W przyszłym tygodniu więcej info o kolejnych frakcjach z nowego regionu (Azja pd-wsch):
https://twitter.com/CivGame
http://i63.tinypic.com/iokf0h.jpg
Wersja do druku
W przyszłym tygodniu więcej info o kolejnych frakcjach z nowego regionu (Azja pd-wsch):
https://twitter.com/CivGame
http://i63.tinypic.com/iokf0h.jpg
Imperium Khmerów (a może lepiej Angkor) jest następną frakcją:
https://www.civilization.com/news/en...ii-leads-khmer
P.S.Balisty na słoniach wyglądają bajecznie ;)
No to teraz mogę Civkę VI kupić w ciemno.
A jak to jest z grywalnością? Bo sporo ludzi narzeka na bezmyślne AI,które w ogóle nie działa tak jak powinno ale sam grałem na razie tylko w demo więc ciężko mi się do tego odnieść.
Jeszcze w dodatku pojawia się Indonezja z Dyah Gitarją.
https://www.civilization.com/news/en...eads-indonesia
Jedynie czasem polityka oraz wymiana handlowa są na beznadziejnym poziomie.Zdarzają się takie propozycje od liderów pozostałych frakcji że nie wiadomo czy się śmiać czy coś wypić żeby zrozumieć logikę ich postępowania,np: potrafią zaproponować 1/30 (sztukę złota na 30 tur) w zamian za jakiś strategiczny surowiec podczas kiedy sam mam dochody około 200 na turę :devil:.
Co do rozwoju technologiczno-ideowego frakcji pod zarządami AI to widać jakiś plan i ich liderzy nie opracowywują wszystkiego jak leci ale robią to z rozsądkiem w zależności jaki rodzaj zwycięstwa sobie obierają.
Po za tym im wyższy poziom trudności tym mniejsze prawdopodobieństwo że się zdarzy rozjeżdżać czołgami rydwany przeciwnika już w epoce Średniowiecza.
W końcu nadchodzi pierwsze duże rozszerzenie - https://civilization.com/news/entrie...-rise-and-fall.
Raptem dwa miesiące czekania.Szkoda że twórcy TW nie wychodzą naprzód oczekiwaniom swoich fanów tak jak to robią ludzie od Civilization
Świetny trailer, już wiem na co odkładać pieniążki :D
Fajny filmik. Zgodnie z najnowszą tendencją promuje kobiety;) Ale, tutaj, w wysmakowany sposób. Jak w tym dodatku naprawią błędy podstawki, to chętnie zagram.
Piękny trailer, dawno czegoś tak dobrego nie widziałem.
No nie wiem, Civka dostaje poważne zmiany po ~16 miesiącach, Total War Warhammer dostał poważne zmiany po ~16 miesiącach. Powiedziałbym że obie firmy mają dość podobne tempo, podejście do community też nie różni się wiele. W tym aspekcie obu firmom daleko do Paradoxu :]
Tak czy inaczej trailer bardzo fajny, ale to tylko cinematic. Czekam na jakiś gameplay.
Paradox to najgorszy przykład z możliwych,jedna z najbardziej chciwych firm na rynku,nie wiem skąd się wzięła opinia dewelopera dbającego o fanów. Może kiedyś tak było ale teraz rozbijają swoje tytuły na milion dlc o wielkości patcha a koszcie rzędu 60-80 złotych...Komplet DLC do EU4 to na steam wydatek rzędu 1112 złotych,nawet odejmując dlc zawierające rzeczy kosmetyczne,zostanie nam wydatek w granicach 800 złotych. Także ja podziękuję za takie podejście do fanów i nie kupię już od nich żadnej gry ;).
Ja czekam przede wszystkim na to jakie cywilizacje dojdą do 6 wraz z tym dodatkiem. Z tego co można było wyczytać w opisie przewidywanej zawartości można spodziewać się sporo egzotycznych krajów i co najmniej kilka kobiecych liderek.
Podejście do community a model biznesowy to dwie kompletnie inne sprawy. Fakt gry Paradoxu mają miljardy DLC (co ma zarówno wady jak i zalety) ale głównie dlatego że są to stare gry które wciąż dostają nowe DLC! EU4 ma ponad 4 lata a CK2 prawie 6. Ich najnowsze gry czyli Hearts of Iron 4 i Stellaris mają mniej DLC niż zarówno Civilizacja 6 jak i Warhammer Total War a są w podobnym wieku (Stellaris -> TW:Warhammer -> HoI4 ---> Civ6). Wszystkie DLC do Stellaris łącznie z tym które jeszcze nie wyszło to około 200zł, Hearts of Iron 4 - 120-140zł , Cywilizacji - 170zł + 130zł za zapowiedziany dodatek, Total War Warhammer - 300zł. W sumie to nie spodziewałem się tego ale wychodzi na to że DLC do gier Paradoxu wyszły najtaniej.
