd - grecki geograf Klaudiusz Ptolemeusz wyróżniał obok Germanii – Sarmację europejską, położoną między Wisłą i Dnieprem, oraz Sarmację azjatycką. Północną granicą tej krainy geograficznej był Ocean Sarmacki (Bałtyk). Poza tym badania haplogrupy R1a1 wskazują także, że w Europie występuje ona w dużym skupieniu na terenach m.in. współczesnej Polski, Węgier i Ukrainy. Świadczy to o dużych związkach genetycznych populacji zamieszkującej te tereny z ludnością indoirańską, z czego w dalszej mierze wynikać może prawdziwość teorii o pochodzeniu jej, przynajmniej w pewnej części, od Sarmatów.