Armaty są po 1300 roku, kilka lat po ww. dacie najpierw bombardy bodajże. Wcześniej jest info o nowej broni, w sensie broni prochowej.
Wersja do druku
Armaty są po 1300 roku, kilka lat po ww. dacie najpierw bombardy bodajże. Wcześniej jest info o nowej broni, w sensie broni prochowej.
Araven dzięki.Nie wiem jaki to ivent będzie ale ten który już widziałem mówił o nowej substancji wybuchowej która przyszła z dalekiego wschodu, a na obrazku była armata.Może jakaś pomyłka z wczesnym info o prochu.Czyli trzeba jeszcze poczekać. A jeśli chodzi o wspomnianą jednostkę"Guard of Comander" masz jakiś pomysł?
Jakiś czas po tym evencie o nowej śmiercionośnej broni i po 1300 roku ileś tam lat. Do domu wrócę za około dwa tygodnie to nie sprawdzę teraz zapisu gry, ale mam już u siebie wieże artyleryjskie i te bombardy, a jestem po 1300, może nieco po 1310 w swojej kampanii. Straż przyboczna jest do rekrutacji od poziomu twierdzy ale trzeba zbudować szkołę oficerską aby ją rekrutować, ten budynek co daje + 1 doświadczenia i bonus do porządku publicznego. Mod na serio ma wielki potencjał, masa skryptów do wyboru i różne ai, co daje możliwość wyboru szczegółów kampanii i poziomu trudności. Mongołowie są bardzo przepakowani przynajmniej na VH kampanii.
Mam co najmniej 10 cytadel z Królewską Akademią wojskową, czyli najwyższej. Chodzi o to, że ta jednostka jest do wyszkolenia, mogę ją szkolić. Czekam na wyszkolenie wymaganą ilość tur ale po wyszkoleniu nie mam tej jednostki w zamku. Po prostu szkoli się coś co się nie pokazuje, w tym jest problem.
Dziwne. Jedyny pomysł jaki mam to sprawdź czy masz wybrany skrypt Founding new dynasty bodajże. Mam go zaznaczony i mogę szkolić gwardię generalską. Jaki masz patch najnowszy ? Ja gram od patcha 9 do obecnego 12 z fixem 3 i zawsze działało mi szkolenie generałów. Na kilka kampanii miałem tylko jedno ctd.
Gram na 12 z 1 fixem ale na skrypcie bez nowych dynastii. Ten skrypt odnosi się właśnie do mniejszych dynastii i nie powinien mieć wpływu na szkolenie tej jednostki, bo ona nie jest przypisana do żadnego generała. Po prostu zwykła jednostka i raczej nie powinna być możliwa do wyszkolenia gdyby na tym skrypcie miało jej nie być.
I teraz się zastanawiam, czy grzebanie w tekście mogło coś zepsuć? Nazwy jednostek są nietłumaczone.
Przy tym skrypcie jak ochajta się księżniczkę z szkolonym generałem to następuje jego adopcja do rodziny panującej, dlatego myślę, że ma to jakiś wpływ. Ale nie wiem na 100%. Ja coś tam umiem zmienić w plikach, ale w tym modzie nic nie zmieniam. Uważam, że nie ma potrzeby. Sprawdź skrypty jakie masz wybrane, może w którymś w opisie będzie info, że blokuje rekrutację straży generalskiej. Jak nic nie pomoże to zaktualizuj grę, ale stracisz save.
Przejrzałem skrypty(te które mam zaznaczone) i w żadnym nie widzę odniesienia do Guard of Comander ani jakiegoś powiązania z blokowaniem szkolonych jednostek. Nie wiem jak to jest z Fixami ale one chyba nie powodują utraty savów. W każdym razie ten problem byłby zauważony dużo wcześniej, gdyby występował u innych. Wydaje mi się, że to tylko u mnie taki feler.
I takie pytanko. Jak szkolisz tą jednostkę to pojawia się ona z nowym generałem? Ja myślałem, że jest to tylko straż przyboczna bez generała. Trochę by to dziwne było, wyszkolić sobie tak o generała. I jak z dowodzeniem, lojalnością, pobożnością itd. u takiego generała? Startuje od zera czy jest na wypasie?
Ja nic w plikach nie zmieniam, tylko tekst swojsko tłumaczyłem. Wszystko normalnie chodzi, buduje się i szkoli oprócz tej jednostki.
Savy niby działają po fixach ale są różne kwiatki. Np. grałem Bizancjum wgrałem fix i potem odpaliłem stary save to miałem info przy cesarzu, że jest z Litwy. Więc niby działają, ale już na tym starym savie nie grałem. Wyszkolony generał ma straż przyboczną, z lojalnością to różnie od 1 do 4, to chyba trochę losowe, może zależy to jakoś od autorytetu władcy. W tym modzie można zwiększać lojalność generała dając mu kasę albo jest event o trubadurach, jak się wybierze generała przy nim to często dostaje on +1 lojalności.
