-
Re: Rekonstrukcja Historyczna
Miejski to możesz mieć szalet, czemu nie rodowy?
Na tym filmiku poziom walki jest znakomity. Szybkie, silne ciosy. Zobacz jakie trafienia idą. To nie jest czysta pokazówka.
Uniki, skoki, my walczymy inaczej niż wcześniacy. U nas się takich rzeczy nie robi bo nie mają najmniejszego sensu. Przynajmniej ja w tym co mam na sobie, nie jestem zbyt zwinny. :D
-
bo nie można i kropka, nie wiem taki warunek dostałem i łaże z herbem miejskim.
-
Koniec koncow odposcimy sobie chyba buntowanie lub przejdziemy do ludzi odtwarzajacych piastow. Ale raczej to pierwsze bo ludzie maja stroje wprawdzie mozna przerabiac ale w zakonie nie jest tak zle no pozyjemy zobaczmy.
-
Pfff, to jakiś mrok bractwo i ch..j. Powiedz im, że rycerstwo pieczętowało się swoimi herbami i jeżeli masz swój, gdzieś w rodzinie lub chciałbyś sobie jakiś obrać to masz do tego pełne prawo i nikt ci nie może zabronić. Chyba, że odtwarzają np tylko zakonnych, najemników czy itp. Jeżeli w bractwie są rycerze herbowi to do cholery, dlaczego nie mogą mieć swoich herbów?
Pampalinex, pokaż no stronę tego bractwa ;) Może to jacyś ludzie są z grupy teatralnej czy jasełek a mówią, że się bawią w RR? Uważaj na takich, to najgorsze co może być. Ludzie bez podejścia i pasji :)
-
Cytat:
Na tym filmiku poziom walki jest znakomity. Szybkie, silne ciosy. Zobacz jakie trafienia idą. To nie jest czysta pokazówka.
Uniki, skoki, my walczymy inaczej niż wcześniacy. U nas się takich rzeczy nie robi bo nie mają najmniejszego sensu.
To nie widziales jak sie Ruscy wczesni napierdalaja;) To bys zmienil zdanie co do poziomu;) Kto mowi o skokach? Tu nie podstaw! Tarcza sluzy do obrony, PAROWANIA CIOSOW! Fajnie ze uzywaja jej do walki ale sorry, podchodzi parka do siebie i zaczyna sie grzac. Jeden wali tarcza a drugi uderza go w bok. Nawet nie stara sie zaslonic... To jest wysoki poziom? NIe, w tym zawodzie nie liczy sie sila, tylko technika, czy to u wczesnych, czy poznych. Technika:)
-
To samo, macie dużo większą mobliność i inny sprzęt. Efekt, walczycie inaczej ;P
-
Kurde, ale tu chodzi o proste opuszczanie tarczy! My tez walczymy w kolczugach, wiec nie zaslaniaj sie tak mobilnoscia;)
-
I walczycie w jakich kolczugach, jakich nogach, jakich tarczach i jakich hełmach :D
Możliwe, że w na tych filmikach punktowane były tylko naprawdę mocne uderzenia. Gdyby mieli przerywać walkę po każdym uderzeniu, albo naliczać punkty, mogliby się pogubić. My też walczymy na podobnych zasadach.
-
Zawsze się walczy na punkty, czy jest coś typu pierwsza krew albo nokaut?
-
Podczas bojówek (turniej o 1-2-3 miejsce) walczymy zazwyczaj na punkty :) Przynajmniej ja inaczej jeszcze nie walczyłem. Na treningu 1 vs 1 to punkty ew. kto kogo położy na ziemię albo do utraty sił. W grupie, wygrywa ten co stoi ;)
Muszę się pochwalić buzdyganem moim nowym ;D
http://yfrog.com/dy86576095j
Po treningu, cios w hełm :D Cisowy trzonek.
-
A właśnie co do tych pokazowych walk w grupie, to jest to dość głupie. Z tego co widziałem, Ci co upadną, w większości przypadków bardzo idiotycznie, ot tak, nie wstają bo jest umówione, że kto upadnie leży?
