ja mam Radeona HD 5850 grafa jest z wyzszej półki i mam najnowsze stery . bitwy morksie chodzą bez żadnego problemy dzieje sie tylko tak przy bitwach lądowych i chodzą płynnie do poki nie zblize na większą ilość ludzi ;/
Wersja do druku
ja mam Radeona HD 5850 grafa jest z wyzszej półki i mam najnowsze stery . bitwy morksie chodzą bez żadnego problemy dzieje sie tylko tak przy bitwach lądowych i chodzą płynnie do poki nie zblize na większą ilość ludzi ;/
U mnie dokładnie to samo, grafa geforce 9600 gt, win xp, 2 giga ram, amd athlon x2 2,4ghz, niezależnie czy ustawienia grafiki są wysokie,średnie, czy niskie, kamera chodzi bardzo płynnie, a wojsko lekko przycina czasem, czasem w ogóle, mapa kampania działa bez problemów, czy bitwy morskie, nic nie wywala 0 błędów, nie mam żadnych innych problemów z grą. Przeszukiwałem różne fora i problem jest dość powszechny, po za tym masa ludzi miewa inne problemy z grafiką i samym działaniem gry, na różnym sprzęcie, ale żadnych wskazówek dotyczących tego konkretnego problemu, według mnie optymalizacja gry jest zrypana.
No to lipa można czekać tylko na jakiegoś patcha jeśli coś pomorze . Wkurzające to jest bo cała gra chodzi płynnie oprócz najechania na jednostki. A już sie bałem , że tylko ja mam taki problem i moze mi coś poszło w kompie ... LIPA ;/
Ja mam 8800 Ultra i nie mam problemów, mam wszystko na max w wysokiej rozdzielczości. Mówisz ,że masz tak na radku ?
Hmmm, a chciałem sobie kupić 6950, bo ultra to już się kończy powoli, ale jak masz problemy z radkiem.
Dziwne, nawet jak grę się otwiera to jest reklama AMD, myślałem że specjalnie pod amd wszystko wyspecjalizują a tu takie buty.
Trzeba czekać na patcha.
Cytat:
Zamieszczone przez PioterC
Cytat:
Zamieszczone przez Crawler
:shock:Cytat:
Zamieszczone przez Crawler
No bez przesady. Jeśli gra z 2011 z taką oprawą graficzną chodzi całkiem dobrze na wysokich detalach na wyżej opisanej konfiguracji to dowód na wyjątkowo dobrą optymalizację.
Ehh pamiętam jak pierwszy raz odpalałem Empire: TW na sprzęcie na którym mi Medival 2 śmigał - porażka w kwestii wydajności już na mapie kampanii... a teraz na nieco lepszej konfiguracji mogę sobie komfortowo grać w Shoguna2.
p.s.
Niestety same 'statystyki' sprzętu to jeszcze nie wszystko :twisted:
Chyba faktycznie mimo loga AMD gra lepiej chodzi na GeForce`ach ;)Cytat:
Zamieszczone przez Ingen175
Kurczak pieczony... to teraz się zastanawiam czy kupić Radeona 5770 czy GeForce GTS450? Jak mam mieć jakieś problemy, bo chciałem mieć wyższe detale to już wolę grać na średnich/wysokich i cieszyć się płynną grą :)
Hmm Radeona 5770 chyba deklasuje wszystkie GTS pod względem wydajności :idea:
http://www.benchmark.pl/zestawienie_gpu.html
co do Radeona, to podejrzewam że problem z jego wydajnością zostanie poprawiony w najbliższym patch'u, bo nie sądzę aby AMD, którego logo widnieje w grze pozwoliło aby lepiej gra działała na konkurencji... oczywiście nie mogą zrobić tak, że potraktują konkurencją po macoszemu (nie wiem specjalnie pogarszając optymalizację dla GeForce'a :) ), ale nie pozwolą aby ich produkty działały gorzej niż odpowiedniki konkurencji...
No ja wiem o tym lecz widzisz jak wygląda sytuacja. W tej chwili mam GF 8800GT 512DDR3 i gra chodzi nadspodziewanie dobrze, ale jeśli po zmianie producenta mam mieć jakieś problemy to już wolę mniej wydajną gierkę lecz lepiej zoptymalizowaną.Cytat:
Zamieszczone przez Kyuzo
Co do patchów to też jest to pod znakiem zapytania czy aby na pewno wydawca takimi rzeczami będzie sobie zaprzątał główkę :)
Pewnie i tak kupię Radeona (jakiegoś HIS lub MSI lub TwinHawka), bo nie tylko TW człowiek żyje :)
Ja mam radka HD 5770 512mb, ram 4gb, procek intel E6600 2x2.4, WIN 7
Wszystko ustawione na ultra, każda opcja graficzna włączona, bez jakichkolwiek przycinek. Poza kartą graficzną wszystkie inne podzespoły mają już 4 lata. Dalej twierdzę, że u wielu problem z brakiem płynności i tzw. "kiepską optymalizacją" wynika ze zbyt wysokiej rozdzielczości.
