Re: Submody i dodatki pod E.B 1.2, na Aleksandrze :)
Witam
Zagrałem paręnaście tur Macedonią. Na początku trochę się przestraszyłem Epiru i jego wielkiej armii, ale postanowiłem, że jakoś obronię północ, kiedy to będę się zajmował Grekami. I faktycznie, Epir mimo silniejszej armii nie zaatakował mnie [ pomijając samobójcze oblężenie mojej stolicy przez jedną jednostkę generalską samego króla Pyrrusa, którego oczywiście wysłałem do Hadesa ]. Greków zniszczyłem szybko, poprzez trzymanie ich większego garnizonu w Atenach, które oblegałem. Swoją drogą obleganie 6 lat miasta (czyli do samego końca) powoduje niesłychane straty u obrońców, jest to sposób bezstratnego niszczenia armii wroga. Po zdobyciu wszystkich prowincji greckich państw, dochód na turę wyszedł na +3000 i dzięki temu jakoś mogę powoli schodzić z -25000 na koncie ;) .
Mod mi się bardzo podoba, nie ma tu przesady jeśli chodzi o budowę specjalnych budynków odblokowujące nowe możliwości.
Genialną sprawą jest mowa żołnierzy w języku ojczystym, przez co lepiej czuć klimat państwa, którym kierujemy. Zauważyłem, że jest o wiele mniejszy rozwój gospodarczy prowincji niż np. w RS2. Bardzo mało jest budynków, które powodują większy przypływ gotówki, za to są budynki poprawiające zadowolenie mieszkańców. Istnieją też takie które są drogie, a jedyny widoczny bonus jest ujemny lub niekorzystny, o co w tym chodzi?
Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Czyli jeśli chce się grać państwami hellenistycznymi to lepiej zagrać w tego moda niż EB? Czym się różnią?
Cytat:
Czyli jeśli chce się grać państwami hellenistycznymi to lepiej zagrać w tego moda niż EB? Czym się różnią?
Masz szczęście, że olimpiada leci z siatkarzami hehe...mało ważne,
odpowiadam
Diadochi ciekawy mod, nacisk położony na odwzorowanie jak sam tytuł mów, watro pograć jak się lubi tamten okres :) z tego co pamiętam można Pyrrusem złomotać anihilatorów cywilizacji wszelakich Rzymian :) Ja jestem sympatykiem czasów ojca Aleksandra Wielkiego i Diadochów, słowem Macedonii :)
------
EB, w jakiekolwiek wersji to praktycznie nowa gra, CA powinni nim wydadzą drugą część Roma (Sims Europa Universalis hehe), co coraz ma mniej wspólnego z serią Total War... Jedno nie przeszkadza drugiemu z tego co pamiętam, ale w razie czego ja zawsze tak robię zrób sobie kopię gry, po co marnować czas na instalację jakby co nie tak. Chociaż ja ma z kilka modów i się nie gryzą:)
Jeśli chodzi o olimpiadę to się zdenerwowałem oglądając judo :evil: (najwidoczniej niektórzy muszą wygrywać, gdyż mają przywileje)
Ok odnośnie łączenia EB z DTW, to obecna wersja moda 1.20 spokojnie ci nic nie nadpisze. Oba mody tworzą osobne foldery, więc droga wolna.
Ja gram zawsze w EB przez dodatek Alexandra, gdyż AI radzi sobie lepiej na mapie kampanii, oraz na polu bitwy. Zawsze przy próbach oblężenia, stara się je przerwać, a jeśli straci miasto niechybnie stara się je odzyskać.
Odnośnie budowli w EB, też jest ich trochę, tylko zależy jaki poziom okupacji wybierzesz np. Takiej podbitej prowincji nie greckiej, jest ich IV. To samo tyczy się rzymian. Dlatego warto się zapoznać z tematem odnosnie modyfikacji i jej zmianami :)
Co do instrukcji Blackwooda z poprzedniej strony mam parę pytań:
1. czy nie ma możliwości zainstalowania RomanAlied Legions, mojego ulubionego submoda z MMP3.1?