Na filmikach z bohurtu ci co upadli również leżeli, ale po prostu nie mieli już sił, czy jakieś niepisane reguły? W końcu co za problem się podnieść z ziemi, no chyba że ktoś naprawdę mocno przy grzmoci.
-
Wygląda to tak: jak walka w grupie to jak cie trafią, masz upasc. Jak nie padniesz to potem mozesz w zeby dostac :mrgreen: Albo dostaniesz tak, ze nie da sie nie upasc. To takie troche na "umówienie" sie i czasem z sedziami. Zdarzaja sie niesmiertelni ale oni potem latwego zycia nie maja;) A jak przewroisz sie bo sie potkniesz czy cos to mozesz wstac. No chyba, ze na ciebie upadne 5 chlopow to trudno, lez tak;)
Bohurt to co innego, walczysz tak dlugo jak mozesz.
-
Walka pokazowa jest na inscenizacjach :) Chyba, że jesteś w chorągwi, która walczy bohurtowo. Bohurt to nie udawanie. Zależy od zasad, są bohurty "wstawane" jak i takie, podczas którego leżący nie wstają. Leżą do końca starcia. Wygrywa drużyna, która wyeliminuje wszystkich przeciwników.
PS. U nas w przeciwieństwie do tego co powiedział Volomir upada ten, który nie ma wyboru :D Możesz dostać wiele razy. Przegrywasz kiedy coś lub ktoś zwali Cię z nóg :) Nie ma udawania i to jest piękne :D
Cytat:
walczysz tak dlugo jak mozesz.
Dokładnie ;)
-
Cytat:
PS. U nas w przeciwieństwie do tego co powiedział Volomir upada ten, który nie ma wyboru Możesz dostać wiele razy. Przegrywasz kiedy coś lub ktoś zwali Cię z nóg Nie ma udawania i to jest piękne
Czy walka wyglada kilowato. Mozna sie tluc, wszyscy stoja ledwo na nogach i wala sie jak cepami. Rzeczywiscie piekne :roll: Rozumiem, ze potem na noszach wszystkich znosza? Inna sprawa, ze pozni bija sie na tych samych zasadach co my :roll:
-
I co z tego, że nie mają ludzie potem siły? Nie masz siły, twój problem. Padaj w trawe :D Na noszach nie noszą : P
A tak to wygląda
http://www.youtube.com/watch?v=kdvSL3k-t8k
Ps. I nie ma "nieśmiertelnych" :D Z przyczyn technicznych :))
-
Z kazdym Twoim filmikiem coraz bardziej sie ciesze ze jestem we wczesnym bractwie! Po co ida w szyku jak potem sie rozbiegaja po calym polu? Ledwo do siebie dochodza to juz zaczynaja machac cepami, a przepraszam, mieczami z technika walki jak cepem. Zero techniki, zero zapalu, zero emocji. Wygrywa ten kto jest najwytrzymalszy. Swietna sprawa! Czyli olac cwiczenie walki mieczem, inwestowac w pancerz i mozna sie bawic;)
Nie cierpie bohurtu, przereklamowany bubel. Wole prawdziwa walke, gdzie liczy sie technike, szybkosć, uniki i parowanie, gdzie trzeba sie wykazac, wspolpracowac ze soba itd.
-
Cytat:
Z kazdym Twoim filmikiem coraz bardziej sie ciesze ze jestem we wczesnym bractwie! Po co ida w szyku jak potem sie rozbiegaja po calym polu? Ledwo do siebie dochodza to juz zaczynaja machac cepami, a przepraszam, mieczami z technika walki jak cepem. Zero techniki, zero zapalu, zero emocji. Wygrywa ten kto jest najwytrzymalszy. Swietna sprawa!
Moja mama mówi to samo :D Sory, ale znasz się na XIII tak jak ja na wczesnych :) Tylko ty mówisz, że moje jest złe a twoje dobre, a ja mówię tylko i wyłącznie jak jest u nas. Nie neguję wcześniaków i waszej zabawy. Nie mówie, że to dno.
