I tak masakra dla mnie, ja naprawdę lubię takie klimaty, fantastyka, mitologia, historia i total war, ale nie widzę siebie grającego z tym tytułem. Epic pozwoli mi się określić.
Wersja do druku
I tak masakra dla mnie, ja naprawdę lubię takie klimaty, fantastyka, mitologia, historia i total war, ale nie widzę siebie grającego z tym tytułem. Epic pozwoli mi się określić.
Co do "mitycznych" jednostek to w różnych gameplayach został potwierdzone, że Minotaur czy Cyklop będą unikalnymi jednostkami i nie będziemy mogli zwerbować więcej niż jednego mitycznego stwora na kampanie.
Nie ma. :) Dostał filmik z dema. Warto się przyjrzeć jego filmikowi, gdzie widoczny jest na dole pasek odtwarzania z playera nad paskiem z yoytube. Ponadto widać kursor jego myszki który chodzi w innym kierunku (w jednym czasie) niż kursor gracza.
https://www.youtube.com/watch?v=xOYwQhbyRz0
a tu warto porównać oba filmiki z Agamamenona, gdzie ujęcia, ruchy myszą i ogólnie cała gra jest w 100% identyczna u obu youtuberów. :)
https://www.youtube.com/watch?v=gEN2pLFkRXY
https://www.youtube.com/watch?time_c...HCKkZti_yTslSk
Dając pierwszego newsa z gameplayami z bitew też po prostu się myliłem sądząc, że grali w to demo. Jedno mnie nurtuje - filmik z jednostkami, który jest tylko na jednym na kanale. Może po prostu inni go nie wykorzystali w na swoich kanałach? Sam nie wiem.
Ja to powiem tyle, że oglądałem pare filmików o Troi i jak dostane za darmo na Epicu to wezmę ale płacić za gierkę gdzie w pojedynku 1vs1 (specjalna umiejętność Achillesa) Hektor pokonuje Achillesa nie tracąc połowy życia nie mam zamiaru.
A czemu miałby go nie pokonać? To gra, nie film, gdzie mamy ustalony scenariusz. Tak jak w innych tytułach Napoleonem możesz pokonać Wellingtona i zająć Anglię czy też Krzyżacy mogą wygrac z Polakami pod Grunwaldem. ;)
Też należy pamiętać, że nie wiemy jak zbalansowane było demo i czy np. Hektor na cięższym poziome trudności był na wyższym poziomie postaci od Achillesa.
Problemem tej gry jest podobno właśnie balans. Nie wiadomo czy coś z tym zrobią bo jak im zadawali pytania odnośnie takich spraw, czy czegokolwiek to odpowiedź była: Wszystko jest tak jak być powinno.
Achilles dostaje w tyłek w pojedynku, w bitwie też ze względu na lecznicze umiejętności Hektora, które ratują wojska Troi. Rydwany mają problemy z dogonieniem lekkiej piechoty, za to ciężką możesz okrążyć oraz oflankować. a to i tak wpływu na nich nie będzie mieć. Jak to ktoś w jakimś filmiku określił - problem z tą gierką jest taki, że nikt nie wie do kogo ma być skierowana nawet CA tego chyba nie wie patrząc na ich "dzieło" i balans sił jaki sobą reprezentuje.
No ale gierka wyjdzie to zobaczymy, może się zmieni na plus ten gierek.
Mamy nowe informację dot. Menelaosa króla Sparty.
Tak jak Hektor jego klasa to "Epicki Obrońca".
Jego mechaniki to:
"Wezwanie do broni" ("Call to Arms") pozwalające na rekrutację jednostek należących do sojuszniczych nacji z każdego miejsca na mapie.
Druga to "Spartańscy osadnicy" ("Spartan Settlers) pozwalająca na kolonizowanie zniszczonych miast bez wysyłania armii i zużywania jednostek (ale z dużym kosztem).
Postać dla graczy chcących się skupić na dyplomacji.