2 czy AI Battle Formations nie poprawią trochę AI podczas bitew i które formacje skuteczniej yemu służą: darth czy sinuhets?
3. bez poprawek do cech i gwiazdek było dla mnie prawie niemożliwe "wyhodowanie" plebejskiego reformatora z trzema gwiazdkami... jakieś sugestie?
4. co do giant trees: doceniam ludzi lubiących wyzwania, jednak mało realistyczne wydaje mi się przedzieranie się armii z konnicą i długimi włoczniami przez gąszcz niemal amazoński, Armia idzie drogą azatrzymuje się lub walczy tam, gdzie można sformować szyk (chyba, że jak Warrus wpadnie w zasadzkę, ale też szedł drogą w mocno rozciągniętej kolumnie. RTW powoduje dziwne problemy w tych wielkich drzewach, np ztrzymywanie się paru wycofujacych się z walki żołnierzy wroga na drzewie i biegnięcie w miejscu ,( są niewidzialni na minimapce poza dużymi zbliżeniami), a gra nie może załadować ekranu zwycięstwa i po upływie czasu bitwy mamy... porażkę.
ps. też strasznie czekam na AEE i śledzę tamto forum:)
Cześć:
ad.1Tak prawdopodobnie da się zainstalować(takie pytanie do ciebie, masz może tego sub-moda?,gdyż już nie da się go pobrać, podał bym ci darmowy upload i tam mógłbyś go dla szerszego grona udostępnić, a trwa to chwilkę), jedyny problem będzie z modem na falangę, gdyż to chyba ten sam plik odpowiada za obie łatki :)
ad.2 AI battle Formatios ,nie poprawia AI, tylko zmienia zachowanie się jednostek podczas walki np. gdy jednostka A walczy z jednostką B i gdy jednostka A ma więcej ludzi w składzie, stara się jednostkę B okrążyć, przewagą sił(w sumie obie się starają) . W czystym EB też zmodyfikowano formacje,te o których piszesz nieco zmienia ułożenie jednostek, oczywiście nic z DM 16 nie da się porównać, jednak programiści z EB też poprawili sporo AI(przynajmniej generał nie atakuje pierwszy i często się przemieszcza, szczególnie w EB przez Alexandra). Ale jeśli chcesz, możesz śmiało instalować te sub-modyfikacje AI, na pewno grze nie zaszkodzi ;)
ad.3 Ten mod nie poprawia cech i gwiazdek, tylko je upraszcza i zabija główny element historyczny. Mianowicie różnice kulturowe, które wcześniej opisałem. W podbitych prowincjach nawet na poziomie sojusznika (IV poziom) taki konsul rzymski może swobodnie sprawować władzę, gdy według założenia twórców, władzę powinien oddać w ręce marionetkowego władcy(sytuacja zmienia się gdy zmieniamy poziom rządów na II poziom).Umiera też cały proces tworzenia postaci.
Dam ci taką radę, rób tak jak ja robię w grze. Sprawdzam cechy i świtę generała, później rekrutuję mu legion i podbijam daną prowincję. W tym regionie trzymam go ze trzy tury, aż nie oddam władzy w ręce marionetki.Kolejno zabieram się za nową prowincję, wygrywam bitwy, rozbijam kolejny opór, co za tym idzie rozwijam daną postać, która nabywa wojowniczą świtę, oraz gwiazdki. Spokojnie tym sposobem wyhodujesz 6 gwiazdkowego konsula,którego z czasem i wiekiem możesz odesłać w jakąś prowincję na I czy II poziomie romanizacji, tak aby też nabył innych zdolności, mowa oczywiście o zwojach zwz. z zarządzaniem(no chyba że nabył je już wcześniej).
