Re: The Great Conflicts 872-1071
Chciałem zdać drobną relację z postępów prac nad TGC. Ostatnio dzięki moim staraniom znacząco naprzód posunęły się pracę nad mapą. W stosunku do poprzedniej wersji, nastąpiło wiele przesunięć w obrębie prowincji, dodałem jeziora (których o dziwo wcześniej na mapie nie było... wliczając tak charakterystyczne, jak jez. Błotne vel Balaton), poprawiłem przebieg wielu rzek, a także dodałem nowe. Dodatkowo po burzliwej dyskusji udało się nam ustalić pozycje startowe poszczególnych nacji.
Na marginesie dodam, że udało mi się wcisnąć dodatkowy 'polski' settlement - Racibórz (Ratibor) :) W ogóle z zadowoleniem stwierdzam, że udało mi się dokonać wielu przesunięć settlementów z zatłoczonych ERE/Bułgarii/Korsyki/Sardynii na tereny Zachodnich i Wschodnich Słowian. Nie było łatwo, ale dało radę ;) Rozkład prowów wydaje mi się wiec teraz o wiele bardziej sprawiedliwy. Zresztą potwierdzają to opinie forumowiczów TWC.
osady i rzeki:
[spoiler:2s2f3sfa]http://hosting-zdjec.pl/images/940TG...e_new_sset.jpg[/spoiler:2s2f3sfa]
pozycje startowe nacji:
[spoiler:2s2f3sfa]http://hosting-zdjec.pl/images/380TG...e_new_star.jpg[/spoiler:2s2f3sfa]
Dobra robota Silesian_Noble ! Fajnie to wygląda, prowincje ładnie się rozłożyły na całą mapę. Nie ma już tylu pustych miejsc. Korzystając z okazji że tu zaglądasz, mam kilka pytań. Czy będzie Wenecja ? Na forum TGC nie ma jej w planach. A przecież od 726 miasto to było niezależne, podlegało tylko formalnej zwierzchności Bizancjum, sukcesywnie rosnąc w siłę. W roku 887 uzyskało oficjalnie niepodległość ( tyle Wikipedia ). Wenecja byłaby ciekawą alternatywą, szczególnie w późniejszym okresie gry.
Nie myślałeś żeby lobbować za dodaniem Wiślan? Wiem że nie ma wiele materiałów źródłowych na ich temat, ale kojarzę że jeden z książąt Wiślan najeżdżał Wielkiemorawy. Byłby to zawsze jakiś Polski akcent.
Cytat:
Zamieszczone przez Poliorketes
Dobra robota Silesian_Noble ! Fajnie to wygląda, prowincje ładnie się rozłożyły na całą mapę. Nie ma już tylu pustych miejsc. Korzystając z okazji że tu zaglądasz, mam kilka pytań. Czy będzie Wenecja ? Na forum TGC nie ma jej w planach. A przecież od 726 miasto to było niezależne, podlegało tylko formalnej zwierzchności Bizancjum, sukcesywnie rosnąc w siłę. W roku 887 uzyskało oficjalnie niepodległość ( tyle Wikipedia ). Wenecja byłaby ciekawą alternatywą, szczególnie w późniejszym okresie gry.
Anthonius uparcie twierdzi, że Wenecja była częścią ERE. Myślę, że nie ma najmniejszych szans dla Wenecjan...
Cytat:
Zamieszczone przez Poliorketes
Nie myślałeś żeby lobbować za dodaniem Wiślan? Wiem że nie ma wiele materiałów źródłowych na ich temat, ale kojarzę że jeden z książąt Wiślan najeżdżał Wielkiemorawy. Byłby to zawsze jakiś Polski akcent.
Kiedyś o nich myślałem, ale ostatnio lobbowałem za Polanami, którzy w latach 70-tych Xw. uderzyli by początkowo na ziemie Lędzian. Na razie temat nie został podchwycony. Sęk w tym że każda nowa nacja oznacza przesunięcie daty ukończenia moda, a tego nikt nie chce. A ostatnio jeden z unit makerów TGC wycofał się z modowania, więc TGC odczuwa większy niż zwykle brak rak do pracy. Wspominałem, że roster Polan autorstwa Thrashinga jest już w zasadzie gotowy... Zobaczymy jak to będzie, temat nie jest jeszcze zamknięty, więc mam nadzieje że wraz z moim postępem prac nad mapą TGC wzrosną moje wpływy w ekipie i może uda się w końcu coś polskiego załatwić ;)
Mi się teraz rozkład prowincji nie podoba, ale oki - Narzekać nie będę.
