Ja zgłupiałem po tym dodatku, nie działa mi DeI, sam dodatek jest niemożliwy do uruchomienia. Mam grę w ver. Steam ze wszystkimi większymi DLC, ten ostatni jest w końcu darmowy czy trzeba zapłacić?
Wersja do druku
Ja zgłupiałem po tym dodatku, nie działa mi DeI, sam dodatek jest niemożliwy do uruchomienia. Mam grę w ver. Steam ze wszystkimi większymi DLC, ten ostatni jest w końcu darmowy czy trzeba zapłacić?
Ja nadal go nie mam, ale z winy kompa. Na jednym kompie Steam się nie aktualizuje, na drugim brak neta:
http://forum.totalwar.org.pl/showthr...075#post450075
Ogólnie jest fajnie. Design wojsk jako-tako trzyma się tego III-IV wieku, choć boli parę głupot jak np. rydwany w Rzymie galijskim czy wszechobecni pikinierzy (w Rzymie, no dobra da się to jakoś wytłumaczyć fascynacją jednego rzymskiego cesarza {chyba Aleksandra Sewera - nie pamiętam dokładnie} Aleksandrem Macedońskim - ale u Germanów i Ormian!?). Bandytyzm i wynikające z niego komplikacje nieco hamują naszą ekspansję, co jest fajne - choć te punkty bandytyzmu chyba nabijają się nieco zbyt szybko (przynajmniej jest tak na poziomie very hard). Budynki kultów religijnych mają w pierwszej fazie gry sens, bo Rzymianie nie wszędzie mogą stawiać studnie - jednak po odblokowaniu jednej z technologii, tracą one swój główny atut zostawiając za to bonusy do różnego rodzaju przychodów.
Jeżeli miałbym ocenić ten dodatek to na dzień dzisiejszy wystawiłbym mu 7,5 na 10. Szkoda, tylko że z obecnych frakcji Królestwo Bosporańskie nie jest grywalne.
Póki co toczę zacięte boje Cesarstwem Galijskim na Bałkanach - jak dotrę do Tracji i na Bliski wschód, to zobaczę za tymi Clibanarii i Trakami. Pikinierzy natomiast są w grze - przynajmniej AI od Rzymu Aureliana ich zaciąga.
Tak, chodzi mi o dokładnie tych żołnierzy.
Co do kultów - moim zdaniem nie ma tragedii. Chrześcijaństwo i manicheizm średnio się przydają, ale już moim zdaniem warto nieco rozwinąć mitraizm w prowincjach z produkcją przemysłową.
W relacjach z YT i rosterze od zajaca ich nie ma:
Spoiler:
No widzisz, a u mnie chłopaki się zaciągają bo znają imię zwycięskiego wodza przy którym fortuna kroczy :D Tylko cholernie są drodzy, ponad 1300! :drunk:
Jeżeli to ma coś do rzeczy to w regionie mam także stajnie 3 stopnia.
Czyli są na tych samych zasadach w obu Rzymach? Dziwne, że Tetrykusowi ich nie dali do bitew i multi. :hmm:
W Romku przecież jest mnóstwo jednostek, których w bitwach nie ma, za to w kampanii już tak. Panowie za mało multi widzę :D
W sumie to chyba już można by odblokować tematy o frakcjach z DLC w "Jak grać":D.
Tu dwa Rzymy niby mają tę samą jednostkę, a na multi i bitwach Rzym galijski ją traci. Albo dać po równo albo wcale. ;)
Frakcje na multi trochę muszą się od siebie różnić, nawet jeśli coś trzeba wyrzucić z roosteru. Jakby Rzymowi dać wszystko z kampanii, to mogłoby to trochę zaburzyć balans:D.
W ogóle zapomniałem sprawdzić na jakie jednostki się Rzymy z kampanii Augusta w multi się załapały.
Niby tak, ale mają jednostki, które się nie pokrywają np. gwardia galijska u zielonych, a herkulianie i jowianie u czerwonych, więc są różnice, a te co się pokrywają powinny wg mnie na multi też być u obu Rzymów. ;)
Udało mi się uruchomić Steam i grę zainstalować ale... W momencie włączenia launchera zawiesza się gdy chcę kliknąć cokolwiek np. graj lub menadżer modów. Muszę wtedy włączać Steam od nowa. 10 razy próbowałem.
Edycja:
Na drugim kompie się udało. Zaimstalowałem od nowa grę. Jednostki jak część osób zamieszczała tutaj i na TWC - mają braki w teksturach i modelach. Wyczytałem od CA, że należy usunąć wszystkie mody. Widzę na Steam, że ludzie usuwają masowo subskrypcje modom... Czyżby CA zrobiło to specjalnie żeby ludzie usunęli mody i grali w DLC, dla kórego mody są "zagrożeniem/rywalem"?
