Re: Islam - religia "pokoju", czy "wojny"?
Cytat:
Nie tylko islam jest "religią wojny". Jest nią każda religia
Możesz to jakoś uargumentować, udowodnić etc? czy pozostaniesz przy pozycji jest tak bo jest?
Cytat:
zważcie że już inaczej jest z judaizmem...
Przynajmniej dla okresu starożytności to twierdzenie jest błędne, w czasach Trajana i okolicznych pewna cześć senatu rzymskiego mimo, ze nie żydowska przyjęła zwyczaje wyznawców judaizmu. Wśród elity politycznej cesarstwa były te praktyki dość popularne - choć raczej jako rodzaj fanaberii, to, że judaizm jest nieatrakcyjny w dzisiejszych czasach to efekt lat późniejszych i niechęci do żydów. Nikt z nimi nie chciał się identyfikować, słowo żyd stało się obraźliwe etc co nie oznacza, że nie jest to religia wiele oferująca już choćby sam status narodu wybranego przez Boga.
Cytat:
większość argumentów za wojną w koranie jest wręcz śmieszna.
śmieszna czy nie ale z tego co ja kojarzę to jest w Koranie parę fragmentów w pewien sposób nawołujących do wojny.
Cytat:
Chrześcijanie chętnie zapomnieliby, że Maria z Nazaretu miała skok w bok z rzymskim żołdakiem Abdesem Panterą, w wyniku którego narodził się Jezus.
Łał ale nowość, przypomina mi to próby Himmlera który twierdził, że Jezus był synem Germanki i Rzymskiego legionisty :D brednie. Albo wyprawy w poszukiwaniu mieszkającej pod ziemią rasy Ariów gdzieś w tybecie :D
Cytat:
Chrześcijanie najchętniej widzieliby Marię jako pannę. Problem w tym, że oprócz bękarta którym był Jezus, Maria miała jeszcze syna z prawego łoża, który nosił imię Jakub. Jakub był synem Józefa i Marii i wspólnie z Jezusem założyli sektę religijną. W tamtym czasie wiele było takich sekt w tamtym rejonie świata, które rywalizowały między sobą o wiernych. Chrześcijanie chętnie też zapomnieliby o tym że Jezus miał kochankę, którą była prostytutka - Maria Magdalena.
Skąd to wyciągnołeś, znów od myślicieli II Rzeszy :D? z chęcią bym to przeczytał.
Cytat:
Jezus jest uważany za boga
tak banalnego i prostackiego ujęcia Jezusa nie wymyślono nawet w antyku :D Szkoda, że nie udało Ci się przedstawić tej prawdy wcześniej może by nie doszło do schizmy z prawosławnymi :D
Cytat:
ucinali głowy Żydom, Cyganom i przede wszystkim Serbom.
Ten konflikt jest znacznie dłuższy niż 1941 i ma wiele odsłon nie jest to jakiś banalny konflikt bo jedni zaczęli mordować bez powodu drugich, rachunek krzywd Zresztą odwrócić można bo i muzułmanie służyli w SS etc :D Równie dobrze pogromy UPA na Wołyniu też można uznać za konflikt stricte religijny...
Cytat:
Chrześcijańscy Serbowie, wyznający prawosławie, dowodzeni przez Radowana Karadzicia mordowali muzułmańskich Bośniaków, głównie mężczyzn i młodych chłopców. Za co? Za wyznawanie innej religii. Podobnie czynili katoliccy Chorwaci. W nagrodę za dzielne mordowanie prawosławnych Serbów przez Chorwatów podczas ostatniego konfliktu bałkańskiego, Wojtyła beatyfikował chorwackiego zbrodniarza nazistowskiego Alojzego Stepinacia.
taa i co jeszcze, zapominamy, że i muzułmanie za fajnie się nie zabawiali na tej wojence i również mordowali, konflikt trwający od pokoleń, w którym jedna i druga strona chce wyrównywać rachunki krzywd ty sprowadzasz tylko do walk religijnych nie dośc, że głupota to jeszcze wręcz dialektyka marksistowska.
