No spoko, ale nadal nie wiem co ma piernik do wiatraka. Wina była w modzie, wgraj sobie nową wersję i tyle
Wersja do druku
Mam prośbę, może mi ktoś wyjaśnić jak dodać do campaign_script jakieś wydarzenie tak żeby w danej turze w trakcie gry pojawiała się wiadomość określonej treści? Na takiej zasadzie jak dostaje się wiadomość o abdykacji Krystyny Wazy. I drugie pytanie, czy można dodać spawnową armię bez generała, tylko z jakimś kapitanem?
Wpis w pliku compaign_script powinien wyglądać tak:
monitor_event FactionTurnStart FactionType poland
and I_TurnNumber = 24
historic_event KRYSTYNADEAD factions { poland, }
terminate_monitor
end_monitor
a później otwierasz historic_events w data - text i dodajesz wpis:
{KRYSTYNADEAD_TITLE}KRYSTYNA WAZA ABDYKOWAŁA!
{KRYSTYNADEAD_BODY}W Królestwie Szwecji władcą został Karol Gustaw.\n\nNowy król ma ambitne plany...
tyle.
Co do tego drugiego to pokaże na przykładzie Janusza Radziwiłła:
to:
spawn_army
faction poland
character Janusz Radziwill, named character, age 37, x 328, y 287, portrait Janusz_Radziwill, label v00, direction W
traits GoodCommander 2, Energetic 1, NaturalMilitarySkill 1, StrategicSkill 1, TacticalSkill 1, LoyaltyStarter 1
unit European bodyguard exp 0 armour 0 weapon_lvl 0
zamień na takie coś:
spawn_army
faction poland
character Janusz, general, age 37, x 328, y 286
unit Kirasjerzy exp 0 armour 0 weapon_lvl 0
I w ten sposób otrzymasz kapitana Janusza z jedną jednostką kirasjerów (bez jednostki przybocznych)
Ważne żebyś imiona brał z pliku descr_names. Tam masz wszystko pokazane co jest przypisane do jakiego kraju. Jeśli wpiszesz złe imie to coś się wysypie, ewentualnie bedzie bezimienny kapitan :D
Dzięki, widzę że filmy wprowadzające zarówno do kampanii RON jak i Hetmanatem są w formacie BIK więc domyślam się że ktoś jest w posiadaniu narzędzia do konwertowania na ten format. Gdyby ta osoba chciała pomóc w przekonwertowaniu pewnych plików na ten format, oczywiście ku chwale moda, to proszę o kontakt ;)
Pan Kowalski -Usuń ręcznie wszystkie pliki z folderu MED-2 Kingdoms i zainstaluj ponownie.
to nie jest nic trudnego, powiem Ci jak to zrobić ale nie dziś :D
EDIT:
Program The RAD Video Tools (kliknij w nazwę :D)
Program jest bardzo prosty w obsłudze więc myślę że sobie poradzisz ;)
hasło do pliku to: RAD
Czy ktoś kojarzy jakiś film gdzie jest scena przemarszu piechoty moskiewskiej w umundurowaniu z XVII w.?
Druga sprawa jest taka że próbuje zmienić grafikę jaka pojawia się przy powiadomieniu o oblężeniu miasta, na coś z epoki, problem w tym że jeszcze nie znalazłem folderu gdzie taka grafika jest. Moje podejrzenia przykuł potop\data\ui\eastern_european\eventpics ale grafiki tam są inne niż te które pojawiają się w trakcie kampanii.
Okazało się że jednak folder jest dobry tylko nie na te grafiki patrzyłem ;)
Jest problem z moździerzami w miastach i twierdzach, o ile w polu wszystko działa to jak już przychodzi do strzelania z za murów to strzelać nie chcą. W poprzedniej wersji działało to ok. Czy ktoś wie co z poprzedniej wersji trzeba przekopiować żeby działało jak dawniej?