Co do samej jakości DLC to nie różnią się one niczym od DLC/Dodatków do Civki czy Warhammera. W HoI4 dostajemy customowe drogi rozwoju dla danych frakcji = nowe cywilizacje w Civce = nowe rasy w Warhammerze = nowe typy imperiów w Stellaris. W obu grach Paradoxu dostajemy też DLC dodające nowe mechaniki do gry co nie różni się niczym od nowych mechanik w zapowiedzianym dodatku do Civki i w Warhammerze 2.
Paradox ma dobrą opinie ponieważ jest w stałym kontakcie z Community i faktycznie bierze jego głos pod uwagę. W przypadku Stellaris co tydzień dostajemy dev diary opisujące nadchodzące zmiany, a na częstych streamach możemy zobaczyć te zmiany "w akcji". Dzięki temu Community zawsze wie w którą stronę zmierza gra, i że nikt o nich nie zapomniał a nad gra dalej prowadzone są prace.
Ja się zastanawiam czy 9-ty lider będzie dla cywilizacji z dodatku czy może którejś z podstawki. Co do nowych civek to można się spodziewać że będą kontynuować trend "równouprawnienia" i wynajdywać cywilizacje, które w jakimś stopniu były rządzone przez kobiety.
Najbardziej mi brakuje jakiegoś przedstawiciela Italii(poza Rzymem),Holendrów oraz Bizancjum. Do tego jakoś tak dziwnie byłoby grać w Civkę bez Mongołów,Majów i Babilonu ;).
Ok,miło że bierze głos społeczności pod uwagę. Ale kupując EU4 w dniu premiery liczyłem że to będzie w miarę pełny produkt,z max kilkoma dużymi dlc do dokupienia jak w wypadku EU3 a tu zostałem niemile zaskoczony...Stellaris i HOI4 też są dopiero na początku drogi usłanej dziesiątkami dlc,więc myślę że z czasem wywindują tą liczbę na poziom porównywalny do CK2 i EU4 właśnie. Ale skończmy już z tą dyskusją w tym temacie i ewentualnie kontynuujmy ją w dziale Paradoxu ;).Cytat:
Podejście do community a model biznesowy to dwie kompletnie inne sprawy. Fakt gry Paradoxu mają miljardy DLC (co ma zarówno wady jak i zalety) ale głównie dlatego że są to stare gry które wciąż dostają nowe DLC! EU4 ma ponad 4 lata a CK2 prawie 6. Ich najnowsze gry czyli Hearts of Iron 4 i Stellaris mają mniej DLC niż zarówno Civilizacja 6 jak i Warhammer Total War a są w podobnym wieku (Stellaris -> TW:Warhammer -> HoI4 ---> Civ6). Wszystkie DLC do Stellaris łącznie z tym które jeszcze nie wyszło to około 200zł, Hearts of Iron 4 - 120-140zł , Cywilizacji - 170zł + 130zł za zapowiedziany dodatek, Total War Warhammer - 300zł. W sumie to nie spodziewałem się tego ale wychodzi na to że DLC do gier Paradoxu wyszły najtaniej.
Co do samej jakości DLC to nie różnią się one niczym od DLC/Dodatków do Civki czy Warhammera. W HoI4 dostajemy customowe drogi rozwoju dla danych frakcji = nowe cywilizacje w Civce = nowe rasy w Warhammerze = nowe typy imperiów w Stellaris. W obu grach Paradoxu dostajemy też DLC dodające nowe mechaniki do gry co nie różni się niczym od nowych mechanik w zapowiedzianym dodatku do Civki i w Warhammerze 2.
Paradox ma dobrą opinie ponieważ jest w stałym kontakcie z Community i faktycznie bierze jego głos pod uwagę. W przypadku Stellaris co tydzień dostajemy dev diary opisujące nadchodzące zmiany, a na częstych streamach możemy zobaczyć te zmiany "w akcji". Dzięki temu Community zawsze wie w którą stronę zmierza gra, i że nikt o nich nie zapomniał a nad gra dalej prowadzone są prace.