Cytat:
Bin-Laden jest Saudyjczykiem. O co on walczy? O niepodległość Arabii Saudyjskiej i świata muzułmańskiego.
ta na pewno o wolność Arabii Saudyjskiej od? Arabii saudyjskiej chyba :D Jeszcze zapomniałeś dodać wojowników czeczeńskich walczących o wolność z Rosją przy pomocy napadów na teatry i elektrownie, choć to by z twoimi poglądami pewnie nie licowało?
Cytat:
O zbrodniach Żydów na Palestyńczykach chyba nie muszę pisać?
Musisz jeśli nie dodasz o zbrodniach Palestyńczyków na Żydach ani słowa. O tym co robią i jak to robią
Cytat:
- podstawą miała być miłość bliźniego, co było raczej niespotykane w dotychczasowych religiach
.
Czy ja wiem? wszak Rzymianie tez nie mieli w zwyczaju zarzynać za inna religie, woleli wtapiać inne religie we własną, adaptować obce kulty, poza pewnymi wyjątkami.
Cytat:
Z Nowego Testamentu wynika, że Józef był ojczymem Jezusa, a nie ojcem
Z tych samych tekstów wynika, że Ojcem Jezusa jest sam BÓG.
Cytat:
Bliski związek Jezusa z Marią Magdaleną jest opisany w Ewangelii Judasza
A wiesz co to apokryf, ile ich jest, kiedy wydano ostatni (zagadka dość banalna w latach 70 apokryf Panasa, słaby zresztą).
Cytat:
Z pism Celsusa, cytowanych przez Orygenesa możemy dowiedzieć się kim był ojciec Jezusa
tak a czytałeś kiedyś źródła pisane dla okresu wczesnego Cesarstwa? W którymś jest podana treść plotki na podstawie której to niby żydzi mieli spalić Rzym, konkretnie imię bardzo podobne do Joshuy :D Ot zagadka co to za źródło
Co do nawracania siła, to rechrystianizacji czy rekatolicyzacji nie nazwałbym chrystianizacja ale ok temat na inna dyskusje, może załozysz temat :D?
Przejdźmy do jakiejś merytoryczniejszej dysputy :D
Cytat:
Do upadku kultury arabskiej / muzułmańskiej przyczynili się Turcy i Europejczycy
Mateusz Turcy nie mogli się przyczynić do upadku kultury muzułmańskiej bo sami są muzułmanami. Kultura arabska sama zamkneła się w swoim świecie tak jak zrobiła to Europa w średniowieczu. Europa tylko to wykorzystała.
Niklot najśmieszniejszy użytkowniku tego forum, nie wiem czy ma sens odpisywać na Twoje rewelacje, bo to raczej strata czasu odpisywac na najśmieszniejsze posty najśmieszniejszego użytkownika.
Cytat:
Kiedy Elrond i Darek popisali się tym że mają poglądy jak musliki ewentualnie napisz mi jak trzeba czytać cytaty (bo takie coś napisał Darek) osoby trzeciej zamieszczone przez osobę trzecią żeby poznać poglądy osoby która cytat zamieszcziła.
czepia się tego, że ja i Elrond uważamy demokrację za głupi ustrój, który prowadzi często do łamania wolności, a UE uważamy za nowe ZSRR, wiec naciąga nasze poglądy.
Cytat:
Do upadku kultury arabskiej / muzułmańskiej przyczynili się Turcy i Europejczycy.
