Tak, to mogłoby zachwiać równowagę zmysłów forumowiczom... :lol:
Wersja do druku
Tak, to mogłoby zachwiać równowagę zmysłów forumowiczom... :lol:
Ja oczekuję trzech-czterech minikampani:
1 - Wojny Punickie - by ci biedni Kartagińczycy i Hiszpanie dostali jakieś nowe jednostki, dodano nowych najemników do regionów w tej części świata, przy okazji może nieco usprawniono pewne aspekty mechaniki z nimi związanej. Chciałbym też aby poprawiono bitwy morskie. Oczywiście najważniejsze będą nowe jednostki dla Rzymian :mrgreen: ponieważ trochę nudą wieje w kampanii nimi i nie ma za bardzo różnorodności.
2 - Jakaś minikampania z Germanami w roli głównej.
3 - Kampania z Boudicą w roli głównej. Dodanie lekkich celtyckich sztyleciarzy - niskie obrażenia, pancerz ale bardzo wysoki atak i obrona. Dodanie jakiś dodatkowych frakcji na wyspach.
4 - Wojny Grecko-Perskie. Dodatkowe jednostki dla frakcji wschodnich jak i może coś ekstra dla greków. Z grywalnych widziałbym Persje.
Pozdrawiam
Z wojnami punickimi jest ten problem że: dopóki nie zrobią czegoś z flotami i bitwami morskimi, taka kampania będzie słaba.
Problem drugi to 3 nacje które by ona odblokowała. Ja chciałbym Syrakuzy (z murami), Numidów, Hiszpanów i Galów nad Rzymem, co już daje 4... Do tego samo wieczne miasto i Kartagina, Tak więc mielibyśmy 6 nacji (opcjonalnie zwykłych galów jako 7).
A co myślicie o Powstaniu Spartakusa jako mini kampanii? Większe zróżnicowanie gladiatorów, "motłochu" itd. Myślę że byłoby ciekawie. 8-)
Tak, ale mapa Italii byłaby do tego za mała. Pozbawiałaby powstańców jakichkolwiek opcji dyplomatycznych; po wojnie ze sprzymierzeńcami Rzym, wyjąwszy problemy z brygantami, piratami i konflikty klasowe nie miał naturalnych wrogów w najbliższym sąsiedztwie. Rozsądne było w takim wypadku rozciągnięcie mapy na Hiszpanię, tu pojawia się okazja do przedstawienia kultur iberyjskich i walk z Sertoriuszm, bądź na wschód, tu sojusznikiem Spartakusa byłby Pont.
Czytając Powstanie Spartakusa Pawła Rochali, dochodzę do wniosku że niewolnicy w grze, albo mogliby opuścić Italię przeprawiając się przez Alpy (walka o dojście do krawędzi mapy określonej liczby jednostek) lub próbować desantu na Sycylię. Przekroczenie Padu powinno spowodować rozłam wśród powstańców, przecież ich spora ilość nie chciała opuszczać Italii, patrz wolni ludzie z pól, zubożała ludność nie mająca wyboru: przyłączam się do powstania albo pozwalam się zabić, ograbić. Spartakus, kiedy zrozumiał że nikt nie chce z nim negocjować, zezwolił na rabunki zaradzając trochę problemom aprowizacyjnym , zresztą trudno było mu zapanować nad mozaiką ludów tworzących siły powstańcze, prawdziwą wieżą Babel.
Jednostek ciężkozbrojnych wśród powstańców nie było wiele. Prawie wszyscy zginęli w bitwie na rzeką Silarius, zamknięci w kotle, obrzuceni gradem pila, bez możliwości wykazania się w walce.
Tak w kwestii DLC...Druga wojna punicka to raczej pewniak, ale poza tym świetny byłby podbój Italii.
Od północy miasta Etrusków, od południa Samnici i Lukanowie, związek miast-państw Latyńskich, miasta Wielkiej Grecji (Tarent!), dodatkowo od północy inwazja Gallów Brennusa a od południa desant Pyrrusa. Więcej opcji dyplomatycznych - nadawanie sojusznikom obywatelstwa zwiększałoby "siłę ludzką" populacji i bogactwo, ale nadmiar "nowych" obywateli powoduje niepokoje; dla pozostałych miast statusy protektoratów lub przymusowych foedusów... Samograj :)
a jam mam takie pytanie bo planuje kupić romka i pytanko no xd :D ....bo na YT na filmikac widziałem że można miećwiecej niz dotychczas jednostek podczas bitwy(zawsze bylo 20) a teraz gosc dal sobie 40 jednostek xd :D i czy wplywa to pozytywnie na gre czy negatywnie ?
