Cytat:
Czytając takie rzeczy to wszyscy teoretycy wojskowości pewnie przewracają się w grobie. Jakie szkolenie miałby przejść taki cywil? Wysłaliby go na poligon po to aby wiedział jak należy walczyć, jak obsługiwać różnego rodzaju broń?
Zwykłe szkolenie, który umożliwi mu obronę przed napastnikiem. Cały czas mówię o tym, że uzbrojony wcześniej cywil ma większe umiejętności od nieuzbrojonego w posługiwaniu się bronią. Jakaś półkula w mózgu źle odbiera informacje, bo nie rozumiem?
Cytat:
Tak, widziałem. Zwłaszcza podpis mówiący, że nie wiesz co to za kraj.
Wiesz również jak ma się sytuacja z armią szwajcarska i co jest powodem dostępności broni w tym kraju?
Jaki podpis?
Powody nie są dla tej dyskusji istotne. Jak ci nie odpowiada Szwajcaria, w której broń była zawsze dostępna, to masz Niemcy, w których jest o wiele więcej broni niż u nas.
Cytat:
Ale co się kryje za liczbami to już nie wiesz.
Rzeczywistość.
Cytat:
A gdzie ja Ci o tym piszę?
Już nie wiem, być może ktoś inny o tym pisał. W końcu tyle osób się na mnie rzuciło, że nie pamiętam wszystkich nicków. Na pewno ktoś obawiał się o rzekomy wzrost przestępczości.
Cytat:
A jakoś złodzieje znajdują schowane w skarpetach pieniądze, których też nikt nie zostawia na wierzchu.
Jeśli właściciela nie ma w domu, to zazwyczaj i nie ma portfela. (a w tym przedmiocie obecnie się chowa pieniądze)
Zresztą... sam nie wiem z czego ja się znowu tłumacze. Był jakiś multum sytuacji, że złodziej znajdywał broń i zabijał później właściciela? Tworzysz na siłę jakieś scenariusze.
Cytat:
To po jakiego grzyba Ci broń, którą miałbyś użyć przeciwko włamywaczowi, skoro wszedłby on właśnie wtedy gdy Cię nie ma?
Hmm... to może nosiłbym ją przy sobie? Na wypadek napadu na ulicy?
Jak to dobrze, że wszystkie napady są przeprowadzone wyłącznie, gdy nie ma nas w domu. Ciekaw jestem ile rzeczy mi już ukradziono.
Śmiał się ktoś, że to ja myślę kategoriami amerykańskich filmów, a tutaj widzę coś zmierzającego w podobnym kierunku. Właściciel mieszkający w bloku, rabuś ustala godziny wychodzenia i przychodzenia do domu, żeby następnie obliczyć czas jaki zajmie mu otworzenie drzwi, przeszukanie całego mieszkania i ucieczka.
Cytat:
Pisałeś człowieku o sejfie... o tym jak ciężko byłoby wydostać z niego broń, a teraz nie możesz podać mi rozsądnego przykładu gdzie ma się ona znajdować.
To ty mi podaj jakiś KONKRETNY argument, który przekona mnie, że wolny dostęp do broni jest zły i powoduje mniejsze bezpieczeństwo obywateli.
Sam powinieneś znaleźć odpowiednie miejsce dla swojej broni. Czego bym nie napisał, to i tak by ci nie odpowiadało.
Cytat:
A jak to Ci już pewna osoba odpisała Mikołaj dostał zawału.
A mi się wydaje, że dużo na tym forum ignorantów.
Plan KNP zna? NIE ZNA? To się nie udziela, że nie będzie nas rzekomo stać na podwyżkę płac dla tych sektorów.
Wyjaśniać nie zamierzam, bo już to robiłem.
Cytat:
Już widzę, jak dziewczyna nosi w torebce 10kg broń :mrgreen: podobno kobieta ma w torebce wszystko, ale nie sądzę by chciało się jej targać dodatkowe 10kg jakby szła na zakupy.
Widzę, że nie sprawdzasz informacji, które są tobie serwowane. Oczywiście, że broń nie waży 10kg, napisałem to ot tak. Równie dobrze mogłem napisać 20kg.
Ile waży? Osobiście nie wiem, ale trzymałem kiedyś krótką broń i do dołu mnie nie pociągnęło.
Cytat:
Kop pomiędzy nogi zapewne tak. Dostałem parę razy przypadkiem tam i wiem, że boli. A gaz pieprzowy jak widać na filmiku działa:
Ten kop to za co? Za próbę napadu?! (żart. będę pisał teraz jakby co)
Miałem na myśli, czy zniechęca przestępców do napadania na ludzi. Raczej nie sądzę.
Cytat:
Takie rzeczy możesz iść sprawdzić udając się zapewne do Wojewódzkiej Komendy Policji. Nawet nie wiem o jakie dane Ci teraz chodzi, bo o żadne nie prosiłem w tym temacie.
Ale jeśli tam nie byłem, to nie jestem pewny tych informacji w 100% - oczywiście idąc twoim tokiem myślenia.
O żadne dane nie prosiłeś, to oczywiste. Dałem tylko przykład.
Cytat:
I co związku z tym? Jakby miał broń przy sobie to by nim nie został?
Czytaj ze zrozumieniem, to takie trudne? Pisałem wyraźnie, że śmialiście się z brania zakładników, a taka sytuacja jest jak najbardziej realna.
Kto wie, może gdyby miał broń to mógłby się obronić? Na pewno miałby większe szanse, ale co ja tam gadam... bzdury same.
Cytat:
Selekcje naturalną nie dostosowujesz do konkretnego przypadku, bo polega ona na śmierci osobników nie przystosowanych do danych warunków, słabych, chorych.
Tak, na tym polega, ale zostawiając broń na wierzchu i dziwiąc się potem, że ktoś ją wziął dokonuje się samosądu. (sądu na sobie) Jak ktoś zginie przez to, to zupełnie mi go nie szkoda, bo to wyłącznie wyeliminowanie idioty ze społeczeństwa.
Cytat:
:rolleyes: Jak czytam Twoje argumenty to broń chcesz mieć tylko po to czuć się bezpiecznie równie dobrze możesz ja zastąpić łatwiejszymi sposobami, ale Ty nie chcesz. Wiesz jak trudno jest strzelić do człowieka nawet w obronie własnej?
To fajnie, że czytasz moje argumenty. Ja takiej możliwości jeszcze od ciebie nie dostałem.
Skończ gadać, "byłbyś w stanie? w rzeczywistości wygląda to inaczej...". Przecież już o tym pisałem - takie gadanie jest śmieszne.
Cytat:
Jakby chciał to by znalazł czas, podobnie jak znalazłby czas aby udać się na strzelnicę i pojechać do miasta by kupić amunicję, ale jak widzę na wsi panuje taka bandyterka, że aż broń jest potrzebna do obrony.
Aby sobie postrzelać, nie trzeba od razu jechać do miasta. (uwaga, nie mam na myśli strzelania do ludzi!)