Po moich modyfikacjach powstało coś co można by nazwać nową wersją ;)
Jeśli chodzi o samą kampanię to skupiłem się na 2 głównych wątkach: wojnie polsko – kozackiej i polsko – szwedzkiej. W przypadku pierwszej, stopniowo pojawiają się nowe, kozackie armie, atakujące kolejno Kijów, Żytomierz i Bracław aż dochodzi to oblężenia Zbaraża(pod warunkiem że przynajmniej Bracław i Kijów jest już zajęty przez Kozaków, mile widziany też Żytomierz). Tempo rozwoju powstania dopasowałem tak żeby Wiśniowiecki, zabierając po drodze dowódców z w/w miast był w stanie dotrzeć do Zbaraża przed Krzywonosem.
Jeśli chodzi o Szwedów to punktem kulminacyjnym jest obrona Jasnej Góry aczkolwiek z tym to już bywa różnie, nie mogę w 100% zapewnić że jeśli nawet Szwedzi zajmą Poznań i Kalisz to do tego oblężenia dojdzie. W przypadku Kozaków pokierowanie ich inwazji w określonym kierunku poszło sprawnie ale ze Szwedami jest już znacznie trudniej.
W obu przypadkach dodałem nowe wydarzenia i wstawki filmowe dla lepszego klimatu całej rozgrywki.
Zmieniłem szereg ikonek wyświetlających się np. przy oblężeniu, bitwie czy informacji o nowej misji.
Zmieniłem czas i koszt rekrutacji części jednostek, regiony gdzie co można rekrutować, jednostki jakimi dysponuje na początku kampanii RON i Hetmanat, dla RON dodałem możliwość rekrutacji arkebuzerii, kozackich wozów taborowych i wozów taborowych, niekozackich.
Poprawiłem szereg błędów w tekstach, typu literówki w cytatach, napisy twierdzące, że atakuje nas armia nowogrodzka itp.
Zmieniłem jeszcze kilka innych rzeczy ale ile bym nie pisał to i tak o czymś zapomnę więc lepiej jak sami zobaczycie na własne oczy :P
Zapraszam do testowania, folder data ze zmienionymi plikami można pobrać stąd: https://drive.google.com/file/d/1JdW...s3QY_5zxq/view
Dziękuje za wsparcie udzielone mi na tym forum, bez tego nie poradziłbym sobie.
Ti sprawdzimy to w wolnej chwili, już na starcie gratuluję chęci do pracy i samozaparcia :D
No super wielkie ale to wielkie dzięki za MODA:D
Dodałem wersje Le Pakul'a do pierwszego postu, tak żeby nikt nie szukał linku do pobrania
Czy stałe forty są w jakimś pliku powiązane z konkretnymi regionami? Pytam bo próbuje przeciągnąć granicę Sieradzczyzny tak aby obejmowała Jasną Górę, zmieniam po prostu map_regions w tym celu ale po zmianie kampania się w ogóle nie ładuje
Wie ktoś jaki zapis w skrypcie zapewni że spawnowa armia będzie oblegać przez dłużej niż 2 tury?
Witam.
Czy mieliście problemy ze stabilnością moda? Bo szczerze mówiąc, kilkakrotnie wyrzuca mnie zwykle na początku bitwy gdzieś na Ukrainie, był też problem z przywracaniem sava. Wyskakuje okienko że gra napotkała nieoczekiwany problem. Nie wiem czy to wina mojego sprzętu czy moda?
Gram w 1.4 ze zmianami Le Pakula. Bardzo dobra robota!
Mi też czasem wyrzuca przy próbie odpalenia bitwy czy sava a jak odpali się bitwa z obroną zamku to często mury unoszą się nad ziemią ale zawsze ponowne wczytanie pomaga. U Ciebie za drugim czy trzecim razem jest to samo?
Dziękuje za słowa uznania, od czasu do czasu jeszcze wprowadzam drobne poprawki i za jakiś czas udostępnię nową wersję ;)
Nie, zwykle nie zawiesza się w tym samym miejscu. Im więcej gram tym widzę, że raczej nie jest to duży problem. Nowa wersja zawsze mile widziana :)
Zgodnie z zapowiedziami udostępniam do pobrania plik data z poprawkami do poprzedniej wersji.
