Do 20 tury macie :)
Wersja do druku
Do 20 tury macie :)
Koniec wojny! Król Laszlo II Pokonany podpisał pokój z cesarzem i królem Polski. Warunki pokoju zostaną potwierdzone przez zainteresowane strony:
-Pakty o nieagresji trwające 7,5 roku (15 tur)
-Szepes wraca do Węgier
-Brno wraca pod pieczę króla Polskiego
-Rezygnujemy z praw do Przemyśla.
-Odszkodowanie wojenne na rzecz Polaków i Niemców - 7500 łącznie (tym samym cesarz zrzeka się wszelkich praw do Austrii)
Niech pokój trwa a handel kwitnie!
Zakończmy to szaleństwo wojny, która przecie nie z Naszej ani Waszej winy wywołana. Zgadzamy się na te warunki.
Cesarstwo otrzyma cztery skrzynie pełne złota, reszta trafi do Naszych skarbców.
Mądre słowa prawicie: niech pokój trwa a handel kwitnie!
Cesarz akceptuje
Co robi węgierski generał na mojej ziemi?
Mieliśmy już słać wiadomość w tej sprawie. Pokonaliśmy buntowników, którzy stali na granicy po waszej stronie. Chcieliśmy wybudować wieże obserwacyjną i baliśmy się że taki zabłąkany oddział zbójów może pokonać załogę wieży i w niej osiąść. Dlatego ich rozgoniliśmy. Niestety jesienią wezbrały rzeki i wysłany z tą misją generał nie mógł powrócić z powrotem za granicę. Jak tylko wody opadną, zwinie obóz i przekroczy bród. Wypłacimy odszkodowanie w wysokości 200 dukatów.
Rozgoniłem oddział rebelii i brakło zasięgu na powrót to tak w skrócie ;)
Ok
Chciałbym jeszcze wiedzieć kiedy kończy się nasz pon bo chętnie bym go przedłużył.
Jako nowy król Polski chciałem dowiedzieć się czy nasze kraje cieszą się pokojem czy kroczymy wojenna ścieżką?
Niniejszym Cesarz Bizancjum wypowiada Węgrom pona przed turą 26 Węgier.
Musimy położyć kres okrutnej okupacji cesarskiego miasta Sardyki przez dzikich Węgrów.
Kiedy tylko skończyliśmy wojnę, nasze stosunki układają się doskonale. Wybudowana bita brukowa droga z Esztegormu po sam Kraków umożliwia przepływ towarów z najwyższej półki o którym inne kraje mogą tylko pomarzyć. Mamy nadzieję że stan utrzyma się po wsze czasy bo zarówno dla nas jak i dla was jest to strumień złota.Cytat:
Jako nowy król Polski chciałem dowiedzieć się czy nasze kraje cieszą się pokojem czy kroczymy wojenna ścieżką?
Durnie! Sami oddaliście nam to miasto! Nie więc mowy o okupacji. Za naszego panowania Sardyka rozkwitła. Od świtu do zmroku słychać nieustanny stukot młotków budowniczych pracujących na rozwój, kiedy wy przez cały okres panowania nad tym miastem zbudowaliście tylko chlew i oborę. Wiele lat trwamy w pokoju i przez ten czas rozwinęliśmy wszystkie miasta. A Wy chciwe świnie chcecie nam to odebrać. Nie oddamy!Cytat:
Niniejszym Cesarz Bizancjum wypowiada Węgrom pona przed turą 26 Węgier.
Musimy położyć kres okrutnej okupacji cesarskiego miasta Sardyki przez dzikich Węgrów.