Późniejsze opanowanie niemal całego świata przez Europejski kolonializm również nie sprzyjało odrodzeniu się kultury muzułmańskiej. Pamiętajmy jednak, że arabowie mieli duży wkład w rozwuj nauki i kultury, szczególnie w średniowieczu.
cóz, taka jest propaganda, a prawda jest taka, że muzułmanie nic nie wymyślali nowego, owszem mieli wkłąd w rozwój nauki i kultury i stali wyżej cywilizacyjnie niż Europa, ale nie dlatego, że sami coś wymyślali, oni po prostu przejęli, podbili tereny, które od wieków były kolebkami największych cywilizacji, podbili tereny gdzie kwitła nauka, kultura, i jak podbili te obszary, to po prostu wchłoneli to co tam było, przecież to Blisko Wschód, Egipt, tam było Bizancjum (które nie upadło) to były najbogatsze obszary Cesartwa Rzymskiego, gdzie kwitł handel
a w Europie Rzym upadł, wiele rzeczy zostało zapomnianych, tu był regres, ale w końcu sie dogoniło muzlików i przegoniło, a muzułmanie stali w miejscu, bo ta religia nie sprzyjała rozwojowi
Cytat:
Ja znam kilka szczęśliwych małżeństw polsko- muzułmańskich, i są (wstaw sobie jakie kolwiek pozytywne słowo) normalne. Podstawa to tolerancja i wzajemne zrozumienie obydwu stron.
też znam, ale mieszkają w Polsce lub Europie, jak mieszkają w kraju muzułmańskim to te Polki mają ciezko, i o ta sytuację mi chodzi, zresztą parę lat byłem w Holandii i widziałem jak traktują Araby i Turcy Polki
Cytat:
A jeszcze wcześniej na tych terenach wyznawano jeszcze inne religie, w ten sposób do niczego nie dojdziemy
to a propo idiotycznego stwierdzenia że okupujemy połowę świata islamskiego
niedługo muzułmanie będa okupować całą zachodnią Europę, tylko czekać na Kalifat Francuski, Islamską turecką Republikę Niemiecką itd
Cytat:
Tak ale wcześniej terroryzm występował na mniejszą skalę, nie tylko muzułmanie wysadzają ludzi w powietrze. Radykałowie zawsze są niebezpieczni, niezależnie od wyznania czy poglądów.
na mniejszą to prawda, ale czy jego rozwój jest związany z interwencją uSA czy może interwencja USA była związana z ich atakami, bo o ile pamiętam to w latach 90 były ataki terrorystyczne na WTC, wcześniej atakowano ambasady USA, itd.
Cytat:
Zamieszczone przez Dariusz I Dracul
cóz, taka jest propaganda, a prawda jest taka, że muzułmanie nic nie wymyślali nowego, owszem mieli wkłąd w rozwój nauki i kultury i stali wyżej cywilizacyjnie niż Europa, ale nie dlatego, że sami coś wymyślali, oni po prostu przejęli, podbili tereny, które od wieków były kolebkami największych cywilizacji, podbili tereny gdzie kwitła nauka, kultura, i jak podbili te obszary, to po prostu wchłonęli to co tam było, przecież to Blisko Wschód, Egipt, tam było Bizancjum (które nie upadło) to były najbogatsze obszary Cesartwa Rzymskiego, gdzie kwitł handel
Masz racje arabowie przejmowali od innych kultur ich osiągnięcia (co chyba nie jest zarzutem). Jednak wiele z nich rozwinęli, np. medycyna, matematyka, optyka, kartografia. Mają bardzo duży wkład w rozwój literatury (mogę wymienić wielu świetnych artystów). Rozwinęli kaligrafie i stworzyli ciekawą architektórę, (która co prawda czerpała z wielu innych kultur ale jest wyjątkowa, proponuje obejrzeć zabytki w południowej Hiszpanii i Maroku, warto).
Założyli również własne uniwersytety np. Fez (chyba w859 roku ). Zdaje się że Sylwester I się tam kształcił.