Główne założenia pozostały niezmienione, skupiłem się na usprawnieniu skryptu, zarówno jeśli chodzi o wojnę polsko-szwedzką jak i polsko-kozacką. Rozpoczynając kampanię pewnie część z Was zauważy, że RON już nie jest powiązana sojuszem z Saksonią, nie jest to zmiana przypadkowa. W poprzedniej wersji wystarczy, że Saksonia zawrze sojusz ze Szwecją i w 1655 roku wojska szwedzkie pojawią się w granicach RON ale będą po prostu stać, nie zaatakują. Cesarstwo jest dalej w sojuszu z RON, bo ma wstawioną wojnę ze Szwecją więc tu problemu nie ma. Jeśli chcecie zagrać w te, nowszą, wersję i zależy Wam na tym, żeby Szwedzi zaatakowali, kiedy powinni to polecam darować sobie zawieranie sojuszy od początku kampanii, przynajmniej do pojawienia się wszystkich spawnowych szwedzkich armii.
Poza zmianami w skrypcie główne zmiany to:
Dodanie nowych wstawek filmowych
Dodanie nowych ikonek do potop\data\ui\eastern_european\eventpics
Dodanie do rekrutacji dla RON jednej jednostki, mam na myśli litewskich muszkieterów. Jednostka wcześniej była dodana do frakcji ale nie do budynku, w zw z czym nie można było tych muszkieterów rekrutować
Zapraszam do testowania i dzielenia się opiniami na forum
https://drive.google.com/file/d/14Z6...ew?usp=sharing
Pytanie mam. Czy nie ma gdzieś indziej tego pliku?
https://drive.google.com/file/d/14Z6...ew?usp=sharing
Po godzinie ściągania, gdy mam ok. 3 giga wyskakuje mi błąd sieci.
Poza tym jest informacja: https://drive.google.com/file/d/14Z6...nF-8l4mox/view
Czy to normalne? Czy to może wina Internetu bezprzewodowego?
Drugie pytanie: wywala mi Potop 1.3 podczas bitwy (Ochmatów, Warszawa, Chocim) Powód nie określony błąd.
Zmieniłem zgodność z Windowsa Xp na Win7. Przez miesiąc było ok, a teraz znowu. Czy ktoś ma na to rady?
Napisz gdzie indziej mogę to udostępnić, najlepiej z krótką instrukcją jak to zrobić.
W jednym z postów powyżej, który nie wiem jednak czemu został skasowany, pojawił się temat problemów z nieatakującymi Kozakami. Może to wynikać np z bronienia Kijowa za wszelką cenę więc nagrałem krótki filmik na yt, gdzie można sobie obejrzeć co robić aby Kozacy ładnie szli na zachód aż do Zbaraża
https://www.youtube.com/watch?v=gE-b-eoxKPE
Ostatnio szukałem informacji co wpływa na ilość pieniędzy pozyskanych z plądrowania osad, ponieważ w tej modyfikacji często są to kwoty bardzo niskie. Znalazłem informację o bezpośrednim związku populacji osady z kwotą pozyskiwaną z jej plądrowania. Włączyłem kampanię Kozakami i zrobiłem pewien eksperyment: dopłynąłem do Stambułu i złupiłem go w 7 turze, wczytałem grę do chwili sprzed złupienia, poczekałem do 10 tury i złupiłem wtedy żeby porównać rezultaty:
łupienie Stambułu w 7 turze dało 309694 zysku przy populacji miasta 387618
w 10 turze dało 278260 zysku przy populacji 348325
Jak widać populacja Stambułu rządzonego przez AI drastycznie spada, może przez to że AI narzuca zbyt wysokie podatki? Można jakoś ustawić żeby AI prowadziło bardziej liberalną politykę podatkową?
