Dopóki sędziom i Cenega Poland oraz Muve to nie przeszkadza mnie w sumie też nie :D
W każdym razie powodzenia w turnieju Kocie Skurwysynie.
PS Awatar steamowy jest GIT!!!
Wersja do druku
Sędziowie wkrótce odniosą się do Twoich uwag Grand.
Poniżej stanowisko grona sędziowskiego dot. uwag Granda:
Zgadzamy się, że taka sytuacja mogłaby odebrać urok rozgrywkom. Dlatego też losowanie fazy pucharowej będzie się odbywać osobno dla każdej z drużyn z 1. miejsca w grupie, przy czym w danym losowaniu nie będzie brała udziału drużyna z 2. miejsca w tej samej grupie.
Tutaj stanowiska dwóch członków grona sędziowskiego, które dają pewne spojrzenie na tę kwestię (autorstwa sami się domyślajcie ;) ):
Cytat:
Zaraz zaczniemy pisać 100 stron elaboratu zamiast krótkiego regulaminu. Dodałbym punkt o potrzebach fizjologicznych: Gracze z problemami z problemami fizjologicznymi zobowiązani są przygotować kaczkę przed meczem, a jako dowód wysłać zdjęcie sędziom przed meczem i po meczu, w celu sprawdzenia przez nich, czy była używana i czy miała wpływ na wynik meczu (tudzież rozwój mrówek w lasach Amazonii)."
Cytat:
Na razie nie kombinują, jak zaczną poleci się po pkt
Czy przypadkiem w przypadku używania modów przez jedną z osób w drużynówce, innym nie wyświetli się komunikat o niezgodności wersji? Tak czy inaczej, używanie modów będzie traktowane jako "niehonorowa zagrywka" w świetle Regulaminu.
My zwyczajnie lubimy wszystkie Koty, niezależnie od ich charakteru.
dzikuję za odpowiedź
zacznę tradycyjnie od końca
Ja też i potrafię to udowodnić ;).Cytat:
My zwyczajnie lubimy wszystkie Koty, niezależnie od ich charakteru.
OK bardziej chodziło mi o kwestie modyfikowania plików gry. Odnośnie niezgodności wersji mogę podać przynajmniej 2 MODY z których 1 ułatwia rozgrywkę i umożliwia grę w multi z osobami które go nie posiadają. Rozumiem że dowolna modyfikacja powoduje działanie zasady niehonorowej zagrywki.Cytat:
Czy przypadkiem w przypadku używania modów przez jedną z osób w drużynówce, innym nie wyświetli się komunikat o niezgodności wersji? Tak czy inaczej, używanie modów będzie traktowane jako "niehonorowa zagrywka" w świetle Regulaminu.
W porządku jak najbardziej rozumiem. W przeciwności doCytat:
Na razie nie kombinują, jak zaczną poleci się po pkt
Nie rozumiem w jaki sposób dodanie do regulaminu kierunek ATAKU PÓŁNOC, powiększy owy regulamin do 100 stron (?) w razie czego informuje sędziego że jest coś takiego jak rozmiar czcionki i da się to zmienić nawet niekonieczne do 5-6,ale standardowe 12 nie będzie boleć, trzeba tylko posiadać odpowiednią wiedzę i umiejętności.Cytat:
Zaraz zaczniemy pisać 100 stron elaboratu zamiast krótkiego regulaminu. "
A skoro już się bawimy... Jeżeli sędziemu (l.p.) który zamieścił ten wpis zapewne do sędziego Pirx'a odpowiada za całe grono sędziowskie bo przecież stosuje liczbę MNOGĄ to mógłbym stosować liczbę mnogą również ale nie będzie aż tak po bandzie ;). Więc tak, jeżeli uważasz że powtórki z meczy granych w turnieju dają ci za mało emocji to CHĘTNIE wyśle ci nie tylko zdjęcia ale i zawartość owej kaczki pod wskazany adres, dodatkowo proszę o proceduję sprawdzania czy owa kupa miała wpływ na wynik meczu jak i zdjęcia z przeprowadzania owego gównianego procesu.(przepraszam za użycie słowo na g)Cytat:
Dodałbym punkt o potrzebach fizjologicznych: Gracze z problemami z problemami fizjologicznymi zobowiązani są przygotować kaczkę przed meczem, a jako dowód wysłać zdjęcie sędziom przed meczem i po meczu, w celu sprawdzenia przez nich, czy była używana i czy miała wpływ na wynik meczu (tudzież rozwój mrówek w lasach Amazonii).