Cytat:
a w Europie Rzym upadł, wiele rzeczy zostało zapomnianych, tu był regres, ale w końcu sie dogoniło muzlików i przegoniło, a muzułmanie stali w miejscu, bo ta religia nie sprzyjała rozwojowi
Dogoniło a dzieła starożytnych filozofów przetrwały dzięki muzułmanom dzięki czemu Europejczycy mogli z nich później korzystać.
Kolumb dopłynął do ameryki dzięki statkom z ożaglowaniem wzorowanym na muzułmańskim.
Cytat:
też znam, ale mieszkają w Polsce lub Europie, jak mieszkają w kraju muzułmańskim to te Polki mają ciezko, i o ta sytuację mi chodzi, zresztą parę lat byłem w Holandii i widziałem jak traktują Araby i Turcy Polki
Po pierwsze z tej wypowiedzi wynika, że Holandia nie znajduje się w Europie. Po drugie nie neguje, że jest wiele małżeństw chrześcijańsko- muzułmańskich, kończyących się tragicznie dla małżonek, ale istnieje wiele szczęśliwych małżeństw tego typu. Istnieje wiele chrześcijansko-chrześcijanskich małżeństw w których kobiety mają niezłe piekło.
Cytat:
niedługo muzułmanie będa okupować całą zachodnią Europę, tylko czekać na Kalifat Francuski, Islamską turecką Republikę Niemiecką itd
Chyba trochę przesadzasz. Ja tam jestem zwolennikiem państw możliwie jednolitych etnicznie, jeśli te kraje zezwalały na imigracjie innych etnicznie ludzi to jest ich (tych państw) problem.
Cytat:
na mniejszą to prawda, ale czy jego rozwój jest związany z interwencją uSA czy może interwencja USA była związana z ich atakami, bo o ile pamiętam to w latach 90 były ataki terrorystyczne na WTC, wcześniej atakowano ambasady USA, itd.
Terroryzm związany jest ze skrajną biedą dużej części ludności muzułmańskiej podatnej na wpływy fundamentalistów .
Bin Laden chyba biedny nie jest.
Cytat:
Masz racje arabowie przejmowali od innych kultur ich osiągnięcia (co chyba nie jest zarzutem). Jednak wiele z nich rozwinęli, np. medycyna, matematyka, optyka, kartografia. Mają bardzo duży wkład w rozwój literatury (mogę wymienić wielu świetnych artystów). Rozwinęli kaligrafie i stworzyli ciekawą architektórę, (która co prawda czerpała z wielu innych kultur ale jest wyjątkowa, proponuje obejrzeć zabytki w południowej Hiszpanii i Maroku, warto).
Założyli również własne uniwersytety np. Fez (chyba w859 roku ). Zdaje się że Sylwester I się tam kształcił.
żaden zarzut, wręcz odwrotnie
to wina Europy, ze nagle cała nauka w świecie muzułmańskim zahamowała? bez jaj, jakiś muzułmanin kiedyś przyznał, ze ostatni wielki naukowiec muzułmański żyl gdzieś w XIII w., wg naszego kalendarza i sam przyznał, ze po prostu nastały wieki ciemne, i to zasługa religii, która nie sprzyjała nauce
Cytat:
Dogoniło a dzieła starożytnych filozofów przetrwały dzięki muzułmanom dzięki czemu Europejczycy mogli z nich później korzystać.
Kolumb dopłynął do ameryki dzięki statkom z ożaglowaniem wzorowanym na muzułmańskim.
chyba wspominałem, że muzułmanie po podbicu tych terenów przejmowali osiągnięcia tych cywilizacji?
to zarzut, że Europa korzystała z dzieł starożytnych, które ocalili muzułmanie?
