Nie na koniach tylko na dyszlu. To nie jest bug
Wersja do druku
Nie na koniach tylko na dyszlu. To nie jest bug
Niestety pojawił się bardzo nieprzyjemny błąd, gdy kończę 173 turę grając Pergamonem, w trakcie ruchu Sarmatów gra się wiesza.
Wiesza się czy masz CTD? Jak możesz to sprawdź loga i wklej mi tu kilkanaście ostatnich linijek.
Gra się po prostu zawiesza wyświetlając ciągle obraz tury sarmatów, chętnie bym wkleił tekst o który prosisz, ale niezbyt orientuje się w plikach gry by to zrobić.
Tak wygląda moja ścieżka dostępu do katalogu z logami
D:\M2TW\mods\EBII\logs
Zobacz też jeszcze w tym katalogu
D:\M2TW\logs
Ja używam wersji deweloperskiej więc nie bardzo się orientuję gdzie znajdują się logi w wersji instalacyjnej 2.01 dlatego sprawdź oba katalogi
Edit: Udało mi się poradzić z problemem, gra się nie zawieszała, po prostu Sarmaci robili swoją turę z dobre 8 minut. Ciekawe nad czym tak myśleli ;)
Witam to mój pierwszy post na forum choć przeglądam je już kilka lat. Jestem wielkim fanem EB i czekałem z wielką niecierpliwością na część drugą. Jak czytam to warto było tyle czekać. A teraz mój problem, nie mogę moda uruchomić. Ściągnąłem wersję 2.01 i po ukazaniu ekranu tytułowego wyskakuje mi taki komunikat "Medieval 2: Total War encountered an unspecified error and will now exit." Podstawka oczywiście działa, szukałem rozwiązania na twc, znalazłem podobny problem jak mój http://www.twcenter.net/forums/showt...tartup-%28-%28 ale podany tam fix powoduje, że gra w ogóle nie startuje.
Udało się uruchomić, musiałem doinstalować dodatek Kingdoms i gra śmiga.
Nie jestem pewien czy odnalazłem błąd bądź celowe zamierzenie twórców. Pograłem kilkoma hellenistycznymi nacjami i zauważyłem, że Królestwo Bosporańskie nie otrzymuje możliwości rekrutowania oddziałów z „budynku” hellenistycznego polis, jedynie premię do zadowolenia i możliwość utrzymywania darmowego garnizonu.
Inne pytanie dotyczące tej frakcji oraz ogólnie systemu kontroli prowincji. Ulepszając poziom zarządzania, z hellenistycznego na nadzorowane hellenistyczne otrzymuje się dostęp do lepszych oddziałów jak np. peltastai logades, ale przy okazji traci się możliwości rekrutacji takich euzoni, trochę dziwne, że mamy dostęp jedynie do elitarnych harcowników, a ci zwykli znikają. Pewnie ma to na graczu choć trochę wymusić, by nie ustanawiał wszędzie najwyższego możliwego poziomu zarządzania, ale jest to trochę dziwne, zwłaszcza że tych euzoni niezbyt żal ;)
Wcześniej wspomniane królestwo ma jeszcze ciekawszy ewenement, zarządzanie poprzez marionetkową oligarchię (nie sojuszniczą tylko tą z militarnego zagarnięcia prowincji) pozwala na rekrutacje oddziałów wyposażonych w thureos - zarówno mieczników, jak i włóczników. Natomiast „lepszy” typ zarządzania (bo wymagających silniejszych wpływów kulturowych w danej prowincji i jej rozwoju) paradynastyczny znowu nam odbiera te oddziały dając w zamian hoplitów i peltastów.
Zbliżoną kwestią jest występowanie i wycena niektórych oddziałów, hellenistyczni łucznicy są dosłownie wszędzie, ale procarzy mam tylko dostępnych w jednej prowincji. Co do ceny, to oddziały kawalerii mają skrajne ceny, od tanich i dobrych xystophoroi, po drogich i słabych azjatyckich konnych oszczepników. Trochę dziwne, że konni harcownicy są drożsi od lekkiej, ale jednak jazdy do walki wręcz (mającej lepsze statystyki i dużo dobrych cech).
Ostatnia sprawa to prowincja Mikra Scytia, a dokładnie jej stolica Histria, jako budynek znajduje się tam ikonka piramidek dających premię do handlu, pozbawiona opisu. Coś mnie one prześladują :D
Witam
Mam problem , a mianowicie gdy chce sobie edytować export_desc_building i zmienie tylko jedną rzecz to już gra wywala wiecie może dlaczego jest problem z edycja tego pliku ?w logu pisze
[script.err] [error] Script Error in D:/GRY/Total War Medieval 2/mods/EBII/data/export_descr_buildings.txt, at line 1, column 1
Expected 'building', found ''