Usunąć mody, zweryfikować pliki, zainstalować mody ponownie. Ot cała filozofia bez dodawania dziwnych teorii spiskowych. U mnie to działa.
Ogarnął ktoś może, na jakiej zasadzie pojawiają się fabularne wstawki dla wodzów? W konkretnej turze, czy może po spełnieniu jakiś warunków kampanii?
Może to banalne pytanie, ale jak zweryfikować spójność plików gry? A usunąć mody przez menadżera czy ręcznie to oczyścić?
Chyba to specjalnie zrobili bo wiele osób nie powróci do każdego moda jaki mieli. Muszę porobić print screen kilkadziesiąt razy nazwom modów w menadżerze, żeby potem je odnaleźć.
Zapisz do zakładek stronki - matki, ale roboty jest od groma. Odinstalowałem w końcu DeI i dogrywałem ponownie - wszystko przez Steam ale nie pomogło. Teraz albo łatka albo wyrzutka wszystkich modów, szkoda, żę nie odznaczyłem automatycznej aktualizacji gry.
Ponawiam pytanie, czy ten zafajdany Empire Divided jest darmowy? U mnie nie ma możliwości odpalenia go (ver. Steam)
Steam :arrow: Rome2 :arrow: (PPM) Właściwości :arrow: Pliki lokalne :arrow: Sprawdź spójność...
Miałem postaci bez twarzy w kampanii i widmowych żołnierzy na mapie bitewnej (same zbroje) ale po weryfikacji wszystko zatrybiło jak trzeba.
Po prostu je wyłącz na screenie Rome2 kiedy uruchamiasz grę.
Znam ten ból.Też mnie wkurza że jeszcze nikt nie zrobił moda grupującego mody pod odpowiednie DLC bo tak albo robienie screenów albo długopis i kartka pozostają...
Niestety nie jest darmowy. Kosztuje 70,99zł dlatego sądzę, że to specjalna zagrywka co by nie mówić.
Jak to wyjaśnić, że wiele plików tekstur i modeli z podstawki przenieśli do nowego packa z tego DLC? Nie mogli ich zostawić w dawnym pliku? Stąd na pewno jest niespójność z modami.
Dzięki. Spróbuję w ten sposób. Oby pomogło. Jeśli się uda bez usuwania przez samo wyłączenie to źle świadczy o CA, którzy napisali "Finally, Disable and physically delete all installed mods".
Ale CA mnie dzisiaj zaskoczyło, o dziwo pozytywnie:mrgreen:. Aurelian dostał własny filmik na zakończenie kampanii. Ciekawe, czy reszta frakcji też ma. Przynajmniej tych pięciu specjalnych władców powinno dostać.
Spoiler:
Nadal się z tym użeram.
Prośba. Ktoś u kogo działa poprawnie chciałby mi pomóc - przetestować mój reskin Rzymian w Divided Empire i zrobić wyraźne screeny jednostek w bardzo dobrej grafice? Będzie kilka jednostek (kohorty, legioniści, pretorianie, evocati, herculiani i ioviani). Każdej zrobić screeny - 1) przód, 2) lekko z prawa by widzieć zbroję, 3) lekko z lewa by tarczę i 4) nad wojakami.
Przykłady:
https://steamuserimages-a.akamaihd.n...68AF11232C7C6/
https://steamuserimages-a.akamaihd.n...7093C4F92B451/
https://steamuserimages-a.akamaihd.n...5B7640E341B74/
https://steamuserimages-a.akamaihd.n...C387C6F9F33DA/
https://steamuserimages-a.akamaihd.n...9FC70272A51B7/
A miał ktoś problem z crashowaniem gry po obejrzeniu intra? Dodam że w menu głównym mam poucinane opisy frakcji(jak na screenie). Próbowałem odinstalowywać mody, sprawdzać spójność plików, zmieniać język gry, nawet przeinstalowałem grę i nic nie pomogło :/ Nadal brak większości napisów z dodatku + crash po intrze kampanii. Jakieś sugestie jak naprawić?
Załącznik 2553
edit: Już naprawiłem. Przez pośpiech nie wyczyściłem folderu gry przed ponowną instalacją. Został tam jakiś jeden plik z "polish" w nazwie. Stąd brak niektórych tekstów i crashe.
KLAss, chyba mam rozwiązanie na Twój problem odnośnie modów. Dobre 2h w piątek walczyłem nad rozwiązaniem tego, lecz.. chyba udało się ;-) Już kilka "mini modów" zrobiłem pod siebie.
Podziel się swoim odkryciem w tym właśnie watku, jeśliś łaskaw oczywiście.