Cytat:
Po pierwsze z tej wypowiedzi wynika, że Holandia nie znajduje się w Europie. Po drugie nie neguje, że jest wiele małżeństw chrześcijańsko- muzułmańskich, kończyących się tragicznie dla małżonek, ale istnieje wiele szczęśliwych małżeństw tego typu. Istnieje wiele chrześcijansko-chrześcijanskich małżeństw w których kobiety mają niezłe piekło.
niekoniecznie, jak muzułmanin z Polką mieszka w Polsce to jest ok, jak u siebie traktuje ją tak jak pozwala mu prawo czyli Koran, czyli jak sprzęt, a w Holandii bywa róznie, prawo koraniczne nie może jej wprowadzić, ale, że dziewczyna nie jest u siebie to traktuje ją gorzej niż jakby był w Polsce, wiec jest tak pośrodku, ale już i tak źle, a niech tylko zajdzie w ciąże, dostanie w ryj i wywali jak koleżankę i po wielkiej miłości
Cytat:
Chyba trochę przesadzasz.
jak wy z okupacją swiata islamskiego
poza tym Turcy często tak sami mówią, że RFN będzie ich :lol:
Cytat:
Terroryzm związany jest ze skrajną biedą dużej części ludności muzułmańskiej podatnej na wpływy fundamentalistów .
a to oczywiście wina krucjat, okupacji USa i innych bredni, nie tego, ze u nich nie ma liberalizmu w gospodarce, religia zwalcza naukę, przez to są to biedne i zacofane regiony, nie to przez Ryszarda Lwie Serce
Cytat:
żaden zarzut, wręcz odwrotnie
to wina Europy, ze nagle cała nauka w świecie muzułmańskim zahamowała? bez jaj, jakiś muzułmanin kiedyś przyznał, ze ostatni wielki naukowiec muzułmański żyl gdzieś w XIII w., wg naszego kalendarza i sam przyznał, ze po prostu nastały wieki ciemne, i to zasługa religii, która nie sprzyjała nauce
Nauka przestała się rozwijać gdy zmienił się skład etniczny (Turcy), już o tym pisałem. Analogiczny przykład to zachamowanie rozwoju matematyki (możliwe, że całej nauki nie wiem) po podboju Indii przez państwo wielkiego mongoła. Przypomne, że upadek kultury arabskiej datuje się na 1258 czyli upadek polityczny kalifatu. Mimo to w XVI wieku powstało między innymi takie dzieło jak zbiór baśni „Tysiąca i jednej nocy”.
Cytat:
to zarzut, że Europa korzystała z dzieł starożytnych, które ocalili muzułmanie?
Nie zażut dla Europy tylko zasługa dla arabów
Cytat:
niekoniecznie, jak muzułmanin z Polką mieszka w Polsce to jest ok, jak u siebie traktuje ją tak jak pozwala mu prawo czyli Koran, czyli jak sprzęt, a w Holandii bywa róznie, prawo koraniczne nie może jej wprowadzić, ale, że dziewczyna nie jest u siebie to traktuje ją gorzej niż jakby był w Polsce, wiec jest tak pośrodku, ale już i tak źle, a niech tylko zajdzie w ciąże, dostanie w ryj i wywali jak koleżankę i po wielkiej miłości
Prawa państw islamskich nie możemy generalizować, bo się dość znacznie różni od siebie w różnych krajach. Poza tym pozycja kobiety w świecie islamu jest dość złożona. Znam coprawda tylko jedną Polkę mieszkającą w państwie islamskim, ale podobno jest zadowolona.
[/quote]
Cytat:
jak wy z okupacją swiata islamskiego
Przytoczysz taki mój post ?
Cytat:
a to oczywiście wina krucjat, okupacji USa i innych bredni, nie tego, ze u nich nie ma liberalizmu w gospodarce, religia zwalcza naukę, przez to są to biedne i zacofane regiony, nie to przez Ryszarda Lwie Serce
W tym przypadku to źródeł bym szukał w kolonializmie Europejskim- Francja, UK i tak dalej.