Już od Shoguna 2 na polu bitwy może przebywać po Twojej stronie 40 jednostek(2 armie po 20). Mody Brana do Napoleona też to wprowadzają. Bitwy są bardziej epickie o ile Twój komputer to zniesie :D
Jeżeli masz więcej jak 20 jednostek po swojej stronie w bitwie to przed rozpoczęciem bitwy istnieje możliwość ograniczenia do 20 jednostek. Działa to na obie strony (komputer też może mieć jednocześnie 20 oddziałów wtedy) i posiłki wchodzą dopiero, gdy jakiś oddział zwieje z pola bitwy. Wydłuża to bitwy i czyni je bardziej wieloetapowymi oraz pomaga odciążyć kompa jeżeli nie jest w stanie udźwignąć na raz 80 oddziałów na polu bitwy. Polecam
Pozdrawiam
Skoro pojawiła się beta nowego pacza, to można czekać na zapowiedz nowego dlc, i dobrze bo już zaczynało się nudno robić.
Wie ktoś może co jest przyczyną tego, że podczas gry Rzymem na poz. legendarnym w pewnym momencie wyłączyła mi się możliwość przesuwania mapy kampanii za pomocą WSAD-u i myszki ? Włączyłem nową kampanie, tak na szybko żeby sprawdzić czy tam będzie działać i tam było ok...Po powrocie do starej kampanii nadal nie działa mi wsad i mycha. :evil:
To stary i dobrze znany błąd, takie rzeczy dzieją się od Empire. WSAD wywalił Ci się per save, więc normalnie zaleciłbym wczytanie innego pliku, ale ponieważ masz legendarny nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Cię do testowania nowej kampani Rome 2 na patchu 9 :)
Cytat:
Zamieszczone przez Bojaki
Na szczęście kolega z postu powyżej nie miał racji i udało się uratować grę :D
Wklejam link do porady jakby komuś zdarzył się podobny problem
http://steamcommunity.com/app/214950/di ... /?l=polish
Całe szczęście że nie miałem racji. Niestety przy mojej legendarnej kampanii w Shoguna 2 takiej porady nie znalazłem :)Cytat:
Zamieszczone przez jezier
Używam w bitwie jednostki łuczników najemnych z krety i podczas przejścia do ataku trzymają tylko miecz, a tarcza znika. Czy ktoś wie jak to naprawić żeby podczas ataku było widać tarczę?
Co oznacza ta ikonka pod encyklopedią w menu głównym gry?
Najedź na nią kursorem i przeczytaj pojawiającą się informację.
nie mogę przeczytać bo widze tylko 4 zielone prostokąty nic więcej
Hej, w tych czterech zielonych prostokątach (przy ikonie sakiewki) powinny wyświetlać się nazwy dlc, których nie posiadasz. Jest to kolejna forma nachalnego marketingu w grze, druga po utworzeniu tła dla głównego menu Rome 2, przypominającego o wydaniu Cezara w Galii. Nie przejmuj się, ja mam dwa zielone puste prostokąty, co zgodnie z prawdą zaświadcza o braku dlc z nomadami i greckimi polis. Przykład:
http://img819.imageshack.us/img819/2769/f05j.png
Są może jakieś mody na soundtrack do Rome II, bo to co jest to jednak dośc hmm... skromne? :|
Nie ma i w najbliższej przyszłości nie będzie ;/
A szkoda, w jedyneczce muzyka była wg mnie o wiele fajniejsza...
Nie wspominam już o tym, że AI potrafiło zdobyć miasto z murami.
Dzięki
W Romku2 też AI potrafiłoby zdobyć miasto pod warunkiem braku oleju w bramach. Można by nie odkrywać odpowiedniej technologii, ale technologie są linearne i nie wyobrażam sobie blokowania sobie odkrywania następnych...
Mam gorącą prośbę , ponieważ w najbliższym czasie nie będę miał możliwości zciągnięcia modów ze steama, czy mógłby ktoś życzliwy ściągnąć mod niejakiego Yolocaust pod tytułem "Ceasars Legions" z tarczami znanymi z Roma Surrectum II (najlepiej pod DeI)
i wrzucenie na serwer do pobrania. Będę bardzo wdzięczny.
