Nie mam co do tego żadnych wątpliwości - po przeczytaniu pierwszego opisu gry z dokładym opisem zmian przez gracza który grał w tą grę - nic tylko czekać na demo a później na finalną grę.
Wersja do druku
Nie mam co do tego żadnych wątpliwości - po przeczytaniu pierwszego opisu gry z dokładym opisem zmian przez gracza który grał w tą grę - nic tylko czekać na demo a później na finalną grę.
Uważasz szlachetny, że te zmiany są dobre? Grałem w Civilization 1, na jednej(!) dyskietce, co za czasy :lol: :lol: :lol:, aż do modów typu Heaven...na IV.. Np. brak znaczenia religii? Tak się pytamCytat:
Zamieszczone przez DonVega
A niby co złego jest w tych zmianach? Poprawa systemu walki? Więcej wszystkiego?
Mi akurat jej brak nie będzie przeszkadzał - fakt była pomocna ( kasa i zadowolenie ). Ale cóż - w poprzednich częściach (1-3) jej nie było i grało się super i jakoś nikt nie narzekał :). System walki w końcu zmieniony - a nie 20 jednostek na jednym polu i organicznie mocniejszych jednostek z w zależności od ilości posiadanych surowców - trza będzie mocniej kombinować gdzie co posłać. Powrót do jednostek walczących na dystans i parę innych udogodnień jak i kłopotów ( wszytko będzie kosztować nawet drogi więc trzeba będzie mocno bilansować kasę). Na razie ludzie civ.org którzy już grali - raczej są z gry zadowoleni - jeszcze nie rozumieją wszystkich zależności ale z CIV4 było podobnie :)Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Dzięki, za odpowiedź. Zostaje tylko zagrać, i sprawdzić na własnej skórze :)Cytat:
Zamieszczone przez DonVega
Pare zdjęć z gry z forum civ.org.pl
http://img155.imageshack.us/img155/1420/34187225.th.jpg
http://img836.imageshack.us/img836/2567/40667050.th.jpg
http://img823.imageshack.us/img823/7016/17647751.th.jpg
http://img541.imageshack.us/img541/5647/22831162.th.jpg
http://img199.imageshack.us/img199/6857/66549832.th.jpg
Gralem dzisiaj chwile w demo (limit 100tur) - gra wymiata :) Zrezygnowali z paru elementów z Civ4 (religia, inaczej rozwiązane drogi, transport drogą morską). Za to inne są bardziej rozwinięte (ustroje społeczne, dyplomacja, nowododane miasta-państwa, rozwój miast). Poza tym wreszcie walka jest dobrze zrobiona - ciekawa i wymaga strategii a nie tylko łażenia kupą jak w Civ4. Trochę mało jest jednostek, brakuje mi też trochę korporacji z BtS, ale pewnie wszystko przyjdzie z czasem (i kolejnymi DLC obawiam się).
Bardzo podoba mi się też grafika - gra jest ładna i przejrzysta.
EDIT:
Gra się fajnie, ale podobnie jak było z Civ IV pierwsza wersja jest strasznie zabugowana i nieprzemyślana momentami :/
Krótka lista rzeczy, których nie ma w Civ V a były wcześniej albo by się przydały:
- korupcja,
- możliwość airliftowania jednostek do miast z lotniskiem* (można dostać hopla, kiedy w 21 wieku, trzeba przez ocean przeprawiać każdą jednostkę z osobna, zwłaszcza że jak zazwyczaj w Civ, pathfinding jest tragiczny + jednostki w transporcie morskim nie potrafią się bronić, więc jak grałem na mapie ziemi, to przy desancie przez Pacyfik, zawsze z 50% mi po drodze wyłapali barbarzyńcy pływający w jakichś żaglowcach - dopiero jak ustawiłem 3 niszczyciele na trasie, to jakoś dawałem radę),
- nie można automatyzować miast, ba nie da się nawet utworzyć kolejki budowania (!!!),
- nie można przejąć kulturą innego miasta (a przynajmniej nic takiego nie zauważyłem),
- nie można zburzyć ulepszeń (!!!!!) - co jest szczytem kretynizmu, bo można się przez przypadek doprowadzić do bankructwa,
- budynki nigdy nie stają się przestarzałe,
- miasta wroga a także nasi wasale są nieklikalni - tj. nie możemy podejrzeć co mają zbudowane (ja rozumiem, że nie ma szpiegostwa w grze, ale że nie można do naszych wasali zajrzeć to przegięcie),
- nasi wasale robią co chcą - nie mamy na nich żadnego wpływu,
- statystyki są mocno uproszone - np. w ekranie wojska nie możemy kliknąć gdzie dana jednostka się znajduje, statystyki ekonomiczne są mało dokładne itp.,
- zadowolenie jest wielkością globalną a nie dla danego miasta - gdy spadnie nam poniżej -10 to miasta przestają rosnąć, nie można budować settlersów a jednostki dostają kary podczas bitwy - jest to o tyle wkurzące, że ogromne kary do zadowolenia są za zajęcie miasta (i to na kilkanaście-kilkadziesiąt tur), więc przeprowadzenie zwycięskiej wojny prowadzi często do dużego zastoju - lepiej palić miasta wroga, w których nie ma cudów,
- nie ma w ustawieniach gry opcji, żeby workerzy nie niszczyli manualnie przez nas ulepszonych heksów, więc o ile ktoś nie ma zamiaru obsługiwać wszystkich workerów ręcznie, można sobie od razu odpuścić,
- jest strasznie dużo barbarzynców - wkurzają zwłaszcza Ci na morzu, bo jako że workerzy w tej części potrafią sami przepływać przez wodę, żeby ulepszyć jakąś wysepkę albo skrócić sobie drogę, trzeba utrzymywać flotę dookoła lądu, a i tak zawsze się okaże, że jakiś worker skraca w tak dziwnym miejscu, że go barbarzyńcy dopadną,
- pod koniec gry barbarzyńcy mają niszczyciele - wtf?,
- last but not least - na zakończenie nie ma żadnego filmiku, obrazka w zasadzie to nic nie ma jak mówił Kononowicz - pojawia się tylko plansza wygrałeś "Zakończ/Graj dalej" - skasowali też historię świata gry (tzn. tą małą mapkę, która pokazywała jaki obszar dane cywilizacje zajmowały w czasie przebiegu gry i jak się on zmieniał).
* - może dlatego, że lotniska wcale nie da się zbudować w tej części? :shock:
Ściągnąłem to 4 gigowe demo i oczywiście błędy, co chwila wywala, czy menu, czy opcje, czy filmik, porażka ...
To musi być problem z Twoją konfiguracją. Mi nie działa opcja Dx10/11, a karta obsługuje. Niestety wyrzucało na filmiku. W wersji na Dx9 wszystko ładnie śmiga, łącznie z powrotem na pulpit Tabem i z powrotem.
Macie jakieś problemy w multi? U mnie za każdym razem gdy zaczynam z kimś otwarte starcie, gra się zacina i moi wojownicy mają opóźniony refleks.