Prawdopodobnie w wyniku strzelanin i wybuchów w różnych częściach Paryża zginęło ok. 40-60 osób, oraz na sali koncertowej terroryści zabijali zakładników i zginęło prawdopdobnie ok. 100 osób. Policja francuska wkroczyła od razu, bez prób kontaktu z terrorystami, gdy dowiedzieli się że islamisci zabijają kolejno zakładników. We Francji ogłoszono stan wyjątkowy, zamknięte są granice.
14-11-2015, 01:43
Gajusz Mariusz
Te dwa wybuchy samobójcze przy stadionie dzięki ochronie stadionu nie wydarzyły się na trybunach.
14-11-2015, 01:47
KLAssurbanipal
Tak, wiem. Pisałem o ogólnej liczbie ofiar, w różnych cześciach miasta.
14-11-2015, 01:49
Volomir
Smutne, ale czy to wystarczy żeby Europa się obudziła? Mnie na prawdę martwi, że jest coraz gorzej ale przez jakąś poprawność polityczną wszystkie próby walki z terrorem kończą się niepowodzeniem.
Więc co? Mam rozumieć, że znowu zawinił system? Że to wina Europejczyków, że ktoś się nie odnalazł, że czuł się niekomfortowo? Czy może te zamachy należy usprawiedliwić, bo to element kultury?
14-11-2015, 01:54
Lwie Serce
Nie pierwszy atak i nie ostatni, jakoś do tej pory Europa się nie obudziła i nic nie wskazuje na to, by to wreszcie nastąpiło. Info z CNN - 118 zabitych w klubie i 40 poza nim.
14-11-2015, 01:57
Gajusz Mariusz
I tak i nie. Nie ma jednej, prawidłowej odpowiedzi. Czy Polacy pracowaliby w Niemczech w latach 90-tych czy nie i tak samochody Hansów znajdywały się w Polsce. Terror ma jeden cel. Zastraszyć i zmienić dotychczasową politykę. Francja angażuje się w działania nad Irakiem i Syrią. Czy będzie w Europie 500 tys Syryjczyków, czy 5 mln tu akurat nie ma nic do rzeczy, ale jedno jest pewne. Od rana uchodźcy/emigranci mają cienko. A Angela już wali głową w ścianę za słowa których już nie cofnie. A Francja? Liczę że symbolicznie (choćby jednym kluczem RAFALE, dla publiki) wzmocni siły na Bliskim Wschodzie, byle ISIS nie triumfował.
14-11-2015, 02:10
KLAssurbanipal
Już płonie obóz obóz imigrantów w Calais (nazywany "dżunglą"). Wiadomość zamieścił Tomasz Sekielski na Twitterze 36 min temu: https://twitter.com/sekielski
14-11-2015, 02:24
Gajusz Mariusz
Po pierwszych ostrych słowach Hollanda jestem już spokojny o reakcję Francji.
14-11-2015, 05:10
Nezahualcoyotl
Jaki jest sens walki z terroryzmem skoro otwiera się przed nim drzwi naszych domów?Tylko idiota by nie skorzystał na swobodnym przemieszczaniu się z jednego kraju do drugiego skoro służby graniczne praktycznie nie prowadzą żadnej kontroli imigrantów.Tysiące ich łazi od miasta do miasta po całej Europie bez dokumentów szerząc tylko bród,syf i chaos ale w imię "poprawności politycznej" eurodebile z Brukseli zrobią wszystko żeby postawić na swoim wbrew opinii społeczeństw.
Muzułmanie mieszkający na zachodzie Europy oraz ci którzy teraz napływają od wschodu i południa nie chcą się asymilować i nawet nie zamierzają tego robić.Nikt tutaj nie namawia do robienia pogromów ale tylko język siły potrafi skutecznie im przemówić do wypranych przez Koran czerepów.
Jeśli ktoś chce spotkać muzułmanina żyjącego w zgodzie ze społeczeństwem którego stanowi integralną cząstkę zapraszam na Podlasie.Tutaj może z wyjątkiem łysych narodowców nikt niczego złego nie powie pod adresem Tatarów mieszkających w regionie od pokoleń...w przeciwieństwie do Czeczeńców.