Sposoby i technika walki zmieniały się na przestrzeni dziejów. Widać to choćby w odtwórstwie, w stylu walki wczesnych i późnych. Tak naprawdę, nie można porównać nas do was i was do nas : P
Cytat:
Wole prawdziwa walke, gdzie liczy sie technike, szybkosć, uniki i parowanie, gdzie trzeba sie wykazac, wspolpracowac ze soba itd.
1. Prawdziwa walka była ho ho temu.
2. Technika, szybkość, uniki i parowanie liczy się bardzo w bohurcie.
3. Współpraca jeszcze bardziej. Najlepsze ekipy bohurtowe są najlepsze bo umieją ze sobą doskonale współpracować. Kwestia treningu a, więc techniki. Szybkość, też. Uniki? Jak chcesz robić uniki mając pole widzenia na tyle wąskie, że nie jesteś w stanie dostrzec nawet stóp przeciwnika, który stoi przed Tobą w odległości 1,5m. Do tego 30kg na sobie. O ile w waszym sprzęcie ta taktyka daje radę to u nas jest inaczej. Do tego dochodzą zdolności walczących. :) Parowanie? Jak najbardziej. Głównie tarczą. Wszystko to, jest na tym filmiku.
Cytat:
Zero techniki, zero zapalu, zero emocji
Dobrze wiesz, że jest na odwrót tylko się uniosłeś : P
-
Cytat:
Moja mama mówi to samo Sory, ale znasz się na XIII tak jak ja na wczesnych
Ale ja teraz tylko to co jest dla mnie smieszne;)
Cytat:
1. Prawdziwa walka była ho ho temu.
Mowie o walce prawdziwych męzczyzn! Kotlowaniu sie cial, szbkich ciec, a tu widze jakies przedszkole;)
Cytat:
2. Technika, szybkość, uniki i parowanie liczy się bardzo w bohurcie.
Wlasnie widze:P
Cytat:
Szybkość, też. Uniki? Jak chcesz robić uniki mając pole widzenia na tyle wąskie, że nie jesteś w stanie dostrzec nawet stóp przeciwnika, który stoi przed Tobą w odległości 1,5m.
Ja tez taczej nie widze stop przeciwnika stojacego ode mnie 1.5m:P Uniki? Pchaja sie na siebie jak w korytarzu jakims;) Wystarczy sie przesunac w bok o metr by uniknac wiekszosci ciosow, ktore tu padaja;)
Cytat:
Parowanie? Jak najbardziej. Głównie tarczą. Wszystko to, jest na tym filmiku.
Wlasnie tego totalnie nie ma! Tarcza podniesona jak najwyzej i oboje sie napierdalaja po zebrach. Ja nie wiem, nie znam sie i w ogole ale nas ucza, ze opuszczenie tarczy ma byc odruchem, ulamek sekundy i tarcza chroni dol. Pamietac nalezy, ze nasze tarcze sa ciesze i wieksze od waszych, a i tak parujemy nimi szybciej;)
Ps: no gdzie masz tu technike? Gdzie? Spojrz prawdzie w oczy, na tym flmiku nie ma techniki, jest walenie jak cepem i tyle.
-
Cytat:
wiekszosci ciosow, ktore tu padaja;)
90% z nich nie jesteś w stanie zauważyć w garnku. Kiedy masz widok przesłonięty czyjąś tarczą.
Cytat:
Ps: no gdzie masz tu technike? Gdzie? Spojrz prawdzie w oczy, na tym flmiku nie ma techniki, jest walenie jak cepem i tyle.
Zauważ, że tam większość czasu dwóch bije jednego, albo trzech. Za jednym oddziałem idzie gość z półtorakiem. Przypuszczam, że jego zadaniem było trzymać się z tyłu i bić plecy. Masz rację, jest to trochę bezładna łupanina, ale nie do końca tak jak mówisz. Kwestia słabej wg. Ciebie obrony tarczą. Przy bohurcie nie zwraca się tyle na to uwagi co w walce pojedynkowej. Powód jest prosty. Takie ciosy podczas walki tego typu nie dość, że nie robią większych szkód (większości nawet nie czuć) to nie są punktowane przez jakiegoś sędziego. Bardziej liczy się to, by nie dać się przewrócić na ziemię. Tarczę podnoszą do góry, ponieważ wydaje im się, że z tamtąd nadejdzie kolejny cios, a i wejścia na bark, hełm są wg mnie najgroźniejsze przy takim czymś, bo traci się orientację przy dobrym strzale w gar i leżysz na ziemi. Walka 1 na 1 jest inna :) Tam rzeczywiście trzeba bardzo dobrze umieć pracować tarczą by wygrywać.
http://www.youtube.com/watch?v=is0Ou8A7 ... re=related
1 na 1 z Wołkiem :) Osobiście nie znam ale bardzo dobrze walczy.