A na jakiej Ty grasz?Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
To teraz mnie uspokoiłeś, bo będę miał taką samą konfigurację (po kupnie grafy). A kręciłeś procka? Ja mam podkręconego do 3.1 i bardzo ładnie chodzi. Gram na 1440x900 :)Cytat:
Radeon here I come :twisted:
Mam prośbę i pytanko... wiem, że to mały off, ale zapytam... Czy macie jakąś tabelę rozdzielczości dla formatu 16:9? Chodzi o to jakie rozdzielczości ekranu odpowiadają tym proporcjom...
Aaa, widzicie, kolega co ma problemy ma proca od amd, a ja mam intela, podobnie mają jak widzę koledzy. A phenomy nie są oszałamiające wydajnościowo, może to rzeczywiście jakieś problemy z optymalizacją ale pod kątem procków amd.
No nic, ja tam wracam do gry :D
Cytat:
Zamieszczone przez PioterC
1280x1024 i nawet nie widzę potrzeby włączania AA gdyby się dało. Jutro może wrzucę jakieś screeny jak to u mnie wszystko wygląda.
Procek nie kręcony, przymierzam się do kupna jakiegoś i5 niedługo.Cytat:
Zamieszczone przez pretorian
Dziwne w tym wszystkim jest to że w E:TW (choć wiele osób uważa że była niezoptymalizowaną wersją beta) pomijając różne błędy, powroty na pulpit ;) graficznych problemów nie miałem większych, na wysokich detalach kampania jak i bitwy chodziły płynnie, bez żadnych przycięć o N:TW już nie wspomnę, bo to była bajka. Shogun 2 płata mi figle i to nie zależnie czy dam niskie ustawienia, czy większe, to jednostki klatkują i zachowują się dziwnie w różnych momentach bitwy.Cytat:
Zamieszczone przez Kyuzo
core 2 duo 2.00 ghz
8600 GT M
4 GB RAM
Win 7
Na laptopiku wcale dobrze chodzi, o niebo lepiej od Empire i NTW, oczywiście ja tam nie gustuję w "piękności" graficznej, wiec bajery mam wyłączone, to co mnie średnio obchodzi na niskich/średnich, ale jednostki na ultra, cząsteczki i textury na wysokim... i jest spoko. Gram też na małych unitach, ale to nie dlatego, żeby coś cięło tylko takie przyzwyczajenie....
No za zoptymalizowanie duży plus ode mnie!
Łamię się jeszcze nad kupnem Shoguna 2 (mam zamiar kupić jeszcze Wiedźmina 2 a jednak około ćwierć kafla na gry to już lekka przesada), więc postanowiłem sprawdzić dokładnie rzecz najważniejszą czyli wymagania. I tu proszę o pomoc, bowiem na sprzęcie znam się słabo i nie wiem jak moja konfiguracja będzie pracowała z tą grą. Mam:
Athlona II X2 3GHz na rdzeń.
ATI Radeona HD 5770 1GB (nie jestem pewny dokładnego numeru, CCC wyświetla mi tylko 5700 series, ale to prawdopodobnie 5770)
4 GB RAM DDR3
Windows XP SP2.
Panowie, jak myślicie? Odpalić pewnie by odpalił, problem w tym czy w sposób wart ceny ;)
Mam gorszy procesor niż Ty, WIN 7, tą samą grafę i ram, a mam wszystko ustawione na full i nie przycina ; )
Widocznie masz sprzęt z innej galaktyki. Gram w identycznej rozdzielczości co ty a mój sprzęt prezentuje się w ten sposób:Cytat:
CPU: Phenom II X4 B50@ 3,4GHz BE+ Scythe Mugen 2 Rev. B | GPU: Gigabyte HD5850 OC 1GB | RAM: OCZ 2x2GB 1600MHz AMD BE CL8 1,65V
O zabójczej płynności nawet nie ma mowy. Gra działa ci bez "przycin" czy zwolnień? Nie uwierzysz, ale w ponadprzeciętnej(ale też nie ogromnej) bitwie fps przy zoomie potrafi drastycznie spaść. W bitwie o szogunat podczas starcia miałem stałe 10fps. Pomaga jedynie redukcja detali jednostek a i wciąż nie jest różowo. Spowodowane jest to najwidoczniej zaprogramowaniem gry pod 1 rdzeń(chociaż CA twierdzi inaczej) co powoduje, że gra działa prawie tak samo na hd4850 i hd5850, ponieważ potencjał CPU nie jest wykorzystywany.
Przycin nie ma w ogóle, zwolnienia występują dopiero po zainstalowaniu modów, bo tam np: oddział ashigaru to 300 luda i gdy w bitwie jest ponad 10tys wojska, to czuję, że gra chodzi jakby z trudem, ale do 10fps to się nawet nie zbliżyłem.