Zaktualizowałem moje mody, ale ludzie je usuwają. Może ktoś kto sprawdzić czy działają poprawnie?
np.
http://steamcommunity.com/sharedfile.../?id=318287385
http://steamcommunity.com/sharedfile.../?id=315665285
U mnie Twoi spartanie działają poprawnie, ale ja nie mam ED.
Pierwszy mod na generałów nie usuwa moich problemów z postaciami bez twarzy w panelu imperium i "manekinami" zamiast generałów na mapce kampanii.
Dwa zdziwienia. Dostałem kasę za posiadanie portu w Mediolanie i Rzymie :drunk: Drugie: czemu mam fabularne wybory dotyczące... Cezara (w kontekście obrony Republiki więc raczej o tego Cezara im chodzi... :rolleyes:) gdy mamy III w n.e.
Na czysto, czy z modami grasz?
Czysty Romek, tak jak wcześniej, frakcja galijska.
Grasz Cesarstwem Galijskim? CA zrobiła fabularnie Gajusza Tetryka fanem republiki i wyskakujące okienka decyzyjne symulują - o ile pamiętam - pisanie przez niego jakiegoś traktatu historycznego na temat Rzymu. W ogóle jedna z ostatnich decyzji w drzewku technologicznym (ideowym) Cesarstwa Galijskiego to przywrócenie Republiki Rzymskiej.
No nie wiem ogolnie co myslicie o tym dlc ale wg mnie to tworcy jak zwykle poszli po bandzie. Mimo, ze III wiek to moj ulubiony okres w historii Rzymu(juz raczej nie pryncypat ale tez ciezko nazwac go dominatem) to nie spodziewal bym sie takiego dadatku w Romie. Bardziej by pasowalo wojny macedonskie, rok "czterech cesarzy" albo wojny domowe i walka o tron miedzy Sewerem, Nigrem i Albinem z pocz. III wieku ne. No coz...dla mnie nowe dlc przestalo byc grywalne po kilku turach: ciezko jakos wybaczyc obecnosc formacji Ioviani i Herculanii w czasach Aureliana(jednostki powalal dopiero Dioklecjan), rydwany bojowe w Imperium Galijskim czy niektore tereny " zalezne" od Rzymu jak Afryka, Hiszpania, Brytania czy Bliski Wschod z Anatolia gdy byly to czesci organiczne nalezace odpowiednio do takiej czy innej rzymskiej frakcji. Dlc skaszanione do granic mozliwosci-szkoda, ze potencjal zmarnowany. Mogl byc to produkt niszowy(bo nawet w swiecie moderow brak jest podobnych projektow ktore ujrzaly by swiatlo dzienne, procz Pax Romana)wypada jedynie czekac na jakiegos sensownego moda...moze moderzy DEI cos wykombinuja??? Tworcy gry probowali ozywic Rome 2...jak dla mnie to tylko odgrzewany kotlet. No szkoda. Moze Rome 3(o ile powstanie) zechce skupic sie na watku typowo militarnym bo budowanie gospodarki od podstaw na poziomie III wieku nie do konca wydaje sie pomyslem trafionym.
Hmm...no, nie wiem. Cylindryczne scutum i lorica segmentata wyszly z uzycia na poczatku III wieku. Nie czepiam sie-kazdy ma swoja wizje.
Przecież te screeny są z innych modów. Dałem je w celu ukazania perspektywy do screenów. W połowie III wieku nadal segmentata była używana idąc za Rossem Cowanem. Najdłużej używane było prostokątne scutum i tylko takie użyłem dla jednostek wg "starego wzoru". Po pierwszych screenach tego DLC nie podobał mi się kształt scutum i pisałem do CA czego nie poprawili.
Jakiś czas temu zakończyłem kampanię Galijczykami. W polu by nie stracić za dużo na samym początku trzeba aktywnie działać siłami które mamy do dyspozycji szybko je wzmacniając. Po ustabilizowaniu sytuacji jest już do końca kampanii z górki oprócz spamu agentów spowalniających legiony na Biskim i Środkowym Wschodzie (Sasanidzi i ich klienci). Oczywiście takie jednostki jak falangę nie brałem pod uwagę by rekrutować a zastaną jednostkę wraz z początkowym inwentarzem (chyba była taka jedna) po prostu rozwiązałem. Trochę miałem obaw co do polityki wewn. ale jest łatwiejsza niż w Attyli. Tutaj wielce pomocne były edykty i oglądanie na mapie z filtrem która frakcja gdzie ma jakie wpływy. Brud i niepokoje są łatwe do opanowania jeżeli nie nastawiamy się na mega zyski ze swoich prowincji zaraz po ich opanowaniu. Ogólnie klimatycznie się grało bo mega ortodoksji historycznej po grach na PC już od dawna nie oczekuję. Zastanawiam się nad kolejną frakcją by pograć w przyszłości. Jakieś sugestie mile widziane ;)