Dla mnie nie ma sensu dodawać III-ligowych graczy na krańcu mapki. Chociaż niby rooster jest. Ale dla wątpliwej satysfakcji, nadkładać pracy... e tam. Jest dobrze.
Cytat:
Zamieszczone przez Martin von Carstein
Mi się teraz rozkład prowincji nie podoba, ale oki - Narzekać nie będę.
Dla mnie nie ma sensu dodawać III-ligowych graczy na krańcu mapki. Chociaż niby rooster jest. Ale dla wątpliwej satysfakcji, nadkładać pracy... e tam. Jest dobrze.
Konkrety Waszmość przedstaw - czemu się niby obecny układ prowincji nie podoba? Ja krytykę znoszę, byle konstruktywną ;)
Nie podoba mi się ze względu na mój gust. :P Nie piszę, że jest zła. Przyzwyczaiłem się do poprzedniej koncepcji koncentracji wszystkiego na Bałkanach. Po prostu zdziwiła mnie ilość osad "na ziemiach sarenek" (czyli u nas i w okolicach). Ale to pewnie będą jakieś wioseczki... a te kilka prowincji ERE w Europie to pewnie bogate, wielkie miasta, co da szanse na odparcie "bogatej" (w prowincje) Bułgarii nawet komputerowemu AI (oczywiście pozostaje kwestia sojuszników).
Coś dla miłośników bizantyjskiej myśli wojskowej. Pojawił się screen balisty wielostrzałowej, używanej od VI wieku przez Bizantyjczyków. Nie wiadomo jak brzmi nazwa własna tej machiny, wydaje się być jednak skutecznym narzędziem do szatkowania wrogów Basileusa :D
[spoiler:38c8xrd0]http://img337.imageshack.us/img337/2691/0020qq.jpg[/spoiler:38c8xrd0]
W życiu o czyś takim nie słyszałem, chociaż widziałem na filmie "Ostatni Legion". Możesz podać jakieś źródła do tego, z których korzystali twórcy?
Też nigdy czegoś takiego nie widziałem. Nie znam źródeł z jakich korzystała ekipa. Jedynie mogę wrzucić krótkiego posta napisanego przez AnthoniusII, dotyczącego tej balisty :
[spoiler:gs9uwon9]- That weapon mentioned in late 5th century as naval one.
It could launch 40 small arrows know as myae (flies) against uncoverted enemy crew. But such a machine (on a wagon) mentioned as part of artilery forces of Romans in their 6th century .
The machine could create a cloud of small arrows creating panick to advancing enemies mostly to those that were unarmored.
Its name still is unknown as we have only a couple of descriptions of that machine. But this machine seams the perfect reason of the lack of the crossbow evolution in the Roman army as it could -with the help of clkasic roman balistas-create a death zone infront of the army's ranks.
Afcourse such a unit could not have any affect against any kind of buildings like clasic balistas or catapults.
[/spoiler:gs9uwon9]
Plus szkic tego samego urządzenia, tylko, że w wersji okrętowej :
[spoiler:gs9uwon9]http://img521.imageshack.us/img521/4...valbalista.jpg[/spoiler:gs9uwon9]
O konkrety trzeba by zapytać na ich forum.
Korzystając z okazji mała próbka ich pracy, tym razem piechota wielkomorawska :
[spoiler:gs9uwon9]http://www.twcenter.net/forums/attac...8&d=1328278144[/spoiler:gs9uwon9]
Praca wre, ekipa TGC, ma już zrobione sześć jednostek dla państwa Wielkomorawskiego, co jest dobrym prognostykiem na przyszłość. Gdzieś rzuciło mi się w oczy, że mod może wyjść w okolicach października bieżącego roku.