Zgłaszam problem z konfiguracją gry , dlaczego nie można na stałe zrobić własnych ustawień, za każdym razem muszę to robić ponownie po wczytaniu gry.
tak się dzieje ponieważ gro pieniędzy zjadają rozbudowane armie, oraz flota gdyby nie wysokie podatki to AI nie mogła by rekrutować , brakuje w tym modzie dobrego balansu cen i kosztów zwłaszcza dla mniejszych krajów .
Nie tak się dzieje, bo pierwszy twórca moda miał plany żeby idealnie odwzroować populację i z historią, a tak się nie da na tym silniku i nie da się ściśle zaprogramować jakie podatki AI narzuca.
Dobry balans kosztów czyli zrobić wszystko tańsze = gigantyczne ułatwienie gry dla gracza, bo w ten sposób tylko kreujesz inflację, więcej armii, więcej wszystkiego, a bot na tym silniku nie jest stworzony by kierować wieloma armiami, 20 oddziałów to już powinna być gigantyczna armia, inne rozwiązanie to tylko zmniejszanie poziomu trudności.
Nie twórz sobie iluzji, że bot mysli jak człowiek. W tym modzie jest wiele do dopracowania ale to by była praca na wiele godzin dla kilkudziesięciu ludzi, a i tak to co jest jest bardzo grywalne i ciekawe.
Ja to rozumiem , nie jestem zwolennikiem wszystkiego tańszego i lepszego i rozumiem ograniczenia AI oraz silnika , ponadto jestem typem gracza który lubi realistyczne wyzwania , grywam bez radaru, z uproszczonym interfejsem, bez podświetleń oddziałów, nie atakuję oddziałów AI przy liniach binarnych, nie uciekam wzdłuż tych linii staram się wypełniać warunki zwycięstwa, grywając w inne mody gram na ograniczeniach finansowych, nieszczęściach, plagach, itp itd a przeglądając niektóre filmy na youtube widzę że niewielu tak gra .Jestem przeciwnikiem spamowania armiami i agentami nie morduję w grze postaci historycznych i ich następców/ kto tak grywa/ nie lubię nadmiaru typów ahistorycznych oddziałów nie lubię wygrywać wszystkich bitew jestem zwolennikiem asymetrii na mapie kampanii, mały ma mieć mało a duży dużo mógłbym tak dalej , ale chciałem tylko zwrócić uwagę, na pewien problem jak kolega powyżej , / cenię wkład twórców w ten mod bo gdy bym nie cenił to bym w niego nie grał.
Czy ten mod będzie kiedykolwiek tak dopracowany, aby dało się normalnie w niego pograć?
Mod jest coraz lepszy , co nie znaczy że nie zawiera błędów .Grając ostatnio Niderlandami w najnowszą wersję zauważyłem błędy graficzne w postaci ,,srebrnych surferów,, i czarnych banerów bez heraldyki.
O wszystkie wersje mi chodzi.
Od około 100 tury zaczyna się "medieval 2: total war encountered an unspecified error and will now exit" i to na różnych sprzętach,
i co prawda, udało mi się kilka razy osiągnąć trochę ponad 200 tur ale do 1740 roku nie dobiłem i chyba nikomu się to nie przydarzyło.
Chyba że masz jakiś sposób na w/w błąd z większości jak nie ze wszystkich modów M2TW.