Wymagania z Epic Store:
Załącznik 3450
dzisiaj o godzinie 11 Polskiego czasu odbedzie sie pokaz przedpremierowy online Troyi gdzie zostalismy zaproszeni postaramy sie wszystkie informacje wrzucic we wtorek po embargo oczywiscie dla patronatow bedzie rombek tajemnicy troche wczesniej uchylony pozdrawiam
Podczas najnowszego filmiku nt. kampanii Eneasza, można wychwycić Pentesileję wraz z Amazonkami.
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads...muwhdex378.png
Bazując na jej lokalizacji (niedaleko Hellespontu), symbolu jej frakcji (przypomina Tracką pelte) oraz bazując na fakcie, że w źródłach antycznych Pentesileja miała być Trackiego pochodzenia spekuluję, że całe "Amazons" DLC wprowadzi Tracką kulturę do gry.
Dodatkowo, wygląda na to, że Trackie frakcje w grze mają te same "tarcze" w symbolach frakcji.
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads...6yeftleebu.png
POPRAWKA:
Po dłuższym zastanowieniu wydaje mi się jednak, że "Amazonki" to będzie jednak inna kultura.
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads...jpdfnk71lm.png
Symbole Traków i Amazonek są bardzo podobne z jedną małą różnicą - Amazonki mają nad symbolem trzy włócznie/strzały a Trakowie ich nie mają.
Po wczorajszych komentarzach do kampanii Menelaosa wydaje się, że jednak tę część Sago może da się uratować as in nie będzie tak źle przyjęta jak ToB na starcie, jako że gra od ostatnich pokazów wydaje się trochę bardziej wypolerowana, szczególnie mowa o bitwach, gdzie większość jest raczej pozytywnie nastawiona, acz przy oczywistym fakcie, że to saga, więc przy cięciach budżetowych dalej bitwy to niewykorzystany potencjał. Na pewno kampania ma ciekawe mechaniki, pewno będą w jakiś tam sposób implementowane na przyszłość
Filmik, co daliśmy jako forum na bazie materiałów nam przesłanych przez naszą Cenegę wskazuje, że gra ma swój klimat , większy niż ToB, mnie ciekawi jak Epic rozwiąże sprawę ewentualnych modów, choć jak wskazuje obecny czas, można obejść warsztat steamu, nie wszędzie i nie na każdej grze, ale jest to możliwe.
Co do Amazonek, to DLC nie będzie gotowe w dniu premiery a z ich frakcją będzie podobna sytuacja jak z Bretonnią w Warhammerze. Więcej informacji na ten temat w przyszłym tygodniu.
Z reddita:
"The DLC isn't quite ready yet and won't be available on launch day, there are just some aspects of it in the game (similar to Bretonnia with Warhammer)."
W serii Saga nie chodzi o cięcia budżetowe. Twórcy o tej serii mówią, jako mniejszym spin-offie, jednak to nie budżet, a mniejszy zasięg terytorialny i czasowy. Odnosi się do konkretnego wydarzenia, gdzie tury nie są latami a miesiącami lub tygodniami. Nie sądzę, aby Troy miał mniejszy budżet niż Attyla, który w mocnej części korzystał z Rome.
Co mnie obchodzą biznesowe budżety koncernów wydających gry PC to ich kapitalistyczny problem . Interesuje mnie mój budżet , czyli cena za jaką kupię ten produkt, oraz czy gra będzie odpowiadać moim zainteresowaniom.
Pentesileja
https://i.redd.it/e7p2jqfxauc51.png
Co ciekawe w przeciwieństwie do Hippolity, Pentesileja i jej Amazonki będą hordą.
Ponieważ mamy potwierdzone hordy w grze, zwiększa to szansę na to, że kiedyś zobaczymy Memnona z Etiopczykami.
Dopóki animacja walk w bitwach będzie gorsza od tej choćby z Medka 2, dopóty tej gry nie tknę nawet za darmo.
A już się miałem pytać jak będzie wyglądać sytuacja Amazonek, bo widziałem jakiś filmik z nimi i one mi się spodobały.
A co do budżetu jaki mają gry z sagi. To odpowiedź jest dla mnie jasna. Jest on dużo mniejszy niż dużych gier takich jak: młotek, romek2 czy 3k.
