Megasubmod ma swój temat: viewtopic.php?f=367&t=12791&p=334673#p334513
Usuń map.rwm z data/world/campaign/custom i kampanii w jaką grasz i spróbuj odpalić.
Inne kampanie działały?
W razie problemów zainstaluj ponownie.
Wersja do druku
Megasubmod ma swój temat: viewtopic.php?f=367&t=12791&p=334673#p334513
Usuń map.rwm z data/world/campaign/custom i kampanii w jaką grasz i spróbuj odpalić.
Inne kampanie działały?
W razie problemów zainstaluj ponownie.
Poczytałem manuala angielskiego fo tej modyfikacji ale nie znalazłem wystarczającej odpowiedzi na 2 pytania.
Po pierwsze jaki sa "triki" na zdobywanie poztywnych , czy tez świt dla namiestnika miasta poprzez stawianie odpowiednich budynków?
Dopiero ucze sie tego moda i chciałbym wiedziec jak tutaj to rozwiązano. W innych modifikacjach przykładowo wchodzilo sie bohaterem do osady na ture przed ukonczeniem budowli. Innym razem trzymalo sie podatki na niskim poziomie by w ostaniej turze dac na high albo VHi dostawałem roznego rodzaju premie. Ktoś badał jak tutaj to działa?
Druga kwestia: Kupcy i surowce.
Zawsze bylo tak ze im dalej od stolicy kupiec prowadzil działąlność w dodatku im rzadki byl surowiec czy niedostepna dla rodzimego kraju tym wiekdze osiągał zyski. Czy tu dalej tak jest?
Ktore surowce są najcenniejsze bo widze ze pare nowych sie pojawiło?
Poczytaj polskie poradniki do Bellum: viewtopic.php?f=367&t=8785
Co do generałów wstawiaj ich na kilka tur do klasztoru, aż zyskają cechę wulkan energii o końskim zdrowiu, to daje im pozytywne cechy i +2 do dowodzenia.
Szkol księżniczki, dbaj o początkowe rody, nie adoptuj najlepiej, ani ni żeń księżniczek swych z adoptowanymi możnymi.
Usunięcie map.rwm pomogło czy reinstalowałeś?
Usunąłem map.rwm i narazie jest ok po 15 turach. W razie czego robię savy co 3 tury. A własnie gdyby zdazyl sie error i znowu usunął rmw to odpali kampanie ze starego save?
A co z tymi kupcami działa to podobnie jak mowiłem wcześniej?
Z kupcami działa jak pisałeś. Z savem po usunięciu map.rwm powinien odpalić.
Ciągle w data>>>campaign>>imperial itd tworzy mi się w kampanii Full map.rwm po tym jak usuwam znów sie pojawia i tak bez końca , co mam zrobić by sie nie pojawiało ?
Zwykłe Bellum 6.3 + spolszczenie bez Megasubmoda.
Jak się nie pojawi to będzie źle, bo gra się zepsuje. Plik masz usunąć po to żeby się odtworzył z nowymi ustawieniami :DCytat:
Zamieszczone przez qtango
To jest plik który gra sama sobie odtwarza więc chyba nie da się go usunąć na stałe.
Dokładnie jak Piter napisał, on ma się odtwarzać po usunięciu, ale z nowymi plikami w sobie.
Nie usuwa się go na stałe, bo gra by nie odpaliła bez niego.
Gdy przed wlaczeniem gry nie usune map.rwm to nie moge prowadzic woja w bitwie, a gram by miedzy innymi toczyc bitwy.Co robic ?
Usunąć map.rwm ?
qtango - zainstalować prawidłowo grę.
map.rwm usuwa się tylko raz i tylko wtedy jak naniesiesz jakieś zmiany w plikach. Jak nic nie grzebiesz to nie usuwasz go, bo nie ma potrzeby. Usuwa się po to, żeby zmiany zrobione w plikach załadowały się do gry (czyli m. in. do pliku map.rwm).
@Wino masz rację zainstalowałem najpierw BC 6.3 potem Megasubmoda, a na koniec chciałem zainstalować (tak jak jest w instrukcji) muzykę ale nie chciało mi sie pobierać więc zainstalowałem tylko spolszczenie.Teraz wszystko odpinstlaowałem i zainstalowałem od nowa z Megasubmodem 5 i juz zgłaszam pierwszy błąd czyli po wybraniu kampanii otwiera sie jak zwykle na początku czy chcemy korzystać z finansów (tych trudniejszych) oczywiście kliknąłem tak i mnie natychmiast wywaliło do pulpitu.Następnym razem nacisnąłem nie i wszystko gites.Oczywiście gratulacje dla twórców piątej juz odsłony, instalacja banalna wszystko praktycznie robi za gracza.
A jednak nie taki ten Megasubmod idealny , pierwsza bitwa i ctd....
