-
Re: MEDIEVAL TOTAL WAR - Problemy techniczne
Cytat:
Zamieszczone przez STRONGer
Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Jakiego masz? jak karta grafiki?
Medieval Total War Złota Edycja. Karta graficzna: NVIDIA Geforce GTS 250 (Mam także zainstalowaną łatkę pozwalającą na grę na nowych kartach graficznych)
no to Nvidia nie ma dobrej reputacji, może w ogóle Ci nie wystartować gra...
próbuj z sterownikami, kodekami. Przeczytaj dokładnie ten temat, bo tu były różne dyskusje, może coś Ci pomoże.
Cytat:
Zamieszczone przez Samick
Cytat:
Zamieszczone przez Dunkel
Oczywiście ja w MTW zawsze zwracałem uwagę na kodeki - takie rady/wieści z mojej strony dla tych, co chcą na nowym sprzęcie pograć w MTW:
- windows 7, sp1, kodeki mam tylko w VLC i All Playerze, nic więcej nie instalowałem.
Wystarczy dodać w wyjątkach kodeków, by nie uruchamiały się przy danych aplikacjach *.exe i wszystko działa normalnie. ;)
trzeba jeszcze wiedzieć które wyłączyć, bo pamiętam na starym kompie jak wyłączyłem wszystkie, to zrobiłem za duże wyłączenie...
-
Używam paczki K-lite Codec Pack, wybieram w Menu start K-lite Codec Pack>Configuration>ffdshow i wybieram:
Audio decoder configuration
Video decoder configuration
Wybieram w pojawiającym się okienku DirectShow control i w linijce o nazwie: Don't use ffdshow in wpisuję odpowiednie pliki, czyli w tym momencie shoguntw.exe czy medievaltw.exe.
Jak widzisz nic nie wyłączam, wszystko działa normalnie, a program sam wykrywa kiedy ma się nie odzywać. ;)
Oglądam film - działa, chce pograć - nie działa. :P
-
ja w ogóle używałem ffdshowa, bez K-lite, gdy wyłączałem właśnie w podobnej sytuacji to medek mi się nie załączał. Dopiero jak pogrzebałem i jakiś kodek włączyłem to zadziałało, tylko już nie pamiętam jaki :D
Jak widać pewnie też ważna jest data wydania paczki. Obecnie nie mam żadnej paczki, ale gdzieś wyczytałem, że ludzie używający najnowszego k-lite wracają do starszych paczek, także kombinacji jest wiele, jednemu może zadziałać, drugiemu nie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Dunkel
Cytat:
Zamieszczone przez STRONGer
Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Jakiego masz? jak karta grafiki?
Medieval Total War Złota Edycja. Karta graficzna: NVIDIA Geforce GTS 250 (Mam także zainstalowaną łatkę pozwalającą na grę na nowych kartach graficznych)
no to Nvidia nie ma dobrej reputacji, może w ogóle Ci nie wystartować gra...
próbuj z sterownikami, kodekami. Przeczytaj dokładnie ten temat, bo tu były różne dyskusje, może coś Ci pomoże.
To znaczy że brak możliwości ustawienia wyższej grafiki spowodowana jest rodzajem karty graficznej?
-
albo ekran, który nie obsługuje większych rozdzielczości :lol:
myślę, że spróbuj ze sterownikami pokombinować. Niektóre karty graficzne Nvidii w ogóle nie współpracowały z medkiem. Poczytaj ten temat, chyba też było coś o jakimś fixie, masz go?
-
STRONGer - na 7 stronie tego tematu masz link do fixa i kilka moich porad. Co do rozdzielczości - gra może po prostu nie rozpoznawać zupełnie Twojej karty dlatego pozwala tylko na takie małe rozdzielczości. Możesz spróbować naprawić to programem PowerStrip. Daje on możliwość dodania do sterownika niestandardowych rozdzielczości. Ja np. mam monitor 1440x900 i MTW pozwala mi max na 1024x768 bo taką znajduje w sterowniku karty. Używając Powerstrip'a dodaję sobie rozdzielczość 1200x900 i wtedy MTW tez ją wykrywa. Dzięki temu mogę grać z nierozciągniętym i nierozmazanym obrazem. Czarne paski po bokach to nie jest wielki problem. Szanse, że ta metoda zadziała w Twoim przypadku są raczej niewielkie no ale warto spróbować.
-
Dobra, poddaje się, grafikę poprawiłem poprzez ustawienie proporcji ekranu monitora. Thx za pomoc!
