Re: Bitwy ważne dla narodów
Cytat:
Zamieszczone przez mefisto7
Może bitwa pod Solferino 1859r ? Włosi dzięki tej najkrwawszej bitwie XIXw. którą wygrali mogli spokojnie zjednoczyć swoje państwo bez wpływu znienawidzonych Austryjaków.
Jakie włoskie zwycięstwo? Nie to, że chcę utrwalać stereotyp beznadziejnych włoskich żołnierzy, bo mnie Adamsky zlinczuje :D Ale akurat pod Solferino wszystkie ataki wojsk piemonckich generał Benedek odparł, a zwinął się tylko dlatego, że Cysorz zawalił sprawę z Francuzami ;) No ale niech będzie, Włosi znaleźli się po właściwej stronie, we właściwym miejscu i czasie to i wygrali. ;) Solferino jest ważną bitwą nie tylko ze względu na samo zjednoczenie Włoch, zapomina się, że po przegranej Austrii runął cały system ministra spraw wewnętrznych Aleksandra Bacha - czyli ów znienawidzony policyjny absolutyzm. Oznaczało to początek przebudowy i liberalizacji Austrii w duchu konstytucyjnym, vide dyplom październikowy i późniejszy patent lutowy, a to z punktu widzenia różnych ludów monarchii mogło być istotne. ;)
Solferino było ważne pod innym względem dla każdego narodu - z racji powstania organizacji Czerwonego Krzyża
Dwie bitwy pod Nikopolis i pod Warną. Bitwy, które według mnie zadecydowały o upadku Cesarstwa bizantyjskiego (wiem zaraz ktoś powie, że istnienie państwa bizantyjskiego przypieczętowała IV krucjata, ale jednak szanse na odrodzenie Cesarstwa jeszcze były) i późniejszej utraty Bałkanów przez Chrześcijan, którzy po tych bitwach byli już przeważnie tylko w defensywie.
Może uznacie, że to niezbyt ważna bitwa ale ja zawsze się zastanawiałem co by się stało gdyby to Skandynawowie wygrali pod Stamford Bridge.
Dodał bym jeszcze bitwę na Kulikowym Polu i bitwę nad Worsklą, które chyba, rozstrzygnęły o późniejszej sytuacji na wschodzie.
Borodino 1812r. - gdyby Napoleon użył gwardii, prawdopodobnie polowa armia carska przestałaby istnieć. Dzięki temu Francuzi przeżyliby zimę w Moskwę, nawet w warunkach guerilli, bo odtworzenie regularnych sił zajęłoby Rosjanom dużo czasu. Do tego pseudosojusznicy w rodzaju Austrii czy Prus pozostaliby w lidze, a po przeżyciu mrozów kampania letnia musiałaby się skończyć klęską Rosjan, skoro jedyny sensowny wyższy dowódca padł właśnie w tej bitwie (Bagration). Klęska Rosjan od razu rzutowałaby na sytuację Anglii. Niezależnie co by Wellington wyczyniał w Hiszpanii (a do szybko działających wodzów z racji swej trepowatości nie należał), gospodarczy kryzys powaliłby Brytyjczyków na kolana. Tym samym system napoleoński panowałby niezagrożony aż po wschodnią granicę Księstwa Warszawskiego przynajmniej przez kolejne kilkanaście lat.
Paradoksalnie niewielka przegrana Francuzów z wojskowego punktu widzenia nie byłaby dla nich tragiczna. Napoleon cofnąłby się do któregoś z centrów zaopatrzeniowych np. do Smoleńska i tam Wielka Armia przetrwałaby zimę w lepszych warunkach. No ale skutki polityczne klęski byłyby równe trzęsieniu ziemi.
Oblężenie Konstantynopola (717-718) według mnie to oblężenie zdecydowało o przyszłości zarówno cesarstwa jak i całej Europy. W bitwie walczyło ok. 200 000 Umajjidów. Co byłoby gdyby wówczas tak ogromna armia zajęła by Konstantynopol? Zapewne runeło by cesarstwo wschodnio-rzymskie, możliwe też że muzułmanie zdobyli by większą część Europy. Na szczęście stracili ok.75% swoich sił co jak na tamte czasy przy takiej armii było ogromnym ciosem. Zastanawia mnie tylko czemu cesarz nie kontratakował w tak znakomitej sytuacji.