Za Bizancjum nie przepadam więc pies ich drapał :] ale którymś z państw włoskich chętnie bym zagrał (oprócz Wenecji), holendrami dużo grałem w Civ 5 więc chętnie zobaczę ich w szóstce. Majowie zawsze na propsie więc jak najbardziej, Babilon zastąpiła Sumeria, a Mongołów, Scytia (przynajmniej gamepleyowo), więc na te nacje bym raczej nie liczył, przynajmniej na razie.
Bardziej od Majów bym wolał zagrać Inkami.Ci pierwsi by mieli z pewnością jakieś bonusy w astronomii i matematyce,osiedlanie (przemieszczanie się) w lasach deszczowych,religii a drudzy w organizacji państwa,medycynie i obszarach górskich.Po cichu liczę też na Państwo Krzyżackie (chyba zakonów rycerskich jeszcze nie było) oraz jak nie Celtów ogólnikowo to przynajmniej Icenów.
Zakony to ciekawy pomysł,też bym chętnie je zobaczył choć myślę że ich dodanie jest mało prawdopodobne. Celtowie niestety prędzej czy później zapewne się w grze pojawią,nad czym ubolewam bo tylko zajmą miejsce ciekawszym cywilizacjom.
Hmm,jak tak na to spojrzeć to faktycznie szanse są nikłe,szkoda bo zarówno Mongołowie jak i Babilon to nacje związane z serią od początków jej istnienia.Cytat:
Babilon zastąpiła Sumeria, a Mongołów, Scytia (przynajmniej gamepleyowo), więc na te nacje bym raczej nie liczył, przynajmniej na razie.
Z zakonami jest ten problem że ciężko nazwać je cywilizacją. No może Krzyżaków, dałoby się jakoś podciągnąć. Prędzej bym ich obecność widział jako specjalną jednostkę/budynek/dzielnice dla przywódcy innej cywilizacji, aczkolwiek zarówno Francja, Anglia i Hiszpania są już w grze i nie mają z nimi nic wspólnego. Pozostają Włochy aczkolwiek tutaj nie bardzo widzę przywódce który mógłby mieć takie perki. No chyba że dadzą któregoś Papieża :]
Ewentualnie w którymś dodatku moglibyśmy dostać zakony rycerskie jako nową mechanikę w grze.
Mamy kolejną frakcję.Tym razem możemy spróbować swych sił grając Koreą
https://www.civilization.com/news/en...ok-leads-korea
Tak czułem że mogą dać Koree? Korea'e? Kobieta lider mnie trochę zaskoczyła ale prezentuję się świetnie także propsy :]
Dodatek "Rise and fall" dostępny jest już w przedsprzedaży.Jego cena to mniej więcej połowa ceny podstawki (bez której w niego się nie zagra).Zatem dla osób wciąż jeszcze nie posiadających Civilization VI doradzam poczekać do świątecznych wyprzedaży.Niedawno na Amazon w "Black Friday" była promocja o 50%.
Zając* jakbyś widział gdzieś przecenę to daj znać na forum proszę :)
*tego nowego nicka jakoś nie mogę ogarnąć ;-)
Jak myślicie, będzie jakaś wersja Podstawka+dodatek w dobrej cenie? Ciągle poluję na Civkę w jakiejś super promocji, ale nic nie mogę wyhaczyć :/
Na promocyjną cenę dodatku zwłaszcza przed premierą bym nie liczył jednak co do podstawki to jest wielce prawdopodobne że w okresie przed/po świątecznym może być niezła przecena.
Śledzenie Amazon w tym konkretnym przypadku jest jak najbardziej wskazane.
Amazona? Raczej łowców gier,jeżeli jakakolwiek dobra przecena dostępna dla polskiego gracza się pojawi to info o niej będzie właśnie tam ;). Ja podobnie jak Turek czekam spokojnie na jakąś dobrą cenę,na razie o ile sie nie mylę to najlepsza to było 120 za wersję deluxe. A chciałbym wyhaczyć deluxe+dodatek za 160-180,pewnie przyjdzie mi trochę na to poczekać ale pół roku czy rok nie zrobią mi wielkiej różnicy zwłaszcza,że mam na razie w co grać.