Nikt nie twierdzi, że idealny.
Z bitew czasem wywala.
Zależy jeszcze gdzie ta bitwa. Wywala koło Nowogrodu i Pskowa niekiedy.
Nie ma przymusu gry na Megasubmodzie i pisz w temacie Megasubmoda nie ogólnym Bellum.
Nie miałem ani razu żadnego ctd w bitwie, choć na mapie kampanii mnie ze 3 razy przez ponad 100 tur wywaliło.Cytat:
myślałem, że jak zrobię tą instalkę to będzie po wszystkich problemach, jak widać każdy coś znajdzie :)Cytat:
Jaki błąd? Jaki wybór finansów, chłopie, ogarnij się, żadnych finansów się nie wybiera...
@Wino Na samym początku "Witamy w Bellum Crucis!"
Przecież to nie są finanse tylko zupełnie zbędny "welcome scipt" czy jakoś tak, który Ci pokazuje różne bzdury na mapie kampanii, klikasz że "nie" i da się bez niego grać. A money script masz od razu uproszczony wgrany wraz z megasubmodem i nie możesz sobie go zmienić w trakcie kampanii, chyba że przywrócisz oryginalny campaign scipt z trudniejszymi finasami. :)Cytat:
A co do crashy w bitwach, to miałem je nagminnie w BC 6.2 szczególnie przy oblężeniach zimowych ale dało się grać. Na oryginalnym BC 6.3 też się dość często zdarzały więc nie winiłbym megasubmoda za ich występowanie :)
Nie winie Megasubmoda , wydawało mi się ze tego typu błędy zostały zwyczajnie znalezione i wyeliminowane.
Wiesz, błędy typu pojedynczy crash w bitwie nie zostawiają w logu żadnych informacji więc ciężko jej wynaleźć. Zwłaszcza że tą samą bitwę wczytasz i już ctd nie ma. Inna sprawa jak się pojawiają za każdym razem, jak np. u mnie ost. przy udziale tej samej jednostki był crash, i okazało się że wywaliłem folder z paroma teksturami do tej jednostki a po ich przywróceniu wszystko działało. To można łatwo zdiagnozować i wyeliminować.
A takie pojedyncze crashe to moim zdaniem ogólna przypadłość modów gdzie są użyte nowe jednostki. Pamiętam że miałem sporo ctd w TATW i Lithuania w bitwach, w SS nie wiem jak to było bo za krótko grałem. Zresztą nie dam sobie głowy uciąć że nie zdarzały się w podstawce :D
Jak już wspominałem, z tego typu błędami da się grać, wczytasz od nowa grę, pójdziesz się wylać/do sklepu po piwo itd. wrócisz i dalej jazda :D a najbardziej frustrujące są ctd na mapie kampanii, bo może się zdarzyć że i save sprzed 15 tur nie pomoże, i wiele godzin gry idzie się... :/
Wczytałem grę kilka razy , poprzesuwałem jednostki i agentów i dalej nic.Ostatnio jak usunąłem map.rwm to zadziałało a teraz nawet to nie pomogło
1. Po pierwszej błędnej instalacji co odinstalowałeś? Submoda, submoda i Bellum czy może całego medievala?
2. Przy ponownej instalacji co zainstalowałeś?
3. Podaj pełną ścieżkę dostępu do pliku descr_sounds.txt, który jest w katalogu data.
Załóż katalog logs w katalogu moda czyli BellumCrucis6
Dałoby rade zrobić instalkę submoda bez tej muzyki, żeby nie pobierać 600 mb ?
1.Odinstalowałem tylko Bellum Crucis , uznałem ze jeżeli nie widziałem zmian po zainstalowaniu Megasubmoda to nie muszę go odinstalowywać , czyli wyczyściłem katalog mods.Czyli został czysty medek + kingdoms w wersji 1.5
2.Znów zainstalowałem całe Bellum a następnie Megasubmoda 5.
3.O to Ci chodzi ? http://speedy.sh/Ytxub/1.png
Tak, o to. A zobacz czy Ci bitwy w Kingdoms działają. Albo bitwy inną nacją w Bellum.
Sprawdzałem dwoma nacjami i wywala , bitwy w dodatkach działają prawidłowo.
Tak jak poradził mi Araven zrobiłęm folder logs i pojawiło sie coś takiego :
18:50:18.273 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
18:50:18.273 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
18:50:18.382 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
18:50:18.445 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
18:50:18.554 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
18:50:18.601 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
18:50:18.632 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
18:50:18.648 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
18:50:45.925 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31922, column 49
trigger not found
18:51:05.557 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7317, column 174
Expecting a trait level, instead got
18:51:05.557 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7351, column 174
18:51:05.557 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7387, column 174
18:51:05.558 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7419, column 174
18:51:05.558 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7451, column 174
18:51:05.558 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7489, column 174
18:51:05.559 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7526, column 174
19:14:34.842 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka
Ameryki nie odkryłeś to nieznany bug.