To ten z niebieską tarczą.
http://www.youtube.com/watch?v=KIvSK_kd ... re=related
A tu Ruskie, ktoś coś mówił o szybkości ? :D Od razu dopowiadam, nie jest to przechwalanie się bo ja nie umiem nawet w 1/4 tak dobrze walczyć jeszcze.
-
Nie ma znaczenia czy bije jeden czy pieciu. Tarcza to podstawa, a na tym filmiku jest zbedna i tyle;) Podnoszenie do gory bo wydaje sie ze cios spadnie jest troche smieszne;)
-
Może i śmieszne ale ona się podnosi właściwie sama. Ja tak mam. :D Nie widzisz co ma zamiar zrobić przeciwnik i odruchowo chronisz głowę i bark.
-
Czyli popelniasz najbardziej podstawowy blad;)
-
Volo daj spokó. Czytam ten temat na bieżąco i nudzi mnie już troche to Twoje zachwanie. Każdy wie, że my walczymy szybciej ale ja Ci zrobie sprawdzian - ubierzemy Cie w nasz najcieższy sprzęt kolczą i wszystko co tylko możliwe a ja wyjde np w samej przeszywce - zobaczymy kto będzie jak szybko się ruszał. Uważam że to będzie takie (kijowe bo kijowe ale nie mamy sprzetu) zestawienie "wczesny" i "późny". Wtedy sie wszystko okaże.
Tak myśle bynajmniej.
Rycerze niech sie tłuką po swojemu luz spoko mnie tam już nic do tego. Ja uważam że my jesteśmy fajniejsi, Vas, że oni i kłótnia nigdy się nie skończy. Ja bym chciał kiedyś ubrać sie w taki pancerz i zobaczyć jak to jest być późniakiem.
Garnczkowy hełm jakiś mam także pojęcie o polu widzenia jest mi znane. Na prawde tam nic nie widać :D
-
Cytat:
Volo daj spokó. Czytam ten temat na bieżąco i nudzi mnie już troche to Twoje zachwanie.
Po Twoim poscie wnioskuje, ze nie sledzisz na biezaco;)
bo:
Cytat:
Każdy wie, że my walczymy szybciej ale ja Ci zrobie sprawdzian - ubierzemy Cie w nasz najcieższy sprzęt kolczą i wszystko co tylko możliwe a ja wyjde np w samej przeszywce - zobaczymy kto będzie jak szybko się ruszał. Uważam że to będzie takie (kijowe bo kijowe ale nie mamy sprzetu) zestawienie "wczesny" i "późny". Wtedy sie wszystko okaże.
Tak myśle bynajmniej.
Nigdy nie negowalem tego, roznimi sie stylem walki. Wiem tez ze walczymy szybciej. Nie wiem wiec po co o tym mi piszesz? Nie rozmawiamy teraz o pojedynku wczesny vs pozny ogolenie. Rozmawiamy o filmiku, polecam bys go obejrzal. Poza tym walczylem w ciezkiesj przeszywce, w kolczudze ciezszej od tej najciezszej jaka teraz mamy. Poza tym walczylem tez z tarcza ciezsza niz jakakolwiek inna:P Wiec nie wiem po co mamy tos prawdzac? Oboje wiemy, ze walczymys zybciej i nigdzie tego nie neguje, wiec Twoj wywod Mopku byl zbedny:)
Cytat:
Rycerze niech sie tłuką po swojemu luz spoko mnie tam już nic do tego. Ja uważam że my jesteśmy fajniejsi, Vas, że oni i kłótnia nigdy się nie skończy. Ja bym chciał kiedyś ubrać sie w taki pancerz i zobaczyć jak to jest być późniakiem.
