Troszkę z innej beczki: jak tak będą wyglądały te Sagi to mam nadzieję,że jak najpózniej zrobią tą, o mojej ulubionej tematyce - wojna secesyjna;
Wersja do druku
Troszkę z innej beczki: jak tak będą wyglądały te Sagi to mam nadzieję,że jak najpózniej zrobią tą, o mojej ulubionej tematyce - wojna secesyjna;
Kiedyś sądziłem, że to niemożliwe bo za mało stron konfliktu, ale na zasadzie Troy mogą to zrobić. Każdy stan jako osobna frakcja. Na początku będą podzielone na dwie strony, a potem może się to zmieniać i będą przechodzić z jednej strony na drugą. Plus można dać skrawki prowincji Kanady, Meksyku, Hiszpanii i te państwa też mogły by być sojusznikami/przeciwnikami Unii lub Konfederacji.
Przecież wystarczy trochę pokombinować, by podzielić konfederacje na cztery frakcje- każda po 2 nieśmiertelnych dowódców:
1. Zachodnie stany warunkowo popierające secesje: Wirginia, Karolina Północna- Lee, Stuart
2. Wschodnie stany warunkowo popierające secesje: Tenessi, Arkansas, Teksas: Forest, Hood
3. Zachodnie stany popierające secesje: Karolina Płd, Georgia, Floryda: D.Hill,Polk
4. Wschodnie stany popierające secesje: Alabama, Luizjana: Bragg,Sibley
To samo z Unią.
Jakaś myśl jest, ale sądzę, że każdy stan musiałby być samodzielną frakcją. Trochę mało frakcji by wyszło gdyby Unia i konfederacja miałyby po kilka frakcji plus 3-4 państwa ościenne. Generałowie pasują na 4 frakcje jednak pewnie mieliby po jednym stanie a pozostałe byłyby niegrywalne coś jak w ToB. Jeszcze zobaczymy jak to w Troi wyjdzie, bo podejrzewam, że 4 frakcje greckie to nie będą jedyne frakcje z półwyspu, a pozostałe będą niegrywalne. Biorę tu pod uwagę ToB. Może się okazać jeszcze inaczej.
Trzeba gdzieś zasugerować wojnę secesyjną (TWC lub ich oficjalne forum, bo tam wchodzą, do nas niestety nie), żeby ludzie poparli to CA może to przetrawi i weźmie pod uwagę. Tylko problem jest taki, że to najprawdopodobniej byłaby Saga na 2023 rok. :D
2020 - Troy
2021 - Warhammer 3 ?
2022 - tytuł historyczny obejmujący duży okres ?
2023 - kolejny tytuł Saga ?
Być może CA wyrobiło sobie teraz system, gdzie wypuszcza 3 typy Total War osobno. Jednak jeśli Warhammer się skończy to ciekawe czy bedą kontynuować serie typu fantasy, czy będzie tylko klasyczny Total War z dużym okresem na przemian z Sagami obejmującymi jeden konflikt. Może sięgną po mitologię po Warhammer bo do niej nie trzeba wykupować praw. W Troy nie pasowała mi obecność mitologicznych bestii, ale jakby zrobić grę stricte na tym oparta to jestem za - można wykorzystać wszelkie bestie z mitologii greckiej, rzymskiej, germańskiej, babilońskiej, egipskiej i umieścić je na mapie podobnej do Rome - cudo. :)
Jak już wcześniej napisałem, im dłużej nie wydadzą total war-a o wojnie secesyjnej tym lepiej - będzie lepiej dopracowany. Co do Sagi, liczę, że już wczesne średniowiecze i starożytność mamy za sobą, więc może wojna stuletnia; Co do fantastyki, wolałbym by porzucili ten temat, a szybciej wydawali historyczne gry.
Z tego co pamiętam z "Iliady" w wojnie o Troję wzięła udział kawaleria Amazonek i Achilles zabił królową. W "Iliadzie" nie mamy opisu szarży rydwanów. Jeżdżą na nich dowódcy, lecz walczą pieszo. Herosów mieliśmy w "Troy" (Achilles, Hektor, Odys i inni). Jeżeli twórcy pójdą w kierunku fantasy, nie wiem co z tego wyjdzie.
Mam zagadkę:
W kraju I.... przed wielu laty żyła raz piękna królowa,
Której małżonek jak kołowaty po całym świecie wędrował.
Ona choć po nim nie brała renty, niewąskie miała dochody,
Toteż cisnęli się konkurenci jako te ryby do wody.
I żarli kozy, woły i świnie, a każdy był chłopa kawał,
A mąż niecnota po morzach się włóczył i kawalera udawał.
Ułatwię zadanie i powiem, że ta historia ma pewien związek z Troją.
Czy już wiadomo o kogo chodzi?