Usuń map.rwm zmień coś i wczytaj ponownie. Próbuj obejść.
Nie wiadomo co to za błąd.
Ja ponownie wczytuję i da radę grać dalej.
Jak danej bitwy nie da się ręcznie rób z automatu.
Wywala mnie na oblężeniu 3200 moich vs 2000 rebeliantów , ręcznie bitwa wygrana bez problemów(porównuje z Megasubmodem 4) , oblęzenie trwa 1 turę więc płące 2000 za oblęzenie.Jezeli daje automat to w wypadku szturmu po jednej turze oblęzenia moja armia przegrywa masakrycznie, a jak bede czekał aż wyjdą z osady to w tym czasie zapłace jakies 12000 bizanów.
Chciałem rozegrać właśnie tą samą bitwę na ktorej mnie wcześniej wywaliło , teraz skasowałem map.rwm poprzesuwałem postacie a komputer nawet nie pokazał mi ekranu ładowania tylko zbliżył kamerę i od razu ctd.
Wynik walki automatu: "Sromotna klęska!" , stosunek sił przed bitwą 3:2
Wpisz kod add_money 12000 i po problemie.
Ludzie zacznijcie myśleć kreatywnie, jeżeli coś nie działa i nie da się tego naprawić to spróbujcie to obejść !
Pozdrawiam
Granie z kodami traci sens, nie ma w tym nic kreatywnego...
Rownie dobrze moglbym w 1 turze wpisac kod na przejscie kampanii, granie to zabawa , jezeli wpisze kod to jak bym odbieral ja sobie.
A na pewno dobrze zainstalowałeś wszystko? Masz nową muzę w menu np. czy tą samą co Bellum czystym?
Jest nowa muzyka, rozwjazaniem problemu bedzie chyba powrocenie do megasubmoda 4.Gralem na nim bardzo dlugo i w jednej na 100 bitew wywalalo.A moze zrobie formata bo i tak od dluzeszego czasu planuje.Wydaje mi sie, ze dobrze zainstalowalem, ale mialem problem a w zasadzie nadal mam , otoz nie moge odinstalowa jednej z kampanii kingdoms.Niby ja usunalem a w menu dalej sie pojawia , odinstalowalem absolutnie wszystkie plinki z nim zwiazane ale dalej sie pojawia w menu, moze o to chodzi.
co znaczy wyczyściłeś? Bo jak cały wyczyściłeś to usunąłeś też kingdoms, więc się nie dziw że nie działa.Cytat:
1.Odinstalowałem tylko Bellum Crucis , uznałem ze jeżeli nie widziałem zmian po zainstalowaniu Megasubmoda to nie muszę go odinstalowywać , czyli wyczyściłem katalog mods.Czyli został czysty medek + kingdoms w wersji 1.5
całe czyli wszystkie 3 części?Cytat:
2.Znów zainstalowałem całe Bellum
Sposób jest jeden. Wywal znowu katalog Bellumcrucis6, zaisntaluj od nowa, odpal bellum czyste i zobacz czy Ci wszystko działa. Pograj trochę, jak będzie ok, to dopiero wtedy zainstaluj Megasubmoda 5. Będzie pewność, że zwiechy powoduje mega.
@Wino wiem jak instalowac Bellum ,tak wszystkie 3 czesc; wyczyscikem tzw najpierw odinstalowalem wszystko z mods , kingdoms tez >>> zainstalowalem znow dodatek jakis , ten dodatek ktory nie chcial sie odinstalowac nie ma w mods , przy patchowaniu kingdoms do 1.5 nie moge spatchowac wlasnie jego i innego dodatku ktory wczesniej dzialal a teraz magicznie nie dziala.
Teraz pozostaje mi chyba format bo nie wiem co moge zrobic z tym dodatkiem ktory jest nieodinstalowywalny , nie ma absolutnie zadnych plikow z nim a on sie pojawia jako zainstalowany.
Czy utracone artefakty :P ( na wskutek śmierci generała) wracają do gry jakoś ,czy znikają bezpowrotnie ?
Przeważnie wracają, jak tytuły namiestników miast itp.
Relikwie trzeba zdobyć ponownie, przekazuj je młodym.
Nie wszystko można przekazać.
Czy mógłbym prosić kogoś nie mieszkającego w Polsce żeby mi ściągnął ten plik i wrzucił na jakąś inna stronę albo dał znać na PW to podam maila? Gamefront niestety nie działa w naszym pęknym kraju (jak i w wielu innych).
3miej - miałem na dysku, nawet usprawniłem tą wersję, bo oryginalny plik miał coś skopane (z tego co kojarzę to Portugalia się nazywała Polska czy coś takiego, poprawiłem to).
http://www.sendspace.pl/file/55732db...sh-files-final