No i znowu, bo debata nie dotyczy tego kto jest lepszy;) Poza tym moze sie troche unioslem za bardzo, ale z drugiej strony Ty tez jakis czas temu wyskoczyles jak "Filip z konopii" o tym kto sie kogo boi, kiedy temat byl juz zakonczony:P Takze luzuje i szykuj flache bo ja w sobote przyjezdzam;)
-
w 1 na 1 walczy się zupełnie inaczej :) Tam nie mam problemów z tarczą.
-
Zostawmy ten temat;)
http://www.wojmir.pl/lamelkistal.htm
Typ 1, 2, 5 i 9 to moje faworytki;) Juz zaczynam odkladac pieniadzory;)
-
jak mógłbym wybierać to tylko ta łuseczka :D
jakiś taki sentyment mam :p
Dobrze, że mi przypomniałeś :P Moja lamela lezy i stygnie :P Czas do roboty sie zabrac :P
A jak reszta vhłopaków wytrzyma to co myslisz Volo żeby zrobić sobie wspólne zdjęcie w strojach dla rekonstruktorów TW. Wiesz takie zdjęcie jak te nasze do Gejzera :P
-
Luska ladna ale dosc droga:/ Ostatnia jest najtansza...
A zdjecei sie zrobi, ale to dopiero jak sie wystylizuje:P
-
Przepiękne mają tam hełmy na tej stronie co podał Volo :)
-
Nie za piekne:p Tzn moze i ladne, ale jets wielu kowlai ktorzy robia ladniejsze i za mniej kosmiczne ceny. Te sa bardzo wygorowane i w sumie nie wiem czemu. Ot zwukle szlomy i inne;) Jak chcesz ladne helmy zobaczyc to polecam:
http://www.thorkil.pl/kontakt.htm
-
Wizualne sprawiają bardzo dobrze wrażenie :) Wybacz Volo ale ja niestety na tę chwilę nic nie odtwarzam i nie orientuję się w cenach i kowalach.
Na tej stronie którą podałeś ostatnio też są bardzo ładnie hełmy.
http://www.mardinus.home.pl/oferta/helmy_pozne.php
A ten płatnerz jest wam znany?
-
Mardinus jest dobry;) Robi fajne bajerki i ogolnie ma dobry stosunek jakosci do ceny;) Chociaz my z Mopislavem wybieramy sie do "zaprzyjaznionego" kowala, ktory nie orientuje sie w rynku i zrobi nam szlomy (albo cos innego) za 300 - 350 zl;)
-
Mardinus wg mnie jest bardzo przereklamowany. Ma dobre hełmy ale gary są zwyczajnie brzydkie a przyłbice ponoć robi kiepsko (ma kolega psi pysk od niego i jest tragiczny). Polecam Michała Kopczyńskiego ( http://nasza-klasa.pl/profile/16668424 ) A i cen nie ma tak kosmicznych jak Mardinus. Wiem, że napewno robi świetne garnki :) Hełmy dla wczesnych też robi ładne. Na allegro ma nick plastykmk.
Volomir, Mopek a walczycie np za pomocą topora i miecza? dwoch mieczy? Bez tarczy? Toporem i mieczem wiem, że jak ktoś umie to może zdziałać cuda ;)
-
Cytat:
olomir, Mopek a walczycie np za pomocą topora i miecza? dwoch mieczy? Bez tarczy? Toporem i mieczem wiem, że jak ktoś umie to może zdziałać cuda
Topor i miecz? To raczej ni ejst zbyt historyczne;) co do skutecznosci, to nie wiem co tam wymysliles Vas, ale od razu mowie , ze to jest bledne:P Taki kolo nie ma szans z tarczownikiem, a jak juz tarczownki sobie miecz na wlocznie zamieni to mogila i kaplica w jednym. Tarcza jest zbyt wazna by z niej rezygnowac na koszt miecza. Zly pomysl. Generalnie, pare osob walczy se tak dwoma swordami, ale jest to zly pomysl bo do niczego sie nie nadaje. Co do walki bez tarczy, to zdarza sie ze sa pojedynki i walki tylko na miecz, ale poza tym to jak pisalem glupi pomysl. Chociaz widzialem kolesia z taaaaaka szabla, ktore rowniez byl taaaaki ijak mu taracza pekla to calkiem calkiem radzil sobie ta szabla;) W ogole co ja sie bede rozpisywac, dwa miecze, miec z toporem ( :? ) to mozna robic jak chces sie dziewczynom przypodobac i to takim co pojecia o rekonstrukcji nie maja (oni wszyscy walcza tarcza a ja mam dwa miecze, ha! tylko ca jak ja wezme dwie tarcze?:P). No ale podobno sa ludzie co walcza na dwa miecze z dunem (kazdy kto wie jak z dunem sie walczy orientuje sie jak bzdurne to jest stwierdzenie).