Cały problem polega na tym że ludzie przyzwyczaili się do podstawki(czy innych modyfikacji), gdzie za nawet jedno zwycięstwo można było dostawać bonusy na lewo i prawo,EB nie traktujmy taką samą miarą.System w EB jest bardzo realistyczny i tu musimy popracować i mieć trochę szczęścia. Minusem też tego sub-moda zmieniającego cechy, jest też system handlowy i skarbiec.Jednostki tanie, budowle trochę droższe, co owocuje po zdobyciu kliku cennych prowincji że kasy mamy od groma.
ad4. Tak pisałem że walki w takim terenie są męczące i wymagają od gracza dokładności, nie wszystko się czasem zgrywa, jednak nie przesadzajmy, nie zawsze walczymy w cieniu gigantów ;)
Pisząc tego posta, miałem na uwadze nowych graczy w świecie tej modyfikacji.Aby zanim się wezmą za przerobioną EB, pograli w podstawową i sami sie przekonali że też wymaga uwagi :). Oczywiście te drobne zmiany jakie poleciłem, nie zmieniają aż tak bardzo rozgrywki i o to chodzi.
Pozdrawiam
Cytat:
Tak prawdopodobnie da się zainstalować(takie pytanie do ciebie, masz może tego sub-moda?,gdyż już nie da się go pobrać, podał bym ci darmowy upload i tam mógłbyś go dla szerszego grona udostępnić
Niestety wydaje mi się, że autor submoda zrobił go dla EB1.1 i przestał się nim zajmować. Znam go tylko z minimodpacka MMP3.1, ale można go zainstalować razem z tymi nieszczęsnymi cechami i gwiazdkami:)
Cytat:
Pisząc tego posta, miałem na uwadze nowych graczy w świecie tej modyfikacji.Aby zanim się wezmą za przerobioną EB, pograli w podstawową i sami sie przekonali że też wymaga uwagi
a mnie ciekawi jak sam grasz, czy post Eutychesa z pierwszej strony wątku jest aktualny :)
Według mnie, jeśli ktoś chce już przerabiać EB, to zawsze polecę mu MMP 3.1. Mimo pewnych ułatwień i zmian rozgrywki,nadal trzyma poziom i historyczność(Ma więcej dobrego niż złego).
Oczywiście ja gram różnie, od mojej pierwszej niemodyfikowanej gry w EB już trochę minęło, wiec tak lawiruje pomiędzy sub-modami.Często też testuję ile zwykły Eb+Alex wytrzyma sub-modów i powiem ci że jestem pod wrażeniem ;) .Staram się stworzyć dla siebie(oraz oczywiście dla innych) najlepszy zestawik, ale tak, aby nie za bardzo przerabiać EB.
Czyli;
Zostawić podatki, cechy i przyrodę, otoczenie mapy.
Oczywiście opisałem swoją ostatnią wiązankę ;) Dołożyć jeszcze mogę to co wspomniałeś odnośnie AI na polu bitwy.Na pewno odradzałbym tekstury z RSII(wpływa na poczynania AI), natomiast usunięcie dużych drzew już tak. Oczywiście każdy ma swój gust, ja ich nie usuwam ;). Możesz też dołożyć moda na dyplomację.
Odnośnie Roman Alied Legions, to chyba jest pod wersję 1.2, tylko sub-mod nosi numerek 1.1.Ale jak link wygasł się nie przekonamy :? Pozdrawiam
Wybaczcie że tak post pod postem, ale dochodzą do mnie zawodzenia i lamenty z najdalszych granic Imperium, jakoby linki umożliwiające działanie EB, na dodatku Alexander wygasły, wrzucam swój upload: http://www.gamefront.com/files/22115431 ... X.exe!.rar Pozdrawiam i życzę miłej gry!
hm, aktualnie zabawiam się bez modów poza graficznymi ale przejrzałem dysk i zauważyłem zaginięcie mini mod packa (pod alexa), a linki z twcenter i totalwar.org są nieczynne... gdybyś tak więc był łaskaw...:)
http://www.gamefront.com/files/22127901/Alx_pack3.rar MMP 3.1
http://www.gamefront.com/files/22127924/Phalanx_alx.rar Mod na falangę do tej modyfikacji.Należy pamiętać że, aby poprawka zadziałała, po instalacji, musimy wejść w ekran wyboru frakcji następnie wyjść z gry.
Kolejno odszukać w głównym folderze RTW ikonki EBConfiguration i ikonkę preferences następnie po ustawieniu opcji nacisnąć save and exit. Pozdrawiam