Może to będzie trochę wyświechtane ale moim zdaniem to 6 VI 1944 i walki w Normandii. Zupełnie nieudany zrzut nocny wg Ambrose'a był właśnie atutem całej operacji. Niemcy nie mogli zbytnio ogarnąć skąd atakują alianci bo spadochroniarze byli rozrzuceni po całej Normandii.
Co do skutków to otwarcie drugiego frontu w Europie i bez wątpienia skrócenie wojny.
Mysle ze dosyc wazna byla rowniez wojna krymska, ktora zahamowala ekspansje Rosjii na ziemie upadajacego imperium osmanskiego i uratowala swiat przed dominacja Rosyjska na bliskim wschodzie. Nie jestem sobie w stanie wyobrazic co by sie stalo w przypadku zdominowania przez Rosjan terenow osmanskich. A jesliby zajeli Konstantynopol(Stambul), byloby to zwyciestwo propagandowe o olbrzymim znaczeniu i daloby podloze do legitymowania sie dla rosjan jako rzeczywistego drugiego rzymu. Jest to troche zapomniana wojna, ale mysle ze miala dosc duze znaczenie dla swiata.
Cytat:
Zamieszczone przez Przemysł II
Waterloo 1815
Gbyby Napoleon nie przegrał historia świata wyglądałaby zupełnie inaczej- Niemcy nie urosłyby w siłę i nie byłoby II wojny światowej, prawdopodobnie językiem dominującym byłby język francuski
Język francuski tracił na znaczeniu po wybuchu rewolucji ponieważ wszystkim kojarzył się z nią i z wojnami przez nią wywołanymi. A Napoleon miał szanse na wygraną już pod Lipskiem ale go pokonali, wątpię żeby cokolwiek zrobił po wygraniu pod Waterloo bo w 1815 były już resztki sił francuzów a oni sami już walczyć nie chcieli
Cytat:
Zamieszczone przez Martin von Carstein
Termopile 480 p.n.e - każdy wie o co chodzi. Dzięki bohaterskiej postawie Spartan Grecja nie stała się kolejną satrapią Persji.
W tej wojnie bardziej zadecydowała Salamina i Plateje Termopile były tylko przykładem ofiarności Spartan, gdyby udało im się potrzymać Persów to wtedy byłaby ważna ta bitwa dla tej wojny ale tak się nie stało.
Cytat:
Zamieszczone przez discpline83
i byloby to zwyciestwo propagandowe o olbrzymim znaczeniu i dałoby podłoże do legitymowania się dla Rosjan jako rzeczywistego drugiego Rzymu.
Trzeciego ;) Drugi Rzym to było Bizancjum.
I Bitwa nad Marną (cud nad Marną) (5 - 9 września 1914) - Jedna z najważniejszym bitew świata, bitwa, która powstrzymała dalszy marsz Niemców na zachód. Plan "wojny błyskawicznej" Alfreda von Schlieffena nie powiódł się, tym samym nie udało się Niemcom wyeliminować z wojny Francji. A później uderzyła Rosja od wschodu przez co Niemcy nie mogli niczego już znaczącego na froncie zachodnim zdziałać.
Polska :
Warszawa - 1920 r. Polacy w obronie stolicy i kraju odpierają ataki wojsk bolszewickich
Grunwald - 1410 r. Wielkie zwycięstwo Polski nad zachodem i uzyskanie supremacji na baltyku przez nastepne kilkadziesiat lat
Francja :
Marna - 1914 r. Francuzi zatrzymują marsz Niemców na Paryż
Valmy - 1792 r. Zwycięstwo rewolucyjnej armii francuskiej nad Austrią i Prusami
Niemcy :
Sedan - 1870 r. Zwycięstwo Prus nad Francją, upadek Napoleona III.
Oblężenie Wiednia 1529 - wyparcie Turków z Europy i spadek ich znaczenia ( Austria = Niemcy )
Anglia
Hastings - 1066 r. Wilhelm Zwycięzca pokonuje Anglosasów, podbój Anglii przez Normanów
Turcja
Obleżenie Konstantynopola 1453
Włochy
Bitwa pod Solferino – 24 czerwca 1859
Bitwa pod Kannami - 216 p.n.e
To narazie tyle