Twój problem może polegać na tym, że coś jest nie tak z oprogramowaniem, czasami najnowsze stery nie działają idealnie lub długo nie robiłeś aktualizacji. Albo masz zbyt wiele rzeczy otworzonych w tle. Nie mam pojęcia, czemu Shogun działa jednym ludziom dobrze, a innym na podobnym sprzęcie już nie.
P.S A jaki masz system operacyjny?
Zaktualizuj Catalyst'a(stery do grafy Ati jak by ktoś nie wiedział), zaktualizuj directx, zdefragmentuj partycje na której masz zainstalowaną gre(systemową partycje też by wypadało zdefragmentować), powyłączaj zbędne usługi i programy działające w tle.Cytat:
Zamieszczone przez Gazi
Mój konfig:
Cpu: C2D e4300 1.8@2.8ghz
MB: Asus P5QL Pro
Ram: 2gb DDR2 800@860mhz
Gpu: Geforce gts 450 512mb Palit(karta z referencyjnymi taktami)
Sys: Win 7 Ultimate 32bit SP1
Gra mi lata na ustawieniach wysokich z lekkimi spadkami animacji. Na ultra już grać się nie da. Rozdziałka w obu przypadkach to 1440x900. Wygładzanie krawędzi wyłączone, filtrowanie trójliniowe. Ilość jednostek najwyższa.
Taka ciekawostka,
na stronie TWC pojawiły się testy Shoguna 2 z pełnym DX11 wykonane przez jeden z niemieckich magazynów. Okazuje się że w rozdziałce 1680x1050 przy 4xAA w miarę płynnie można grać tylko na topowych kartach GTX580 oraz Radeon 6970.
Teraz już chyba wiadomo, dlaczego wypuścili grę bez DX11. Trzeba będzie poczekać na dopracowane sterowniki i samą grę, żeby móc pograć na wysokich ustawieniach albo zainwestować, i to dość sporo, w nową kartę graficzną :)
http://dl.dropbox.com/u/24717233/shogun_testdx11.jpg
A gdzie w tym porównaniu mój Radeon HD 6870?
Z resztą może dobrze że go nie ma, po co mam się denerwować? ;)
Gazi:
Może masz przycinki ze względu na procesor? Phenom II 3,4 GHz to nie jest jakiś harcorowy sprzęt. Ja mam Core 2 Quad 3,5 GHz i działa dobrze, prawie się nie przycina... Twoja karta raczej nie stanowi problemu bo moja jest tylko trochę lepsza. A może sterowniki masz stare?
U mnie na maksa się lekko przycina (20 klatek). Core i5 750@3,4 GHz, 4 GB RAM, GTX 460 Cyclone.
U mnie w budzie siedzi i7 860, 6870, 4Gb Ram. na full lata wszystko bez zająknięcia.
Na tej nowej łatce, która dodała DX11, gra chodzi o wiele lepiej. :)
A może mi ktoś napisać, czy na karcie typu Radeon HD 4670 da się grać. Czy po instalacji patcha jest w ogóle jakaś różnica w płynności na kartach z dx10?
Da się grać :) nie będzie super wodotrysków ale powinno wszystko chodzić. Zależy też jakiego procka masz...
Ja gram na Core2duo 3.1 i słabej pamięci RAM 4GB oraz GF 8800GT i gram na średnio/wysokich :)
Athlona II X3 2,9GHz. Czy ten patch poprawia również obsługę procesorów wielordzeniowych?
Nie wiem. U mnie wcześniej cięło się trochę na maksymalnych, a teraz śmiga, że aż miło.
A wie ktoś może co zrobić jeżeli opcje graficzne Ultra są zablokowane? Przed patchem grałem ze wszystkim ustawionym na full i nigdy nie przycinało, a po patchu zablokowało mi wszystko na przedostatniej opcji :/ Gdy wybieram DX 9 to także Ultra nie da się zaznaczyć. Prawda, niby mogę sobie wszystko na ultra w pliku preferences ustawić, ale wolałbym mieć wszystko odblokowane w wyborze opcji w samej już grze.
Karta graficzna ATI Radeon HD 5770.
Witam,mam pytanko:czy jezeli zainstaluje win 7 64 zeby wykrywalo 4 gb ramu a nie 3 czy zrobi to jakas roznice,mam core 2 2.0,gforce 9600gs i 4 ram ddr3 i moge grec tylko na niskich detalach moze ten 1 gb ramu pomoglby jakos czy nie koniecznie?
Nic to nie da gdyż 7 pożera więcej ramu. Może zmiana XP na ver.64bit coś może poprawić lecz z tą kartą cudu nie będzie.Cytat:
Zamieszczone przez Shane
@K A M 2150: