Nie podoba mi się zbytnio ten mod. :roll:
Wersja do druku
Nie podoba mi się zbytnio ten mod. :roll:
Czyli który?
Spróbowałem jeszcze raz. Pykam w tego moda, co podesłałeś - Rzeszą, wersja pod SF.
Masz może jakieś porady jak fajnie Niemcami zagrać? Da się tak szybko zaatakować Danię i Norwegię, by dokonać aneksji?
Bardzo ciężko jest anektować kraje. Zająłem Danię i ją okupuję. Natomiast Norwegię zostawiłem sobie na później żeby podzielić się nią ze Szwedami i Finami :twisted: (w 1942 jest u nich narodowy socjalizm :twisted: ) Ciekawie wyglądała sprawa Jugosławii, ponieważ zaatakowała mnie kiedy napadłem na Polskę przez co najpierw zająłem całe Bałkany a dopiero potem Szwajcarię i Benelux. :)
Wystąpiły niestety dwa poważne bugi...
1. Francja co kilka chwil występuje o zawieszenie broni (prawdopodobnie z którymś z moich sojuszników) przez co nie mogę jej zająć gdyż nie jestem z nimi w stanie wojny.
2. Bułgaria dołączyła do Osi poprzez event podczas wojny z Jugosławią. Przez to traktowana jest jako członek bloku ale ma oddzielny sojusz.
Mimo wszystko szykuję się do agresji na ZSRR tyle, że braknie mi czasu na granie :?
A ja mam problem w 1940 r. Sojusze w miarę historyczne - czyli oś i ich satelity + Węgry, Bułgaria + możliwość dodania Tybetu i Jugosławii do osi. Norwegię załatwiłem wysadzając desanty obok Oslo i Narwiku, Danię spadochroniarzami + atak od strony lądu ale też tylko okupacja. Trochę denerwująca była cała francuska flota + Home fleet brytoli,ostro mi pocharatały okręty w rozpaczliwych atakach. Nieco skopałem, bo nie wyprodukowałem jeszcze swoich ciężkich okrętów ( Bismarcka, Tirpitza, Scharnchorsta i Gneisenau'a ) bo się bawiłem z technologią dla nich - by jak najbardziej przypakowane miały statsy. I czy tobie też ciężkich krążowników nie zalicza do okrętów głównych?
No i mam problem bo moje siły bardzo szybko słabną gdy idę przez kraje Beneluksu. Chodzi mi o tempo ataku i spadek organizacji. Praktycznie gdy dojeżdżam do Belgii większość moich jednostek już ma organizacje na 0. No i obniżone siła czołgów. Zajebiste kary za walkę w lesie, są praktycznie bezużyteczne. Nie da się tak fajnie przejechać przez Luksemburg i Ardeny jak to robiłem zwykle w HOI. Moja kampania wygląda jak I wojna światowa - przedzieranie się prowincja po prowincji do przodu :| Nie ma to nic wspólnego z Blitzkriegiem - w porównaniu do tego moda, co ja podesłałem to tutaj nie da zrobić Bliztkriegu.
Tam przejechałem po Francji ;) tutaj mam bitwę o każdą prowincję.
Dania poddała mi się po evencie. Natomiast w Beneluxie problem stanowiły posiłki Brytoli, którzy rzucili chyba 8 dywizji do Den Haag. Francji nie ruszyłem z wiadomego powodu.
Podbiłem Francję ale od maja do - w zasadzie, końcówki sierpnia się z nimi męczyłem. Idiota komputer wyszedł z linii Maginota i ją bez dużych strat zająłem. Fajnie poprawili AI, komp od razu kontratakuje jak zaczniesz gdzieś atak, co jest mega upierdliwe, bo nie można się przełamywać na wybranych kierunkach, bo od razu komp wiąże twoje siły kontratakami. No i ucieka z okrążeń, miałem spory problem by zrobić choć małe kotły, dopiero jak z niewiadomych przyczyn ( w sumie musiał przerzucać siły do Normandii, bo tam się ostro tłukł z moimi ) zostawił linię Maginota, to wtedy wyjechałem mu na tyły.
Gdyby trochę poprawić eventy - jak dla mnie za mało i siłę dywizji pancernej, by jechała do przodu a nie zatrzymywała się jak ją tylko komp jakimiś szmaciarzami zaatakuje - w tym drugim modzie czołgi są bardzo ok ( z tym, że Niemcy są zbyt przypakowane w zasadzie już od początku rozwinięta technologia + eventy z oddziałami i sporo IC ) i kilka drobnych zmian to bym ciupał w tego moda. A tak to straszna meczarnia podbój Francji a nawet nie chcę myśleć co będzie komp robił z masą wojsk - przy tym samym AI w Rosji.
http://forum.paradoxplaza.com/forum/sho ... k-into-HPP obczaj to - sporo spostrzeżeń, które sam zaobserwowałem. Jeszcze chłopaki muszą popracować nad modem
Kupiłem niedawno tą grę i mam pytanie. Jaka jest najlepsza taktyka Polską w pierwszej kampani " przygotowania do wojny" ?
Jakie jednostki lądowe najlepiej budować grając ZSRR?