Goblin_Wizard - Już dawno wgrałem tego fix'a gdyż bez niego kampania mi nie działała. PowerStrip tez nic nie daje (lub nie umiem się nim posługiwać)
-
Witam. Wiem z czym mam problem(prawdopodobnie) ale nie wiem jak go rozwiązać. Na starym komputerze jak zwykle wszystko pięknie chodziło. Teraz mam wszystko wymienione chociaż nie na nowości. Obawiam się że to wina mojej karty. Wcześniej miałam gf fx 5200 teraz mam radeona 9800pro 128mb. I po około godzinie gry Medieval najpierw na chwilę się zacina a później resetuje mi się komputer. jest to bardzo irytujące. Mam win xp sp3 i 1 gigb ramu. Zmieniałam rozdzielczości itd ale nic nie pomaga. Bardzo trudno znaleźć do tej karty odpowiednie sterowniki. Obecnie mam Omega 3.8.330. Wcześniej miałam jakiegoś catalysta ale przy każdym uruchomieniu komputera na pulpicie jakiś komunikat wyskakiwał że nie są zgodne czy coś więc zmieniłam. Proszę o dobrą radę:)
-
Spróbuj nowszych sterowników omega 4.8.442. Sprawdź też chłodzenie karty. Reset może być spowodowany przegrzaniem karty lub płyty jeśli masz słabe chłodzenie wewnątrz obudowy. Ja testowałem kiedyś medka na 9600 pro i chodziło bez problemu.
-
juz chcialam pisac ze jest ok ale jednak się zresetowal. Co więcej te sterowniki zainstalowalam ale jakby nie zalapaly i mam inne ustawienia po ponownym włączeniu kaomputera. tak jakby byly ale nie dzialaly:/
-
dobra trudno niech mi sie wylacza ale co mam zrobic zeby te nowe sterowniki zadzialaly? zebym nie musiala kombinowac przy kazdym wlaczeniu komputera?
-
Odinstaluj stary sterownik. Po odinstalowaniu sterownika, bez resetowania kompa, użyj Driver Sweeper'a żeby pozbyć się wszystkich resztek. Następnie zainstaluj nowe sterowniki. Powinno pomóc.
-
no wlasnie probowalam dzis wczesniej ale nie wyswietlaly mi sie stery ati tylko nvidia. to te usunac?
-
Usuń wszystkie sterowniki do grafiki. Nie wiem czy te sterowniki nvidia są od grafiki ale jeśli miałaś wcześniej kartę nvidii to pewnie tak.
-
ok włączyłam dziś i już jest dobrze:)
-
Witam, jestem starym wyjadaczem MTW... znowu naszła mnie wielka ochota an starego dobrego medka, niestety MTW2 nie jest taki dobry jak jedynka... zawiodłem się na tym bardzo... :/
No ok odkurzyłem medka gold edition, zainstalowałem go na lapku z Win7 GF8800gt 4gb ramu i procku dual core 2ghz.
Gra się odpala i o dziwo nie mogę zmienić rozdzielczości w opcjach, na mapie bitwy mam 640x300 ?, a na mapie kampanii 800x600
Żadnej rozdzielczości nie mogę zmienić... dziwne ale ok... gra działa więc jest ok...
Odpalam kampanie i ... o zgrozo nie da się grać, FPSu mam około 1-5 !! :O
Skyrim o wiele lepiej mi działał...
Mam odpaloną gre z zgodnością winxp, zresztą sprawdzałem każdą opcje to samo, i administarota.
Nie mam pojęcia co jest, ale tak muli kursor z tym fps 1-2 że nie da się nic robić... ale odkryłem coś, gdy zakryje opcjami jakimiś Minimape europy, to nagle gra dostaje kopa i mam ponad 100fpsu... kiedy znowu ta minimapa jest widoczna gra znowu muli, jak to poprawić ? albo miał ktoś podobny problem? toż to nie grywalne..., a nie mam już takiego starego kompa by to normalnie odpalić...
Sprawdzałem bitwy i poza rażącą niską rozdzielczością bitwy, działa wszystko dobrze.
Sprawdzałęm fixa MTW_Gold_v2.01_CTD_Fix nie pomogło.
-
-
Dzięki, pomogło na problem z rozdzielczością, ale nadal mam tragiczny FPS w kampanii, jest nadal niegrywalna 1 fps... miał ktoś podobny problem ?