Jak o królową to o Penelopę, a jeśli o męża to o Odyseusza :D
Gra nie jest przeniesieniem Iliady, a umiejscowieniem Iliady w realiach w miarę historycznych (na tyle ile znamy, bo jak wiadomo dużo jeszcze o epoce nie wiemy). CA pisali, że będzie piechota z dodatkiem rydwanów. Rydwany widać na screenie i jest to oddział, nie dowódca wieziony na pole bitwy. Takie bajki jak Amazonki nie będą w grze. Jeszcze w tamtych czasach nie zostały "wymyślone", a kawalerii zwyczajnie nie było. Przykładem jest "mitologiczny" minotaur, który jest facetem w skórze byka i z jego czaszką na głowie. Twórcy za pewne z mitologii wezmą wyłącznie imiona bohaterów, świątynie bogów i zarys konfliktu z porwaniem Heleny. Iliada powstała dużo później, albo została zniekształcona przez stulecia. W czasie wojny trojańskiej rydwany były aktywne na polach bitew. W czasach homeryckich ich rola uległa zmianom stąd taki, a nie inny opis u Homera.
To była plotka z PC Gamer. Jednak w dzień kiedy CA zaprezentowało oficjalny trailer i screeny ta koncepcja fantasy okazała się fake newsem.Cytat:
Jeżeli twórcy pójdą w kierunku fantasy, nie wiem co z tego wyjdzie.
Podobno gra ma być na silniku Warhammera, nie Three Kingdoms.
Tutaj wpisujemy wyłącznie wszelkie zmiany jakie wniesie gra, bez dyskusji (która toczy się w głównym temacie).
Chodzi o to, aby wszystkie ważne informacje były dobrze widoczne, bez szukania ich na wielu stronach tematu.
Cytat:
Mam kilka ważnych newsów:
- ma być całkiem nowy system handlu i pozyskiwania zasobów,
- polityka w stylu Three Kingdoms,
- agenci wracają!!!
- mapa ma mieć rozmiar zbliżony do Rome 2, a więc może być coś więcej niż na video (marzę o Hetytach),
- obecność potworów i bogów ma być w grze, jednak nierealna (podejrzewam, że chodzi o silnie rozwinięty system religijny w sprzyjanie bogów itp. być może będzie to miało znacznie na polu bitwy),
- znikną bitwy morskie (co mi się akurat nie podoba, krok w tył),
- 8 herosów to 8 frakcji startowych w kampanii, czyli coś jak Three Kingdoms - frakcja będzie nazywana od imienia herosa,
- grę robi team bułgarski, który był wcześniej chwalony,
- data premiery nie jest znana - nie będzie to listopad 2020 jak wpisano na Steam.
Cytat:
Wiadomo jak będzie wyglądać "obecność bogów". Zdobywając łaskę wybranej świątyni, można dostać cenne premie. Przykładowo żołnierze przekonani, że ich wódz cieszy się łaską Aresa, będą walczyli mężniej i wytrwalej. W całym systemie chodzi więc nie tyle o samych bogów, co ukazanie potęgi i społecznego wpływu wiary. Bogowie to takie"placebo" działające pozytywnie na armię.
Różnice w bohaterach - Achilles może rekrutować potężnych, elitarnych wojowników ze względu na swoją reputację, lecz jednocześnie jest skłonny do gniewu, co ma negatywny wpływ na próby prowadzenia dyplomacji czy wymianę handlową. Z drugiej strony jest Hektor, który jest bardziej stonowaną postacią. Jego minusem jest fakt, że musi wykonywać zadania zlecane przez swoją rodzinę w Troi. Jeśli tego nie zrobi, czekają nas negatywne konsekwencje.
Kolejne newsy:
- system rekrutacji z Thrones of Britannia zostanie porzucony, powraca do starszego stylu;
- brak systemu pojedynków bohaterów. To tylko bardziej efektowne animacje, jednak będą mieli pewne umiejętności do wykorzystania;
- 6 typów agentów: 3 pospolite, takie jak Szpieg, Kapłanka (bogowie i system łaski), Wysłannik/Dyplomata, a następnie 3 "epickie", takie jak Wieszcz/Prorok - ważne dla zadań, które wpłyną na "konflikt między bogami" i system łaski dla wszystkich frakcji - dwóch kolejnych epickich agentów jeszcze nieznanych;
- pewna liczba interesujących miejsc na mapie, których kontrola wpływa na rozgrywkę np. Grobowiec Heraklesa;
- Achilles, Odyseusz oraz dwaj bracia Agamemnon i Menelaos są najważniejsi w historii;
- Ajax może być DLC;
- odpowiednia frakcja "bossa" na koniec gry, w zależności od kampanii gracza. Frakcja otrzyma wzmocnienia i bardziej nieprzewidywalną AI;
- świątynie bogów takich jak - Ares, Atena, Apollo, Posejdon, Afrodyta, Hera i Zeus;
- z Three Kingdoms zostaną przeniesione niektóre funkcje związane z dyplomacją, "które gracze naprawdę lubili" (z relacji CA).
- Achilles może rekrutować najróżniejsze elitarne jednostki atakujące, w tym jego unikalne jednostki: Myrmidonów.