Czy ja wiem czy duże zaskoczenie...Ta sama liderka była na zwiastunie,co pozwala spekulować,że pojawią się jeszcze 2-3 kobiety przywódcy,w tym kolejna ludu azjatyckiego/stepowego. Po scenie z bitwą na morzu obstawiam też Portugalię.Cytat:
Tak czułem że mogą dać Koree? Korea'e? Kobieta lider mnie trochę zaskoczyła ale prezentuję się świetnie także propsy :]
Kolejny cud dający jednocześnie wskazówki co do następnej grywalnej frakcji:
Osobiście jako maniak Indian jestem nieco zawiedziony liczbą dostępnych kultur tej grupy etnicznej w oryginalnej grze gdyż mody dają możliwość zagrania jeszcze Majami oraz Komanczami.
Jest za 85 zł na:
https://www.cdkeys.com/pc/games/sid-...-vi-6-pc-steam
Aczkolwiek bliżej świąt pewnie będą jeszcze lepsze oferty.
Mówisz i masz gdyż to Holandia jest kolejną grywalną frakcją:
https://www.civilization.com/news/en...he-netherlands
Moim skromnym zdaniem dość ciekawa frakcja zważywszy na możliwość adoptowania morskich obszarów.
Kolejny raz bez zaskoczenia, Holandia była pewniakiem. Kolejny władca kobieta i to tym razem z bardzo niedalekiej przeszłości. W sumie władca to z niej był tylko z nazwy ale who cares. Jeśli chodzi o samą frakcje to po raz kolejny mamy handel + poldery, które wydają się jeszcze bardziej op niż w poprzedniej odsłonie :] Jedyne do czego mogę się przyczepić to wygląd samej Wilhelminy, która wygląda bardzo nienaturalnie. W dodatku zrobili z niej "babcie" mimo, że tron objęła mając 10 lat...
Cieszę się z Holandii ale trochę rozczarowuje jej przywódca. Z jednej strony dobrze,że jest to ktoś inny niż Wilhelm I,z drugiej Wilhelmina nie wykazała się niczym wybitnym,rządziła w czasach kiedy zdecydowanie więcej do powiedzenia miał parlament a królowa pełniła funkcję niemal wyłącznie maskotki. O ile nie przeszkadzają mi w roli liderów kobiety, które faktycznie coś osiągnęły,to takie dawanie parytetu na siłę jest żenujące. Czemu nie Maurycy Orański,czemu nie Wilhelm III? To kolejny przypadek po Gorgo kiedy dążenie do równouprawnienia zaćmiewa deweloperom zmysły.
Sama nacja może być, tylko ta władczyni...
Z jednej strony była Królową w monarchii konstytucyjnej, gdzie pełniła funkcję czysto reprezentacyjną, ale z drugiej strony jej działania podczas drugiej wojny światowej miały spory wpływ na dzisiejszy wygląd tego kraju. Wydaje mi się, że nie ma co z góry skreślać przywódców tego typu, bo gdyby chodziło o Wielką Brytanię i Elżbietę II to raczej nikt by sprzeciwu nie wnosił :]
To znaczy wiem,ze to postać ikoniczna dla Holendrów ale jednak jej dokonania nie zwalają z nóg. Tak jak pisałem,są przywódcy bardziej zasłużeni dla tego kraju. Na czele Wielkiej Brytanii to ja bym kiedyś zobaczył Margaret Thatcher jak już o kobietach mowa ale coś mi mówi,że się nie doczekam ;).
Za sto lat to nie będzie gier typu cywilizacja, bo większość ludzi będzie wynarodowiona, tak zwana wielka wioska. A przypominanie o starych czasach będzie sprzeczne z prawem i poprawnością polityczną.
A wracając do ciwki to powoli drażni mnie to coraz bardziej, znaczy te parytety na siłę.
Bez przesady. Politpoprawność wieczna nie będzie... Prędzej doczekamy się wydania Cywilizacji w wersji islamskiej;) Wtedy problem liderek zostanie rozwiązany ostatecznie... A co do obecnej, to ciekawe czy twórcy tak sami z siebie z tymi kobietami, czy też obecną grę sponsorują organizacje feministyczne?:P
Z Rzymem, Babilonem, czy Scytią nikt nie identyfikuje się od setek lat, a mimo to ludzie grają tymi cywilizacjami bez problemów :] Także za 100 lat nawet jeśli dojdzie do zjednoczenia Ziemii, co przy kolonizacji Marsa i początkowi ery kosmicznej będzie naturalne, ludzie nie będą mieli problemu by zagrać Imperium Lechickim, Kekistanem czy innym historycznym państwem ;]