Jak już pisałem ma to związek z minimapą europy...
-
Spróbuj uruchomić debug mode. We właściwościach skrótu dopisz do ścieżki "D" np.: "C:\MTW\Medieval_TW.EXE" D
Powoduje to też uruchomienie gry w oknie co czasami pomaga przy problemach z grafiką.
-
Musze przyznać, że u mnie to zadziałało na jednym lapiku, spróbuj z tym dopisać "D".
-
Cytat:
Zamieszczone przez Goblin_Wizard
Spróbuj uruchomić debug mode. We właściwościach skrótu dopisz do ścieżki "D" np.: "C:\MTW\Medieval_TW.EXE" D
Powoduje to też uruchomienie gry w oknie co czasami pomaga przy problemach z grafiką.
Nie pomogło, niemam żadnych problemów z grafiką, wszystko jest ok, tylko jak już pisałem z jakiegoś powodu FPS w kampani ( na mapie świata/europy ) gdzie budujemy, przesuwamy pionki ) Strasznie muli, mam tam około 1-5 FPS to tragedia jakaś, ale zauważyłem że jak zasłoni sie minimape, np: opcjami budowania to wtedy wszystko jest ok i fps jest normalny, ale ogółem takei coś jest nie grywalne...
Ale chyba nikt takiego problemu niema/niemiał widzę.
-
Mapa strategiczna generalnie muli nawet na najmocniejszych konfiguracjach tylko, że te 20-25 fps daje się wytrzymać. U Ciebie po prostu muli "nieco" bardziej niż zwykle.
A jaką masz kartę graficzna i jaki system?
...
.... HA! wreszcie sobie przypomniałem - skoro ukrycie minimapy pod opcjami budowania pomaga to może pomoże Ci ukrycie jej na stałe skrótem ctrl + H ? Daj znać czy pomogło.
-
Napisałem to w 1 poscie...
Ale ok napisze 2 raz, Win7 4gb ramu, 8800 gt dualcore 2ghz, na starym xpku z 6600gt faktycznie miałem okolo 25-30 fps i dało się normalnie grać, ale teraz nie :P
EDIT: Spróbowałem tego sposobu z Crtl+H ale to nie działa, tzn nic się nie dzieje gdy to robie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez nod18
Napisałem to w 1 poscie...
Ale ok napisze 2 raz, Win7 4gb ramu, 8800 gt dualcore 2ghz, na starym xpku z 6600gt faktycznie miałem okolo 25-30 fps i dało się normalnie grać, ale teraz nie :P
Przepraszam, coś mnie zaćmiło. Sam to przecież czytałem.
Cytat:
Zamieszczone przez nod18
EDIT: Spróbowałem tego sposobu z Crtl+H ale to nie działa, tzn nic się nie dzieje gdy to robie.
Tu też moja wina niestety. Za bardzo się pospieszyłem. Żeby ten skrót działał trzeba uruchomić grę z dodatkową komendą "-ian". Czyli robimy tak samo jak wcześniej z D tylko teraz do ścieżki w skrócie dopisujemy -ian np.: "C:\MTW\Medieval_TW.EXE" -ian. Daje to też dostęp do innych skrótów klawiaturowych więc radzę uważać co się wciska. ctrl +H lub ctrl + I powinno teraz włączać/wyłączać część GUI z minimapą.
-
-
Witam was Mediaval I nie chce mi działać. Kiedy włączę kampanię to po 2 kliknięciach wyłącza mi się gra nie wiem czemu? Bitwy działają mam komputer 4GB RAM procek Dual-core 2 rdzenie kartę Ati mobility radeon HD 4500 Series Windows 7 64 bitowy... Wie ktoś o co chodzi?
-
Cytat:
Zamieszczone przez polakma
Witam was Mediaval I nie chce mi działać. Kiedy włączę kampanię to po 2 kliknięciach wyłącza mi się gra nie wiem czemu? Bitwy działają mam komputer 4GB RAM procek Dual-core 2 rdzenie kartę Ati mobility radeon HD 4500 Series Windows 7 64 bitowy... Wie ktoś o co chodzi?
Słuchaj, ja wiem że są święta, ale czy wyszukiwarka padła na forum?, ciężko jest zerknąć w temacie co ma kilka stron? Stronę bliżej? Jak nie pomoże to się pokombinuje ;) Zainstaluj to co ci radzą, jak są problemy z grafa to i z wywaleniem do pulpitu, tak jak przy innych grach...
viewtopic.php?p=247993#p247993
-
Witam
Mam medka gold edition i nie moge ustawić rozdzieczości większej niż 640x480 i 800x600 oraz mam migający ekran. Proszę o pomoc. Karta Nvidia gt 540M 2gb.