Płacę tym generałom za lojalność ale denerwuje mnie to, że jak trochę posiedzi bezczynnie to mu wszystko leci w dół. Czasami z dobrego generała zostaje golas, bo kilka lat nie walczy i siedzi np. w zamku. Teraz sobie przypomniałem o jeszcze jednym problemie. Otóż szkolenie w obozie nie daje punktów doświadczenia, a wręcz spotkałem się z obniżką. Info o szkoleniu jest ale jak kliknę na generała to na sekundę pojawia się nowa gwiazdka i od razu znika. Podobnie mam z biskupami, czasami jest tak, że jeden,pierwszy na którego kliknę, zgarnia kilka punktów, a inni dostają max jeden.
BS Lynwo Edition to chamski pirat z Rosji który przywłaszczył zasoby z innych modów, bez zgody autorów, i na tej bazie zrobił produkt komercyjny oferowany z płatnymi DLC za pieniądze, i z płatnych witryn, to nie samodzielna produkcja, wykreowana po rozłamie zespołu podstawowej wersji projektu , dodatkowo z chamskim developerem , to tak jakby Rosjanie nałożyli na nasz Potop swój mod Ogniem i Mieczem i oferowali jako mod Pan Wołodyjowski.
Witam, prosił bym o wstawienie linka do pliku instalacyjnego, który pobiera się razem z plikami setup1-8.BIN bo mi skasował antywirus zaraz po pobraniu a nie mam zamiaru znowu męczyć się z tym torrentem co jest na moddb. Nie pogardzę również jak ktoś wrzuci pełną sprawdzoną wersję moda. Z góry dziękuję
Niestety pełna wersja od ,,Ruskich,, jest mój szanowny kolego płatna , oni to stworzyli żeby na tym zarabiać, przy okazji kradnąc pomysły od innych , u nich to standard, a mogę coś o tym powiedzieć bo jestem zalogowany na ich forum.
Więc wersja z MODDB nie jest pełna? Pobrało mi 14.8 GB brakuje tylko pliku instalacyjnego bo z automatu wywalił mi go antywirus. Czyli mam rozumieć, że to co pobrałem z MODDB jest okrojoną wersją?
Bardzo lubię pogrywać w Bellum Crucis a ten mod z tego co zobaczyłem bardzo wpasowuje się w moje gusta estetyki więc czemu by nie pograć nawet jeśli jego twórcy podkradają innym pomysły.
O plik instalacyjny prosiłem tylko dlatego, że wolę nie kombinować z antywirusem aby znów nie wywaliło mi tego jednego pliku.
Wersja rozszerzona, ta o której do nich pisałem, by uważali na ewentualne donajty, bo mogą źle na tym wyjść, kwestia reakcji CA/SEGA - mają dalej swój patronite, mod jest dla mnie najlepszym, co można było zrobić na bazie tego silnika gry. Zarzuty o kopiowanie itp. na dzień dzisiejszy są dosyć na wyrost, bo dorzucili tyle swojego, że można ich lubić, czy nie ale od czasów Bellum Crucis, tak dobrego moda nie widziałem. Chciałbym tylko uprzytomnić potencjalnym krytykantom, ze każde TW ma swój engine i on narzuca, takie a nie inne rozwiązania, czasem bliźniacze w wielu niezależnych modyfikacjach plus zmiany genialne modyfikujących. Tutaj pokazali autorzy, ze engine gry nie był do końca wykorzystany, ale gdzie? Nie będę spoilerował, sami zagrajcie. :P
Pozdrawiam serdecznie naszego YTubera Noyana, może kiedyś coś nagra?
https://www.moddb.com/mods/bulat-steel-total-war/downloads/bulat-steel-215-extended-tw-215-extended
hofix
4.7.1 hotfix file - Third Age Total War 4.0 mod for Medieval II: Total War: Kingdoms - Mod DB
czy do tej wersji działa zangielszczenie z tej poprzedniej? czy trzeba wykupić?
Zangielszczenie patrząc po ich discordzie generuje błędy i jest w fazie końcowej i tylko dla tych, póki co wspierali ich finansowo. Z tą ilością zmian nie ma prawa działać prawidłowo, ale spróbować możesz. Przestrzegałem ich swego czasu przed takimi praktykami, bo wcześniej chcieli kasę za samego już moda, tutaj się niby ślizgnęli i CA nie może im nic zrobić, że chcą kasy za zangielszczenie, choć nie jestem do końca przekonany. Ja mam wersję wcześniejszą ładnie chodzi, ta też, ale znam trochę rosyjski, szkoda że nasz kolega, co miał sposób na przetłumaczenie nie pojawia się, bo wtedy chyba nawet uprzedził Ukraińców z tłumaczeniem.