Cała idea z tą odnogą polega na tym że za mniejsze pieniądze oferują mniejszą grę.
Chyba Daren z kanały RepublicOfPlay najlepiej to wytłumaczył. Że chodzi o wydanie gry droższej niż dlc pomiędzy większymi tytułami. Bo prawie zawsze nowa gra sprzeda się lepiej niż dlc.
A co do samej Troi to, pomimo tego że jej budżet najprawdopodobniej jest mniejszy (niż Młotka, czy 3k) to nie oznacza to że będzie mały/śmieciowy. Po prostu CA się rozrosła i ma większą moc. Po prostu stać ich na to.
2020 rok dla Troi
https://content.totalwar.com/total-w...2-1024x576.jpg
Dwa DLC z frakcjami - Amazonki oraz Ajaks z Diomedesem (Amazonki będą przez jakiś czas za darmo na Total War Access), Dwa FLC z greckimi bóstwami, DLC z krwią, pełne wsparcie dla modów i multi.
Pełnym wsparciem dla modów CA chyba kolejny raz zaplusuje, bo brak ich obsługi bł chyba drugim najczęściej podnoszonym argumentem w generalnym hejcie na deal z Epiciem. Widać, że krytyka fanbase trochę na nich podziałała, więc dalej trzymam kciuki za ten tytuł.
Pierwsze spojrzenie na Pentesileję.
https://content.totalwar.com/total-w..._1920x1080.jpg
Ciekawe informację z bloga. Wygląda na to, że CA planuje aby ich platforma "Total War Access" miała niejako łączyć wszystkie nasze produkty z serii bez względu na to czy kupiliśmy je na Steamie czy w innym sklepie (np. Epicu). Dzięki temu DLC czy gra kupiona na jednej platformie będzie działała również na innych. W takiej sytuacji, może się okazać, że gdy pobierzemy za darmo Troję na Epicu, za rok będziemy mieć również darmową wersję na Steamie.
CA twierdzi, że wciąż negocjuje ze swoimi partnerami w tej sprawie. Fakt jednak, że byli gotowi to ogłosić świadczy raczej o tym, że rozmowy chyba idą w dobrym kierunku.
Total War Access ciężko nazwać platformą. To miejsce gdzie dzięki rejestracji można pobrać dodatkowe nic nieznaczące dla gier bonusy jak e-booki, tapety itp. Obecność Amazonek na Access prawdopodobnie będzie polegała na tym, że zarejestrowani tam - będą mogli pobrać kod do tego DLC.
Co do Steam to raczej będzie za rok także możliwość pobrania gry przez jakiś czas, jeśli nie na stałe za darmo. To sporo od premiery, więc żeby na tym zarobić na Steamie gra musiałaby się okazać jedną z najlepszych z serii, że byłby na nią wielki popyt niezależnie od ceny.
Do Elysium, na które "wszyscy czekają" dodane zostaną elementy z Troy:
https://www.totalwar.com/blog/total-...-forging-troy/
Ja nie czekam , więc nie wszyscy.
Ja też nie czekam na tę karciankę. Zresztą zauważ w jaki sposób to napisałem. ;)
Co do Amazonek to najpewniej będzie to tak wyglądać jak napisałeś.
Co do Accessa to CA na reddicie potwierdziło, że faktycznie chcą zrobić żeby nasze gry i DLC z serii były powiązane z właśnie Total War Access a nie z innymi platformami. Ich intencją jest aby np. gra czy DLC kupiona na Steamie działała również na Epicu. Zaznaczyli jednak, że prace i negocjacje wciąż trwają i nie dają na tą chwilę żadnej gwarancji, że na 100% im się to uda.
Czyli generalnie chyba można się spodziewać W3 na epicu (pytanie czy z rocznym opóźnieniem na Steamie czy nie).
W najnowszym streamie z kampanii Achillesa, zostało potwierdzony nowy typ bitwy - wąwozy/przełęcze (choke points battles). Na razie nie wiadomo jak mają one wyglądać, ale w umiejętnościach Achillesa można było znaleźć bonusy to tego typu bitew.