Niestety u mnie co jakiś czas to samo, może to być związane z programem operacyjnym, ilością wolnej przestrzeni na dysku, oraz niektórymi programami u mnie pomaga wyłączenie zapory sieciowej , skonfigurowanej z grą na Steam. wielu twierdzi że tu jest generator tego typu błędów, niestety MED-2 Kingdoms Definitywna Edycja jest nieprzyjazna dla modów wielu graczy , gra w to ,,poza,, np. gracze z Rosji preferują tzw. ,,zborki,, czyli mody zintegrowane z wersją testową z poza ,,steam,, z dodanym plikiem wykonywalnym . Niektórzy eksperymentują, i przenoszą grę poza Steam i programy 86 podobno pomaga. Nie miałem tego zjawiska na WIN 7. Na pewno nie jest to wina modyfikacji. Cóż MED-2 był robiony pod inne programy operacyjne , 32 bit, 2gb RAM więc przy modach proponujących o wiele więcej i nowszych programach operacyjnych zawsze będą jakieś problemy ale można to zminimalizować czytając porady graczy i podjąć ,,alternatywne decyzje,,
Cześć wszystkim, pracuję nad nową wersją moda, główną zmianą ma być rokosz Lubomirskiego. Frakcja już istnieje, skrypt działa jednak mam klika problemów z którymi nie potrafię sobie poradzić i proszę Was o poradę. Jak widać na obrazku poniżej nad armią rokoszan powiewa flaga Szwajcarii, to samo pojawia się przy zmianie tury na górze ekranu(o dziwo przy wyborze "własnej bitwy" pojawia się właściwa grafika, to ogarnąłem). Stanisław Warszycki prezentuje się na mapie kampanii prawidłowo ale sam Lubomirski już dużo gorzej, jak to poprawić? Jak pozmieniać symbole tej frakcji o których wspominałem powyżej? Przy wystąpieniu wydarzenia "Rokosz Lubomirskiego" nad opisem pojawia się czarne pole, jak uzupełnić je grafiką?Załącznik 3598
przy okazji w czasie bitew z Palatynatem oddziały w/w mają czarną flagę bez symbolu frakcji. Dobra wiadomość że postanowiłeś kontynuować swoją wersję . Mam pytanie czy twoje pliki ładujemy na czysty 1.3 czy na poprawkę 1.4 .
Potrzebna wersja 1.4, plik wypakowujemy do folderu potop, aczkolwiek z racji tego że pakuje zawsze cały folder z potopem, a zmieniałem już wersję 1.4 to wydaje mi się że nawet samo przeklejenie go do mods powinno zadziałać.
Na wersji 1.4 wyrzuca mi grę do pulpitu podczas końca tury z 17 na 18 dzieje się to na turze buntowników i tylko niektórymi państwami np. Anglia, Francja, Holendrzy. Miał ktoś podobny problem?
Tego wyrzucania w różnych sytuacjach jest więcej, armie tzw . buntowników generują błędy, plus zbugowane armie w czasie bitew zwłaszcza pod fortyfikacjami , są też oddziały srebrnych duchów.
Od 30.11.2021 próbuję dodać wersję 1.5 na moddb. Mimo że jeszcze tego samego dnia dostałem od nich maila zaczynającego się zdaniem "A file you recently added to Mod DB (Potop Total War 1.5) has just been authorized" dalej nie jest zautoryzowana. Pisałem już do nich w tej sprawie, dodawałem wersję raz jeszcze, edytowałem pierwotnie dodany plik ale bez żadnego rezultatu. Dalej próbuję z nimi się porozumieć i będę dążył do tego żeby ta wersja pojawiła się na stronie a jakby ktoś chciał ją pobrać wcześniej to na razie można stąd: https://drive.google.com/file/d/1HD3...ew?usp=sharing
Główne zmiany w porównaniu z poprzednimi wersjami:
Dodanie wszystkich hetmanów, polskich i litewskich, do 1750 roku
Unia hadziacka
Rokosz Lubomirskiego
Powstanie Paleja
Wojna domowa na Litwie
Pobieram do testowania , niestety nie znam się na modowaniu, a jest wiele plików, do wyczyszczenia , np. jak testowałem Rosję to pojawiają się przy RPG teksty w języku rosyjskim chyba to z O I M ze starej wersji Potopu. Ale dobrze że są ludzie co poświęcają czas dla tego projektu, jeśli będzie nowa wersja na MOD-DB to zarekomenduję to w grupach fanowskich do których należę.
siemka mam problem co ture wywala mi grę " Medieval 2:Total war encointered an unspecified erroe and woll now exit" o co chodzi ?? a nawet nie moge save wczytac ??