Może pierwszą wersję wydacie z Polską niepodzieloną?
Wersja do druku
Może pierwszą wersję wydacie z Polską niepodzieloną?
To zależy czy wolisz "total balance" czy układ a'la historyczny. Grałeś np. Chorezmem w Broken Crescent? Zaczynają z 2 prowincjami a potem zwalają im się na łeb hordy Mongołów. Zajefajnie. :)Cytat:
Zamieszczone przez HellVard
Weź pod uwagę, że Polska i HRE to nie jedyne dwie frakcje na tej mapie. ;)
Materiał do dyskusji, przemyśleń a później i testów:
http://img27.imageshack.us/img27/4915/r037.jpg
HRE dostało jeno "twarde jądro". ;)
Nie, nie miałem przyjemności(?) grania Chorezmem w BC ;) Cesarstwo nie ma jakichś szczególnie silnych sąsiadów, którzy mogli by może nie tyle im jakoś strasznie zagrozić, co po prostu ograniczać ich "drang nach osten" :) Na Północy Dania, na południu nic, a wstawiłeś tam całkiem pokaźną liczbę prowincji, nie spodziewałem się aż tylu :) Głupio byłoby zostawiać to jako łup dla Niemców, przydałaby się jakaś Wenecja, co o tym sądzisz? Albo Genua, nie wiem, które z tych miast miało większe znaczenie w tamtym okresie. Trzeba też upchnąć gdzieś tam papę, co by wstawił od czasu do czasu operetkę co agresywniejszym frakcjom katolickim. Masz już jakieś plany co do podzielenia Skandynawii na większą ilość prowincji?
Witam, jeśli można wtrącić swoje zdanie to Cesarstwo można podzielić na marchie i inne regiony( bo w sumie był to raczej luźny zlepek różnego rodzaju księstw i tym podobnych tworów rządzony przez cesarza z wyborem którego wiązało się wiele problemów i czasami mniejszych lub większych sporów ) wtedy nie powinno być za silne. Jeśli szanowni moderzy wyrażą chęć mogę przedstawić Wam mapkę na której Europa w XIII w. jest przedstawiona w miarę szczegółowo jeśli chodzi o jej podziały, które można odwzorować w grze, a które to podziały powinny zapewnić dość dobry balans.
W sumie to nie musicie robić wszystko zgodnie z faktami historycznymi.Zróbcie Polske jako zjednoczone królestwo dodajcie prowincje należące w tym okresie do polskich dzielnic do Polski.Taka moja opinia.
Ależ oczywiście, pokazuj tą mapę :)Cytat:
Zamieszczone przez sadam86
Ok tylko niech mi się baterię do aparatu naładują żebym zdjęcia zrobił:)
http://www.sendspace.pl/file/da72807d85435d6d071aa35
http://www.sendspace.pl/file/377d642f8ca05bc698a92de
http://www.sendspace.pl/file/92ffb74932c854df4cb46ab
Cesarstwo można podzielić na marchię łużycką, misnieńską i północną, saksonię, frankonię, bawarię, swabię, karyntię. Na południu dać niezależne królestwo italii i wenecję. Na wschodzie kilka księstw ruskich połockie kijowskie halickie włodzimieskie i nowogrodzkie
No cóż, dziękuję za próbę pomocy, aczkolwiek mam dwie zasadnicze uwagi. Przede wszystkim - zrobić dodatkowe frakcje, a zwłaszcza tyle, to nie jest takie hop siup. Nie wiem czy HellVard dałby radę to sam zrobić ale nie o to też chodzi, żeby dłubać moda 2-3 lata. :) Na początek sugeruję więc mniej ambitnie, ale skończyć coś i wydać a nie rozgrzebać rozbudowany projekt i utknąć. Druga sprawa, ten poziom rozdrobnienia HRR bardziej pasuje mi do roku 1000 a nie 1250. W szczególności nie powinno tam już być Nordmark (M. Płn.) tylko Markgrafschaft Brandenburg.
Pozdrawiam.
Ha, no tyle frakcji to ja na pewno robił nie będę ;) Nie orientuję się zbytnio w historii Cesarstwa w połowie XIII wieku, może trwały tam wtedy jakieś poważniejsze walki o tron kaisera, można by w takim wypadku zamienić jakąś prowincję czy dwie w środku HRE na rebelię z silnym garnizonem, co by Niemcy mieli co robić na początku? Bo na chwilę obecną mają tyle prowincji, że właściwie żadna frakcja nie jest w stanie im poważniej zagrozić. Ale być może uda się ich nieco "okiełznać" bez mieszania im w prowincjach, jeszcze nad tym podumam ;)
Jeżeli Ciebie to uspokoi to od biedy można, na początek, zamiast HRR, zrobić jako frakcję Marchię Brandenburską. Należałoby wtedy podzielić Brandenburgię na 4 prowincje (Altmark, Mittelmark, Prignitz i Uckermark), dodać im Oberlausitz i jedziemy. ;)Cytat:
Zamieszczone przez HellVard