Co do tego kowala, to helmy ma poprawne;) Nic nadzwyczajnego, ale jesli cenowo ok to moze kiedys sie o cos wiecej podpytamy;)
-
Na jakimś filmiku widziałem jak kolo walczy mieczem i czekanem - sam tez próbowałem. Generalnie żal :P
Lepiej jednak miec tą tarcze i możliwość obrony. W walce mieczem i czekanem jedynym plusem jaki zauważyłem było zachaczenie tarczy odciągnięcie jej i szybki cios mieczem. Ale ogólnie patrząc praktycznie tak jak pisze Volo. Mało skuteczne.
Taki człowiek w ścianie z tarcz się nie przyda no bo po co ? Chyba że będzie latał z tyłu i dobijał. Dla lansu to se można tak robić - dużo młocych zaczynających przygode by tak chciało. A czemu? Bo naoglądali sie filmów nagrali w gry tam to wszystko jest prostsze.
Historie z dwoma mieczami przeciwko dunowi pamietam :P Koleś był niezły ;p
Ja też przez jakiś czas walczyłem dunem. Fajna sprawa ale tylko do ścian - żeby w pojedynkach wyjśc trzeba mieć na prawde spore umiejetności oraz szybkość. Ale to było fajne stanąc w 2 szeregu i bach po łbach :D
Ale tu znowu pojawia sie problem o którym sie nie mówi - walcząc dunem musiałem sie skupiać nie na przeciwnikach w 1 lini tylko na innych duńczykach którzy próbowali mnie zachaczyć i wyciągnąć z szeregu. Gdy taki moment już będzie wygrywa masa ciała. Ja jestem szkielet wiec miałem problem z utrzymaniem toporzyska. Chyba, że ktoś się zabezpieczy w sensie ma na plecach tarcze i boń u boku to może wypuścić duna i stać sie zwykłym tarczownikiem. Osobiście jednak wolałem wrócić do tarczy i szabelki tym razem :P
-
Chciałbym zobaczyć walkę z mieczem i toporem(zamiast tarczy) to mogło by być ciekawe, jedynym filmem w jakim widziałem coś podobnego jest królestwo niebieskie.
-
W Xenie pewnie jeszcze bylo:p i generalnie w takich "filmach" jest miejsce na takie zagrywki. W rekonstrukcji, nie;)
-
Na imprezie jednej (akurat nie byłem świadkiem bo mi zszywali palec w szpitalu) gość walczył w ten sposób i wygrywał bez większego problemu. Tylko, że on bawi się we wcześniaka 9 lat ;)
-
To Ci nasciemniali;) Nikt u nas tak nie walczy! Sa kolesie, ktorzy sa w takich bractwach, chyba od ponad 10 lat i nie wychadza z dwoma mieczami (a co dopiero z mieczem i toporem) bo nie mieliby szans w walce. Moze i ldnie to wyglada, ale Vas, glupot nie gadaj. Na prawde jedna wielka sciema to jest.
-
Cytat:
To Ci nasciemniali
Pomyśl, jak to sobie wyobrażasz. Jarało się tym 50 osób po tym co zrobił :P Nie wiem z kim walczył, jedną walkę chyba przegrał, drugą wygrał. Ponoć wyglądało niesamowicie. Blokował toporkiem, ściągał tarczę i bach mieczem. Punkt ;) Żałuje, że tego nie widziałem.