Być może, chociaż z moich testów wynika coś innego (opisałem to w wątku o patchach). Ponieważ AI nawet po dostaniu się w obręb murów nie jest skłonne do zajęcia wszystkich punktów strategicznych.Cytat:
W Romku2 też AI potrafiłoby zdobyć miasto pod warunkiem braku oleju w bramach.
Ktoś gra na nowym patchu ? Jak wrażenia.
Na razie zauważyłem lepszy balans jednostek w pojedynczych bitwach. Teraz cena oddziału jest bardziej adekwatna do jego siły. Nie wiem czy w kampanii też to zmienili. Poza tym są jakieś zmiany w statystykach jednostek ale nie wgłębiałem się w to za bardzo.
Dla mnie Wasza dyskusja jest fascynująca.
Rozmawiacie o tym, jak fajnie byłoby zobaczyć nowe części Rome2.
A bitwy trwają średnio 5 minut (nawet wielkie),
najdłuższa bitwa, jakąkolwiek widziałem na YT, trwała 11 minut, co jest absolutnym rekordem świata.
To nonsens.
To tak, jakby w Sims 3 doba trwała 3 godziny rzeczywiste i 30 sekund na komputerze, a gracze dalejby rozprawiali nad tym, jakie dodatki do tej wyśmienitej symulacji życia oglądać w przyszłości :D
@up.
Ostatniego zdanie nie rozumiem....
A kto zrozumie graczy Sims...
Przecież nie o SIMS mi głównie chodziło. Szkoda, że koncentrujecie się na ostatnim porównaniu. Zwracam uwagę, że złamanie podstawy gry (bitwy) jest elementem, z którym większość graczy się pogodziła.
Nie potrafię autentycznie zrozumieć, jak możecie akceptować grę, w której starożytne bitwy trwają 6 minut. Całą reszta, w tym sztuczna inteligencja, to przy tym drobiazg, a fantazjowanie na temat ew. nowych okresów historycznych (w których starcia tysięcy zbrojnych może będą trwały 2 minuty) to już czysta abstrakcja :D
Bo na pierwsze mody wydłużające czas trwania bitew dokładnie pokazały genialność sztucznej inteligencji.
To rozumiem, dlatego używam modów i bitwy trwają już w miarę normalnie ok 20 minut.
Nie rozumiem tylko tylko ostatniego zdania 3 h rzeczywiste, 30 sekund w grze :D
"...bitwy trwają już w miarę normalnie ok 20 minut".
Popłakałem się :D Uczyniłeś mój wieczór lepszym!
Ah już się domyślam, bitwy mają trwać tyle ile w rzeczywistości, tak? Kilkugodzinne starcia?
Kilkuu godzinne też pewnie go nie zadowolą... :D Ale nie zapominajmny że to nadal jest gra komputerowa, i jakbyś miał każdą bitwę grać w czasie jakim to naprawde trwały to polecam wrócić się w jakiś magiczny sposób do starożytności i tych bitew i sobie powalcz :) Hehe :D
No wiecie, jak grałem w symulację kapitana okrętu podwodnego (Silent Hunter) to czytałem o gościu, który nastawił czas symulacji na 1,0x, po 2 tygodniach włączonego komputera cały czas czekał na jakikolwiek sygnał w sonarze :D
No to konkretnie, spośród wielu modów - który z nich polecacie, by gry oparte były na SI co najmniej na poziomie 7 latka i z długością przekraczającą 15 minut?
Polecam Ci szczerze z całego serca modyfikacje DeI, AI jest moim zdaniem znacznie lepsze w bitwach jak i na mapie kampanii, tutaj AI potrafi pozytywnie zaskoczyć :) http://www.twcenter.net/forums/forum...t-Impera-(DeI) Tutaj masz link, w inne mody nie gram bo ten mnie w zupełności zadowala :lol: I co Cię napewno ucieszy bitwy są dłuższe, jest całkiem inny balans jednostek niż w podstawce ;)
Najwidoczniej więcej niż czasu miał tylko pieniędzy :)Cytat:
Zamieszczone przez brown111
Rozumiem, że chciałbyś by bitwy trwały jak najdłużej, lecz z doświadczenia jest to dość męczące, zwłaszcza jeśli w jednej turze musiałbyś toczyć takich bitew kilka.