Dziękuje za pozytywne rozpatrzenie uwagi odnośnie regulaminu.Cytat:
Zgadzamy się, że taka sytuacja mogłaby odebrać urok rozgrywkom. Dlatego też losowanie fazy pucharowej będzie się odbywać osobno dla każdej z drużyn z 1. miejsca w grupie, przy czym w danym losowaniu nie będzie brała udziału drużyna z 2. miejsca w tej samej grupie.
Przejechanie jazdą przez przewróconą jednostkę piechoty jest dozwolone, czy zalicza się do pull through?
Nawet jak piechota jest przewrócona to żeby się wyrwać, trzeba kilknąć, albo cofnąć kawalerię, albo przeklikać za oddział piechoty, kawaleria sama nie przejdzie przez piechotę nawet roziągniętą (chyba że piechota pękła wtedy jest ok). Ja rozumiem tą zasadę tak: jak jazda po szarży w piechotę jest w zwarciu, nawet jak piechota się przewróci, ale nie ucieka, to nie można sobie dalej jechać do przodu i mordować np. strzelców, możesz albo się wycofać i ponowić szarżę albo walczyć dalej w zwarciu. Wolę mechanikę z Atylli tam takie manewry, są nieopłacalne, kawaleria ginie przy przeciąganiu i nie ma takiego problemu. Mechanika Rome 2 jest dziwaczna, jedyna zaleta to tempo rozgrywki nieco wolniejsze, niż w Atylii.
@UP
Według ogólnie przyjętych zasad można przejechać przez jednostkę piechoty jeżeli większość blokujących drogę piechurów leży na ziemi. Tak przynajmniej było w większości turniejów w których grałem.
A pytanie było do sędziego.
Sędziowie rozpatrują tę kwestię. Ale w pierwszej kolejności musimy podjąć decyzję o drugim meczu Zibi/Piterus vs Seba/Pszemek. I jestem świadomy tych zasad z zagranicznych turniejów.
Temat to "dyskusja ogólna", więc każdy zainteresowany może się wypowiadać. Co innego tematy meczowe, gdzie parę osób sobie pofolgowało. To będzie od teraz tępione.
Rozumiem, że po każdej szarży liczysz przewrócone ludziki i jeżeli jest ich więcej, 50% + jedziesz dalej. No to powodzenia w takiej interpretacji zasad. Nawet jeżeli tak jest w zachodnich turniejach to nie oznacza, że to najlepsze rozwiązanie, szczególnie że w ferworze walki trudno to ocenić. Zresztą idea tej zasady jest taka, żeby nie przeklikiwać kawalerii przez piechotę, to łatwe po co to komplikować. Oczywiście to moja prywatna opinia, sędziowie mogą mieć odmienne zdanie. A jeżeli masz pytanie do sędziego to proponuje zacząć zdanie od "Mam pytanie do sędziów" wtedy nie będziesz zmuszony czytać moich wątpliwej jakości wywodów:)
1. Od kiedy ogólne zasady są stosowane w tym turnieju zwanym Mistrzostwami Polski 2vs2? Są tu stosowane zasady MP i tylko takie.Cytat:
Według ogólnie przyjętych zasad można przejechać przez jednostkę piechoty jeżeli większość blokujących drogę piechurów leży na ziemi. Tak przynajmniej było w większości turniejów w których grałem.