Juz zostałem ich patronem. Mod się instaluje więc zobaczymy jak to będzie śmigać.
PS tez trochę znam rosyjski jednak tylko potrafię mówić,a alfabetu nie znam :(
Ja odwrotnie^^, ale i tak nie gram, poczekam, aż będzie dostępne zangielszczenie normalnie, o ile będzie i tak mam fazę na mody pod Rome Remastered. Daj znać jak mod chodzi etc...Czy już faktycznie wycisnęli z silnika gry wszystko i czy poza inwazjami Mongołów etc...jest jakiś event z Zakonem Krzyżackim, mam na myśli setup moda, jak ustawiasz sobie?
Daj znać, to ważne :)
Zagrałem 40 tur Bizancjum w kampanii LATE. Zero crashów, żadnych problemów. Moge jakoś podesłać te zangielszczenie. Póki co wielkiej róznicy nie ma.
Wiecie o co chodzi z tym crashem, zaraz przy przejściu z 1 na 2 turę cały czas wywala? Pobrałem najnowszą wersję tą z lutego.
Tradycyjnie, skąd pobrałeś moda.
jak go instalowałeś.
Gdzie go zainstalowałeś.
Z angielszczenie skąd brałeś, jak je zainstalowałeś.
Czy uruchomiłeś grę po z angielszczeniu jak zalecali Autorzy^^...
Zawsze sugeruję, tak od 2008 roku, żeby UAC przy tej grze wyłączać, wiem, wiem, ale czasem generuje dziwne błędy.
Jeśli masz wersję taką jak moja, to spróbuj dać zapis tutaj jako załącznik, to albo ja, bądź ktoś inny pobierze i może pchnie do przodu turę.
Pozdrawiam :)
Jakby co to nie pierwszy mod którego instaluję, mam ich koło 10 (mam wersje medka na cd nie na steam)
1. Pobrałem: https://www.moddb.com/mods/bulat-ste...w-215-extended
2. ściągnięty setup (instalator)
3. pominę tą oczywistość ;) )
4. angielskiej wersji nie pobierałem, bo nie chcę u tych moskali się rejestrować/subskrybować (Ps jak masz pobrane tłumaczenie eng chętnie skorzystam ;) ) Rozumiem ten ich sobaczy język, kiedyś z 10 lat temu pobrałem od nich ichni plik localized (zmienia całą podstawkę na język moskiewski) i po pobraniu mam czysty mod bez braków w pisowni (tak też grałem w OiM)
Nie wiem w taki razie jak się do tego odnieść, skoro mam wersję taką jak ma moskal. Może muszę w takim razie pobrać jakąś ich moskiewską wersję moda? W zasadzie chętnie bym z tego angielskiego tłumaczenia skorzystał, może właśnie tu jest problem.Cytat:
Czy uruchomiłeś grę po z angielszczeniu jak zalecali Autorzy^^...
chodzi o kontrolę konta na win?Cytat:
Zawsze sugeruję, tak od 2008 roku, żeby UAC przy tej grze wyłączać
To jest ten moment, co się mówi, co następuję. Oczywiście, że to jeden z elementów układanki składającej się na mniejsze dużo zainteresowanie administracji forum.
Dlatego moja i innych aktywność zmalała, mam nadzieję, że w realnym życiu j.w. ciut inaczej i inni się zachowują, choć patrząc na, to co się dzieje, niektórym świat wirtualny zamazał się i przeniknął do realu, czy odwrotnie.
Proszę do mnie nie pisać na priv. Nie pozdrawiam.
jak ktos chętny na zangielszczenie to mam i mogę się podzielić
Wersja 2.1.5 zawierająca fix 10 na moddb wymiata (z 06.01.2025). Bardzo stabilna. Zangielszczenie znacznie lepsze niż oczekiwałem. Po instalce moda i zangielszczenie przed uruchomieniem setupu radzę usunąć plik BS_Setup mający 1 KB. Z tym plikiem miałem mieszankę rosyjskiego i angielskiego. Po jego usunięciu jest ok. Zainstalowałem chwilowo program do torrentów by pobrać moda. Doszkalanie agentów i generałów, plus muza dla Bizancjum. To jest to.
Obok Bellum Crucis 6 i 7, to jeden z najlepszych modów, jak nie - nowa gra - na engine Medka 2 z dodatkami, tam jest tyle ciekawej treści, że hoho...Jakby ktoś chciał to przetłumaczyć, to nawet z pomocą narzędzi AI jest co robić.