Zeszliście z tematu wątku na jakieś oblegi i zbędne dyskusje, nie rozmawiamy o chrześcijaństwie, a o islamie, co do francji i rosnącej populacji arabów(muzłuman) tam, to jest to wina kolonialnej przeszłości francji, niczego więcej, to samo w niemczech, po wojnie nie miał kto pracować, więc sprowadzali na potęge turków, a oni się zadomowili i mają teraz w niemczech sytuacje taką a nie inną.
Właśnie dzięki muzłumanom i ich tłumaczeniom starożytnych pism przetrwały do naszych czasów dzieła platona, arystotelesa i wielu innych.., więc nie można tu mówić o religi hamującej rozwój.
Proponowałbym jednak wrócić do tematu dyskusji, a nie wzajemnie się cytować i kłócić w sprawach dot. muzłuman/chrześcijan, temat ten ma posłużyc do dyskusji nt Islamu..
Większość z was, słysząc inną wersję historii Jezusa zachowuje się jak urażony imam, który dowiedział się od kogoś, że Mahomet nawracał innych mieczem. W końcu, nie bez powodu mówi się, że religia jest jak narkotyk. Jak ktoś za młodu zbyt dużo jej skosztował, to uzależnia się od niej i mimo, że rozum mu podpowiada, że jego nałóg jest głupi, to on i tak odrzuca głos rozsądku bo jest uzależniony. Prawdą jest to co wcześniej napisałem:
Cytat:
Zarówno chrześcijanie jak i muzułmanie nie chcieliby pamiętać o pewnych elementach dotyczących historii twórców ich religii.
co udowodniły wasze powyższe posty.
To tyle z mojej strony na zakończenie dyskusji o chrześcijaństwie w tym temacie.
Słusznie zostało zauważone, że nie powinniśmy zaśmiecać tego tematu dyskusją na temat chrześcijaństwa. To jest temat o islamie, więc wróćmy do dyskusji o islamie.
Cytat:
jakiś muzułmanin kiedyś przyznał, ze ostatni wielki naukowiec muzułmański żyl gdzieś w XIII w., wg naszego kalendarza i sam przyznał, ze po prostu nastały wieki ciemne
A czy wiesz nieśmieszny użytkowniku, co wydarzyło się w centrum islamskiej kultury w XIII w.? I nie próbuj oszukiwać, że Hulagu-chan był muzułmaninem. Gdyby nim był, to by nie palił meczetów i innych świętych dla muzułmanina miejsc.
Mnie najbardziej w islamie irytuje traktowanie kobiet. Surowe prawa wprowadzane przez władze są niemoralne, ale cóż tam jest tak od dawna.
Ostatnio rozmawiałem na Skype po angielsku z kobietą z Arabi Saudyjskiej, twierdzącą, że kobiety mają sie dobrze i są tam szanowane. Jakoś niechce mi sie w to wierzyć.
Niklot słysząc kompletne brednie powtarzane przez osobę która nie ma pojęcia o czym pisze i kogo cytuje aż nas po prostu skręca. Oczywiście że czujemy się obrażenie skoro ktoś za pomocą głupot wymyślonych przez jakiegoś głupka próbuje nam udowodnić że wierzymy w chorego psychicznie człowieka nie próbując nawet dyskutować (oczywiście nie w tym temacie) choć powód dlaczego strzelasz wocha i wycofujesz się próbując zachować twarz jest oczywisty.
Oczywiste jest że Hulagu-chan podniszczył kulturę arabską co później kontynuowali Turcy i to im zawdzięczamy upadek tej kultury a nie Brytolom i Francuzom oni tylko przejęli ziemie od przegranego i upadającego Imperium Osmańskiego (i to dopiero w 1918) dając tym terenom okres około 50 letniego spokoju (w porównaniu z tym co jest teraz). To Seldżucy zniszczyli kulturę arabską (niestety).
Mam taką niepewną propozycję zmiany tematu na bardzie ogólny (np. Islam) gdyż nie ma chyba sensu zakładanie nowych tematów ocierających o ten.