2.czy trzeba pisać więcej. Zresztą już widzę sędziego liczącego "upadłych" żołnierzy.Cytat:
liczysz przewrócone ludziki i jeżeli jest ich więcej, 50% + jedziesz dalej
3. Nie wiem jak jest w innym turniejach bazujmy na regulaminie MP.
Nie jestem sędzią, ale widzę tematy w których "coś się dzieje".
Co mówi regulamin na ten temat? Otóż tyle:
Co z tego wynika.Cytat:
D. Zabronione zagrania
1. push thru * jest zabroniony. Jego świadome i zamierzone użycie skutkować będzie przyznaniem walkowera poszkodowanej drużynie.
* push thru - działanie polegające na przejechaniu przez jednostkę piechoty bądź jazdy w celu np. ataku na łuczników stojących w drugiej linii badź w celu wyrwania się z okrążenia. Przejeżdżanie przez jednostki strzelające nie jest uznawane za push thru.
1. Wykonałeś manewr opisany powyżej powinieneś jako team przegrać z miejsca daną bitwę. Bez względu na wszystko!
Wyrwałeś TOTALNIE otoczoną jednostkę? Która nie miała szansy uciec w inny sposób i była w gruncie rzeczy stracona? Przeciwnik to widział i zgłosi? Przegrał bitwę w sposób oczywisty na ubitej ziemi ale ZGŁOSI? Właśnie przegrałeś daną bitwę.
Wpadłeś w jednostkę piechoty i atakujesz (łuki, proce, generała) stojącego ZA tą jednostką piechoty PRZED wywieszeniem BIAŁEJ flagi przez daną jednostkę?(*mówię tu o szarży>rozbiciu>ataku dalej.) Do widzenia jest właśnie 2:0 dla przeciwników. Nie jest to uczciwe, zgodne z duchem walki, zdrowego współzawodnictwa w turnieju NAJWYŻSZEJ rangi czyli Mistrzostw Polski ale jest zgodne z regulaminem. :(
2. Bomba. Ten przepis regulaminu jest BARDZO dobrze opisany. Krótko ale dobrze. Inna sprawa że jest krzywdzący, nieważne dla kogo i może spowodować wybuch. W sumie to już wybuchło w grupie B.
Teraz tak, nie wiedziałem repa, ale w myśl regulaminu, BYŁ push thru musi być walkower i koniec, nawet jeżeli był wykonany 10sec przed końcem przez wygrywającą drużynę :(. Regulamin nie precyzuje KIEDY, daje natomiast walkowera :(. Albo prawo czyli regulamin, albo sprawiedliwość czyli sędziowie, przepis regulaminu MP jest wadliwy wiec albo jedno albo drugie,
3. Musi być zmieniony PRZED fazą pucharową. Nie wiem jak :(, wrzucić tutaj zapis o decyzji sędziów po analizie zapisu powtórki, wywalić tego nieszczęsnego walkowera, dać jakieś ostrzeżenie wykorzystującemu go graczowi. A dlaczego musi być zmieniony, bo w turnieju są nagrody i może po prostu część graczy gra dla nich, jak się zdenerwują to będzie polowanie na czarownice, otworzy się Puszka Pandory i ... spadnie gów.... deszcz. Brace ourself.
edit.
4. Rozpędziłem się i nie napisałem o "świadomym użyciu" potrzebny będzie rep. drużyny która "zastosowała lub nie" owe zagranie tam zdaje się że widać rozkazy wydawane. Zresztą jeżeli jest wykonywany push thru to raczej nie będzie to 1 kliknięcie bo jednostka nie zareaguje. To będzie dmuchanie mi w kaszę kilkanaście razy więc "chyba świadome".
Regulamin forum. Jedyne ostrzeżenie.
S
EDIT
Proszę moderatora S o zwolnienie miejsca na prywatne wiadomości bo nie mogę wysłać