-
Co do rozdzielczości masz dwie opcje:
1. Odpalasz msconfig, wchodzisz w Rozruch, Opcje zaawansowane, zaznaczasz "Maksymalna pamięć" i wpisujesz 2048. Restartujesz system i teraz medek pokaże ci wszystkie dostępne rozdzielczości (oczywiście w formacie 4:3 bo innych nie obsługuje).
2. Ściągasz ten plik i wrzucasz do katalogu z grą, tam gdzie masz Medieval_TW.exe. Niestety, tu też tylko format 4:3.
Co do migotania to nie wiem. Może się poprawi jak włączysz wyższe rozdzielczości.
-
Witam,
mam jak część osób powyżej problem z uruchomieniem MTW (oryginalna gra) na nowym laptopie. Gra nie włącza się nawet do ekranu startowego (tzn. uruchamia się, mijają "reklamy" i wyskakuje błąd "program Medieval TW przestał działać). Ustawienia trybu zgodności nie pomogły. Wgranie fixa nie pomogło. Pamiętam, że na starym laptopie z windowsem 7 jakoś udało mi się uruchomić grę. Obecnie mam laptopa z windosem 8, procesor Inter Core i5 2,50 GHz, karta graficzna NVIDIA GeForce GT 650M, 4 giga ramu.
Druga sprawa chciałem odinstalować grę ale przy próbie odinstalowania występuje błąd "Wystąpił problem przy uruchamiania pliku C:\Program Nie można odnaleźć określonego modułu". Ma ktoś jakieś pomysły jak zaradzić obu problemom ?
Pozdrawiam
-
Próbowałeś zmieniać rozdzielczość monitora PRZED odpaleniem gry?? Daj mniejszą.
System zaktualizowany?
Sterowniki ??
A jak odinstalowujesz? Z panelu sterowania systemu czy skrótem gry??
Próbowałeś skopiować cały katalog gry do folderu C:\program files\ i odplić grę bezpośrednio klikając plik aplikacji gry w tym folderze
-
Tak, zmieniłem na mniejszą. Niestety nie pomaga.
System i sterowniki najnowsze.
Próbowałem odinstalować przez panel sterowania
Próbowałem skopiować i nic nie dało
-
Mam pytanie. Po zakupie nowego laptopa MTW nie działa w zakresie bitew. Wgrywa się, można grę odpalić, kampania leci ale przy bitwach pojawia sie informacja o błędzie. Na komputerze stacjonarnym mam podobną sytuację. Co to może być? Jak temu zaradzić?
-
Witam mam pewien problem gdyż przy instalacji pojawia mi się błąd z muzyką do gry. Wyświetla mi się komunikat abym sprawdził czy pliki istnieją lub czy mam do nich dostęp.Miał ktoś podobny problem ? Od razu powiem że mam win 7 64 bitowy czy jest możliwość że na tym systemie nie będę mógł odpalić gry ?
-
U mnie działa bez problemów na dokładnie takim samym systemie więc problem leży gdzieś indziej. Instalujesz wersję Steamową czy stary Gold?
-
Witam!
Chciałem powrócić do Medka, jednak przestał w ogóle się odpalać. Mam zainstalowany dodatek Viking Invasion. Poza tym to edycja tzw. Battle Collection, nie na Steam. Jednak podobnie miałem z Medkiem II - też mi nie chciał odpalić, dopóty nie aktywowałem go na Steam. Próbowałem to zrobić z jedynką, ale też nic. Czy zna ktoś rozwiązanie? :)
-
Może to wina zbyt nowego systemu? Bo z tego co słyszałem, na nowszych mogą wystąpić problemy.
-
Prawdopodobnie wina systemu. Wydaje mi się, że wersję Steam nie zaktualizowali pod nowsze systemy.
-
No właśnie w tym problem, że 7 ma już parę lat i Medek się włączał bezproblemowo i wszystko grało aż miło :D Ale teraz nic się nie dzieje
-
Akurat wersja steam działa na Windows 7 bez zarzutu, przed chwilą sprawdziłem. Lecz w odróżnieniu od Rome i Medieval 2 nie da się aktywować wersji nie steam na tej platformie, trzeba po prostu odpowiednią wersję zakupić.