DirectX nie ma nic do rzeczy, im nowszy, tym lepszy. Ponawiam pytanie - jak jest z innymi grami? Działają normalnie?
Wersja do druku
DirectX nie ma nic do rzeczy, im nowszy, tym lepszy. Ponawiam pytanie - jak jest z innymi grami? Działają normalnie?
sory jakoś mi umknęło...
ciężko mi o grach coś powiedzieć ponieważ mam tylko dwie - dość stare i nie wymagające dobrego komputera, jedna rzadziej ale również się potrafi wieszać
wcześniej miałem zmodowaną CIV 4, równiez sie na niej haczyło i nie dało pograć... więc może jednak karta
Dla pewności odpal sobie w razie czego jakiegoś 3d marka, jak tam będzie ścinać to na 100% karta. Ale skoro mówisz, ze civka też ci się tnie, to raczej będziesz musiał udać się do sklepu...
dzięki za rady
3dmark chodzi bardzo kiepsko choć z tego co słyszałem nie musi być to karta(nawet możliwe słabe chłodzenie w te upały) - szukam dalej
na początek propozycja diagnostyczna - (o ile już tego nie zrobiłeś)
:arrow: sprawdź co jest grane "DX-diag'iem ((menu "start"> uruchom> wpisz: dxdiag > "enter" albo "ok" - na kolejnych kartach poszukaj czy nie ma konfliktów, przeprowadź testy grafiki
:arrow: możesz również sprawdzić w menadżerze urządzeń czy nie ma jakiś konfliktów
- bardzo możliwe że tak rozwiążesz (albo chociaż znajdziesz) problem
- jakby co zrób notatki i napisz na forum albo na PW - postaram się pomóc ((ale dopiero po 18 lipca))
powyższe było w PS ale przeniosłem na początek bo może to zaoszczędzić Tobie zbędnego sprawdzania pozostałych rozwiązań
=========================================
1) zmień częstotliwość odświeżania we właściwościach ekranu (na mniejszą - 60 Hz starczy i niech będzie BEZ przeplotu - jeśli masz taką opcję)
2) we właściwościach ekranu spróbój zmienić "fizyczną" rozdzielczość ekranu (zaawansowane > ogólne > "rozwijana lista opcji" - wybierz opcję z mniejszą ilością dpi (nie jestem pewny czy u Ciebie taka opcja występuje ale jeśli tak to sprawdź i poeksperymentuj)
3) w podobnym miejscu spróbuj zmienić rozdzielczość ekranu - tą w pixelach, wypróbuj też inne proporcje boków
4) jak już tam jesteś to poeksperymentuj z głębią koloru - spróbuj np 24 bity, albo 32 - zależnie co masz ustawione - ewentualnie 16 bitów - kolory będą nieco uboższe, między 24 a 32 bity niektórzy szczególnej różnicy nie widzą
----------------------------
jeśli masz także nowe programy (w sensie że więcej niż było kiedyś), albo jeśli porady 1-4 nic nie dały rozważ poniższe
5) zmniejsz obciążenie RAM - jak?
((nie wiem co gorsze :?
- wkleić tu treść jednego z moich dawnych postów czy odesłać do tematu
- póki co odsyłam - mam nadzieję że nie macie mi tego za złe Ty zamek9 i Wy Kyuzo, Jarl)) zatem:
jak zmniejszyć obciążenie RAM opisałem w postach z 8 i 12 czerwca
w Medieval: Total War » Medieval & Viking Invasion - wątek "problemy techniczne" (2 i 3 strona)
znajdziesz tam także inne propozycje - większość dotyczyć może również twojego problemu
6) zadbaj o wirtualny RAM -czyli plik stronicowania / plik wymiany - zwiększ go, ustaw stały rozmiar minimalny i maksymalny (proponuję 200 MB - 2GB o ile masz tyle miejsca na twardzielu), zdefragmentuj i FIZYCZNIE przeskanuj
( dla pożądanego efektu trzeba zrobić PEŁNY FIZYCZNY SCANDISC
- pobieżny / szybki raczej nic nie da
o ile wiem nie można wskazać części dysku czyli np "pliku stronicowania" jako obszaru do skanowania :(
ale można wskazać partycję - wybierz tą gdzie jest system)
7) powróć do starego sterownika i załóż blokadę uaktualniania sterownika jeśli nie wiesz jak jak czytaj post: "Gra klatkuje - pomysł: POWRÓT DO STAREGO STEROWNIKA" w dziale Medieval II: Total War » Podzamcze (MTW II, Kingdoms - POMOC) - wątek "gra klatkuje"
(sory że znów odsyłam :oops: ale tu by było naprawdę dużo wklejania)
=====================
PS.
:arrow: może brzmi trywialnie ale ZANIM polecisz do sklepu / serwisu spróbuj kartę wyjąć i wetknąć spowrotem - niejeden problem tak usunąłem ;)
Witam, dopisze się do tego tematu, gdyż mam podobny problem.
Otóż gry barbarian invasion i Alexander chodzą mi bez problemu zaś z Total war mam problem od wczoraj. Podczas uruchomiania gry zaraz po filmiku gry jest pasek wczytywania, wczytuje się do końca i... leci dalej.... następny obraz już się nie wyświetla. Brak możliwości wyboru gry. Mam najnowsze patche i do tej pory gra chodziła normalnie, nie dodawałem żadnych modów. Po prostu wyłączyłem grę a po czym już nie mogłem do niej wrócić.
Proszę o pomoc co robić
Pozdrawiam
Witam jeszcze raz... nie mam kirlan Ci tego za złe ;)
problem został rozwiązany, prawdopodobnie pamięci na karcie się przegrzewały i stąd te błędy
wystarczyło zmniejszyć taktowanie pamięci na karcie graficznej i się błedy nie pokazują
dzięki za rady
Pozdrawiam
Co poradzić na kikuty żołnierzy zamiast dłoni i stóp na mapie bitewnej? Trochę irytujące tym bardziej, że dotyczy to kilkunastu jednostek.
Pewnie to jakaś "wsza" / "bug" czy inny bład programu -> reinstalka gry i/lub instalka patcha
ale jak nie to :
:arrow: może błąd grafy, procesora lub dysku wywołany przegrzaniem :? -> odkurz kompa
:arrow: albo pamięć RAM lub pamięc grafiki się sypie -> zrób testy sprzętu jakimś programem diagnostycznym
Jak i to nie pomoże to podaj jaki masz sprzęt, system itp podstawy
=========
edit :
uups! :oops: :mrgreen:
Pretorian - Dzięki za zwrócenie uwagi. Poprawiłem ten "Śląsk" :lol:
(( to właśnie przykład / dowód do tezy z ostatniego akapitu tego posta: http://forum.totalwar.org.pl/viewtop...119737#p119737 ))
Już nie pamiętam co pomogło ale to jest bug gry. Na TWCenter jest to gdzieś opisane i da się to naprawić. Niestety musisz sam poszukać, bo dawno nie odwiedzałem działu Rome:TW.Cytat:
Zamieszczone przez Flesz
Kirlan bój się boga, Ty jesteś w końcu moderatorem globalnym ;)Cytat:
Zamieszczone przez kirlan