Amazonki
Cytat:
TWO EPIC HEROES
Choose from two iconic Amazons, warrior queen Penthesilea and her sister Hippolyta, both eager to ensure their undying legacy in the Trojan War.
Establish Your Kingdom
As Hippolyta, capture sacred regions to gather Amazon Treasures and rank up your units, improve diplomatic deals and complete Royal Decrees.
Lead Your Horde
As Penthesilea, roam the world and capture new settlements with a Horde army at your side, granting you unique War Spoils to boost your campaign.
COMMAND A CAVALRY
Fast and manoeuvrable, Amazons’ cavalry units unlock a plethora of tactical options. Treasure your warriors and they will grant you victory on the battlefield!
DON’T MISS OUT
For a limited time, Amazons DLC will be FREE for
players who link their Total War Access and Epic
accounts. Register below and opt in for more information.
Nie wiem jak będzie z grywalnością, bo nie było czasu, ale póki co gra w menu, a zwłaszcza podczas kampanii wygląda pięknie. Ostatnio Rome 2 zrobił na mnie takie wrażenie. konkretów zdradzić do środy nie mogę. :)
Chyba pierwsze spojrzenie na mechanikę "Antagonisty".
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads...13rynl0u2l.jpg
Dla tych co nie wiedzą o co chodzi. System "Antagonisty" w Troi polega na tym, że komputer wybiera dla nas frakcję, która ma być dla nas swego rodzaju bossem. Ów "antagonista" ma mieć jakieś dodatkowe bonusy oraz lepszą SI. Dodatkowo, w trakcie rozgrywki mają się pojawiać podpowiedzi dotyczące planów naszego wroga.
Wiadomo, od której gra będzie jutro dostępna? Od północy? od 17? Pytam, ponieważ akurat wypadam na długi weekend, więc przynajmniej do piątku, mogę mieć pod górkę z netem a jakby od północy, to bym choć klepnął w epicu a później sobie pobrał. Jak rozumiem, wystarczy tylko do konta przypisać? Nie trzeba jej od razu pobierać?
Swoją drogą na pierwszych let's play'ach gra wygląda nieźle, na pewno mapa kampanii jest śliczna i mechaniki są interesujące, no ale dalej bitwy wychodzą średnio, choć same mapy bitewne i oblężenia na wzór ToB mają być dobre.
Three days to go until the release of TROY!
From 2pm BST on 13th August you will have 24 hours to claim your free copy.
The macOS version will launch shortly after Windows, but macOS users can also claim their free copy on 13th August. https://t.co/P7EtkIxX0w
Jak pierwsze wrażenia? Tak na szybko na plus optymalizacja :) nawet na wyśrubowanych detalach liczb fps o wiele większa niż w TK.
Kurczę, wróciłem na forum po kilku latach, żeby poczytać o najnowszej odsłonie, rozdawali ją za darmo, a tu temat martwy. :( nikt nie gra?
Grają grają, dlatego czasu nie mają tu zajrzeć ;)
Załącznik 3508
Materiału na forum jest ogrom, są filmy omawiające, streamingi i letsplaye, fejsa masz; tam przeniosła się dyskusja, czy też omówienia tej gry, są już modyfikacje polskiego autorstwa ;)
Czy tylko u mnie wcięło wygładzanie krawędzi TXAA? W Trzech Królestwach działało świetnie, zero migających krawędzi przy dobrej ilości fpsów... Mnie akurat migające krawędzie bardzo drażnią i strasznie mnie to do Troji zniechęca. Liczę, że dodadzą to w jakimś patchu.
Filmy widziałem - dobra robota, dzięki! Niestety, od YT jednak preferuję klasyczne recenzje i posty na forum, wiem - stary jestem. :p Jak tylko zainstaluję grę i coś pogram, na pewno podzielę się wrażeniami. :)
Miło zobaczyć znowu zobaczyć wasze stare mordki!
@Eutyches
NVIDIA GeForce GTX 970M (MSI) - to wygładzanie działa mi elegancko w Trzech Królestwach, a także w innych nietotalwarowych grach.